Pregatirea peretilor pentru gletuire

Eu sunt Dan si in acest articol vorbim despre cum pregatim peretii pentru aplicarea gletului. Presupunem ca avem de gletuit o camera. Camera trebuie eliberata de mobilier si daca avem parchet pe jos, scoatem plinta si acoperim cu folie. Acum trebuie sa curatam bine peretii. Daca aveti var, inmuiati bine peretele cu apa si raschetati cu spaclul. Apa se aplica cu bidineaua. Pentru calciul smuls din ipsos aplicam aceeasi metoda.

Pentru calciul bob orez cu ciment alb si praf de piatra este mai complicat. Calciul batut cu ciment se da jos cu barda ( se bate cu barda din centimetru in centimetru si calciul sare ) si spaclul in caz ca peretele este din beton, sau tencuiala permite.
Presupunem ca am curatat tot ce s-a putut, si-am facut curat pe jos. Acum trebuie verificata instalatia electrica. Verificati dozele. Legaturile sa fie stranse si bine izolate. Dupa ce am verificat instalatia electrica si peretii sunt curatati, amorsam pereti si tavan.

inainte gletuirea peretilor

Cu bidinea si pensula aplicam amorsa pentru tencuieli. Urmeaza reparatiile. Daca avem tencuiala cazuta reparam cu multibat si nisip. Pentru fisuri folosim banda de fibra si pasta pentru imbinari. Alte reparatii se pot face cu adeziv. Reparatiile trebuie lasate sa se usuce bine.

Am terminat cu reparatul peretilor si acum trebuie sa punem coltare metalice. Aplicam pe toate colturile exterioare. Coltarele din aluminiu trebuie sa fie fara plasa, si se lipesc cu pasta pentru imbinari. Camera este reparata si mai aplicam o mana de amorsa pentru tencuieli pe tavan si pereti.

Acum camera este pregatita pentru aplicarea gletului


cum se curata calciul
Articole Similare:

106 comentarii:

  1. Salutari. Daca nu pot da in totalitate calciul de pe pereti, pot trece cu gletul direct? Am reusit sa dau bobul gros dar mai ramane cate ceva... Merci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie neaparat folosita plasa de armare.Dupa ce ai curatat bobul mare si amorsat, aplica plasa de armare cu adeziv pentru polistiren.Pe acest suport bine uscat se poate aplica gletul fara riscuri.Spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. inca o intrebare daca se poate : daca in baie de pe tavan a cazut o bucata de tencuiala de adancime 2-2,5cm reparatia trebuie facuta cu mortar de tencuiala sau merge si cu super rigips (de altfel intrebarea e valabila pt orice tencuiala cazuta ).Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aveai tencuiala grosimea 1 cm. se putea repara cu adeziv pentru faianta si gresie sau polistiren. In cazul cand tencuiala e mai groasa de 1 cm. se repara cu multibat si nisip cernut.

      In cazul tau repara cu mortar facut din multibat si nisip. Atentie, trebuie sa aveti in vedere ca la reparatiile pe tencuiala, dupa o perioada de timp pot aparea fisuri pe pereti sau tavane ( tencuiala noua nu leaga bine de tencuiala veche ).

      Dupa ce ai reparat acea parte de tavan din baie, iti recomand sa cumperi un sac de adeziv pentru polistiren si plasa de fibra. Intinde plasa cu adeziv pe tot tavanul ( nu vei avea probleme in veci cu fisurile sau tencuiala cazuta ), dupa ce se usuca foarte bine tavanul aplici gletul. Aceasta metoda o aplic la blocurile din caramida sau case cu tencuiala veche.

      Concluzie
      la blocurile de caramida cu tencuiala care se macina sau umflata, dati jos tot ce cade, reparati si driscuiti cu multibat si nisip, ( dupa uscarea reparatiilor ) aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren pe toata suprafata ( pereti si tavane ), aplicati doua maini de glet dupa care urmeaza slefuit, amorsa si lavabila.

      Ștergere
  4. multumesc mult dar nu e bine daca pun rigips super (http://www.depozit-online.ro/shop/pasta-de-rosturi-pentru-rigips/rigips-super-5kg)in locurile unde tencuiala a cazut masiv (adancime 2-3cm) ? iar daca pun mortar din multiband si nisip cum se aplica ? eu am avut si in bucatarie un perete unde a cazut o bucata mare de tencuiala iar ce a ramas era foarte nisipos si cadea f usor.Am cumparat mortar pt tencuieli am uns cu amorsa partea nisipoasa si am pus mortar de tencuiala (asa mi-a dat de la magazin)
    Am facut bine ? Multumesc , acum zugravesc si intampin probleme

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun mortarul acela pentru tencuieli. Super rigips nu merge la acea grosime. Nu uita ce te-am sfatuit mai sus cu plasa de fibra si adeziv polistiren peste aceste reparatii pe tencuiala , mai ales pe tavanul din baie unde se formeaza mult abur.

      Ștergere
    2. Bună ziua o întrebare am dat tot până la placa blocului !!...după ce am curătat, amorsat am pus plasă din fibră de sticlă direct pe placă??... după care am dat cu glet primus de nivelare pe bază de ipsos !!...precizez colturile eru strambe de asta am optat pentru un glet de nivelare. Este ok sau nu trebuia plasa pusă va multumesc frumos astept un raspuns să aveti spor!! ...???

      Ștergere
  5. salut, pot da glet peste lavabila,peretele este tencuit,dat glet si vopsit si cine a dat gletul si-a cam batut joc[intelegeti ce vreau sa spun] si nu stiu daca pot sa aplic glet peste vopsea. vreau sa stiu daca este chiar necesar sa cojesc peretele ceea ce e cam greu ca are o priza buna. ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In astfel de situatii e bine sa folositi supr rigips sau knauf in loc de glet ( acesta se foloseste la imbinarile rigipsului ). Preparati cate doua cancioace si aplicati cu gletiera cat mai repede posibil ( daca preparati mult se poate intari si nu e bine sa adaugati apa sau sa-l razuiti cu cu spaclul din galeata pentru ca moare si dupa uscare se va lua dupa trafalet ).

      Daca aplicati cum trebuie pasta de imbinari va iesi treaba buna, se poate aplica si doua straturi daca vreti sa aveti un rezultat mai bun la slefuire. Inainte de aplicarea chitului pentru imbinari, amorsati peretii.

      Ștergere
  6. Salut. Vreau sa zugravesc o camera de apartament care a fost gletuita acum 3 ani de la placa plus lavabil, peretii au iesit perfect dar la tavan sunt unele imperfectiuni care ar trebui remediate, intrebarea mea este dupa ce amorsez tavanul ce tip de glet sa folosesc (care ar fi mai indicat), o mana de ct 126 apoi pt finisare ct 127, sau sa incerc direct apla fill (atlas) si dc nu iese din prima sa mai aplic o mana. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa recomand ceva ce nu am incercat. Astfel de retusuri ( ma refer la retusari peste zugraveala cu glet si lavabila ,)eu le fac cu pasta pentru imbinari knauf sau super rigips. Am aplicat si doua maini, dupa care am slefuit, amorsat si dat lavabila. Asta aplic si asta recomand, nu am incercat glet peste lavabila, cu toate ca sunt gleturi care pot da rezultate bune.

      Ștergere
    2. Multumesc pt raspuns, in cazul meu sa inteleg ar trebui udat tavanul apoi curatat cu spaclul vopseaua lavabila pana la glet, dupa ce am curatat aplic amorsa si gletuiesc din nou tot tavanul pentru a remedia imperfectiunile, slefuiesc, amorsa, apoi aplic vopseaua.

      Ștergere
    3. Da. Asa trebuie procedat. Sa aplici doua maini de glet de finisaj pentru un rezultat mai bun la slefuire. Spor la treaba!

      Ștergere
    4. iti dau un sfat nu te apuca sa cureti lavabila ce o ai acuma e ceea mai mare prostie mai ales ca nu e super veche; omorseaza da un strat de ct126 si un strat de ct127 slefuieste,omorseaza si vopseste, o sa ai un rezultat f bun mai ales ca ct127 se slefuieste f usor

      Ștergere
  7. Daca camera este data lu lavabil, si acum vreau sa gletuiesc ce trebuie sa fac ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ati avut inainte de aplicarea lavabilei? var, tencuiala curata, tinci, calciu ....

      Ștergere
  8. Buna ziua ,

    Am calciu finut pe pereti peste care am aplicat vopsea lavabila , de vreo 2 ori , ca sa astup vechea culoare .

    Pot pune plasa cu adeziv pt polistiren , apoi sa dau cu glet pe deasupra si sa nu am probleme ?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate aplica metoda spusa de tine. Inainte de asta verifica calciul cu spaclul si daca pica usor, este mai recomandat sa-l dati jos.

      Ștergere
  9. IMI CER SCUZE PENTRU NEPLACERILE ADUSE ACESTUI BLOG DIN PARTEA MEA IN CEL MAI SCURT AM SA INCHID Amorsarea, inainte de aplicarea vopselei lavabile
    Despre amorsa si amorsarea peretilor SPER SA NU TE SUPERI,NU VREAU SA PACALESC PE NIMENI,OK MS PENTRU INTELEGERE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bine sa copiezi. Intelege ca sunt ideile mele, timp pierdut si munca ( cu toate ca aceasta munca o fac cu placere ). Incearca sa scrii pe blog articole care te reprezinta pe tine, cu ideile si modul tau de lucru. Bafta!

      Ștergere
  10. salut dan am descoperit si eu acuma siteul tau si mi se pare interesant as vrea sa te intreb peste lavabila se poate da cu glet?
    ms mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate dar nu recomand asta, in timp se umfla. Daca vrei sa faci cateva retisuri ( sa finisezi cateva portiuni care nu au fost bine slefuite ) foloseste super rigips, chit pentru imbinari.

      Ștergere
  11. salut! daca am tapet pe perete care sunt operatiunile necesare pentru a zugravai in final cu lavabila ?
    trebuie dat jos gletul vechi si tencuiala ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu bidinea si apa calduta umeziti bine tapetul, adaugati apa cu bidineaua din plin pe tapet de cateva ori. Dupa umezire curatam cate o fasie de tapet de sus in jos cu ajutorul spaclului.

      Dupa curatarea peretilor de tapet, verificam gletul. Daca acesta e in stare buna, fara zgarieturi sau umflaturi, se amorseaza si vopseste cu lavabila. Daca necesita reparatii, reparam si aplicam o mana de glet. Dupa slefuirea gletului, amorsam si vopsim. Cam asta e tot. Spor la treaba!

      Ștergere
  12. Buna ziua,

    mi-ar fi de mare folos un sfat de la dvs.
    Suntem in plin proces de gletuire a peretilor. Baietii initial au spus ca vor da 2-3 maini, atat cat e necesar.
    Cand s-au apucat insa, au dat "cele 2 maini" una dupa alta, spunand ca asa prinde cel mai bine. Eu nu am stat acolo sa vad ce fac si, din sfaturile dvs , am inteles ca a doua mana ar trebui data a doua zi. Ei spun ca nu este necesar sa se stea pana a doua zi, ca daca se usuca se poate da in aceeasi zi.
    Practic, ajungand acolo seara, mi-au spus ca au dat deja 2 maini.
    Nu-mi dau seama cum as putea sa verific ca au dat sau nu. De asemenea, nu stiu cat de grav ar fi daca nu au dat decat o mana.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa nu va faceti griji, stiu ei ce fac. Daca da doar o mana de glet e greu sa-l scoata la smirghel. Daca da doua maini una dupa alta gletul se besica pe moment, apar mici umflaturi. Depinde, poate folosesc un glet mai rapid. Eu cred ca inainte sa alegeti acesti oameni sa faca lucrarea ati vazut ce iese din mana lor, nu va faceti probleme si la dvs. va arata la fel ca acolo unde ati vazut lucrare facuta de ei.

      Nu stresati oameni, lasati-i sa lucreze si spuneti-le ca finalul conteaza, banii sunt la dvs. Fiecare meserias lucreaza in felul lui, poate procedeaza bine cu materialul pe care il folosesc ei. Am mai spus ca aceste articole sunt scrise de mine si este prezentat modul meu de lucru, asta nu inseamna ca orice meserias trebuie sa aplice ce scrie pe blogul meu. Cati meseriasi atatea moduri de lucru, nici gospodinele nu gatesc la fel dar finalul este cel mai important, rezultatul.

      Sper ca ati ales pe cine trebuia si lucrarea va iesi asa cum doriti. Mult succes!

      Ștergere
    2. Va multumesc tare mult dle Dan. Aveti perfecta dreptate. Mi-a placut comparatia cu mancarea gospodinei :)

      Am uitat sa precizez intr-adevar - materialul cu care lucreaza (ambele maini) este CT 126.

      Multumesc pentru urari si va doresc sa aveti parte de lucrari multe si clienti de treaba :)

      Ștergere
    3. este chiar indicat cand este vorba de ipsos sa se aplice a doua mina cînd peretele este încă umed dar destul de tare întrucât fiind umed mai ales că este ultimul strat mai subtire peretele nu trage si iti da timp sa faci un perete chiar si de 20 m patrati intr o ora fără îmbinare sau daca se lucrează în doi unul sus si unul jos dublu.

      Ștergere
  13. cum pot repara un tavan in balcon care se umezeste cand ploua? balconul e inchis cu cornier, la fel si cel de deasupra.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge reparat cu adeziv, preparati adeziv cat mai gros si reparati. E bine sa puneti si plasa daca vreti ca reparatia sa fie de durata. Dupa uscarea adezivului finisati cu glet.

      Daca intra apa puteti repara cu orice material ca tot nu tine, vorbiti cu vecinul de sus. Totusi eu nu-mi dau seama de ce se uda tavanul daca cel de sus are balconul inchis, chiar daca e cornier si cand ploua mai patrunde apa, el nu sterge pe jos?... lasa apa sa patrunda prin placa?

      Ștergere
  14. Buna ziua!!
    Am citit cam tot de sus in jos.Dar totusi as vrea sa intreb:
    1. Am dat calciu jos, pana la tencuiala care e cam prafuita. O curat, o desprafuiesc, umezesc si dau cu glet? E bun?
    2. Daca am o suprafata pe care am dat-o cu adeziv de polistiren, cat las sa se usuce pana aplic glet-ul???
    3? Ce inseamna amorsa inainte de glet? Am vazut ca inainte de lavabil.. :D Aici am intrat tare in ceata citind mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Dupa ce raschetati calciul faceti curatenie in camera si maturati peretii pentru a inlatura nisipul si praful, se poate folosi si aspiratorul dupa maturarea peretilor ( e bine sa inlaturati grosul cu matura dupa care sa aspirati tencuiala ).

      Amorsati tencuiala, faceti reparatiile, amorsati reparatiile si urmeaza gletuirea peretilor.

      2. In functie de grosimea reparatiei, adezivul se deschide la culoare cand este uscat. Daca aveti multe reparatii la tencuiala e bine sa aplicati plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren tot peretele ( tencuiala veche nu face priza cu reparatiile noi, in timp apar fisuri daca nu armati cu plasa ).

      3. Nu stiu exact la ce va referiti, ce ati citit pe aici ( nu mai verific acum ca sunt cam obosit ), dar din cate inteleg eu din intrebare va referiti la amorsa. Aplicam amorsa de doua ori: inainte de aplicarea gletului si dupa slefuirea gletului cu smirghel.

      Ștergere
  15. Multumesc frumos pentru raspuns. Imi sunt muult mai clari acum pasii. Intre timp, am mai citit aici si articolele despre "amorsarea inainte de gletuit".
    Odihna buna si multumesc inca data pentru toate informatiile!

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut Dan mam apucat de o camera ca mesterul si a luat banii si ma lasat tabara .Am raschetat peretii pina la tencuiala ,dupa aceea i-am spalat cu bidineaua inmuind in galeata cu apa de 2 am facut operatia asta, ultima oara am dat cu amorsa si dupa aceea cu rimano ten,Ce urmeaza iar amorsa ?(si dupa aceea lavabil)





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie aplicat doua maini rimano ten, dupa uscare slefuiti cu smirghel, amorsati si aplicati lavabila.

      Ștergere
  17. Intre cele 2-3 maini de glet, fie el de nivelare sau de finisare, se mai da cu amorsa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu! Aplicati o mana de glet, lasati sa se usuce foarte bine si aplicati alta peste fara sa smirgheluiti sau amorsati. Alti meseriasi recomanda smirgheluirea si amorsarea dupa fiecare mana de glet ceea ce cred ca este gresit. Gletul prinde mai bine pe alt strat de glet mai poros decat neted, iar amorsa nu are nici un rost pentru ca prima mana de glet e proaspata si fara praf.

      Ștergere
  18. Poate impiedica amorsa stratul de glet sa se usuce?
    Sau poate e stratul de glet prea gros? Nu am mai avut rabdare si am dat cu amorsa peste gletul (ct126) umed ( am vazut ca producatorul recomanda amorsare si intre straturile de 126 si 127). Si acum se usuca foarte greu. Poti spune o cauza?

    RăspundețiȘtergere
  19. saten gips-mult mai bun (tare)decat ct 126 -se pot monta si benzile de fibra +mai ieftin

    RăspundețiȘtergere
  20. saten gips-mult mai bun (tare)decat ct 126 -se pot monta si benzile de fibra +mai ieftin

    RăspundețiȘtergere
  21. Munteanu George20 nov. 2013, 11:15:00

    Buna dimineata. Am spalat/curatat huma de pe pereti acum 2 zile. De atunci, din unele zone se degaja un miros urat. Mentionez ca:
    - nu se vad urme de mucegai/igrasie
    - in timpul procesului de spalare si dupa acesta camera a fost ventilata
    - am folosit doar apa, bidinea, spaclu
    - acum a ramas doar betonul
    De aceea va rog sa-mi spuneti cum as putea inlatura acest miros?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi dau seama exact la ce va referiti dar daca spuneti ca miroase rau, dupa zugravirea camerei acest miros trebuie sa dispara in caz ca vine din pereti ( cine stie ce materiale au fost folosite la zidarie ).

      Ștergere
    2. Salut Dane,in primul rand iti multumesc ptr acest site.Problema mea e ca in casa am peretii strambi si as vrea sa ii indrept,de exemplu in baie vreau sa dau vopseaua jos si sa tencuiesc peretele cu MP-75 ca apoi sa pun adeziv CM-16 pentru faianta.Te rog frumos sa imi zici daca fac bine,am observat ca pe sub vopsea se vede (cred eu) un fel de creta,adica bag unghia si cade,e moale.Cum as putea indrepta peretii si pune faianta?Ai facebook?Ar fi mai practic ptr mine sa iti arat cateva poze

      Ștergere
    3. Pe facebook sunt Dan zugravul. Acea creta cum ii spuneti trebuie raschetata. Sa tencuiti trebuie curatat foarte bine peretele si amorsat la bidinea.

      Ștergere
  22. vreau sa gletuiesc o camera la o casa batraneasca din chirpici . se poate ?????
    multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  23. casa NU ESTE TENCUITA ,ESTE DATA CU VAR STINS DE BUNICA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate. Curatati straturile de var ( in caz ca ramane primul strat de zugraveala nu este problema ), amorsati pereti si tavan iar apoi trebuie sa armati cu plasa de fibra si adeziv pentru polistiren ( exact cum se procedeaza pe polistiren ). Dupa uscarea adezivului, amorsati si aplicati glet fara probleme.

      Ștergere
    2. va multumesc mult ptr. ajutor

      Ștergere
  24. Buna ziua. Va rog, daca doriti, sa-mi raspundeti la cateva intrebari.
    1.In apartament este calciu peste tot, care este dat cu var lavabil, un calciu mai mic si un altul mai mare (nu stiu cum altfel sa il denumesc :D) si as vrea sa-l dau jos eu, fara ajutorl vreunui mester, pt ca mai apoi sa pot da cu var frumos peretii. Cum as putea face asta intr-un mod mai eficient si fara ca eu sa ma istovesc dupa?
    2.Exista cumva o masina de slefuit pereti care m-ar putea ajuta sa dau calciu jos si in acelasi timp sa netezeasca si peretii?
    3.Puteti sa-mi spuneti cu ce mai trebuie sa dau pe pereti pt ca varul sa se prinda?
    4.Sau alta chestie la care m-am gandit, s-ar putea aplica tapet peste pereti cu calciu?
    Sunt multe intrebari, stiu, dar tot am cautat raspunsuri pe internet si niciunul nu m-a lamurit.
    Va multumesc anticipat.Toata stima pt ceea ce faceti.
    Alexandra, cea care se chiuie sa faca mai totul cu mainile proprii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Metoda mea: cu bidineaua inmuiati bine, din plin, calciul cu apa ( treptat, cate un perete ) si incercati sa raschetati cu spaclul. In caz ca acest calciu a fost preparat cu ipsos, se curata la spaclu. Daca e batut cu ciment alb si praf de piatra si are strat de var sub, iar se curata. Daca a fost batut cu ciment alb si peretele curatat de var este mai complicat de dat jos. In acest caz trebuie sa folositi o barda cu tais drept si bateti din centrimetru in centimetru, calciul sare iar resturile marunte se curata cu spaclul.

      2. Asta nu stiu si nu cred sa poata face o masina. De netezit peretii o faceti cu glet dupa inlaturarea calciului, reparatii si amorsarea peretilor.

      3. Daca discutam de var, am scris un articol despre cum preparati varul, iar altul despre cum se varuie peretii. Daca e vorba de vopsea lavabila, dupa gletuire, smirgheluiti, amorsati si vopsiti cu lavabila ( in dreapta pe blog sunt categoriile blogului unde gasiti articole ajutatoare despre fiecare subiect in parte dar pe mobil nu sunt vizibile ).

      4. Pe calciu nu se lipeste tapet. Daca doriti sa lipiti tapet trebuie inlaturat calciul, gletuit, raschetat, amorsat.

      Daca calciul se incapataneaza sa pice, chiar batut cu barda, se da amorsa si armati cu plasa de fibra si adeziv pentru polistiren ( exact cum se procedeaza pe polistiren ). Dupa ce adezivul este uscat, aplicati doua maini de glet pentru finisaj, smirgheluiti, amorsati, etc. Dar mai bine insistati si trebuie sa pice cu toate ca este posibil sa mearga greu. Spor la treaba !

      Ștergere
  25. Buna ziua am si eu nevoie de niste informatii despre gletiurea cu Ceresit 127si anume .Am inceput renovarea unei camere care a fost zugravita cu calciu dupa urmatorii pasi 1 razuire calciu pana la gletul
    vechi amorsare si gletiure prima mana cu Ceresit 126 lasat sa se usuce bine prima mana si de aici incep problemele mele
    Cand vreau sa trag a doua mana cu Ceresit 127 pur si simplu nu pot sa trag gletul pe perete deoarece se absoarbe urgent apa din glet indiferent cat de lichid sau vascos este preparat gletul si nu pot sa-l nivelez pentru a scoate o suprafata fina . Am incercat si cu amorsarea peretelui si tot la fel se intampla
    Exista cumva un secret pe care nul stiu eu ? Va rog sa ma ajutati cu cunostintele dumneavoastra in domeniul amenajarilor interioare
    Peretii cu pricina sunt din caramida la un bloc vechi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca stiti ca amorsa se da in plin cu bidineaua inainte de gletuire ( din plin inseamna sa imbibam bine peretele dar in acelasi timp sa avem grija sa nu lasam scursuri pe pereti ). Cred ca mai stiti ca ct-ul 126 este orligatoriu sa il slefuim cu smirghel ( cu smirghel granulatie 120 si smilgheruit cat mai bine, cum am finisa la gata ), iar dupa slefuire amorsat din plin si lasat sa se usuce apoi aplicat ct 127 pentru finisaj.

      Daca am indeplinit toate conditiile si totul ar trebui sa fie ok, eu dau vina pe temperetura ridicata. Intampin si eu aceasta problema vara si chiar doream sa scriu despre asta. Iarna prima mana de glet se usuca greu si cand se usuca colturile interioare ale incaperi lasa umezeala, iar vara primul strat de glet preia temperatura foarte ridicata si gletul incintat absoarbe foarte tare.

      Cum procedez eu: las apa la cada sau cabina sa curga doua minute, pun apa rece intr-o galeata, ud din plin un perete la bidinea ( tot peretele de la un colt la altul si din tavan pana la pardoseala ), las putin sa traga gletul apa si aplic glet pe acel perete. Repet aceeasi metoda cu fiecare perete. Se lucreaza greu pe canicula.

      Ștergere
  26. Multumesc frumos pentru ajutorul dumneavoastra am reusit sa rezolv problema cu ajutorul informatiilor de la dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta, este si meritul dvs. pentru ca ati intrebat si incercat sa puneti in practica cele spuse de mine. Multa sanatate!

      Ștergere
  27. Buns ziua, am o camera din bca, as putea in loc sa tencuiesc pe interior cu multibat , sa dau pe bca direct cu adeziv de polistiren si plasa dupa care sa dau cu glet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca bca-ul este zidit drept iar intre bucatile de bca este plin sigur ca merge amorsat si pusa plasa cu adeziv pentru polistiren dar, eu daca as fi in locul dvs., as prefera sa incarc bca-ul cu multibat si nisip cernut. Peretele incarcat are mai multa rezistenta, altfel se leaga zidaria si altfel arata un perete incarcat si driscuit cum trebuie.

      Am scris eu ceva despre plasa si adeziv polistiren pe bca, dar ma refeream la pereti in apartamente despartitori din placi bca, pline de fisuri.

      Ștergere
  28. Cat de mult trebuie razuit peretele (zugravit initial cu lavabila peste glet)? Adica pentru a pregati acest perete pentru gletuire si apoi lavabila trebuie ras tot pana la tencuiala sau doar pana la glet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la glet. Raschetati lavabila dupa ce ati inmuiat bine cu apa calduta, slefuiti gletul, amorsati cu amorsa pentru tencuiala, faceti reparatii cu chit pentru imbinari acolo unde ati ciupit mai mul cu spaclul si adaugati banda daca aveti fisuri.

      Dupa uscarea reparatiilor cu chit, amorsati reparatiile si aplicati o mana de glet pentru finisaj. Slefuiti, inlaturati praful cu matura, amorsati cu amorsa recomandata de marca vopselei lavabile pe care o folositi si vopsiti peretii.

      Ștergere
    2. multumesc frumos!

      Ștergere
  29. Buna ziua. O intrebare am si eu. Am peretii din paianta si acoperiti cu var . Camera facuta prin anii 70-80. As putea pune plasa peste si gletuit? Sau trebuie data jos pana la caramida si tencuita? Multumesc. Astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand trebuie curatate straturile de var pana la prima varuiala. Daca incarcatura tine sa faceti asta inseamna ca rezista sa aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren, amorsati si faceti cateva reparatii cu ipsos inainte.

      Gletul nu este chiar recomandat ( parerea mea ) dupa ce aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren. Sunt de parere ca mult mai bine merge un strat de tinci, bine slefuit si varuit sau vopsit cu lavabila.

      Ștergere
  30. Buna ziua.Am tencuit o camera la tara pentru parinti(nisip si ciment + finisare)peretii sunt din caramida,de care glet sa aplic pe pereti si cati mm,apoi voi da cu lavabila

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doua maini de glet pentru finisaj. Amorsati tencuiala, aplicati o mana de glet pentru finisaj, lasati sa se usuce foarte bine dupa care mai aplicati o mana. Cand este uscat, slefuiti, maturati peretii si tavanul, amorsati si vopsiti cu lavabila in doua straturi.

      Ștergere
  31. Salutare
    Sunt curios daca am facut bine ce am facut. Sunteti experimentat sigur ma puteti ajuta.
    Lucrez pentru prima data cu gleturi si nu vreau sa gresec ceva din punct de vedere tehnic. Am raschetat peretii unei camere de glet si calciu cu racleta apoi cu peria de sarma apoi cu matura, am inlaturat tot praful din camera, dupa care am amorsat cu bidineaua scuturand tot praful si pe masura ce inaintam udand bine si frecand pana se absorbea tot astfel ca dupa uscare peretii nu lasau deloc praf pe mana dar nici nu lucea amorsa.
    Am dat o mana de rimano TEN de 3mm, apoi am amorsat fara sa insist prea mult. Dupa uscare am pus plasa de fibra de sticla intinzando bine cu spaclu si cu gletiera insistand sa intre bine materialul in ochiuri, stratul fiind ca si primul de 3mm grosime.
    Desi peretii sunt deja oarecum drepti (cand pun dreptaru am gauri de pana la 3, 4 mm) vreau totusi sa iasa sa iasa perfect si sa mai dau inca o mana de TEN continuand apoi cu o mana de rimano BIANCO si poate o mana de duraziv GLF pentru finisare mai buna. (amorsa desigur intre straturi ).
    Intrebarea mea este daca pot sa trec direct la gletul propriu-zis sau sa continui cu ultima mana de TEN?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca doriti pereti perfect drepti, fara denivelari, dupa decojire si desprafuire trebuia aplicat un strat de tencuiala care indrepta foarte bine. Din glet nu putem indrepta denivelarile peretilor, mai umplem cate un gol cu gletiera foarte lunga care sa bata pe aceasta dar daca dorim pereti la dreptar trebuie mai intai sa-i facem la dreptar si asta se realizeaza cu dreptarul si tencuiala dupa care aplicam gletul.

      Ștergere
  32. Bobi

    Buna ziua, vreau sa va intreb daca este corect sa dau tinci peste tencuiala si apoi CT126 si 127.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot aplicati tinci si driscuiti peste tencuiala ar fi bine sa aplicati doua maini de glet pentru finisaj fara sa mai aplicati mana de glet pe baza de ipsos dar faceti cum credeti. Da, merge destul de bine tinciul pe tencuiala dupa care amorsati si gletuiti.

      Ștergere
  33. Salut Dan!
    In cateva zile vreau sa ma apuc de reamenajarea unui apartament:
    1. Gletuit pereti, acum sunt in calciu"bob de orez"
    2. Schimbarea usilor
    3. Raschetare si lacuire parchet
    In primul rand sunt speriat de acest calciu. Te rog sa-mi dai o solutie rapida si economica pt a aplica gletul.
    care este ordinea lucrarilor? Te intreb de ordine pt ca, din cate stiu, masina de raschetat face destul de mult praf si daca peretii sunt teja deti cu lavabil o sa-i murdareasca.
    Pt parchet este ok lacul cu intaritor acid Parcodur? Sau sunt si alte lacuri monocomponente la fel de rezistente? Recomanda-mi ceva, te rog! Este un apartament pe care vrea sa-l inchiriez si vrea ca lacul sa fie f dur pt a nu-l lacui anual.
    Usile cand vor fi montate? Inaintea gletului dar fara a monta falsurile?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  34. Vreau să știu cât ma costa metrul pătrat de spălat pereții și două mâini de lavabil, mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  35. Am si io o intrebare la o casa cu peretii interiori mai veche se macina tencuiala in unele locuri se face ca nisipu mai ales in partea de langa ferestre si exista si umiditate ce se poate face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amorsati peretii in plin si dupa uscare armati cu plasa si adeziv pentru polistiren.

      Ștergere
  36. Buna seara,

    O intrebare si o rugaminte pentru dumneavoastra. Studiind internetul in lung si in lat, am gasit un filmulet care sa zicem ca se apropie de ideile pe care le am eu. Pana aici, toate bune si frumoase. Doar ca n-am nici cea mai vaga idee de unde sa incep :)

    Este vorba despre: https://www.youtube.com/watch?v=tAlXYwmyHNg

    Imi puteti indica, va rog, ce material foloseste sau as putea folosi eu pentru crearea acelor caramizi? Mentionez faptul ca peretele pe care vreau sa le aplic este deja vopsit cu lavabila si nu stiu daca va avea priza sau nu ...
    Pentru sablon nu-mi fac griji, poate fi creat destul de usor sau poate-l gasesc de cumparat.
    Problema o constituie materialul. Daca-mi puteti face o recomandare, as aprecia tare mult.

    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ipsos de modelaj preparat cu zeama de aracet si clei de oase. Din aceste combinatii se prepara pasta pentru turnat baghete in matrite cauciucate sau siliconate.

      Recomandat este sa curatati peretele de lavabila si glet, amorsati, aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren, amorsati dupa uscarea adezivului si lipiti aceste forme din ipsos.

      Ștergere
    2. Multumesc tare mult pentru indicatiile/informatiile furnizate.

      Ștergere
  37. buna seara.am si eu o intrebare:am o casa ridicata recent cu peretii interiori tencuiti si da-ti cu tinci.acum mai este necesar sa pun plasa sau pot direct sa dau 2 maini de glet de finisaj din ce am vazut la raspunsurile de mai sus ??? multumesc pt.raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amorsati si aplicati doua maini de glet. Daca aveti fisuri trebuie reparate si armate cu plasa inainte de gletuirea peretilor si tavanelor.

      Ștergere
  38. Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de datul calciului jos de pe pereti. Muncitorii pe care i-am angajat au raschetat doar bobul de calciu insa nu l-au dat pe tot jos pana la ciment, motivand ca nu se poate, iar peste au dat cu glet. Este corect cum au procedat? Exista riscul ca acesta sa cada in timp? V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde, deoarece am platit destul de multi bani si nu as vrea sa faca o treaba de mantuiala.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt situatii cand nu se poate rascheta tot si trebuie razuit doar bobul. Nu pot sa raspund la intrebare pentru ca nu stiu exact cum arata suprafata dupa raschetarea bobului. In caz ca bobul a fost marunt si dupa raschetare suprafata a ramas cat de cat neteda, peretii nu necesita un strat foarte gros pentru finisare.

      Daca dupa raschetare suprafata necesita o mana de glet groasa este recomandat sa puneti plasa de fibra pe toata suprafata cu adeziv pentru polistiren si dupa se aplica doua maini de glet.

      Eu cred ca ei au ales varianta buna in functie de suprafata peretilor si nu ar trebui sa va faceti griji.

      Ștergere
  39. Buna vreau sa dau cu glet o camera care este tencuita si dat cu lavabila,ce trebuie sa fac, pot sa amorsez si sa dau cu glet.Peretii sunt cam crapati si cam strambi,ce imi recomandati.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Treceti cu spaclul peste toata suprafata peretilor tencuiti si vopsiti ( raschetati la spaclu ce pica dupa ce udati la bidinea ). Desfaceti marginile fisurilor cu varful spaclului. Udati si reparati fisurile cu ipsos pentru constructii. Amorsati peretii cu amorsa pentru tencuiala, la bidinea si pensula. Cumparati plasa si adeziv pentru polistiren si armati toata incaperea, si tavan daca este cazul ( intindeti plasa, o lipiti si acoperiti cu adeziv asa cum se procedeaza pe polistiren ).

      Dupa uscare gletuiti doua maini, smirgheluiti, desprafuiti peretii cu matura si strangeti praful, amorsati la bidinea si vopsiti doua maini cu vopsea lavabila la trafalet si pensula.
      Articole ajutatoare categoria GLET.

      Ștergere
  40. Buna ziua!Puteti sa.mi spuneti daca pot sa dau daua maini de glet de finisaj final in una dupa alta sau trebuie sa las sa se usuce intre maini?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasati sa traga prima mana dupa care aplicati a doua mana. Nu trebuie lasat mult timp, azi aplicati o mana de glet iar maine cea de-a doua mana. Daca grabiti, veti observa ca stratul de glet se basica, apar umflaturi si asta atunci imediat cand aplicati a doua mana de glet.

      Ștergere
  41. Va salut,
    As avea o intrebare sau as cere un sfat.M-am apucat de renovat o mica camera pentru copil la apartament.Peretii sunt cu,calciu,bob de orez sau cum ii zice (asa era cand l-am cumparat). Vreau pereti normali.Am racait un perete umezindu-l cu bidineaua si apoi cu spaclu dar dedesupt am observat ca pana la placa ar fi inca doua straturi (asa mi se pare mie). primul strat seamana cu o tencuiala dar are o culoare spre crem si se ia destul de greu,iar sub ea pana la placa mai pare a fi un strat maron inchis mai nisipos pana la care nu am racait decat de curiozitate sa vad ce este.Nu imi dau seama ce ar putea fi. Calciul "sta prins" foarte bine pe perete, mai am si alte alternative? adica cum ati spus cu plasa de plistiren? sau e obligatoriu sa il racai pe tot? Racai numai calciul sau pana la placa (ar dura enorm la mana pana la placa)?
    Acest "proiect" il fac din ambitia si dorinta de a face din noul apartament camera copilului cu mana mea (restul il vor face profesionistii, adica dispun de resurse si timp).
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dureaza enorm sa raschetati la spaclu, faceti rost de o barda cu tais drept si merge mai repede. Mai e varianta sa razuiti calciul, amorsati si intindeti plasa fibra cu adeziv pentru polistiren. Ambele variante sunt destul de bune dar daca peretii sunt din beton, placa, merge batut cu barda si sare tot, curatati la placa toata mizeria si faceti o zugraveala curata si rezistenta in falul asta.

      Ștergere
    2. Dupa doua zile de racait la un perete si luat doar stratul de calciu,nicidecum pana la beton m-am oprit.Doresc sa continui cu varianta cu plasa peste calciu.Cateva intrebari daca se poate (imi cer scuze pentru nepriceperea mea).Amorsa peste calciu de care mai exact si cam ce putere de acoperire are (macar pe perete normal)? Plasa vad ca este de diferite densitati 90g/mp, 150g/mp etc, care ar fi optima ? Si adezivul de dat pe plasa, de care si la fel ce putere de acoperire are (aproximativ)?
      multumesc anticipat

      Ștergere
    3. In primul rand raschetati cu spaclul pe calciu si curatati ce pica, bob mare si poate ceva din var.

      Amorsati in plin la bidinea. Preparati amorsa pentru tencuiala indiferent de marca, 1l amorsa si 3l apa curata. Udati bine peretii in plin cu ajutorul bidinelei.

      Armati cu plasa fibra 145g/mp si adeziv pentru polistiren indiferent de marca. Trebuie la final sa nu ramana plasa vizibila, acoperiti bine cu adeziv. Dupa uscarea adezivului razuiti dungile lasate de gletiera cu spaclul.

      Lipiti coltare metalice fara plasa cu ipsos pentru imbinari, cititi aici despre cum armati colturile exterioare pereti.

      Dupa uscarea ipsosului pentru imbinari amorsati totul cu amorsa pentru tencuiala, 1l amorsa la 4l apa curata.

      Cand peretii sunt uscati puteti aplica doua maini de glet finisaj sau tinci pentru interior.

      Ștergere
  42. Multumesc,acum m-am lamurit. Daca nu va e cu suparare va voi mai intreba diverse daca nu ma descurc sau nu gasesc la o simpla cautare.

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna seara!
    Puteti sa-mi dați si mie un sfat?
    Vreau sa zugravesc o sufragerie care a fost data cu var lavabil acum 4 ani dar pereții sunt...cam jale (au gauri si denivelari).asa e cand lasi meseriașii si pleci de acasa!��
    Ce îmi recomanzi sa fac ca sa îndrept cat de cat (la ochi)pereții?
    Tavanul vreau sa-l fac din rigips deoarece nu am decât 10 zile la dispozitie si mai am si altele de facut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca va referiti la denivelari ale peretilor, asta nu se poate indrepta din glet. Placati tot cu rigips.

      In caz ca va referiti la finisajul stratului de glet care nu a fost slefuit cum trebuie: raschetati sau slefuiti vopseaua lavabila, desprafuiti la matura, amorsati la bidinea, lipiti coltare de aluminiu fara plasa la colturile exterioare fereastra si usa, aplicati doua maini glet pentru finisaj, slefuiti, desprafuiti, amorsati si vopsiti cu vopsea lavabila.

      A doua mana de glet o aplicati inclusiv pe tavan, dupa ce acesta este placat iar imbinarile armate cu banda fibra si ipsos pentru imbinari.

      Ștergere
  44. buna seara . Am si eu o intrebare? Am izolat un perete cu ploistiren extrudat , am pus plasa si am dat cu adeziv . Urmeaza gletuirea . Se da sau nu cu amorsa inainte de dat cu glet ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  45. Daca sunt perety negri de fum cu ce sa dau sa nu mai dau tencuiala jos pot sa dau cu glet peste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fumul nu patrunde in tencuiala daca nu este peretele ud, trebuie sa inlaturati stratul depus prin frecare cu perie de sarma, cat se poate de bine. Amorsati si aplicati plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren. Dupa uscarea adezivului, amorsati si aplicati doua maini de glet.

      Ștergere
  46. Buna seara. Acum o luna am inceput renovarea unui apartament de 2 camere( bloc construit in anii '80). Am vorbit cu un prieten de familie(pe care-l stiam ca bun meserias) si ne-am apucat de treaba.La inceput am fost incantat deorece lucrurile se miscau repede. Mult mai repede decat am crezut noi. In prima faza s-a luat linoleumul din camere, gresia si faianta veche din baie dupa care s-a tras sapa umeda/uda ( nu stiu corect termenul)in tot apartamentul. La 2 saptamani dupa aceasta am observat apartia unor crapaturi in sapa din dormitor. Daca stateai pe crapaturi simteai cum joaca sapa sub tine. Ingrijorat l-am intrebat pe mester de ce s-a intamplat asta iar raspunsul lui a fost pt ca " sapa nu este la fel de groasa peste tot " si ca o sa repare el crapaturile aparute acolo unde ea este mai subtire.Intre timp crapaturile s-au extins pe toata suprafata sapei din dormitor, chiar si acolo unde el spunea ca sapa este mai groasa si nu o sa crape. Mi-a mai spus ca o sa repare crapaturile(am uitat cu ce) si ca o sa dea cu autonivelanta. I-am spus ca baza(adica sapa) e crapata si joaca. Sigur nu o sa crape si autonivelanta si ma trezesc ca scartaie parchetul sub mine? A zis ca sigur nu crapa. Asta a fost cu sapa...
    Dupa ce au tras sapa , au inceput sa lucreze la pereti. La o saptamana dupa inceperea lucrarilor, deja peretii din dormitor si camera mica erau gletuiti. Eram uimit de cum se misca pt ca, initial, era vorba ca lucrarea o sa dureze o luna jumate-2 luni. Intre timp au venit niste prieteni in vizita si ne-am dus cu ei sa vada apartamentul(tocmai si-au facut o casa de la 0) . Concluzia lor e ca lucrarea in tot apartamentul e de mantuiala, o batjocura. Nu au curatat peretii de var sau huma(nu stiu exact cu ce erau dati) pt ca , ziceau eu, nu este huma pe pereti( dar amicii nostrii i-au contrazis clar aratandu-ne stratul galben de dinaintea betonului.Peste huma era un strat de vopsea roz care dracu stie ce era). Pe langa asta, sapa s-ar fi ridicat (zic ei)din cauza ca , dupa indepartarea linoleumului nu s-a curatat cimentul de posibile resturi ci s-a turnat direct peste.
    Am inceput sa ma indoiesc de toata lucrarea asa ca am chemat si un electrician(sa cer o a doua parere) care mi-a zis ca toata lucrarea pe partea electrica este un dezastru. Fire vechi de aluminiu lasate langa cele noi de cupru, fire astupate in perete fara a fi bagate prin tub(desi eu am cumparat tub flexibil), prize fara pamantare, tablou electric cu 3 sigurante ( 2 C16 si 1 C25).
    Mi-as fi dorit sa nu fiu in situatia aceea " s-a intalnit hotul cu prostul" dar tind sa cred ca tocmai asta e cazul.Mi-as fi dorit sa fiu mai atent , sa nu ma bazez pe incredere cum ca suntem prieteni de familie si ca" stie el cum e mai bine. Doar n-o sa-mi dea teapa tocmai mie"
    Va intreb,ce mai pot face avand in vedere situatia? Credeti in vorbele cu autonivelanta? Intr-adevar nu o sa crape si aud parchetul sub picioare sau trebuie scoasa cu totul?
    Daca peretii nu au fost decopertati(indiferent ce era pe ei , huma sau var) o sa crape gletul?
    Exista o alta solutie decat cea horror adica sa o iau de la 0 (o multime de bani aruncati) si sa dau jos tot gletul si huma ?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Nu stiu cu ce sa incep, intrebari sunt multe si greu de dat cu parerea fara sa vezi la fata locului situatia. Incerc sa ajut si sper sa intelegeti ceva din raspunsul meu.

      Incepem cu sapa. Sunt 80% sanse sa turnam o sapa in apartament si ea sa crape. In apartament avem deja sapa turnata peste placa si noi incercam sa indreptam nivelul turnand alta sapa peste cea veche. Suportul este destul de absorbant, exagerat de absorbant si chiar daca amorsam sapa noua nu face priza cu cea veche. Din aceasta cauza de cate ori am turnat sapa in apartamente am folosit 50% ciment si 50 multibat.

      Iar acum sa raspund la intrebare. Chiar daca este fisurata, nu se va sparge sub parchet. Trebuie amorsata in plin la bidinea cu amorsa asemanatoare cu aceasta, si turnata sapa autonivelanta care o sa faca priza foarte buna si leaga sapa existenta.

      Instalatia electrica. Chiar daca este tarziu se pot face modificari. Nu discutati cu meseriasul? Mai ales ca sunteti prieteni, discutati cu el si mai taie in perete, adauga circuitul prin tub, schimba sigurantele automate si face ce trebuie facut ( nu stiu care este situatia dar faceti o schita).

      Cat stati la o cafea poate sa faca o schita pe hartie cu coloanele existente si sa discutati despre ele sa vedeti unde doriti sau trebuie ceva modificat ). Se pot face reparatii chiar daca este aplicat gletul. Nu prea ati stat cu ei la apartament, cand faceti astfel de lucrari trebuie sa stati pe acolo si sa mai discutati despre una, alta.

      Gletul. Doua maini de glet slefuit formeaza un strat subtire de finisaj pentru pereti si tavane. Pentru a face priza cat mai buna, suportul pe care se aplica gletul trebuie sa fie curatat pana la prima zugraveala aplicata ( raschetat la spaclu tot ce cade), desprafuit cu matura, facute reparatii daca este cazul si amorsat la bidinea. Dupa aplicarea si uscarea gletului se poate verifica daca acesta a facut priza cu suportul si este in stare buna.

      Treceti cu degetele peste un capac de doza legaturi. Ascultati sunetul, suna a gol, fasaie. Acum puteti verifica cu buricele degetelor fiecare metru in parte, tavan si pereti, si aflati daca gletul a facut priza sau sunt portiuni cu probleme. Cam asta am am avut de spus in ceea ce priveste intrebarile puse de dvs. insa vreau sa mai adaug ceva.

      Nu se ajungea la situatia asta daca de la bun inceput discutati mai multe detalii despre lucrarea care urmeaza sa fie facuta. Stiu ca nu va pricepeti si o sa spuneti ca omul e de meserie si trebuia sa stie ce are de facut. Sunt situatii cand procedam in mod diferit de la lucrare la lucrare in functie de suprafetele care urmeaza sa fie lucrate.

      Daca de la inceput stabiliti ce este de facut nu mai aveti surpriza sa constatati ca meseriasul nu a raschetat peretii, de exemplu. Spunea de la inceput ca nu este cazul sa curete dintr-un anume motiv. Sau daca de la inceput erau desfacute legaturile din doze, facea verificari si era stabilit ce urmeaza sa fie inlocuit si cum. Si din partea meseriasului si a propietarului trebuie sa fie interes pentru aceste aspecte de la inceputul unei lucrari, de obicei majoritatea fac cea mai mare greseala si se gandesc mai intai la pret. In final eu zic sa discutati mai multe cu meseriasul ales si sa gasiti solutii pentru rezolvarea problemelor aparute. Sanatate!

      Ștergere
  47. Buna ziua,

    Am urmatoarea situatie: am decopertat de polistiren un perete la interior. Pe place de beton a ramas adezivul de polistiren. Ma pregatesc sa aplic gletul. Problema este urmatoarea: in zonele de pe perete unde nu este adeziv peretele este uscat, unde este adeziv se formeaza picaturi de condens. Intrebare: sa razui si adezivul? O sa apara mucegai daca dau cu glet pester adezivul de polistiren?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razuiti mamaligile de adeziv. Chiar daca ramane betonul patat nu este problema dar mamaligile de adeziv pentru polistiren incarca peretele.

      Ștergere
  48. Buna ziua ,
    Avem de renovat o casa veche ,sunt multe staturi de vopsea pe perete . Ar trebui sa raschetam toate straturile pana la tencuiala sau putem aplica glet si peste straturile vechi de vopsea ? Se dau jos dar cu grija si munca multa .
    Poate nu este chiar sanatos sa lasam toate acele straturi in spatele gletului ? Sunt totusi bacterii in acele straturi vechi ...
    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua, avem de renovat un apartament de la ultimul etaj. Avem probleme cu peretii la colturi. Indiferent de cat am raschetat si orice fel de glet, cu plasa, izolatie cu poliestiren, etc apare mucegaiul. Ce putem face?

    RăspundețiȘtergere
  50. BUna ziua. Ma puteti ajuta cu un raspuns legat de curatarea peretilor pt aplicarea izolatiei cu Multipor? Adica, am curatat lavabila de pe perete deja, trebuie neaparat curatat si ipsosul de pe perete, pana la beton? Blocul este monolit, turnat. Sau este de ajuns? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere