Mod de aplicare / chituire si vopsire bagheta polistiren

In acest tutorial am sa va prezint modul in care lipesc, chitui si vopsesc baghetele de polistiren tavan. Baghetele pentru decor tavan se aplica la colturile interioare dintre tavan si pereti. Pentru a da contur tavanului, se poate aplica aceste baghete din polistiren.

Pe vremuri se aplica baghete din ipsos. Acestea erau turnate in forme cu lungimea de 50 cm. Se lipeau cu ipsos preparat cu aracet. Chituite cu ipsos, erau vopsite sau varuite, diferite nuante. Acum gasim pe piata baghete din polistiren cu lungimea de 2 m. Acestea sunt albe sau colorate, si de mai multe grosimi sau forme. Montarea acestor baghete. Modul de aplicare a baghetelor difera de la meserias la meserias. Fiecare are stilul lui de lucru.
Am sa va prezint cateva idei prin care se poate aplica aceste baghete la tavane.
Scule si materiale necesare:
  • bagheta polistiren
  • silicon universal transparent
  • kit pentru imbinari
  • cater
  • cancioc
  • spaclu
  • ruleta
  • pensula

Montarea baghetei din polistiren la tavanul fals

In cazul in care lipim tavan fals din polistiren, bagheta se poate aplica peste tavan sau inainte de aplicarea tavanului.


Aplicarea baghetei dupa ce este lipit tavanul fals

Dupa ce am lipit tavanul fals trebuie sa aplicam bagheta. Folosim silicon transparent universal. Se aplica silicon pe bagheta, fara intreruperi, pe marginea de pe spatele baghetei. Punem silicon pe marginea care vine prinsa pe perete, marginea care va atinge tavanul ramane fara silicon. La 50 cm, tot pe marginea pe care am aplicat siliconul, cu un spaclu intindem putin chit pentru imbinari ( pentru o fixare mai rapida ). Fixam bagheta incepand de la un colt. Stergem surplusul de chit sau silicon care iese in partea de jos a baghetei. Partea de sus trebuie sa atinga tavanul fals. Din acest motiv se recomanda sa lipiti tavan fals cu model cat mai simplu ( daca tavanul are forme cat mai drepte, marginea baghetei atinge cat mai mult din suprafata polistirenului ).

Presupunem ca am terminat de lipit un perete cu bagheta. Acum plecam pe celalalt perete. Taiem din capatul baghetei in asa fel in cat sa se lipeasca cat se poate de mult de bagheta din colt care este aplicata. Dupa ce am luat cu caterul din ea in asa fel in cat sa bata bine peste cea din colt, aplicam silicon si pasta, continuam cu lipitul.

In locurile unde tavanul nu e drept, si bagheta nu sta lipita de tavan ( vine in jos ), se pun propte sau tinem cu mana un timp ( punem ceva sa sustina bagheta pana la fixarea chitului ). Denivelarile la perete nu sunt o problema. Dupa ce am aplicat bagheta pe toata marginea tavanului, trebuie chituita ( din acest motiv eu recomand sa cumparati baghete albe ).

Preparam o mana de chit pentru imbinari, in cancioc. Cu degetul chituim imbinarile baghetelor si partea de jos. Terminam acea mana de chit preparata. Cu o pensula si putina apa intr-un borcan sau cutie, intindem chitul. Inmuiem si stoarcem pensula in apa. Frecam cu pensula pe chitul, incat sa nu se mai vada imbinarile baghetei, iar la colturi daca nu iese bine mai dati inca o data cu degetul chit si intindeti cu pensula. Cred ca va dati seama, chitul trebuie sa-l faceti mai grosut.

La pereti, ziceam ca nu e problema, ca din cauza denivelarilor plinta nu se lipeste pe toata suprafata. Acolo unde au ramas goluri se umple cu chit. Mare atentie cand chituiti si stergeti cu pensula sa nu atingeti tavanul fals din polistiren.

In spatiile goale dintre tavan si bagheta ( ramase datorita faptului ca tavanul are model ), nu se baga chit sau silicon. Presupunem ca ati reusit cu succes chituirea baghetelor, urmeaza vopsirea.

Aplicati vopsea dupa cateva ore, cand chitul si siliconul s-a uscat. Bagheta se vopseste in nuanta dorita, cu pensula si vopsea lavabila. Aplicam vopsea lavabila, doua maini, cu atentie sa nu atingem tavanul. De la bagheta in jos se da vopsea lavabila ( fondul camerei ).

Cum aplicam bagheta inaintea tavanului fals
Alta metoda de aplicare a baghetei. Putem sa lipim, chituim si vopsim bagheta inainte sa montam tavanul fals din polistiren. Daca procedam astfel, nu mai raman acele spatii goale intre tavan si bagheta. Cum procedam. Lipim bagheta pe marginea tavanului. Acum punem silicon si chit pe ambele margini ale baghetei. Chituim, vopsim si apoi lipim tavanul. Cand aplicam tavanul trebuie sa taiem foarte bine marginile placilor in asa fel incat sa bata bine pe bagheta.
Cum aplicam bagheta pentru tavan drept
La tavanele finisate cu glet, bagheta se lipeste cum am descris mai sus. Se aplica silicon si adeziv pe ambele margini, se chituie si vopseste. Prima data vopsim tavanul. Dam o mana de alb si pe bagheta. Dupa uscare se poate vopsi bagheta in nuanta dorita dupa care aplicam fondul camerei alta nuanta.

Cum se vopsesc baghetele polistiren cu lavabila
Vopseaua lavabila trebuie aplicata cu pensula. Nu lasati stratul gros pe polistiren. Intindeti bine vopseaua. Aplicati doua maini. ( daca incercati sa scoateti din prima mana nuanta pe bagheta, si lasati stratul de vopsea lavabila groasa, acesta poate crapa dupa uscare. Acelasi lucru il patiti si daca aplicati vopseaua inainte de uscarea chitului. Asa ca este important sa lasati chitul si siliconul sa se usuce bine.

Sper ca am fost pe intelesul tuturor cu acest scurt tutorial. Stiu ca ar fi fost bun un tutorial video in care sa arat cum se procedeaza. Promit ca voi face un scurt video in care sa arat cate ceva despre acest subiect. Daca vrei sa fii la curent cand adaug acest video, aboneaza-te, si vei primi E-mail cand voi posta acest video, dar si alte articole utile.
bagheta tavan polistiren
Articole Similare:

20 de comentarii:

  1. Imi puteti spune, va rog, cu ce se pot lipi baghete si coltare de polistiren pe faianta? Nu am gasit decat adeziv pentru suprafete poroase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moment fix power. Un adeziv stil silicon foarte puternic, recomand acest adeziv si pentru lipirea tavanelor decorative pe beton, tencuiala, lemn ( osb ), rigips, etc. Am lipit cu acest adeziv plinte din material plastic pentru parchet si am adaugat la coltarele exterioare de plinta parchet care stiti ca e problema cu ele, sar din plinta, foarte rezistent.

      Ștergere
    2. Va multumesc. Sarbatori fericite!

      Ștergere
  2. Filmul cu montaj bagheta e aici:
    http://laminirovanievolos.ru/video/watch/upnoMVmRNY0/instrukciya-po-montazhu-potolochnogo-bageta.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca nu am publicat video despre acest subiect. Acest link de sus nu imi apartine.

      Ștergere
  3. V-am citit majoritatea tutorialelor, foarte utile si complete. Am tot citit de kit de imbinari care sa-l aplic la coltare metalice, baghete etc. Care naiba e acest kit, am intrebat pe la magazine de specialitate si vanzatorii se uita la mine ca la urs :)) pe guagal la fel numai tampenii apar... chitul de rosturi oare este? Ca tot m-a pacalit unul sa-l cumpar :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma refer la chit pentru imbinari super rigips. Chit pentru imbinari folosesc pentru coltare metalice fara plasa si alte reparatii pe care aplic banda fibra pentru imbinari. Daca cautati pe google kit rezultatul nu este bun, cautati chit imbinari super rigips. Sunt mai multe feluri de chit dar eu recomand sa folositi super rigips sau knauf.

      Chitul pentru rosturi este folosit pentru umplerea rosturilor dintre placile de faianta si gresie.

      Ștergere
  4. Deci... Nu exista in comert produs cu denumirea "chit de imbinari"... Am intrebat si la Dedeman Praktiker etc... Nu stiu poate e o confuzie sau dvs. il aduceti din strainatate sau mai stiu eu... Ce sa zic de knauf ca nu exista pe nicaieri in Bucuresti iar super rigips are un singur produs care este ipsos pentru imbinarea placilor de rigips...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua ,

    Am terminat de renovat apartamenutul (gletuit+var) dar din pacate colturile la tavan nu sunt foarte drepte . Se poate masca cu acest tip de bagheta ? Am inteles de la cineva ca imi trebuie un model mai lat

    Daca camera este varuita mai pot monta si vopsi bagheta ?

    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, trebuie bagheta din polistiren lata. Daca tavanul si peretii nu sunt drepti inseamna ca dupa lipirea baghetelor trebuie sa chituiti cu ipsos pentru imbinari super rigips pentru a umple golurile care raman intre bagheta si tavan sau pereti. Asta inseamna ca tavanul si peretii se manjesc de acel ipsos si trebuie vopsit. Dupa aplicarea si chituirea baghetelor trebuie sa mai dati o mana de lavabila toata incaperea.

      Ștergere
  6. cit costa 1 metru de lipire a acestor baghete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In zugraveli manopera si modul de lucru difera de la meserias la meserias.

      Ștergere
  7. Buna ziua,

    As dori sa pun baghete de polistiren a caror margini ating peretele / tavanul. Peretele si tavanul au fost deja dati cu lavabila. Atat tavanul cat si peretele sunt drepti (bloc nou).
    Camerele nu au tavan fals.
    Din articol am inteles ca trebuie sa aplic silicon transparent pe marginile baghetei pentru lipire. Eu ma gandesc sa folosesc 'Adeziv Moment one for all crystal transparent'. Acesta este la dedeman cu aproximativ 35 de lei. Este in regula sau imi puteti recomanda dumneavoastra un adeziv mai calitativ?
    Daca se aplica adeziv pe ambele margini (cea care atinge peretele si cea care atinge tavanul) si nu apar goluri, banui ca procesul de chituire cu ipsos pentru imbinari nu mai este necesar. Corect?

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat cateva intrebari :)
      1. Este in regula sa vopsesc baghetele cu vopsea lavabila si dupa uscarea lor sa le lipesc?
      2. Baghetele trebuiesc date cu amorsa inainte de vopsire?

      Va multumesc

      Ștergere
    2. Adezivul pentru lipit este foarte bun.
      Nu mai este necesara chituirea baghetelor daca acestea se imbina perfect la colturi, imbinari, perete si tavan. Daca va place cum ramane nu mai chituiti, o sa vedeti dupa lipire.

      Chiar daca trebuie chituit este mai usor sa vopsim baghetele inainte de lipirea lor pe coltul intre tavan si pereti. Dupa chituire mai retusati sau vopsiti o mana.

      Nu folositi amorsa pe baghetele decorative din polistiren si nici pe lavabila unde urmeaza sa lipiti. Trebuie sterse de praf cu carpa umeda daca este cazul.

      Ștergere
    3. Va multumesc pentru raspunsuri si pentru articolul foarte calitativ :)

      Ștergere
  8. Buna ziua, dl Dan!
    Dar unde va putem gasi daca avem nevoie sa va solicitam personal?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Baghetele acestea cornisele se vopsec cu lavabila sau cu alta vopsea?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere