Despre colturile peretilor gletuiti, indreptarea, armarea si finisarea

Cateva detalii despre

cum se intareste, indreapta si armeaza colturile exterioare ale peretelui

atunci cand peretii sunt gletuiti. Daca vreti sa gletuiti peretii unei camere este obligatoriu sa montam coltare pentru armarea si indreptarea colturilor unui perete. Cum se prind coltarele si ce coltare trebuie sa folosim, pas cu pas.

1. Folosim, coltare metalice din aluminiu fara plasa.

2. Dupa curatarea peretilor, masuram lungimea colturilor si taiem coltare cu foarfeca. Coltarele taiate se lasa pe pozitia unde trebuie lipite ( dupa ce ati masurat un colt, il taiati si lasati acel coltar langa coltul unde trebuie lipit ). Procedati asa pentru toate colturile din incapere.
3. Preparati chit pentru imbinari in galeata, la un litru de apa presarati chit praf si amestecati, trebuie sa obtineti o pasta potrivita ( materialul trebuie sa aiba o grosime potrivita, nici prea gros incat sa se intareasca repede, nici prea subtire sa nu putem indrepta coltul in caz ca este stramb ).

4. Aplicati chit pe colturi, unul cate unul, si lipiti colturile. Surplusul de material se aduna cu spaclul.

5. Dupa ce ati lipit toate coltarele metalice, aplicati chit pentru acoperire ( trageti chit pe coltare in asa fel in cat sa acoperiti partea laterala a coltarelor, trebuie sa ramana vizibil doar coltul rotunjit al metalului ).

6. Am chituit toate coltarele din incapere, urmeaza sa aplicam doua maini de glet, cand ajungeti cu gletul la colturi, aplicati glet cu gletiera de sus in jos si invers.

7. La slefuirea gletului cu smirghel, coltul metalic rotunjit trebuie sa ramana vizibil, acel metal se acopera cu vopsea lavabila cand vopsim peretii.

Sper ca acest articol a fost util. Mai jos aveti cateva imagini si un videoclip despre cum fixam si finisam coltarele din metal fara plasa.

Asa se procedeaza si la colturile peretilor placati cu rigips


repararea colturilor chit pe colt

coltar metalic colt metal

chit imbinari colturi colt perete fereastra

cum repar colturi pereti

Articole Similare:

11 comentarii:

  1. Salut, imi poti explica cum se face un tavan din rigips,am auzit de ceva ce se numesc Montanti, poate ai timp sa imi detaliezi ca vreau sa fac camera copilului ceva mai joasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti nevoie de cateva piese pentru suspendare si imbinare profile cum ar fi: piesa de suspendare cu tija, piesa pentru incrucisare profil CD, piesa imbinari profile, etc. Daca cautati pe youtube gasiti videoclipuri ajutatoare pentru tavane suspendate rigips.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut dan.am o scafa de dat cu tinci dupa care urmeaza gletul.trebuie amorsata inainte de dat cu tinci?si dupa ce dau cu tinci iar o amorsez ptr a da cu glet?si dupa ce dau cu glet..iar o amorsez ptr a da cu lavabil???ast un rasp.stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, numai ca dupa ce gletuiti trebuie slefuit si apoi amorsa.

      Ștergere
  4. salut. vreau sa pun rigips cu mamaligi pe toti peretii unei camere apoi sa dau cu amorsa si var lavabil, dar nu stiu cum sa procedez la colturi. ma puteti ajuta merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Trebuie sa folositi poloboc si un profil cd sau ceva drept pe post de dreptar, placile nu trebuie batute in valuri. Suprafata unde bate mamaliga de super rigips sa fie curatata si amorsata.

      2. masurati placa de rigips pe inaltimea peretelui, taiati cu caterul, gauriti locurile unde vin mamaligile cu burghiu de 6, puneti mamaligi pe gauri, ridicati placa, lipiti de perete si bateti usor acolo unde sunt gauri usor si uniform, din cand in cand mai probati cu dreptarul pe verticala si orizontala sa vina batuta cat mai dreapt placa rigips.

      3. la colturile interioare; plecati cu placa din perete, dupa placarea unui perete verificati la colt cum bate placa de rigips. Daca placa e dreapta la poloboc plecati cu placa sa bata in cealalta placa cat mai lipit, daca e lasata sau scoasa de sus din cauza peretelui, luati masuri din placa, din locul cel mai bagat in interior si masurati din placa de rigips 1,20m.

      Semnati pe perete, trasati cu dreptarul la poloboc o linie verticala si acum aveti dimensiunea primei placi. Masurati din colt pana la semn sus si jos, taiati placa, gauri, etc. Veniti cu taietura la coltul interior.

      4. pentru colturile exterioare, iau exemplu glafurile geamului: masurati bucati de placi pe lungimea glafului, latimea trebuie sa fie mai mare cu 5 sau 8 cm., Gauri, mamaligi pe gauri, lipiti. Placile ies in afara, veniti pe perete cu placatul si masurati, taiati placile pana in placa glafului iesita. Lipiti placile.

      Avem colturile interioare aproape perfect lipite iar colturile exterioare cu o bucata de placa iesita. Dupa intarirea ipsosului de imbinari, gaurim peretii pe gaurile unde am pus mamalugi cu burghiu de 6 sds si adaugam dibluri 6x60, acele dibluri cu palarie, prin bataie ( diblu trebuie sa prinda in perete iar la suprafata sa se ingroape un milimetru in placa, exact cum vin negresele, palaria sau acel umar de plastic al diblului tine placa de rigips ).

      Taiem placile iesite la colturile exterioare cu caterul dupa placile care bat in ele, rupem si decupam hartia ( avem coltul format ). Toate imbinarile care nu bat si avem distanta mai mare de 3 mm umplem cu spuma, pe colturi, la tavan si pardosea. Taiem spuma la nivel cu placile.

      Urmeaza banda fibra si coltarele metalice exterioare fara plasa, totul se lucreaza cu super rigips. Dupa uscare o mana de glet pentru finisaje pe imbinari colturi, slefuit, maturat, amorsat si lavabila. Spor la treaba si putina imaginatie.

      Ștergere
  5. Buna seara.Am si eu o intrebare,daca un coltar este pus stramb,adica nu vine in poloboc cum poate fi indreptat,exista vreo modalitate de al repara fara sa il dai jos?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coltarul nu se poate regla daca este fixat in material si materialul s-a intarit. Trebuie desfacut si inlocuit.

      Ștergere
  6. Casa a fost tencuita la interior in urma cu 4 ani. Doresc acum finisarea cu tinci. Am cateva intreabri:
    1. Ce tinci recomandati?
    2 Se aplica obligatoriu amorsa inainte de tinci?
    3. Ce fel de coltare trebuie sa folosesc. Cu plasa sau fara plasa? Si cu ce material le prind?

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut. Am de îndreptat colturile interioare de la camere si nu am nici o idee. Puteți să mi dați o idee?

    RăspundețiȘtergere