Aplicarea si stergerea chitului faianta sau gresie

Cateva cuvinte despre chituirea faiantei si gresiei, si foarte important, stergerea si intinderea chitului. In acest articol am sa arat pas cu pas cum se face chituirea si vorbim putin si despre chitul pentru faianta. Aplicarea lui se poate face cu gletiera cauciucata sau spaclul, despre asta mai jos in acest articol. Cateva cuvinte si despre rostul faiantei, cat lasam rostul intre placi. Mai gasiti un scurt video si imagini. Despre chitul pentru faianta si gresie

Chitul pentru faianta si gresie il gasiti la saci de 4 sau 5 kg. Acesta este praf si se prepara cu apa. La un saculet de chit praf se adauga aproximativ 2 litri apa curata si rece. Chiturile sunt de mai multe feluri dar modul de preparare si aplicare nu difera. Nu folositi chit vechi, nu mai intareste si nu se intinde.

Prepararea chitului faianta si gresie

La prepararea chitului avem nevoie de un amestecator-electric ( sau adaptati un melc la ciocan-rotopercutor ), spacluri de diferite dimensiuni, cancioc, doua galeti ( una pentru apa si alta pentru preparat chitul ) si un burete ( daca nu aveti o bucata de burete, cumparati un burete pentru baie ).
scule chituit faiantachituirea faiantei
Se mai poate folosi gletiera cauciucata si buretele acesteia, dar la spatii intinse. La o baie eu prefer sa chitui cu spaclul, sa sterg cu bucata burete, sunt multe colturi si spatii inguste unde cu spaclul adaugam mai bine chitul. Ramane sa alegeti voi cu ce chituiti si stergeti, eu arat metoda mea de lucru ( altii spun ca spaclul zgarie faianta ceea ce nu este adevarat, faianta se zgarie atunci cand nu a fost bine curatata si stearsa de adeziv inainte de chituire ).
gletiera chituitburete chit
Revin la prepararea chitului. Nu preparati o punga intreaga de chit, de preferat e sa faceti cate jumate. Adaugati aproximativ 1 litru apa curata si rece intr-o galeata si presarati chit. Dupa amestecare se lasa 10 minute si se amesteca iar. Nu faceti chitul prea subtire.
chit gresie faianta
Cat chit intra la o baie 
Pentru o baie faiantata pana in tavan avem nevoie de doua pungi chit ( aproximativ 10 kg.), cu o punga de chit rezolvam intre 10 si 14m patrati de faianta sau gresie ( depinde si de dimensiunile placilor, la placi mai mari intra mai putin chit, avem mai putin de chituit )
faianta chitfaianta chituita

Pregatirea rosturilor pentru chituire

 Rosturile trebuie sa fie bine curatate si umede inainte de chituire. Cand scoateti distantierele faiantei nu uitati sa curatati bine marginile faiantei ( adezivul e mai proaspat si se curata usor ). Cu un spaclu micut sau o sipca de lemn curata foarte bine marginile faiantei si sterge cu carpa si apa ( marginile placilor trebuie sa nu aiba urme de adeziv ( sper ca intelegeti ce vreau sa spun, asta nu inseamna sa freci adezivul pana dai in perete, curata doar cat tine grosimea placii ).

Recomand distantiere de 3 mm la faianta si gresie ( am lucrat cu distantiere de 2 si 4 mm, distanta de 3mm este ideala pentru bai si bucatarii ).
faianta nechituita

Chituirea rosturilor

Inainte sa adaugam chitul in rosturi umezim rosturile cu un burete si apa cam pe o suprafata de 6 - 7m patrati. Aceasta suprafata o chituim si stergem pana la finalizare apoi se continua chituirea suprafetei ramase.

Cum facem asta: Umezim suprafata pe care trebuie sa o chituim, punem chit din galeata in cancioc si de acolo adaugam cu spaclul in rosturi cam pe o suprafata de 6 metri patrati iar apoi intindem chitul cu buretele umed. Chitul trebuie intins bine pe rosturile faiantei astfel sa ramana drept fara urme de spaclu sau zgarieturi. Schimbam apa din galeata, spalam buretele si mai stergem inca o data acea suprafata chituita ( faianta trebuie sa ramana fara urme de chit, chiar daca mai albeste putin de praf mai stergem dupa ce chituim toata suprafata baii, important e sa luati grosu si sa intindeti chitul - nu stergeti cu carpa, zgarie chitul )
sters chitul faianteisterge chitul
Dupa ce am terminat cu peretii, mai stergem o data faianta cu buretele curat si apa curata apoi trecem la gresie. Chituim toata gresia si stergem bine. Se lasa 12 ore cu usa deschisa pentru uscarea chitului. Cand chitul este uscat montati obiectele sanitare. Intrebarile sunt binevenite pe rubrica de comentarii.
chitul gresie finisatgresie chituita
wc montat baiegresie baie
spalare chit faianta
perete placat chituitchit bleu faianta
Articole Similare:

39 de comentarii:

  1. mesterul meu foarte bun mi-a rostuit 22 de metri patrati de gresogranit negru si bineinteles ca nu a curatat si m-am trezit dupa 3 zile ca trebuie sa il curat eu ori cat am curatit cu perie cu spaclu ramane gri suprafata cum sa mai stiu face sa indepartez chitul de pe placi un pic de ajutor va rog tare frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am raspuns la problema ta, chitul pentru gresie si faianta trebuia intins si sters de meserias atunci cand a fost aplicat.

      Ștergere
    2. Cei care lucreaza la drumuri si poduri folosesc o substanta pentru Ț ainmuia Ț betonul si a aplica alt strat peste acela. Urmareste si cu doua beri ai rezolvat de o sticla cu substanta.ș Varianata 2 ar fi sa folosesti un flex mic. Bafta

      Ștergere
    3. Varianta flex cu disc subtire o stiu si am incercat-o, rezultatul nu a fost prea bun ( la colturi nu se poate taia chitul ). Despre acea substanta de care spui nu am auzit pana acum ( vrei sa zici ca aplici substanta cu pensula mica si inmoaie chitul fara sa afecteze faianta sau gresia? ).

      Ștergere
  2. Eu as avea o intrebare legata de pasii dinainte de aplicarea placilor, in cazul in care trebuie sa indepartam faianta si gresia veche. Cat de fina trebuie sa ramana suprafata si ce trebuie sa-i facem inainte de aplicarea placilor noi? Noi vrem sa ne apucam singuri, avem placile si n-am vrea sa le stricam pe experimente de novici. Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa spun cateva cuvinte despre pasii dinaintea aplicarii placilor de faianta, trebuie sa stiu din ce sunt peretii, caramida sau beton. Cum a ramas suprafata dupa curatarea peretilor de vopsea sau faianta veche?

      Ștergere
    2. Daca vrei sa te apuci de placat peretii cu faianta, citeste acest articol sau intra in categoria - Gresie si faianta - pentru postari similare.

      Ștergere
  3. Prima intrebare: cum pot sa curat chitul de rost de pe marginea placilor de faianta, usor abraziva? Aplicarea s-a facut acum o luna. A doua intrebare: cum pot sa schimb culoarea chitului care nu a corespuns codului de culoare din paletar? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce direct esti :).
      Imi pare rau pentru tine. Din pacate nu am raspuns la intrebarile tale, daca citeai articolul + comentariile, aflai ca din punctul meu de vedere - chitul de rosturi nu poate fi schimbat.

      Ștergere
    2. Eu am curățat chitul de rosturi. Am folosit un răzuitor special pt asta, de la Hornbach, și multă răbdare. Acum tb sa pun pe cel nou și am o întrebare referitoare la faptul că am doua culori de gresie: una in jos, până la brâu, și alta până la tavan. Ce parte ar trebui sa fac prima: cea de sus sau cea de jos? Meșterul care a pus inițial a pus întâi chitul de jos și apoi pe cel de sus dar mă gândesc dacă nu ar fi mai ok invers, a.i. la ștergerea cu buretele, dacă mai curge putina apa sa nu se scurga pe chitul proaspat din josul peretelui. Multumesc

      Ștergere
    3. Asa este corect, chituiti si stergeti partea de sus apoi treceti la brau si gresie. Spor la treaba!

      Ștergere
  4. Aam si eu o intrebare .Am pus gresie si faianta si am chituit,dar nu sa luat bn chitul de pe faianta si am spalato de 5-6 ori si inzadar , cu ce pot da sa se ia ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce intrebare dificila, sincer nu am raspuns pentru aceasta intrebare, imi pare foarte rau. Incercati sa curatati cu spaclul, chiar nu am idee ce puteti face, imi pare foarte rau.

      Ștergere
    2. Încercați cu scoth brite și ajax praf eu așa am reușit am dat o dată fără ca să clătesc am lăsat 3sau 4 minute apoi din nou și final am clătit și a ieșit.Baftă!

      Ștergere
  5. Chitul meu dupa ce l am aplicat se curata iese ca un praf , ce pot face? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei asta se intampla cand chitul pentru faianta si gresie este vechi si nu mai are proprietati de intarire. Trebuie curatate rosturile cu mare atentie sa nu ciobiti colturile faiantei, spalat cu periuta intre rosturi si chituit alt chit.

      Ștergere
  6. Inaintea aplicarii chitului de rost trebuie curatat ROSTUL, nu faianta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat sa specific,gresia este pusa demult si vreau sa o inviorez cu un alt chit. Am curatat chitul vechi,am aspirat si l am pus pe celalalt ..de doua ori chiar si la fel. Esta chit Ceresit iar acum am luat de la Apla cu silicon,se spune ca este bun. Acum mai incerc si asa, iar daca nici acum, nu stiu ce sa mai fac. Va multumesc oricum ca mi ati raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  8. O sa va tin la curent cu reusita sau esecul meu. Tineti mi pumnii ca am mare nevoie de noroc sa termin odata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu faceti proba? Preparati putin chit intr-un cancioc, adaugati cu spaclul in doua trei rosturi jos intr-un colt, stergeti cu burete umed si probati dupa cateva ore. Asa sunteti sigur de rezultat si nu mai munciti sa chituiti toata suprafata faiantei degeaba ( vedeti cum si daca intareste bine ). Bafta!

      Ștergere
  9. Buna ziua,

    Mi-e frica sa nu ramana chitul pe placile de faianta. :)

    Am tot urmarit tutoriale video si spuneti-mi daca am inteles corect cum sa fac:

    intai curate bine sa nu ramana adeziv, praf, chestii
    prepar chitul in cantitati mici
    umezesc cu un burete o suprafata mai mare de faianta
    cu un spaclu intind chitul pe rosturi
    cu buretele curat incept sa il intind pe diagonala pe toata suprafata astfel incat sa fie neted si fara zgarieturi
    dupa ce l-am intins, curat buretele si mai dau o data pe toata syprafata pana ramane curat (aici nu stiu sigur daca am priceput corect - dupa ce l-am intins si suprafata ramane murdara, continui sa dau cu buretele ud pana se ia tot chitul dupa placa de faianta? nu se ia chitul dintre rosturi?)
    dupa ce am chituit toata suprafata, mai sterg o data tot cu buretele ud pana ramane curat. nu se ia chitul dintre rosturi?
    astept sa se usuce aproximativ 12 ore.

    va multumesc pentru raspuns.
    ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se ia chitul dintre rosturi. Aplicati 3, 4 mp. de chit in rosturi. Intindeti chitul cu burete umed fara sa apasati prea tare. Mai treceti o data cu burete umed dupa ce schimbati apa. De fiecare data cand stergeti, schimbati apa si lasati chitul sa mai traga. Cand albasc placile de la chitul manjit pe suprafata placilor trebuie sa stergeti.

      Repetati cu apa curata pana placile nu se mai albesc de la praful chitului. Normal ca nu asteptati de fiecare data sa albeasca placile, mergeti inainte cu chituirea si intinsul chitului iar cand observati in urma ca trage reveniti cu stersul dar apa trebuie schimbata de fiecare data. La final faianta trebuie sa ramana fara urme de praf.

      Ștergere
    2. Am pus chitul dupa.indicatiile dumneavoastra si a iesit perfect ! Va multumesc!

      Ștergere
    3. Este meritul si priceperea dvs. Ati cautat, intrebat, muncit si reusit.
      Ma bucur sa aud asta!

      Ștergere
  10. Ce ne facem cu gresie foarte dură, brută că scoarța lemnului?, nu găsesc o soluție rapidă doar să curăț ore in sir...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine este o problema stergerea chitului pe astfel de suprafete. Din pacate nu am o solutie rapida. Chituim o portiune mica, o stergem, tot asa pana rezolvam problema.

      Ștergere
    2. Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo rezolvare pentru problema mea cu chitul de rosturi, alta decat inlocuirea acestuia. Din neatentie am cumparat alt chit de rosturi decat cel pe care il doream si l-am dat zugravului iar la finalul zilei cand am mers sa vad rezultatul, am constatat cu stupoare ca este portocaliu in loc de maro. Tot la indemnul meseriasului de zugrav si fiind presat de timp am acceptat solutia acestuia de a da cu inca un strat de chit maro peste cel portocaliu. La prima vedere problema parea rezolvata doar ca atunci cand m-am apucat sa fac curat si sa sterg mai cu atentie faianta , am descoperit ca am un chit de rosturi in degrade, maro cu pete portocalii. Exista vreo posibilitatea de a vopsi uniform , in culoarea maro , chitul de rosturi?

      Multumesc!

      Ștergere
    3. Pentru a vopsi chitul faiantei trebuie folosita o vopsea speciala. Din pacate aceasta vopsea speciala pentru chit faianta si gresie este greu de gasit in magazine. Nu am pus in practica pana acum aceasta metoda dar daca doriti sa incercati va las link spre produs.
      Fuga Fresca

      Ștergere
  11. Se poate chitui gresia si daca nu e uscata complet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Puteti chitui gresia si faianta chiar daca adezivul nu este complet uscat fara probleme cu toate ca este recomandat sa chituiti pe uscat dupa ce umeziti rosturile pentru priza mai buna a chitului in rost.

      Ștergere
  12. Buna seara,a chitui sotul gresia in bucatarie acum doua saptamani si au ramas urme si punctulete de chit.Cum as putea s-o curat?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Încercați cu scoth brite și ajax praf eu așa am reușit am dat o dată fără ca să clătesc am lăsat 3sau 4 minute apoi din nou și final am clătit și a ieșit.Baftă!


      Ștergere
    2. Sau ar mai fi o soluție:Solutia de curatare Keranet lichid te ajuta sa elimini toate urmele intarite de chit, adeziv, var de pe gresie sau faianta dupa ce lucrarile de renovare s-au finalizat.

      Ștergere
  13. Bună ziua tavanul se repară și se dă cu lavabilă înainte de chituirea faianței și gresiei sau după ce au fost chituite?

    RăspundețiȘtergere
  14. Solutia de curatare Keranet lichid te ajuta sa elimini toate urmele intarite de chit, adeziv, var de pe gresie sau faianta dupa ce lucrarile de renovare s-au finalizat.

    RăspundețiȘtergere