De ce se dezlipeste tavanul fals polistiren

Poate ati intampinat astfel de problema si va puneti intrebarea: din ce cauza, si ce trebuie facut. Iata cateva motive care pot duce la desfacerea unor placi: suportul nu a fost bine curatat, planeitatea tavanului, suportul nu a fost amorsat, dilatarea si contractia polistirenului.

1. Suportul nu a fost bine curatat
Daca tavanul nu e curatat de var, placile se desfac. Varul se desface cu adezivul folosit la lipire. Asadar, tavanul trebuie curatat de var.

2. Planeitatea tavanului
Tavanul nu este plan. In acest caz placile de polistiren stau arcuite. La abur ele se pot desprinde de adeziv. Planeitatea tavanului se poate rezolva prin placarea cu rigips. ( vorbim doar de planeitate, sa nu aiba burti, nu trebuie neaparat sa avem tavanul la boloboc ).
3. Suportul nu a fost amorsat
Tavanul trebuie amorsat foarte bine. Se da amorsa din plin cu bidineaua dupa care trebuie lasat sa se usuce.

4. Dilatarea si contractia polistirenului
In baie sau bucatarie intalnim des astfel de problema. Polistirenul la caldura se dilata iar la frig se contracta. Din acest motiv se desprinde de adeziv. Mai poate fi o cauza care duce la dezlipirea placilor: stergerea tavanului. Cand stergeti tavanele din polistiren nu apasati tare. Cu toate acestea, problema nu e foarte grava si se poate remedia foarte usor.

Daca avem o placa desfacuta, iata ce facem:
In primul rand va sfatuiesc sa pastrati adezivul ramas la montarea placilor, in cutiuta originala. Capacul sa fie bine inchis. Se poate pastra in felul asta si doi ani. Ne uitam sub placa desfacuta. Daca adezivul este lipit pe tavan e bine ( inseamna ca lucrarea a fost bine facuta ), daca adezivul e lipit de placa avem probleme ( tavanul nu a fost curatat sau amorsat ). In acest caz trebuie dat tot jos si pus din nou dupa curatarea tavanului. 

Daca pasta e pe tavan, punem adeziv cu un spaclu mai micut pe polistiren si presam placa cu dosul degetelor. Daca iese adeziv printre placi, trebuie luat cu varful spaclului inainte de a se intari. Aveti cateva imagini mai jos. Sper ca a fost util.

tavan decorativ dezlipit

placa tavan desfacuta

adeziv tavane

pasta lipit tavan

lipirea placilor decorative tavan

lipire tavan zapada

adeziv iesit placi tavan

Dupa curatarea cu spaclu, se sterge usor cu un servetel umed.

stergerea adezivului

tavanul fals lipit
Articole Similare:

31 de comentarii:

  1. tavanul fals din polistiren se poate aplica si pe OSB ? ...si daca da, cu ce se lipeste?

    RăspundețiȘtergere
  2. pe tavanul vopsit cu var lavabil se pot aplica aceste palci ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, amorsati tavanul vopsit cu lavabila si lasati-l sa se usuce foarte bine dupa care lipiti placile de tavan decorativ.

      Ștergere
  3. Am comiso sau nu o sa vad . Am lipit pe tavan si pe un perete exterior de la baie polistiren de 3cm dupa care am venit cu tavan fals tot de polistiren dar lipit pe dos astfel incit la final sa nu difere de restul peretilor . Am folosit adeziv la sac de 25kg pe care l-am aplicat cu gletiera dintata pe beton si peste am venit cu polistiren de 3. Am incercat sa scot totodata si un nivel al tavanului care era ca si acoperisul gari din Predeal . La al doilea strat am aplicat la fel peste polistirenul de 3 si am lipit tavan fals cu modelul spre adeziv . Nu am pus dibluri aici e dilema . Simbata am terminat de lipit si pina luni sta sa se usuce,apoi trag un glet fara plasa si noroc bun.Ce vreau sa intreb e ce sanse am sa fac un degrade de la faianta(h=150cm) in sus pornind cu albastru si terminind cu tavan alb, si asta doar cu lavabil si trafalet nu pistol de vopsit ? La degrade orizontal se porneste cu culoarea inchisa sau cea mai deschisa ?!
    Felicitari pentru forum si mai ales multumim pentru raspunsurile promte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce dati doua maini de alb la tavan si una la pereti lasati lavabila sa se usuce foarte bine. Impartiti distanta ramasa intre tavan si faianta in cat mai multe parti egale ( cu cat aceste portiuni sunt mai mici cu atat iese mai frumos ). Dupa ce masurati si semnati la colturi trebuie trasat cu creionul. Obtineti dungi pe orizontala la distante egale de la tavan pana la faianta. Primul spatiu ramane alb iar de la al doilea incepeti sa adaugati in lavabila cate un strop doi de pigment albastru.

      Cand vopsiti aceste spatii trebuie sa treceti cu pensula peste creionul de sus ( dunga semnata cu creionul din partea de sus se acopera cu lavabila ). Nu cred ca iese bine la trafalet. Acest font stil degrade iese mai bine daca il vopsiti la pensula. Nu puteti face chiar degrade, degrade-ul este atunci cand nuantele se combina intre ele din aceasta cauza spun ca, cu cat distantele sunt mai mici si culoarea creste in intensitate foarte usor aspectul este mai placut.

      Ideea este buna, nu mi-a trecut prin cap pana acum asa ceva ( daca aveti faianta si gresia pe albastru iese ceva frumos ). Nu trebuie neaparat sa ajungeti la faianta cu un albastru prea inchis. Va urez multa rabdare pentru ca ceea ce vreti sa faceti este foarte migalos.

      Ștergere
    2. Pina la urma am facut rost de un compresor , si asa mi-a iesit . Am pornit de la tavan si o latime de jet de pistol si pe perete cu alb si apoi am estimat vreo 3 litri de lavabil in care am adaugat 3 picaturi de culoare,am amestecat bine mecanizat si am mai tras o brazda . Pentru urmatoarea brazda am adaugat iar 3 picaturi in lavabila ramasa si am amestecat si tot asa. Nu mi-a iesit foarte mare diferenta dintre prima brazda si ultima , de deasupra faiantei , dar sint multumit de efect . Data viitoare la camere o sa incerc cu diferente mai pronuntate de colorant , intrucit mi-a fost cam greu sa delimitez brazdele si le-am suprapus poate peste jumatate din raza jetului de pistol.

      Ștergere
    3. Incarca o imagine, chiar doua pe google+ sa vedem si noi cum arata. Lasa link aici.

      Ștergere
  4. Se poate pune rigips pe un tavan deja placat cu polistiren?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Placile de rigips se prind pe profile metalice asa ca nu are treaba polistirenul cu profilul. Important este sa fixati profilul cat mai bine si drept pe tavan.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos

      Ștergere
  5. pe tavan de lut se poate pune polistiren?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tavanul de care vorbiti e din vergele lemn incarcat cu pamant ( lut ) amestecat cu nisip? Ce strat de zugraveala are tavanul ( mai multe straturi var, vopsea ulei, glat si lavabila, glet si var ... ) ?

      Ștergere
  6. Am pus osb p jos cu ce curata?

    RăspundețiȘtergere
  7. se poate pune tavan fals din plolistiren pa tavan de lut ?

    RăspundețiȘtergere
  8. am loat o casa la tara si are tavane din lut si var normal cum era anaite dat cu bidineaua.si io acum vreau sai pun pa tavan placi dealea din polistiren cu model se poate ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Raschetati tavanul de var cu spaclul.

      Trebuie sa inlaturati toate straturile de var, pana la prima varuire din care ramane ceva dar nu este nici o problema.

      2. Maturati tavanul de praf.

      3. Amorsati la bidinea cu amorsa pentru tencuiala.

      4. Armati tavanul cu plasa de fibra si adeziv pentru polistiren, plasa si adeziv cum se procedeaza pe pereti placati cu polistiren ( zapada ).

      5. Dupa uscarea adezivului, amorsati la bidinea cu orice marca de amorsa.

      6. Lasati sa se usuce si lipiti tavan fals din polistiren.

      Ștergere
    2. hai sa va spun cum sta treaba io am loat o casa la tara si e de paiantá .pa exterior e cimentuitá dar án interior este de pamant .bun acum va antreb ? ce pot face sa nu mai vad pamantu ala si varu ala veki dat cu bidineaua .? multi mia spus sa tencuii cu ciment .ce variante am ? ce pot face care este cea mai buna solutie ? pot sa curát varu ala si sa pun plasa sa ai dau cu gled ? sau sa plakez cu polistiren si dat adeziz si plasa .si pa urma gled ? pot pune polistirenu pa pamantu ala ? sau sai ái dau direct pa pámantu ala plasa si un gled pa baza de ipsos ?

      Ștergere
    3. se lipeste gletu pá bazá de ipsos pa pamantu ala dac ai pon plasa ?la tavan la fel vreau sai pun polistiren dela cu model placi de 50 pa 50 .le pot pune pa tavanu ala din pamant ? nu vreau sa tencui sa dau cu ciment acum sa bag acolo ca la nebuni ciment vreau sa fac ceva fara sa tencuii .doar sa dau varu ala jos sa buceardesc un pic sa dau cu o amorsa si pa urma sa pun plasa .si apoi sa dau cu gled pa baza de ipsos .merge ? la tavan la fel vreau sa fac sa dau varu ala jos sa dau cu amorsá si sa pun direct placile alea de polistiren cu model merge? ???

      Ștergere
    4. pereti la fel sunt de pámant si nu vreau sai ai tencui ca sunt bine ancrejiti si bine lucrati sunt trepti .doar xa vreau sa skinb varu ala .si sa dau si io cu lavabil frumos .ca se vede urat asa .si mam gandit sa dau ce se poate din varu ála jos pentru ca vam spus e foarte bine prins si foarte bine angrijiti pereti .si sa dau cu gled pa baza de ipsos si pa urma sa dau cu lavabil .... si alt ceva vreau sa va antreb .an cazu an care nu se poate sa dau cu gled pa pamantu ala pot sa dau cu lavabil??sa jlefuiesc bine pereti de varu ala si pa urma sa ai dau amorsa si apoi lavabil ?? asta an cazu an care nu merge asa cum am mai spus sa dau gled direct pa pamantu ala ??

      Ștergere
    5. Raschetati straturile de var pe tavan si pereti. O sa ramana prima mana de var dar nu e problema.

      Maturati tevanul si peretii de praf.

      Daca aveti fisuri sau sparturi, udati si reparati cu ipsos pentru constructii.

      Amorsati la bidinea toata camera.

      Aplicati plasa fibra cu adeziv pentru polistiren, tavan si pereti.

      Dupa uscare aplicati coltare fara plasa la usa si fereastra cu super rigips pasta.

      Amorsati la bidinea toata camera.

      Acum lucrati ca pe un perete normal. Aplicati doua maini de glet sau tinci alb fin si vopsiti cu vopsea lavabila. Daca doriti sa placati tavan decorativ nu mai gletuiti, lipiti tavanul direct pe adezivul amorsat dupa ce ati terminat cu peretii de gletuit si vopsit.

      Ștergere
    6. deci prinde asa fara sa mai dau cu adeziv sau sa tencui ? dau doar varu jos si pun plasa si apoi cu gletu ?? ami puteti spune ce glet sa cunpar care credeti ca face mai bine priza an cazu meu la pereti mei de pamant ??dar la tavan nu mai dau cu glet ca pun tavan fals din placi din alea de polistiren se prinde asa direct pa amorsa pe pamant ??

      Ștergere
    7. Dupa ce ati curatat varul si aplicat plasa cu adeziv pentru polistiren tavan si pereti nu mai conteaza ce glet aplicati. Puteti alege dupa preferinta, peretele si tavanul armat cu plasa si adeziv pentru polistiren il luati ca pe un perete normal nu din pamant. Nu stiu daca ma intelegeti. Mai sus am spus ce pasi trebuie sa urmati. Sanatate si spor la treaba!

      Ștergere
    8. mss am anteles dau jos varu pun plasa si pa urma adezivu de polistiren .apoi amorsa si gletu va multumesc de ras .acum va antreb alt ceva io vreau sa fac din o camera baie bun acum va antreb e obligatoriu sa tencui ?? pentru ca an baie vine fainta si e neaparat pa tencuiala sau pot face la fel cu plasa si adeziv ?? si pa urma sa pun faianta ? adica va antreb dac pot face la fel sa dau varu jos sa pun plasa sa dau o mana de adeziv si pa urma sa pun faianta ?

      Ștergere
    9. Tavanul ramane asa dar la pereti trebuie sa tencuiti cu nisip si multibat. Dati jos pana la lemn, bateti plasa si incarcati. Dupa tencuire aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren pe tavan si peretii tencuiti. Urmeaza amorsat si placati faianta.

      Ștergere
  9. Buna ziua, as vrea sa pun tavan fals polistiren (50x50) in balcon. Iar in balcon pe tavan sunt vre 3-4 straturi de vopsea data de vechii proprietari. As putea pune peste vopsea placile si cu ce se lipesc? Sau cum as putea face? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pot monta placi polistiren 50×50 pe tavanul.din baie?

    RăspundețiȘtergere
  11. peste tavanul din lemn si tencuit am pus rigips,acum asi dori sa pun tavan decorativ de 2mm.ce ma sfatui-ti???voi avea probleme:??

    RăspundețiȘtergere
  12. Am pus tavan polistiren decorativ direct pe rigips si mi-a venit tot jos,care este cauza si cum as putea să-l pun înapoi ca să nu mai cadă?

    RăspundețiȘtergere
  13. BUNĂ SEARĂ AS DORI SĂ IMI SPUNETI CU CE POT SĂ CURAT TAVANUL FALS DIN POLISTIRIEN ?

    RăspundețiȘtergere