Lavabil, peste zugraveala cu var pasta

Se poate aplica lavabil peste var,

daca zugraveala veche a fost facuta cu var pasta si varul se prezinta in conditii bune ( adica nu este umflat ). In caz ca zugraveala veche s-a facut cu var praf ( la sac - nestins ), aplicarea vopselei lavabile e cam riscanta. Se poate aplica dar mare atentie la pregatirea peretilor pentru vopsire.

Am sa va spun cate ceva despre cum sa pregatim peretele si cum aplicam vopsea lavabila peste var. Cu toate ca recomand curatarea si gletuirea peretilor inainte de aplicarea vopselei lavabile, nu toti dispunem de bani pentru o zugraveala ca la carte, dar cu o cheltuiala minima putem da un aspect frumos camerei si ce e cel mai important, curatenia.

Pregatirea peretilor

Verificarea peretilor. Cu degetele verificam varul sa vedem unde a impuscat ( verificam daca varul este umflat ). Curatam cu spaclul locurile umflate. Avem nevoie de un cancioc, spaclu si o gletiera sa reparam. Preparam chit pentru imbinari in cancioc si facem reparatiile. Inainte de reparatie udam bine locul cu pensula si apa.

Aplicam chitul cu spaclul pe reparatiile mai mici, unde avem mai mult var decojit, chitul se aplica cu gletiera ( nu treceti cu chit peste var ). In caz ca a picat si gletul de ipsos, reparatia se face in doua etape ( dam o mana iar dupa uscare mai aplicam o mana de chit - pentru reparatii mai adancite se poate folosi si ipsos ). Dupa uscarea reparatiilor trecem la a doua etapa: frecarea varului. Varul are pori. Daca va uitati atenti pe perete veti observa ca nu este neted, mai ales daca varul nu a fost strecurat bine. Ce trebuie sa facem?
lavabila var aplicarea
Cu smirghel granulatia 120, frecam usor suprafata peretilor,  plus reparatiile ( frecam foarte usor fara sa apasam peretele - scopul este de a finisa putin varul, nu sa curatam pana la gletul de ipsos ). Folositi masca si geamurile larg deschise ( praful de var ajuns in nari arde mai rau decat praful de glet ). Dupa aceasta operatiune, maturam peretii si tavanul pentru indepartarea prafului.

Amorsam camera
Adaugam un litru de amorsa si trei de apa intr-o galeata si amorsam camera cu bidinea si pensula. Foarte important: amorsa se da in plin ( udati bine peretele cu amorsa - nu adaugati vopsea lavabila in amorsa ), iar dupa ce terminam, lasam sa se usuce foarte bine peretii.

Aplicare vopsea lavabila peste var
Aplicarea vopselei lavabile se face cu trafaletul ( rola ) si pensula. Am scris aici despre cum se da vopsea lavabila. Diferenta este ca prima mana trebuie aplicat un strat mai subtire de vopsea lavabila pentru ca varul chiar si amorsat tot absoarbe. Se aplica trei straturi de vopsea lavabila iar la fiecare strat adaugam mai putina apa. Folositi vopsea lavabila colorata chiar daca ati avut var nuantat, culoare diferita fata de ce aplicati acum. Nu trebuie sa dati prima mana cu alb.

Cand aplicati vopsea lavabila nu frecati mult cu trafaletul ( nu apasati pe el - daca se termina vopseaua lavabila din trafalet nu mai insistati pana stoarceti ultima picatura - daca absoarbe mai adaugati putina apa si amestecati bine), spun asta pentru ca exista riscul sa va treziti cu varul lipit de rola. Asta se poate intampla si daca peretii nu au fost bine verificati, sau aplicati vopsea lavabila prea groasa ( acesta fiind foarte lipicios ). Daca aveti astfel de surpriza, curatati si reparati locul respectiv, iar cojile de var trebuie inlaturate ( sa nu ajunga in galeata cu vopsea ). Adaugam apa in asa fel sa permita intinderea vopselei pe perete.

Dupa prima mana suportul isi revine si nu mai absoarbe. Sper ca m-am facut inteles si veti obtine rezultate foarte bune. Sunt multe de spus. Chestia e ca nu stiu cum arata peretii vostri, cum au fost lucrati, dar daca aveti ceva nelamuriri raspund la intrebarile voastre in rubrica de comentarii. Mai adaug ceva dupa care, inchei acest articol cu speranta ca am fost util.

Daca aveti zugraveala cu rol puteti avea probleme. La aplicarea cu rolul s-a folosit bronz ( era la moda aplicarea formelor rol cu bronz auriu ), formele rolului se acopera cu vopsea lavabila dar tot ies in evidenta. Faceti proba intr-un colt ( aplicati cu pensula vopsea si vedeti dupa uscare rezultatul ).

Articole Similare:

86 de comentarii:

  1. buna ziua,

    va deranjez cu o intrebare.
    pot aplica lavabila peste huma?
    peretii nu necesita reparatii, trebuie doar putin curatati de praf... vreau sa aplic lavabila cu un pistol de vopsit.
    trebuie sa aplic si amorsa? daca da, ce amorsa imi recomandati?
    Stiu ca de regula huma daca se inmoie, cade/se ia pe trafalet sau bidinea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inmuiati huma cu apa. Imbibati bine huma cu apa ( aplicati mai multe maini de apa cu bidineaua ) si decojiti cu spaclul. Spalati peretele cu carpa, aplicati amorsa cu bidineaua dupa care merge aplicata lavabila ( cu trafaletul ).

      Parerea mea ca nu e bine sa aplicati lavabila pe huma, ce credeti ca se intampla cu huma ramasa sub lavabila daca se formeaza abur in acea incapere?

      Ștergere
  2. multumesc pt sfat
    in zona respectiva nu are de unde sa se formeze aburi.
    vreau sa dau cu lavabila in dormitoare si sufragerie.
    in holul de acces la baie, deja am curatat peretii cu spaclu si urmeaza gletuirea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Ai luat o decizie buna. Jos cu huma! :)

      Ștergere
    2. decizia e buna, dar cat am frecat cu spaclu...nu mai eu stiu.
      am dat de o huma..incapatanata :)
      daca e recoamndat, atunci am sa dau jos huma, din fericire, desi casa e veche, peretii nu necesita reparatii, exceptie facand cei din hol.
      tavanele trebuie doar spalate... sunt date deja cu un soi de lavabila, tinwaiss...tinoais...bunica stie mai bine, operatiune asta a vut loc prin '75, odata cu huma.
      dupa experienta asta o sa ma fac experta in zugravit :)

      Ștergere
    3. Adevarat ca aceasta meserie necesita rabdare si ceva efort fizic.
      Spor la lucru si sa-ti fie munca incununata cu succes!

      Ștergere
  3. am si eu o intrebare :daca am curatat peretii de var cu spaclu,am dat amorsa ,am dat un strat de tinci pe toti peretii am driscuitpe urma am dat iar cu amorsa si apoi lavabila,oare rezista sau risc sa se exfolieze tinciul ,ce-i drept am facut deja asta probabil trebuia sa intreb inainte dar dupa mintea mea am zis ca-i bine va rog spuneti-mi macar sa stiu la ce sa ma astept.....

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc eram putin nelinistit ,dar acum e ok. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. cum se zugraveste cu var peste var? se baga alb de titan in var? demarcarile de culoare se poate face cu banda de hirtie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De mult zic sa fac un articol despre cum se zugraveste cu var dar uite ca nu prea am avut timp in ultima perioada, si cand am avut timp nu aveam chef, oboseala.

      In mare, iti spun cate ceva despre cum zugravesti cu var peste var.
      Primul lucru care trebuie facut este da verifici pereti si tava si tot ce este umflat se curata cu spaclul si repara cu ipsos sau chit pentru imbinari.

      Pasul 2
      Varul pasta trebuie amestecat foarte bine siar apoi se adauga aracet, si acesta diluat in apa rece.

      Pasul 3
      pregateste var pentru tavan, alb. Acesta se face cu var pasta, aracet si oxid alb de zinc. Toate acestea bine diluate si strecurate, se aplica o mana la bidinea si doua sau chiar trei maini cu aspiratorul.

      Pasul 4
      Dupa uscarea tavanului se traseaza scafa. Aceasta se traseaza cu ata data prin oxid galben, uscat. Sau poti pleca de la colt ( intre perete si tavan ) cu nuanta, in acest caz nu mai trebuie trasat.

      Pasul 5
      am ajuns la una din intrebarile tale, nuanta se face tot cum am procedat pentru tavan ( var, aracet, apa, culoare si bine strecurat ) si aplicam o mana cu bidineaua si pensula. La imbinarea cu tavanul nu merge sa lipim scoci de hartie.

      Se da un lat de pensula pana la alb iar cand stropim cu aspiratorul ne folosim de diuza acestuia pentru a stropi cat mai usor, putem proteja si cu un placaj.

      Sper ca a fost util raspunsul meu, am sa fac un articol despre asta, sunt multe de zis.

      Ștergere
    2. foarte.multumesc.

      Ștergere
  6. foarte util;multumesc mult.In privinta articolului,chiar te rog.

    RăspundețiȘtergere
  7. daca pe perete am 'bob de orez' cum se procedeaza?trebuie gletuit?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa dai lavabila si peste zugraveala calciu bob orez, daca vrei sa ai peretii finisati cu glet trebuie curatat.
      Vezi articolul urmator sau scrie in casuta de cautare sus dreapta, bob orez, si intra pe primul rezultat.

      http://despreglet.blogspot.com/2012/02/pregatirea-peretilor-pentru-gletuire.html

      Ștergere
  8. Salut, te deranjez cu o intrebare: am un aparatament la care am deja prima mana de lavabil...insa am tot facut modoficari si s-a prafuit. Ce ar trebui sa fac inainte sa aplica urmatoarele maini. Cum curat peretii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Praful se inlatura foarte usor cu o pensula lata, daca e necesar se poate spala putin cu burete umed ( nu necesita amorsarea peretilor ).

      Ștergere
  9. Buna ziua.am si eu o intrebare.pot sa dau cu tencuiala decorativa peste vopsea in ulei?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua.am si eu o intrebare.pot sa dau cu tencuiala decorativa peste vopsea in ulei?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua.am si eu o intrebare.pot sa dau cu tencuiala decorativa peste vopsea in ulei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toate ca multe materiale fac priza pe vopseaua in ulei, daca vreti sa faceti lucrare de durata, decojiti peretele de vopsea.

      Ștergere
  12. Buna ziua,

    Domnule Dan, va rog sa ma linistiti (daca este cazul), am confectionat o masca pentru tevile din baie, din rigips, numai ca in loc sa pun pe fata partea alba a rigipsului, am pus-o cu cartonul maro, adica cu spatele, asta din cauza ca fata gips-cartonului era destul de deteriorata. Am vrut ca masca sa fie foarte usor detasabila, cu niste improvizatii am fixat-o de perete (deci nu cu UD-uri/CD-uri) si nu vreau sa o chituiesc sau sa ii dau cu glet, ci direct cu lavabila.

    Intrebarea mea este daca am facut o mare prostie punand practic rigipsul pe dos, adica s-ar umfla din cauza lavabilei, nu ar prinde..? Nu stiu, sunt putin cam speriat, nu ma pricep deloc la aceasta meserie, dar totusi m-am apucat sa renovez cateva incaperi cu ajutorul Internet-ului, in special urmarindu-va pe dumneavoastra.

    Multumesc in avans pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va speriati. Pe spatele rigipsului se poate aplica faianta, glet sau lavabila, la fel de bine cum se aplica pe fata. Important este sa amorsati inainte de toate.

      Ștergere
    2. Amorsa cred ca nu voi mai folosi niciodata, e adevarat, face ca suportul sa fie mult mai putin absorbant, lipeste praful de glet si curata foarte bine, dar pe alocuri mi-a facut numai neplaceri, mi-a "dizolvat" din glet dupa ce m-am chinuit sa nivelez frumos peretii si am respirat foarte mult praf la slefuire, cu tot cu masca... Deci sper sa fie OK si pe masca, fara minunata amorsa.

      Mi-ati fost foarte de folos cu blogul, va multumesc foarte mult, stima!

      Ștergere
    3. Intr-un fel ai dreptate, amorsa poate strica gletul sau lavabila, am patit si eu asta de cateva ori si pot sa spun ca am un raspuns la astfel de situatie.

      Gletul aplicat corect nu are cum sa fie afectat de amorsa, pot spune ca este obigatoriu sa dai amorsa dupa slefuire, insa daca ai aplicat un glet vechi ( tras, gletul mai vechi se cunoaste dupa preparare, in loc sa se formeze o pasta ca untul, arata de parca ar avea nisip in el ), poti avea surprize neplacute.

      Mai e o problema, gletul mort. Cand preparam prea mult glet si nu avem timp sa-l folosim, acesta incepe sa se ingroase, nu avem voie sa punem apa si sa-l amestecam pentru ca gletul moare si dupa aplicare nu se mai intareste, se usuca ( acest glet se inmoaie rapid la umezeala, adevarul ca se slefuie foarte usor :)).

      Si cand zugravim peste lavabila e pericol cu amorsa daca:

      - lavabila veche la aplicare a fost diluata mai mult decat trebuia, a fost de proasta calitate, expirata, sau a fost colorata cu oxid.
      In aceste conditii putem avea surpriza sa vedem ca lavabila se inmoaie si branzeste. Cel mai recomandat e sa spalati zugraveala veche cu burete inmuiat in apa rece, iar dupa uscare aplicati noua lavabila ( asa procedez in caz ca nu sunt sigur cum a fost facuta zugraveala ).

      Sper ca ai inteles la ce ma refer, raspund la intrebari mai in detaliu pentru a fi util si pentru alti cititori ai blogului.

      Pe rigipsul nou se poate apica amorsa fara riscuri.

      Ștergere
    4. Ce-i drept gletul a fost putin cam cu probleme, o parte a fost compact in sac (probabil a fost tras), dar vechi nu a fost pentru ca l-am luat acum, special pentru renovarea curenta. Apa nu am pus niciodata peste gletul care se intarea.
      Am terminat in sfarsit renovarea, sper sa tina, pentru ca pe alocuri a mai ramas vopsea in ulei si pe un tavan intreg, s-au produs si mici exfolieri (cateva - dar din cauza unor locuri unde vopseaua a fost scorojita), insa mi-a mai ramas putina vopsea pentru retusuri ulterioare. Pacat ca nu mai am destula sa dau 2 maini pe acel tavan, sper sa fie OK.

      Pe rigips am dat direct cu lavabila, nu a patit nimic, a iesit bine.

      Am inteles perfect, multumesc mult pentru ajutor!

      Ștergere
  13. Este sanatos sa vopsesti cu var ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu CE e mai sanatos, cu var sau cu lavabil ?

      Ștergere
    2. Zugraveala in var este cea mai sanatoasa insa nu obtineti aceleasi rezultate, ma refer la dizain. Varul dezinfecteaza si schimba foarte mult mirosul icaperilor, zugraveala in var trebuie facuta o data sau de doua ori pe an.

      Ștergere
  14. Ati spus ca: "Folositi lavabil colorat chiar daca ati avut var nuantat, culoare diferita fata de ce aplicati acum. Nu trebuie sa dati prima mana cu alb. "

    Am o debara zugravita in alb (cu var) si as dori sa dau cu lavabila peste ea (motivul este ca a prins mucegai si dupa ce il voi curata as vrea sa si zugravesc peste). Este in regula sa folosesc totusi lavabila de culoare alba? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are importanta culoarea varului. Aveti debaraua in var alb, curatati varul umflat, reparati cu ipsos sau chit pentru imbinari, aplicati o mana de amorsa si vopsiti cu lavabila ( nu conteaza ce culoare are lavabila, eu am vrut sa spun ca indiferent de culoarea varului, noi aplicam lavabila nuanta dorita )

      Ștergere
    2. Logic; am vrut doar sa fiu sigur. Multumesc frumos si FELICITARI pentru blog.

      Ștergere
    3. Multumesc pentru aprecierea blogului!

      Ștergere
  15. CE marca de lavabil este cea mai buna ? (Peretii sunt in var)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte multe marci de lavabila foarte bune, nu pot spune uma. In general marcile de lavabil folosite la colorat prin calculator. Daca vreti sa cumparati lavabila colorata, fiecare magazin recomanda o marca de lavabila. Cumparati lavabila colorata si sunteti sigur ca nu raman urme, acopera foarte bine si are rezistenta in timp.

      Ștergere
  16. buna ziua,in urma cu 5 zile am zugravit camera mea..deoarece pe peretele unde era asezat dulapul s-a facut igrasie de sus pana jos.am scos tot afara,am curatat igrasia cu perie de sarma,precizez ca am avut var peste huma :( si nu am stiut...am facut reparatii glet tot ca la carte am dat cu smirghel peste tot si am aplicat amorsa,dupa ce s-a uscat am aplicat lavabilul culoare violet prima mana a aratat superb,am mers sa mancam si cand ne-am intors am realizat ca per peretele unde a fost igrasie a puscat tot.a trebuie sa radem si sa dam din nou dar se intorcea lavabilul pe rola.in fine am remediat si asta si am dat 3 maini si dupa ce s-a uscat zici ca am zugravit cu matura!!!peste tot sunt numai urme albe pe tavan pereti..unde a fost igrasia incepe sa se umfle...ce sa fac?cum as putea ascunde?acum 20 min am incercat sa mai dau cu pensula dar a iesit mai groaznic!deocamdata nu am posibilitate sa mai renovez inca o data.dat-mi un sfat ce sa fac ca sa ascund urmele acelea ..as putea pune tapet.?cand imi voi permite ..?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In locul cu igrasia nu trebuia frecat cu peria de sarma. Daca aveati de gand sa dati glet, trebuia sa curatati acel strat de var cu spaclul pana la beton sau tencuiala peretelui ( depinde din ce sunt peretii, zidarie ori placa beton ).

      Nu inteleg bine ce s-a intamplat cu lavabila, vrei sa spui ca acel violet nu e uniform? au iesit dare de nuanta mai deschisa?
      De obicei asta se intampla cand cumparam lavabila si pigment sa pregatim noi lavabila. Problema apare atunci cand vrem sa coloram lavabila mai mult decat trebuie. Lavabila obisnuita ( adica putin mai ieftina ), merge nuantata cu pigmenti pentru lavabila dar nu prea mult. Daca dorim o nuanta de lavabila mai stridenta e bine sa comandam culoarea la un magazin unde se vinde lavabila colorata pe calculator ( se foloseste lavabila si pigmenti de calitate ).

      Sfatul meu este sa curatati peretii foarte bine pentru ca spuneti aici ca ati avut zugravit si in huma ( trebuie curatat la placa sau tencuiala, si spalat bine cu bidineaua si apa ). Aplicati amorsa cu bidineaua si urmeaza doua maini de glet. Slefuiti gletul, amorsati cu bidinea si pensula iar apoi se da lavabila sau lipiti tapet.

      Am inteles ca nu v-a permiteti acum dar asta trebuie sa faceti pe viitor. Acum, la stadiul in care sunteti, eu zic sa mai investiti putin si sa curatati bine portiunea unde ati aplicat glet, dati amorsa si gletuiti. Dupa slefuire, curata praful cu matura si amosati gletul finisat.

      Cumparati lavabila colorata cat mai apropriata de nuanta pe care ati dat-o, si aplicati o mana peste fara sa mai amorsati. Cand mergeti sa comandati lavabila trebuie sa stiti cati metri patrati aveti de vopsit, cumparati lavabila doar pentru o mana. Inainte de vopsire, spalati foarte bine trafaletul.

      Sper ca am fost util, asta daca am inteles eu bine cum sta treaba acolo, daca nu reveniti cu alte detalii.

      Ștergere
  17. buna ziua, am peretii camerei decojiti pe alocuri si m-am hotarat sa-i revopsesc singura. este necesara aplicarea gletului dupa ce inlatur vechea zugraveala cu spaclu ? stiu ca poate suna ciudat intrebarea, insa nu sunt prea priceputa in domeniu. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa curatarea peretilor trebuie sa amorsati, reparati fisuri si alte gauri aparute , amorsati iar si aplicati doua maini de glet.
      Daca vreti detalii intrati pe > sitemap meserie.info < . Aici se gaseste rezumatul acestui blog, alege subiectul care te intereseaza si citeste articolul. Multumesc.

      Ștergere
  18. buna ziua. e prima data cand dau cu lavabil. am observat ca in bucatarie varul de pe perete si tavan e tot umflat si cade usor la spaclu. varul cred ca cade usor din cauza umiditatii care e de aproximativ 70 % .trebuie sa dau tot varul de pe perete cu spaclu, sau e vreo solutie cu care sa uda peretele pt a cadea varul mai usor ? intr-un colt s-a format si mucegai . dupa curatarea peretelui, cu ce trebuie sa dau, inainte de a da cu lavabil ? multumesc mult pt sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ajutorul bidinelei si apa udati varul apoi il raschetati cu spaclul. Dupa raschetare se fac reparatii cu ipsos sau chit pentru imbinari ( gletul peretilor se mai rupe pe alocuri si trebuie reparat, pe fisuri adaugati banda imbinari). Pe colturile exterioare se lipesc coltare metalice.

      Colturile cu igrasie se sterg bine cu solutie antimucegai. Amorsati peretii, puteti folosi o amorsa antimucegai. Aplicati doua maini de glet, slefuiti gletul, amorsati gletul slefuit si aplicati doua maini de lavabila interior. Asta e tot. Am adaugat cateva link-uri utile pe cuvintele cheie, sper sa ajute. Spor la treaba!

      Ștergere
  19. peste rigips se peate zugravi cu var?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Varul sa fie pasta. amestecat cu aracet diluat in apa, o mana la bidinea dupa care doua maini pulverizate.

      Ștergere
  20. se poate aplica tencuiala decorativa pe pereti care au mai multe straturi de var?
    multumesc..........

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, sa aplicati tencuiala trebuie neaparat sa curatati foarte bine varul si amorsati peretii.

      Ștergere
  21. Buna ziua! Am de zugravit o incapere unde jumate din pereti, adica pana la inaltimea de aprox. 1 metru este vopsea(nu stiu de care; in genul peretilor vopsiti in spitalele mai vechi sa zic asa, doar acolo am mai vazut asa ceva-sper ca ma intelegeti la care ma refer-) vopsea ulei probabil sau nu stiu exact, iar restul de perete este cu var, peste care am inteles de la Dvs.- se poate da cu lavabil. Dar peste vopseaua respectiva pot da cu lavabil? si ce inseamna zugraveala bob de orez? multumesc mult. sunteti de mare ajutor pe aici. o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zugraveala calciu bob orez arata asa, un stropan care se batea cu matura bidinea sau masina special conceputa pentru acest fel de zugraveala. Pentru acest calciu bob orez se folosea ciment alb si praf de piatra sau marmura. Pe timpuri, inainte sa apara metoda cu ciment alb si praf de piatra, acest calciu se batea cu rumegus si ipsos.

      Prinde lavabila si pe vopsea in ulei dar trebuie sa stiti ca iarna transpira foarte usor si se formeaza igrasie, plus de asta rezistenta lavabilei pe vopsea ulei este foarte slaba.

      Recomand sa inlaturati vopseaua si sa gletuiti acel brau in ulei. Daca tot faceti asta e bine sa curatati si varul de la brau in sus, amorsati si gletuiti toata incaperea. Spor la treaba!

      Ștergere
  22. A fost dat cu var,apoi cu semilavabila..dar au trecut ceva ani de atunci. Este necesar sa dau cu amorsa înainte de a da cu lavabila?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spalati peretii si tavanul cu apa curata si putin detergent pentru vase. Dupa uscarea peretilor se da amorsa in caz ca suprafata absoarbe, daca zugraveala veche nu absoarbe foarte tare si permite vopselei lavabile sa fie aplicata nu este necesara amorsarea.

      Ștergere
  23. buna seara un perete cu huma se poate fara a fi curatat doar amorsat si dat cu lavabil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe huma nu. Inmuiati huma cu apa si inlaturati cu spaclul. Spre deosebire de var huma se inlatura mai usor iar peretele ramane destul de finisat pentru vopsire. Inmuiati huma, raschetati cu spaclul, spalati urmele de huma ramase, amorsati peretii si vopsiti cu lavabila.

      Ștergere
    2. nu exista nicio solutie amorsa ptr huma k sa nu o mai dam jos sa putem vopsii peretele cu lavabil

      Ștergere
    3. Vad ca intelegeti gresit. Vopseaua lavabila prinde pe huma, problema este ca atunci cand amorsati sau vopsiti cu lavabila peste stratul de huma, acesta se desprinde de perete ( apar umflaturi ) iar huma se lipeste de trafalet.

      Ștergere
  24. buna am inteles ca recent a aparut pe piata o amorsa speciala care face legatura bine itnre huma si lavabil ? ceva care se foloseste si ptr vopseaua decorativa de exterior

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit și eu.Este 350 de lei 1L dar nu știu cum ești.Am luat de la Coramet azi.

      Ștergere
  25. buna,am tavanul dat in var,se tine bine,probabil afost amestecat cu aracet la zugravirea initiala,nu se ia pe deget chiar daca apas,dar tavanul are unele mici neregularitati(citeva ,,bubite",din beton) pe care trbuie sa le daltuiesc si apoi sa dau lavabil.Intrebarea este daca smirgheluiesc si spal varul pot sa trag un strat de glet de finisare sau trebuie sa dau totul jos pana la beton,as vrea o parere meseriasa,multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu gletuiti peste var. Daca locuiti la ultimul nivel recomandat este sa izolati tavanul cu polistiren.

      Ștergere
    2. et II,deci trebuie sa dau jos zugraveala si gletul vechi si sa iau totul de la inceput(de la beton)-nu am sanse sa scap mai usor-multumesc ptr sfat,sa auzim de bine (,o sa mai revin daca ma impotmolesc undeva)

      Ștergere
    3. Cum sa va impotmoliti? Am scris atatea articole utile pe acest blog, despre cum pregatiti peretii, cum sa faceti reparatii, izolatie perete exterior, lipirea coltarelor metalice, cum se prepara si aplica gletul, slefuirea gletului, etc. Cautati in dreapta la categorii. Spor la treaba si multa rabdare !

      Ștergere
    4. buna ziua cu cse se poate ascunde forme facut cu rol?

      Ștergere
    5. Frecati cu smirghel granulatie 120.

      Ștergere
  26. Buna ziua! Am inteles ca zugraveala cu rol trebuie frecata cu smirghel granulat 120. Iar dupa aceea??? Ce trebuie facut pt a avea o zugraveala perfecta? Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frecati varul si vopseaua aplicata cu rol, amorsati, lipiti coltare metalice fara plasa pe colturile exterioare, aplicati doua maini de glet pentru finisaj, slefuiti gletul, amorsati si vopsiti cu lavabila. Despre toate aceste subiecte am scris pe acest blog si daca cautati gasiti articol pentru fiecare in parte.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos!!! Sper sa reusim...

      Ștergere
  27. as vrea sa varuiesc niste pereti cu lavabil , si imi doresc ca peretii sa ramana cu mici buburuze pe ei , ce var sau ce trafalet sa folosesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca peretii sunt exteriori trebuie folosita tencuiala decorativa iar daca doriti sa faceti asta la interior cred ca cel mai potrivit este sa folositi tencuiala fina pentru interior, apoi vopsiti normal cu vopsea lavabila. Am scris despre tinci in aceasta categorie. Eu pana acum nu am auzit de lavabila granulata sau ceva de genul....

      Ștergere
  28. Buna ziua. Peste zugraveala calciu bob orez (asta cred ca este), dupa ce repar cele cateva crapaturi, am inteles ca pot sa dau cu vopsea lavabila. Intrebarea este cum ar trebui sa procedez. Curat peretii, repar daca sunt crapaturi (cu ipsos?) si aplic amorsa cu bidineaua? Apoi pot aplica vopseaua lavabila cu un pistol de vopsit? Cu trafaletul nu cred ca as avea succes din cauza bobului de orez. Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa reparatii urmeaza amorsa pe care o aplicati la bidinea si udati in plin. Dupa uscare vopsiti cu lavabila. Cu toate ca ati amorsat veti observa ca peretele tot absoarbe si din aceasta cauza trebuie sa diluati lavabila pentru prima mana putin mai mult in comparatie cu a doua mana.

      Merge aplicata la trafalet dar este mai dificil, cu pistolul nu recomand pentru ca acopera mai greu. Cea mai buna metoda din cate am incercat pana acum si la care apelez in caz ca am de vopsit pereti batuti in calciu bob orez, este la bidinea. Aveti nevoie de bidinea si pensula.

      Cel mai important este sa reglati bine grosimea vopselei. Trebuie sa aplicati doua maini aceeasi nuanta. Preparati vopseaua pentru doua maini, o separati in doua galeti si cand aplicati prima mana incercati cu bidineaua pe perete si adaugati apa pana observati ca merge aplicat fara sa traga foarte repede. A doua mana o aplicati dupa ce peretii sunt uscati bine iar vopseaua trebuie diluata mai putin. Spor la treaba!

      Ștergere
  29. Multumesc foarte mult pentru raspuns. Cat despre reparatii, le pot face cu ipsos sau glet CT126 sau alt material?

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua,as dori sa dau cu VAR peste LAVABIL se poate si care este procedeul ,uni peretipe partea cu geamul sunt izolati cu rigips vopsiti in lavabil din cauza iegrasiei si mirosului nu respira pereti deloc stau la parter avand o umiditate mare.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua! Cum recunosc daca zugraveala anterioara a fost facuta cu var pasta sau cu var nestins? Am dat cu degetul pe perete si ramane foarte putin alb pe deget (sau poate praf).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varul nestins se sterge foarte repede. In caz ca stergeti din greseala peretele cu umarul, pe perete ramane urma mai deschisa la culoare pentru ca granulele de var nestins se sparg si apare pata. Pe un perete zugravit cu var nestins, apar foarte multe umflaturi, stratul de var se desprinde repede si sparge in multe locuri.

      Cea mai buna proba se face cu degetele. Treceti cu buricele degetelor pe suprafata peretelui si ascultati sunetul. In locurile unde stratul de zugraveala este desprins de perete se aude diferit, a gol, un sunet cum ai freca cu smirghel. Daca pe suprafata unui perete auziti multe astfel de sunete e bine sa raschetati stratul sau straturile de var si gletuiti peretele.

      Ștergere
  32. Buna ziua!am perete din huma si peste el var ...pot razui varul apoi sa dau o mana de adeziv sau glet ptr ca in final sa dau lavabil?

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara!
    Peste o vopsea lavabila veche, spalata, la exterior, se poate aplica tencuiala decorativa din praf de piatra?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata suprafata trebuie slefuita si amorsata dar si in acest caz este riscant. Cel mai sigur este sa armati iar cu plasa si adeziv pentru polistiren si apoi tencuiala. Eu as ramane pe lavabila de exterior care este mult mai rezistenta decat tencuiala, depinde si ce aveti sub lavabila actuala. Cel mai bine este sa intrebati un meserias la fata locului, daca lavabila este aplicata peste glet de exterior sau tinci nu mai merge si un strat de tencuiala.

      Ștergere
  34. Buna ziua,am peretii interiori dati cu lavabila.Va rog sa imi spuneti daca pot zugravi peste cu var,deoarece am igrasie din cauza lavabilei.Inainte erau zugraviti cu var si nu am avut igrasie.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate. nu. Vopsea lavabila peste var se poate dar sa varuim peretii peste vopsea lavabila nu este recomandat. Suportul sub stratul de var trebuie sa fie absorbant, cum ar fi glet pe baza de ipsos sau tinci.

      Trebuie sa raschetati sau slefuiti vopseaua lavabila pana la stratul de glet. Nu se stie cat de bine a fixat vopseaua lavabila pe glet asa ca, incercati urmatoarele variante in ordinea urmatoare:

      1. Udati peretele cu apa calduta, inmuiati bine vopseaua lavabila cu ajutorul bidinelei si pana sa se usuce incercati sa raschetati cu spaclul.
      Daca nu merge aceasta varianta o incercati pe urmatoarea.

      2. Amorsa pentru lavabila orice marca si bidinea. Inmuiati bine peretele si incercati raschetarea vopselei cu spaclul.

      3. Masina pentru slefuit cu vibratii si sac pentru colectare praf. Smirgheluiti peretii pana la stratul de glet.

      4. este posibil sa aveti vopsea lavabila direct pe varul vechi sau pe zugraveala veche cu calciu smuls sau bob orez si asta inseamna ca trebuie raschetat tot si sa gletuiti peretii.

      Ștergere
  35. Varul lavabil daca este dat pe varul pasta isi pastreaza aceiasnoanta pe care ne.o dorim sau se mai deschide? !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce marca de vopsea lavabila folositi. Sunt unele marci de vopsea lavabila care dupa uscare se deschid la nuanta ( cele mai ieftine ) iar altele se inchid foarte putin. Nu conteaza pe ce este aplicata vopseaua lavabila, var sau glet, chiar si pe capacul cutiei puteti face o proba aplicand cu o pensula si asezati capacul la soare sa vedeti cum ramane nuanta dupa uscare.

      Ștergere
  36. Buna ziua. Am inchiriat un apartament si am gasit pe pereti putina igrasie. Am chemat niste zugravi si acestia au dat direct cu lavabila pe pereti, fara alta pregatire a peretelui, deci fara sa curete igrasia cum mi se parea normal. Au raspuns ca nu este nevoie. Va rog sa-mi spuneti daca au procedat corect si igrasia nu va aparea din nou. Lavabila poate fi un produs dezinfectant? Daca era var poate mai mergea, ma gandesc. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna, ma numesc Florin(Bihor)si am o casa la tară care are fațada cu stop încadrată în chenare (borduri) iar în colturi are patru coloane verticale (sculptate,vita de vie) totul este din ciment și nisip.
    As vrea s-a păstrez formatul doar vreau s-a rezugravesc ,problema e că stropul și coloanele sunt vopsite cu vopsea în ulei, iar bordurile (formele) în vinarom... Ce tip de zugrăveală ma sfătuit să fac? Pot folosi peste vinerom lavabila? Dar peste vopseaua în ulei având în vedere ca e strop si e greu de dat jos? Ce mă sfătuiti? Mulțumesc anticipat!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste vinarom folositi vopsea lavabila pentru exterior, peste vopsea tot cu vopsea.

      Ștergere
  38. Am o întrebare dacă pe perete e dat cu var galben propietara spune ca e dat din anul 78 pot da cu var lavabil alb și puteți sa îmi spuneți dacă pot da fără sa dau glet

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna seara.Vecinul de deasupra a făcut inundație..din greșeală..am pereții și tavanul de rigips am dat cu lavabil când sau uscat dar îmi apar pete galbene și ceva că..rugina.Am dat 3maini de lavabil și tot apar.Ce sa fac?Totul e alb nu este lavabil colorat.

    RăspundețiȘtergere