Ce glet folosim pe rigips

Gletul folosit pentru placi rigips.

Gletul folosit la placile din rigips trebuie sa fie usor de finisat,

sa suporte grosime mare pentru nivelare. Pe rigips eu folosesc glet pentru nivelare. Inainte de folosirea gletului, toate imbinarile trebuie reparate cu banda de fibra si pasta de imbinari rigips. De asemeni, colturile exterioare sunt armate cu coltare din aluminiu fara plasa, fixate in pasta de imbinare. Gletul pentru nivelare se aplica numai dupa ce pasta de imbinari este uscata. Pe spatiul unde folosim pasta de imbinari, nu se freaca cu smirghel inainte de aplicarea gletului de nivelare. Daca construiti arcade, scafe din rigips sau alte ornamente din gips carton, recomand gletuirea in intregime si finisarea cu smirghel de granulatie 120.
Ramane de aplicat amorsa si vopsea lavabila.


Finisarea colturilor exterioare rigips
Finisarea colturilor exterioare se face cu chit pentru imbinari si coltare metalice, fara plasa. Coltarul se prinde si chituie cu pasta imbinari. Dupa uscare, aplicam glet pentru nivelare.

Finisarea colturilor interioare rigips

Colturile interioare se finiseaza in doua etape. Finisam o latura a colturilor iar dupa uscare se finiseaza cealalta parte a coltului, prin aceasta metoda evitam sa taiem banda de fibra sau chitul din colt. Am gasit un tutorial foarte bun in care vedem foarte clar cum se procedeaza. La gletuit aplicam aceeasi metoda.
Sper ca a fost util acest articol. Spor la munca!

Articole Similare:

15 comentarii:

  1. buna ziua asi dori si eu un raspuns ,am o camera zugravita an lavabila si acum vreau sa aplic peste zugraveala plasa pt polistiren cu mp75 se poate folosi metoda asta?
    multumesc anticipat alex

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. alex!
      Nu inteleg prea bine ce vrei sa spui. Ai o camera zugravita in lavabila. Pe ce suport e aplicata lavabila: glet, var, calciu, rigips, etc.? vrei sa pui plasa la colturi sau toata camera? De ce vrei sa aplici plasa ( ai peretii fisurati? )?
      Daca vrei un raspuns cat mai util, trimite mai multe informatii.

      Ștergere
  2. buna ziua .deci an mare sa va spun unde locuiesc pereti interiori sint din rigips si am tapet prin toate camerele ,fostul proprietar a zugravit peste tapet cu lavabila ,sincer eu vreau sa iau tapetul jos,si vreau sa fac in lavabila din nou.daca aplic plasa peste toti peretii cu mp75 are ceva? sau imi sugerati o metoda mai simpla Multumesc.ALEX

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, iti spun cum as proceda eu pe acesti pereti. E bine sa intrebi pe mai multe site-uri cu aceasta tema, iti va fi mai usor sa iei o decizie.

      Curata acel tapet vechi. Dupa curatarea aplicam amorsa pe rigips. Punem banda fibra pe toate fisurile rigipsului si aplicam chit pentru imbinari pe banda. Daca la decojirea tapetului avem portiuni unde hartia rigipsului e rupta, tragem o mana de chit imbinari cu gletiera. Chitul pentru imbinari poate fi super rigips sau knauf.

      La colturile exterioare prinde coltare aluminiu fara plasa. Cand chitul e uscat aplica o mana sau chiar doua de glet pentru nivelare. Freci cu smirghel 120, inlaturi praful cu matura, amorsezi gletul si aplici doua maini de vopsea lavabila.

      Nu vad de ce sa pui plasa pe toata suprafata peretilor ( numai in caz ca rigipsul e foarte rau crapat, ceea ce nu cred ). Deocamdata atat. Spor la munca!
      Daca mai ai nelamuriri, te rog sa ma intrebi....

      Ștergere
  3. ok eu totusi va multumesc fff mult ,eu nu o sa mai intru pe alte site-uri pt ca ce ami sugerati sa fac este o metode buna de lucru.va multumesc alex

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, vroiam sa mai adaug ceva. Rigipsul in apartamentul tau e montat de ceva timp, dupa ce ai dat jos tapetul verifica placile.

      Daca sunt locuri unde nu e prins bine adauga profil, iar daca ai colturi cu igrasie si rigipsul deteriorat, taie acea portiune de rigips, adauga multa vata minerala si inlocuieste bucata de rigips taiata cu una noua.

      Cum tai rigipsul
      Faci cateva gaurele grupate cu burghiul. Cu panza de bomfaier decupezi portiunea care vrei sa fie eliminata. Cand ai ajuns la profil tai de-a lungul profilului si portiunea prinsa in negrese o scobesti cu o surubelnita lata, ramane sa desurubezi negresele din profil cu patentul.

      Cand decupezi cu panza incearca sa formezi un patrat, e mai usor de inlocuit ( traseaza cu un creion si rigla inainte, mergi dupa semn ).

      Cel mai bun sfat de la un meserias il primesti la fata locului. Atat am mai avut de spus.
      Spor la munca!

      Ștergere
  4. totusi va multumesc pt sfaturile dv .da rigipsu are o perioada destul de veche ,daca totusi necesita unele anbunatatiri o sa mai adaug un profil doua daca are nevoie ,iar referitor cu igrasia o sa vad an ce stare este rigipsul pt ca te poti astepta la orice .cu stima alex

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua. Vă cer scuze, sunt mai mult decât începător în treburile astea și vă cer să aveți răbdare, chiar dacă întrebările mele vi se vor părea hilare.
    M-am apucat să dau cu lavabil în bucătărie, unde doi pereți sunt din rigips. Am dat cu lavabil peste tot și nu au fost probleme, dar pe unul dintre pereții de rigips, la un moment dat când dădeam cu trafaletul s-a desprins varul. Numai într-o porțiune, destul de mică. M-am apucat să dau varul jos cu șpaclul. Între perete și tavan, la colț, tot rașchetând, am dat de armătură de plasă. Cum procedez cu ea ca să adere la perete? Cu ce trebuie să dau (chit de îmbinări, glet?)
    Dacă aș rașcheta tot varul, aș da PESTE TOT cu glet de finisaj, inclusiv în locul unde e plasa, apoi aș șmirghelui, aș amorsa și apoi aș da cu lavabil, ar fi în regulă? Spuneți-mi toți pașii, anti-prost. :) Vă mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand aplicati lavabila pe rigips chiar e o problema, trebuie sa lasati amorsa sau prima mana de lavabila sa se usuce foarte bine. Lavabila sau amorsa inmoaie chitul sau gletul aplicat pe rigips, daca nu lasati prima mana de lavabila sau amorsa sa se usuce bine si aplicati a doua mana pe ea umeda, gletul sau chitul pentru imbinari se lipeste de trafalet.

      Reparati cu chit pentru imbinari, in locurile unde plasa este deteriorata aplicati banda imbinari iar dupa uscarea reparatiilor smirgheluiti. Stergeti praful cu carpa absorbanta umeda si aplicati lavabila.

      Cand lucrati pe rigips trebuie sa aveti rabdare, dupa orice mana de amorsa sau lavabila trebuie sa asteptati cel putin zece ore iar camera sa fie ventilata, rigipsul nu absoarbe asa repede cum o face peretele din beton sau zidit. Bafta!

      Ștergere
    2. Mulțumesc mult.

      Ștergere
  6. Buna seara.
    Tavanul din imagine e dat de 2 ori cu knauf la imbinari. Pana acum am inteles ca fara sa il gletuim in totalitate, in faza in care este acum sa il smirgheluim, dam amorsa si apoi lavabil.
    tavan sufragerie .
    Dvs recomandati la fel?
    Multumesc, Nicoleta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Frecati chitul cu smirghel 120, maturati tavanul de praf, amorsati, aplicati o mana lavabila, dupa prima mana de lavabila verificati finisarea chitului si daca mai e nevoie faceti retusari cu chit pentru imbinari dupa care urmeaza ultima mana de lavabila.

      La tavane si pereti rigips negletuiti, doar reparate si finisate imbinarile, recomand folosirea unei lavabile de calitate ( in caz ca folositi lavabila mai ieftina, care nu are putere de acoperire buna, imbinarile reparate cu chit pentru imbinari raman mai albe fata de suprafata cu hartie a placii de rigips ).

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns.
      Ca lavabila am folosit Savana(fara teflon)pe balcon(atasez si imagine poate vreti sa stiti la ce ati contribuit pana acum :) ).
      Mie mi-a placut cum a acoperit. Dar daca aveti alte sugestii eu le astept cu mare interes. :)

      Ștergere
    3. Spor la odihna maine de Sf Maria.

      Ștergere
    4. :) Mi-a facut placere sa vad imaginile. E buna savana. Multumesc frumos, va urez si eu la fel, maine incarcam bateriile :)

      Ștergere