Despre aerisire baie si bucatarie - ventilatia spatiului

Un scurt tutorial despre aerisirea bailor si bucatariilor, un articol in care eu imi spun parerea si am sa dau cateva solutii, iar pe voi va astept pe rubrica de comentarii cu experienta traita de voi pe aceasta tema. Sper ca din ce scriu eu si ce mai adaugati si voi, sa iasa un articol util din care sa gasim cea mai buna

solutie pentru ventilatia aerului din baie si bucatarie

Sa incepem cu intrebari pentru care cautam rezolvare:
- La bucatarie avem hota si totusi sunt aburi ( sa nu fie buna hota? nu are cum, doar am hota buna si unde mai pui ca are doua motoare ).
- In baie am montat ventilator si totusi sunt aburi, iar mirosul urat persista. Nu sunt bune ventilatoarele, sau ce se intampla?
Nu este adevarat. Atat hotele cat si ventilatoarele sunt foarte utile, chiar isi fac treaba. Ce am constatat este faptul ca ele nu merg la capacitate din cauza spatiului ermetic inchis ( poate ati auzit discutii de la cei care locuiesc la tara si spun ca de cand au montat termopane nu mai trag sobele ). Asa se intampla si cu ventilatia spatiilor despre care vorbim.

Faceti o proba la bucatarie sau in balcon unde ati montat aragazul cu hota. Porniti hota la puterea maxima si verificati pe langa ferestrele termopan inchise ( asta in anotimpul rece ). Veti vedea ca trage aer rece si poate ganditi ca nu bate bine garnitura pe toc, nu e asa. Spatiul este asa de bine inchis ca hota nu are cum sa ventileze aerul si sa traga aburul.

La fel se intampla si cu ventilatorul din baie. Am montat ventilatorul cat mai sus, dar avem toata baia imbracata in faianta si usa termopan. Cum sa ventileze aerul si sa traga aburul la capacitate daca avem o incapere inchisa ermetic. Am fost intrebat de cineva, de ce vine miros urat din sifonul de scurgere, chiuveta bucatarie. Am dat drumul la hota si tragea aerul din conducta de scurgere. Nu facuse acel U la furtunul flexibil de scurgere in care sa stea apa.

Ce avem de facut in aceasta situatie?
rama aerisireParerea mea este sa montati rama de aerisire atat in baie cat si la bucatarie. La bucatarie trebuie montata in zona aragazului, jos, la distanta de 20 - 30 cm de pardosea. In baie montati rama de aerisire pe peretele opus cu ventilatorul, sus, la 10 cm de plafon ( asa cum trebuie montat si ventilatorul ).

ventilator abur baie
Rama de aerisire trebuie sa aiba obligatoriu sita marunta ( pe acolo trage aerul si daca nu are sita, vor intra insecte vara, ele poate nu au intentia dar sunt trase fortat de ventilator ). Acest lucru e mai simplu de rezolvat pentru cei care locuiesc la case. Pentru cei care locuiesc la bloc e mai dificil, dar se poate. Putem monta ventilatorul pe aerisire iar rama pe peretele exterior.

Nu trebuie neaparat sa faceti o gaura in beton, sunt suficiente 10 gauri cu burghiu de 12, si aplicati rama peste. Asta in caz ca peretele corespunde intre blocuri, daca peretele este vizibil de afara nu e recomandat ( cand gauriti peretele, afara sparge la iesirea burghiului si se vede urat din exterior, mai ales daca aveti deja izolatie exterioara ).

Ramane sa ganditi in continuare la acest aspect si sa luati decizia cea mai buna. Eu am vrut sa scot in evidenta acest aspect la care multe persoane poate nu s-au gandit. Inchei aici, pentru ca sunt sigur ca multi nu au ajuns sa citeasca pana in acest .

mod aerisire baie
Articole Similare:

27 de comentarii:

  1. felicitari pentru articol, multi nu stiu si nu inteleg aceste detalii!

    RăspundețiȘtergere
  2. am o intrebare Apartamentul meu este o garsomiera peretele de la baie corespunde cu cel de la bucatarie si nu am aerisire de loc la baie.Eu ma gandeam in felul urmator cu un ventilator si o teava dintraia groasa de canalizare sa fac o gaura intre peretele de la buc si cel de la baie sa pun ventilatoru la gura tevii la baie si la peretele din exterior langa geam sa mai dau o gaura sa mai pun un ventilator si toata teava sa o maschez cu rigips k alta solutie nu vad.TU CE SFAT IMI DAI K HABAR NU AM AM CAUTAT TOT FELU DE SOLUTII.

    multam si astept raspuns daca se poate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca stiu cum e pozitionata baia si bucataria, intre ele aveti un perete despartitor din caramida pe care trec tevile pentru alimentare cu apa si scurgerile chiuvetelor ( bucatarie si baie ). In baie itrati dintr-un hol care tine cat peretele cu baia pe care este montata usa. Asa este?

      E bine cum ganditi cu teava de 110 din plastic dar problema e ca pe coltul deasupra wc-ului unde ar veni bine sa montati acest ventilator aveti masca cu tevi pentru instalatia sanitara ( daca prindeti ventilatorul langa aceasta masca in bucatarie teava iese la 30 sau 40 cm de colt si imbracata in rigips are un aspect urat, un fel de grinda, bine ar fi daca merge pe celalalt cot - important e ca teava sa treaca chiar pe coltul dintre tavan si perete in bucatarie ).

      Sa treceti cu teava pe colt se poate folosi scie dar intre pereti este obligatoriu sa prindeti teava plastic si lasati un guler de 5cm. pe care sa prinda tubul flexibil.

      Dupa montarea ventilatorului incercati sa ajungeti cu firele la doza de legaturi de unde se alimenteaza becul din baie, legati ventilatorul sa cupleze o data cu becul din baie pe acelasi intrerupator ( cat timp folositi baia ventilatorul functioneaza ), sau alimentati direct din firele de la iluminatul baii care este pe acelasi perete.

      Mai este necasara o sita de aerisire micuta in partea de jos cu peretele holului daca aveti la baie usa termopan ( cititi cu atentie articolul ).

      Ștergere
    2. ok multam ptr raspuns numai k eu as vrea sa alimentez ventilatorul separat adica daca vreau sa il aprind bine daca nu sa nu functioneze de unde il leg din doza pe care o am sau trag fir separat din tablou?

      Ștergere
    3. Din doza, daca nu va pricepeti e bine sa chemati un electrician ( desfaceti doza si trebuie sa gasiti nul si faza, pe aceste flegaturi cuplati ventilatorul ). Cand desfaceti doza si legaturile trebuie decuplata tensiunea de la tabloul cu sigurante. Bafta!

      Ștergere
  3. Buna ziua,
    va rog sa ma sfatuiti la urmatorul caz.
    Fac renovare totala la apartament (inclusiv schimbarea electricitatii)
    Intrebarea se refera la ventilarea baii, care are geam (~40cm x 40cm), iar dinmensiunile baii sunt 1.6m x 2.5m.
    Mi-a trecut prin cap sa montez si ventilator in baie, am montat firele corespunzatoare pana la zona de montare.
    Etapele urmatoare ar fi:
    - cumparare ventilator 125mm + tubul (~170lei)
    - gauriera in beton (100lei)

    PRO:
    - evacuarea aburului/mirosului mai rapid;
    - pe timp de iarna nu se va raci baia in timp ce se evacueaza aburul/mirosul cu ventilator
    - .... a se adauga daca mai exista
    CONTRA:
    - chiar daca ventilatorul are palete care etanseaza caura din perete , stratul este prea subtire incat in restul timpului se raceste prin acea portiune pe timp de iarna;
    - estetitcul este afectat, incat acopera din faianta.
    - cost de ~270lei
    - .... a se adauga daca mai exista

    INTREBAREA: conform celor de mai sus PRO/CONTRA, se merita investitia de 270lei pentru aerisirea suplimentara/fortata ? Pe moment am pregatit un pic pentru ca inca nu sunt decis.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de parere ca merita sa investim ceva pentru aerisirea acestui spatiu. Avem dezavantajul iarna ca racim putin incaperea dar in acelasi timp sa ne gandim cata paguba poate aduce aburul provenit de la apa calda daca nu este eliminat.

      Ștergere
  4. De mai multi ani ma confrunt cu mirosurile insuportabile, care patrund in baie de la vecinul de jos. Blocul construit undeva prin 1981. Baia are un orificiu de aerisire undeva in partea de sus, prevazut cu un gratar.
    Mentionez cu nu avem geam in baie.
    Vecinul de jos face urmatorul lucru: Nu are ventilatie in bucatarie, dar cand gateste, sarmale spre exemplu, pe timp de iarna, nu deschide nici macar geamul, lasa insa usa de la baie deschisa. Asa tot mirosul este evacuat prin baie. Dar nu stiu daca prin gaura de aerisire sau prin interstitiile dintre tevi si pardoseala, mirosul patrunde la mine. Mi-am montat ventilator pe gura der aerisire, dar parca mirosul e si mai accentuat. Nu stiu ce e de facut. Am incercat sa ermetizez pe la tevi cu spuma de poliuretan, dar degeaba, mirosurile persista. Si trebuie sa fac eu ceva, pentru ca tembelul de jos tot tembel ramane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ai montat ventilatorul invers :)
      Cea mai buna solutie este sa blochezi tubul de aerisire ce duce inspre el(pe rapit sub gaura ta de aerisire). Astfel toti vecinii de sub tine vor avea aerisirea de la baie blocata. Dupa vreun an sau 2 dupa ce vecinul cu sarmalele se va invata sa deschida geamul, desfunzi teava.

      Ștergere
  5. Bună ziua,
    Am renovat recent baia din casa de la țară. Am montat un geam și o ușă termopan. Am cumpărat un boiler pe lemne Eltim. Burlanul este racordat la un coș de fum comun cu soba de la bucătărie. În momentul în care l-am pus în funcțiune, la primul foc a început să iasă fum în baie. În momentul în care deschid geamul de la baie, totul funcționează perfect, nu iese nici un pic de fum. Dacă închid geamul de la baie și deschid ușa de la sobă să introduc lemne, tot fumul iese în baie. Înțeleg că ar fi vorba de o problemă de aerisire a băii generată de termopane. Ar fi două soluții la această problemă neplăcută: când fac focul să deschid geamul de la baie sau să fac o gaură în perete, plasată cât mai aproape de ușa sobei. Asta ar însemna să fac o gaură în peretele dintre baie și holul casei. În hol temperatura e mai scăzută (casa nu are centrală) și nu sunt termopane. Cineva îmi sugera că un diametru de 5 cm al orificiului ar fi suficient. Întrebarea mea ar fi: unde e mai indicat să se facă gaura respectivă: în peretele comun cu holul sau în singurul perete exterior care însă e situat mai la distanță față de gura sobei? O astfel de gaură localizată în peretele exterior nu influențează temperatura din baie iarna când e frig afară? Este util să se monteze și un ventilator pe un astfel de orificiu de aerisire?
    Mulțumesc!
    Și un An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea este sa gauriti peretele exterior si montati o sita pentru aerisire 15/15 cm. din plastic simpla, fara ventilator. In interiorul casei degeaba gauriti peretele, tot interiorul este inchis aproape ermetic si nu rezolvati problema. Sanatate!

      Ștergere
  6. Mulțumesc pentru răspuns!
    Totuși, la diametrul de 15/15 cm nu iese toată căldura în exterior pe timp de iarnă?
    Unde este recomandabil să fie făcută gaura: în porțiunea superioară, sau în porțiunea inferioară a peretelui exterior. În porțiunea inferioară, ar fi mascată de mașina de spălat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz eu as monta aceasta sita pentru aerisire mai sus de masina de spalat. Pe aceasta sita as improviza un fel de usita cum e la soba dar din material plastic sa pot inchide si deschide sau sa o tin intredeschisa.

      Caldura nu iese afara dar intra aer rece, soba unui boiler pe lemne trebuie sa aiba tiraj si are nevoie de aer care sa vina din exterior. Acest aer este tras in soba si iese pe cos astfal focul este intretinut si fumul evacuat pe horn.

      Cand apa este fierbinte si focul trecut, doar ramane ceva jar aceasta usa fixata pe sita o puteti inchide. Eu am prezentat varianta mea, intrebati si alte persoane si luati decizia cea mai potrivita in acest caz pentru a rezolva problema.

      Ștergere
  7. Mulțumesc pentru răspuns. Săptămâna viitoare o să merg la țară. O să apelez și la un meșter din zonă să vedem care ar fi cea mai bună soluție. Până atunci maică-mea o să deschidă geamul de la baie când face foc!
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt modele de ferestre termopan care au inchidere in trepte,1 si 2. Pe treapta 1 cand manerul este inchis pe jumatate garnitura nu etanseaza perfect pe toc si lasa sa patrunda ceva aer. Incercati si varianta asta si vedeti cum arde focul in boiler.

      Ștergere
  8. O să verific și termopanul!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna-ziua, spuneti-mi, va rog, cum se poate demonta grilajul de aerisire de la un bloc vechi, daca se poate, sau trebuie spart? Multumesc, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cele mai multe cazuri este prins in ipsos, spargeti ipsosul pe langa cu dalta si ciocan.

      Ștergere
    2. Multumesc, Domnul Dan Zugravu, sper ca voi reveni cu amanunte, Opera nu ma lasa sa scriu tot ce am pe suflet, grrrrrrrrrrrr!

      Ștergere
    3. Buna-seara, Domnule Dan Zugravul, am reusit sa scot vechea rama doar cu o surubelnita foarte lata, daca nu va deranjez, prea mult, ma puteti sfatui, va rog, cum sa largesc, de la 20x25 cm (nu se gaseste aceasta dimensiune, pe piata), la 20x30 cm, in caramida? Multumesc, o seara placuta!

      Ștergere
    4. Gauriti caramida, mai multe gauri cu burghiul, si spargeti cu acea surubelnita.

      Ștergere
    5. Multumesc frumos pentru sfaturi, Domnule Dan Zugravul, am rezolvat!

      Ștergere
    6. Domnule Dan Zugravul, Buna-dimineata! Va rog a-mi mai da un sfat, in legatura cu urmatoarele fapte: am schimbat cazanul, de la veceu, punand tot furtunul (de alimentare cu apa), de la cel vechi, dar putin cam prea fortat, apoi am prelungit, cu un niplu si inca un furtun, dar cand se trage apa, iar apoi se umple bazinul, se cutremura furtunul prelungit. Care e parerea Dumneavoastra, cum e mai bine sa fac? Multumesc!

      Ștergere
    7. Ahh, si inca un pic: atunci cand umblu la robinetul veceului, picura, il pot schimba, cu un robinet de trecere (pe care deja il am), se poate reconditiona, sau trebuie altul, nou? Multumesc foarte mult!

      Ștergere
    8. 1. Fixati furtunul la imbinare, niplu, cu brida de perete si reglati presiunea din robinet ( este prea mare ).

      2. Se poate monta un robinet de trecere dar mai intai priviti filetele daca corespund.

      Ștergere
  10. Buna dimineata!Am si eu nevoie de un sfat.Cum pot scapa de umezeala din bucătărie?Stau la casa,pereții sunt izolați,am geamuri termopan,hota la aragaz este,incalzirea este prin centrala cu gaz.Aceasta pb.o întâmpin doar iarna.Dati mi o idee.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere