Vreau sa zugravesc singur/ singura, o camera, apartamentul sau casa

Acest articol este un mesaj catre persoanele care se gandesc sa zugraveasca ( fara ajutorul unui meserias ) o camera sau intreg apartamentul. Un e-mail primit prin pagina de contact m-a pus pe ganduri. Mi-am adus aminte de inceputul meu in zugraveli, cum am invatat sa zugravesc, primii mei pasi in aceasta meserie si ce ma impins sa invat meseria de zugrav.

La inceput se lucra in var, calciu smuls si batut cu palma, linii, modele suflate cu pompita, mozaic batut cu bidinea sau matura, brauri vopsite simplu sau nuante degrade, praf de mica ( imi aduc aminte ca suflam mica cu aspiratorul, scoteam furtunul la borcan si pulverizam asa frumos mica cu aracet peste zugraveala, sclipea peretii :) ), etc.
Acum cu glet, rigips, tinci, lababila, gresie si faianta, lambriuri, parchet si tapet, montari de usi interioare, atunci chituiam si vopseam tocaria. Toate se invata cu timpul, trebuie sa lucrezi neintrerupt, ramai la curent cu tot ce e nou si se formeaza mana.

Nu a fost usor, nici acum nu este usor, aceasta meserie am invatat-o din intamplare ( cu toate ca parinti mei practica aceasta meserie, mie nu-mi placea ). O meserie mizerabila si azi ai de munca maine nu ai. Perioade cand ai de lucru foarte mult si perioade cand nu lucrezi. Tot asa si bani, luna asta ai iar luna viitoare poate nu mai ai. In ultima perioada lucrarile au scazut din cauza banilor, banii sunt din ce in ce mai devalorizati si oamenii au rate, materialele foarte scumpe, ce sa mai vorbim despre aceasta problema ca o simtim toti pe pielea noastra.

Cu toate astea trebuie sa avem casa curata, ma refer la pereti si tavane. Cum sa zugravim daca nu avem nici cea mai mica idee? Intram pe net si aflam cum se face una - alta, dar teoria ca teoria, practica e mai dificila. Daca cititi cateva articole despre zugraveli asta nu inseamna ca punerea lor in practica este foarte usoara. Trebuie sa vezi cum se lucreaza, sa stai langa un meserias, sa inghiti praful, pui mana sa ajuti, colaborezi cu acel meserias daca vrei sa inveti cate ceva.

Asta trebuie sa faceti daca chiar vreti sa zugraviti singur o camera, trebuie mai intai sa lucrezi cu cineva si apoi sa incerci de unul singur. Cum poti face asta? Aduci un meserias sa zugraveasca o camera din apartamentul tau. Iti iei libere si te apuci de treaba. Il ajuti pe acel meserias la treaba, de la curatatul peretilor pana la vopsitul peretilor. Numai asa poti invata cate ceva, practic nu teoretic.

E bine sa stii si teorie dar in aceasta meserie conteaza mult peretii pe care lucrezi, cum au fost zugraviti inainte, din ce material sunt ridicati, conteaza materialele care sunt folosite de noi, nu putem spune ca gletul e glet se prepara si se aplica. Conteaza de pereti cum trag, poate trebuie facut mai gros sau mai subtire. Gleturile sun facute de diferiti producatori, modul de lucru in mare este acelasi dar ca material se lucreaza putin diferit. Eu nu pot sa lucrez cu orice materiale dupa ce am incercat mai multe, prefer o marca de glet sau vopsea lavabila, mai fac si exceptii ca omul nu are bani si poate vrea sa cumpere ceva mai ieftin dar nu-mi iese lucrarea cum as dori eu. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun.

Sa revin la e-mail, in acest mesaj sunt intrebat despre timpul de lucru. cat las aia sa se usuce pana dau pe ailalta. Aici e problema ca daca nu ai nici un fel de idee e greu sa te apuci de asa ceva. Am spus mai sus cum sa faceti daca vreti sa zugraviti singuri si sa capatati cat de cat experienta.

Am zis ca e bine sa fac acest articol pentru ca multi poate citesc tutorialele scrise de mine si isi pun aceleasi intrebari, oare cat trebuie sa las sa se usuce, dupa cat timp sa dau a doua mana de glet sau vopsea lavabila? Depinde de pereti si materialele folosite, cum trag peretii, materialele, temperatura si ventilarea camerei respective. Una e sa dai glet direct pe o placa beton si alta e sa-l aplici pe polistiren armat cu plasa. In general trebuie lasat sa se usuce primul strat sa poti aplica al doilea si asta se incearca la colturi.

Dupa colturile camerelor ne orientam pentru ca pe colturi se usuca mai greoi. Cum cunosti daca e uscat un glet sau vopsea lavabila, amorsa si alte materiale? .. simplu, in primul rand dupa culoare. Materialele aplicate si uscate sunt mai deschise la culoare decat cele umede. Hai sa raspund la acel mesaj ca o lungesc prea mult si pe multi in loc sa-i lamuresc poate mai rau ii bag in ceata ( mai veniti cu intrebari despre cum sa cunosti un anume material daca e uscat, pe rubrica de comentarii, jos ).

E-mail-ul cu intrebarile arata asa:
Buna ziua!
Eu ma voi muta curand intr-un apartament care arata ca dupa razboi si n-am mai facut renovari niciodata pana acum, deci as vrea sa pun cateva intrebari, daca aveti timp si puteti raspunde.
Am citit articolele dvs despre pregatirea peretilor pt gletuire, despre amorse, glet, aplicarea si prepararea lui, despre aplicarea lavabilei, despre reparatiile cu ipsos. Intrebarile mele sunt legate in mare parte de timp.
Dupa ce ud peretii cu apa, cat timp astept pana sa ma apuc sa dau jos varul cu spaclul?
Dupa ce dau jos varul cu spaclul, cat astept ca sa aplic amorsa pt tencuieli?
Amorsa pentru tencuieli se aplica inainte de a face reparatiile cu ipsos? Daca da, cat timp trebuie lasata sa se usuce inainte de a face reparatiile crapaturilor? Daca aplic amorsa pentru tencuieli, mai trebuie sa dau cu apa pe crapaturi inainte de a le umple?
Cat timp trebuie lasate reparatiile mentionate mai sus sa se usuce inainte de a aplica glet peste ele?
Daca vreau sa aplic doar 1 singur strat de glet, cat de gros ar trebui acesta sa fie?
Cat timp trebuie lasat gletul sa se usuce inainte de a aplica amorsa pentru lavabila?
Dupa ce am finisat gletul cu smirghel, se aplica direct amorsa pt vopsea sau se spala intai peretele de praf cu apa?
Cat timp trebuie lasata amorsa pentru lavabila sa se usuce inainte de a aplica lavabila?
Si cat timp trebuie lasat intre aplicarea celor 2 straturi de lavabila?
Pot folosi amesteca ipsosul manual sau este obligatorie folosirea melcului?
Va multumesc foarte mult! _ _ _ _
Cu stimă,............................... numele sau emailul persoanelor cu care intru in legatura, raman confidentiale!

Raspunsurile mele pentru aceste intrebari:

1. Dupa ce ud peretii cu apa, cat timp astept pana sa ma apuc sa dau jos varul cu spaclul?

In primul rand vreau sa stiti ca varul se poate da jos si daca este uscat, eu recomand sa-l udati pentru ca se desprinde putin mai usor si nu face mult praf. Aplicati apa cu bidineaua din plin pe un perete.  Apucati-va dintr-un colt de raschetat, pe acel perete udat. Trebuie sa aveti galeata cu apa si bidineaua langa dvs. si udati o portiune de un metru patrat, apoi raschetati, mai udati, mai raschetati ( unde decojiti trebuie sa aveti varul cat mai umed pentru ca se curata mai usor si nu faceti mult praf, din cand in cand mai adunati de jos molozul, nu trebuie lasat prea mult, acesta se usuca si il carati pe picioare prin toata casa ). Folositi manusi, e posibil sa faceti bataturi in palma de la atata curatat cu spaclul. La tavan e mai greu, curatati intotdeauna in fata nu deasupra capului sa vina varul in ochi.

2. Dupa ce dau jos varul cu spaclul, cat astept ca sa aplic amorsa pt tencuieli?

Dupa ce dati tot varul jos si maturati peretii de praf, bineinteles si pe jos, Daca aveti puteri aplicati amorsa imediat, daca sunteti obosit lasati pentru a doua zi. Amorsa o aplicati cu bidineaua, nu stergeti peretele, adauga amorsa din plin sa patrunda in perete. Diluati amorsa intr-o galeata, puneti cate un sfert in alta galeata si de acolo dati cu bidineaua, cand e pe terminate goliti si clatiti galeata cu apa curata si adaugati iar amorsa ( in timp ce dai cu amorsa, praful se ia in galeata si veti observa mizerie pe fundul galetii, din aceasta cauza nu e bine sa bagati bidineaua in galeata plina cu amorsa, se strica toata amorsa si veti da cu praf inmuiat pe pereti ).

3. Amorsa pentru tencuieli se aplica inainte de a face reparatiile cu ipsos? Daca da, cat timp trebuie lasata sa se usuce inainte de a face reparatiile crapaturilor? Daca aplic amorsa pentru tencuieli, mai trebuie sa dau cu apa pe crapaturi inainte de a le umple?


Foarte bune intrebarile, de-asta am tinut sa scriu acest articol ( bravo! ).

Aplicam amorsa inainte de reparatii, ne dam seama ca e uscata dupa ce peretii isi revin la culoarea lor initiala, dupa ce aplicati amorsa, peretii si tavanul se inchide la culoare dar, cand aceasta e uscata nu se mai cunoaste ca sunt amorsati, peretii si tavanul revin la culoarea initiala. Dupa uscarea amorsei nu mai este necesara udarea locurilor unde trebuie reparat dar nu e rau sa facem asta, sa fiti siguri puteti uda locurile respective ( sunt placi de beton care trag si dupa ce amorsam ). 

Dupa terminarea reparatiilor nu uitati sa amorsati reparatiile ( cand ipsosul sau materialul cu care ati reparat este uscat, aplicati amorsa cu bidineaua pe toate reparatiile ). reparatiile sunt uscate atunci cand materialul cu care ati reparat este mai deschis la culoare decat atunci cand a fost aplicat, si s-a intarit.

4. Cat timp trebuie lasate reparatiile mentionate mai sus sa se usuce inainte de a aplica glet peste ele?

Pai, am reparat, sau uscat si le-am amorsat. Acum asteptam sa revina ipsosul la culoarea initiala, dupa amorsare el se inchide la culoare si asteptam sa se albeasca din nou, atunci e uscat.

5. Daca vreau sa aplic doar 1 singur strat de glet, cat de gros ar trebui acesta sa fie?

Nu e bine. Aplicati cel putin doua straturi de glet. De obicei al treilea strat de glet finiseaza bine peretele. Primul strat umple denivelarile, al doilea acopera portiunile mai umflate ale peretilor, iar al treilea finiseaza peretele si il folosim pentru smirgheluire ( din acest al treilea strat se da jos, in locurile umflate unde peretele are denivelari spre exterior, acest al treilea strat de glet se ia aproape in intregime ). 


Din aceasta cauza recomand sa folositi aceeasi marca de glet, daca la prima mana folositi un fel de glet la a doua altfel, cand veti finisa cu smirghel veti ramane surprinsi cat de urat raman peretii, gleturile au culori diferite si felul in care absoarbe este diferit, folositi acelasi produs ( daca vreti o recomandare in acest sens intreaba-ma pe contact ). Fie ca aplicam un strat, doua sau trei, pasta de glet trebuie sa aiba consistenta, nu prea groasa dar nici subtire, zeama. Un reper ar fi sa luam glet pe mistrie si acesta sa stea lipit, dar aceasta pasta trebuie sa se intinda usor, daca e prea groasa nu de intinde, in acest articol arat am vorbit despre prepararea pastei de glet.


6. Cat timp trebuie lasat gletul sa se usuce inainte de a aplica amorsa pentru vopsea lavabila?

Gletul este deja uscat altfel nu mergea smirgheluit. Dupa fiecare mana de glet trebuie lasat sa se usuce ( cum am mai spus, orientati-va dupa culoarea lui, ultima mana de glet trebuie lasata mai mult ). Dupa ce terminati gletuirea incaperi lasati cel putin 24 ore cu geamul rabatat si usa deschisa ( astfel se ventileaza mai bine ), dupa 24 ore smirgheluim  maturam peretii si camera foarte bine de praf dupa care aplicam amorsa ). Daca pe glet lipiti tapet e bine dupa amorsare sa aplicati o mana de lavabila, prinde mai bine tapetul si sunteti siguri ca gletul este amorsat in totalitate, vezi acest articol.


7. Dupa ce am finisat gletul cu smirghel, se aplica direct amorsa pt vopsea lavabila sau se spala intai peretele de praf cu apa?

Nu se spala cu apa, asta inseamna sa adaugam gletului o umezeala care nu ii face bine.

Scoateti coada de la matura, matura de plastic cu par des si noua daca se poate, maturati foarte bine peretii si tavanul, prin aceasta metoda inlaturam grosul iar ce mai ramane se ia in galeata cand amorsam gletul ( daca considerati ca gletul nu este bine amorsat se poate aplica si a doua mana de amorsa, verificati gletul cu degetele dupa ce amorsa e uscata, trebuie sa nu luam praf pe degete ). Dupa maturarea peretilor putem folosi un aspirator.


8. Cat timp trebuie lasata amorsa pentru vopsea lavabila sa se usuce inainte de a aplica vopseaua lavabila?

Gletul trebuie sa revina la culoarea initiala.


9. Si cat timp trebuie lasat intre aplicarea celor 2 straturi de vopsea lavabila?

Intre cele doua maini de vopsea lavabila 12 ore. Bine inteles ca merge dat si la doua ore pentru ca vopseaua lavabila trage repede, recomandat ar fi 12 ore. Dupa ce aplicam al doilea strat in camera persista mirosul poate si doua saptamani pentru ca vopseaua lavabila trage dar de uscat se usuca in timp. E bine dupa ce terminati de zugravit o camera sa lasati cateva zile pentru aerisire si ventilarea peretilor, nu trageti imediat mobila la pereti.


10. Pot folosi amesteca ipsosul manual sau este obligatorie folosirea melcului?

Nu amestecati ipsosul cu melcul. Pur si simplu il pregatiti in cancioc. Dar nu trebuie sa faceti reparatiile numai cu ipsos, folositi pentru reparatii mai mari si adezivul pentru faianta sau polistiren. Mai ales pe colturi unde stim ca la blocurile din placi, aceste colturi sunt reparate si daca spargem sa mai indreptam, reparatiile sunt mai mari ( adauga si plasa de fibra. Pentru pereti mai rai e bine sa armati in totalitate cu plasa de fibra si adeziv pentru polistiren iar apoi gletuiti ). La fisuri puteti folosi chit pentru imbinari si banda fibra ( cum se repara imbinarile rigipsului ). Ipsos folositi la gauri mai adanci sau fixarea dozelor pentru aparat.


Sunt multe de spus. mai vorbim si pe rubrica de comentarii. Am tinut sa scriu acest articol pentru ca sunt intrebari pe care si le pun multe persoane. Raspunsurile se dau si in functie de peretele respectiv. Sunt multe site-uri sau forumuri pe aceasta tema unde puteti pune intrebari. Veti observa ca fiecare meserias raspunde altfel pentru ca fiecare lucreaza dupa cum a invatat sau cum considera el ca e bine ( acum puteti spune ca meseriasii lucreaza sa ia banu, nu se gandesc la altceva, nu e chiar asa, sunt meseriasi care lucreaza cu simtul raspunderi si pun suflet in ceea ce fac dar bineinteles ca asta nu inseamna ca nu se gandesc la rasplata ).


Depinde ce meserias alegeti, cum va purtati cu el, ce stie sa faca. Daca va apucati singur de zugravit o sa vedeti ca nu este chiar asa simplu, zugravitul necesita timp, calm, forta de munca, rabdare, indemanare, stare de spirit buna. Nu va apucati de lucru daca nu aveti destui bani, pe langa planul facut la inceput lucrarile necesita cheltuieli neprevazute. Prima zugraveala a unei locuinte este cea mai grea, pentru ca peretii trebuie reparati si gletuiti, de intretinut este mai simplu si cheltuielile sunt mai mici. Cu timpul mai facem cate o reparatie mica si vopsim cu vopsea lavabila peste.

Am spus la inceputul articolului ca mi-am amintit cum am inceput eu aceasta meserie. Am lucrat la inceput de nevoie, imi trebuia bani. Cu timpul am inceput sa pricep cum sta treaba cu peretii locuintelor. Chiar nu aveam nici o idee, sunt electrician de meserie si nu stiam sa fac decat partea electrica. Am lucrat mult, ani de zile mai mult pe nimic doar sa invat, incepuse sa-mi placa. Poate mai revin sa vorbesc despre asta, deja articolul s-a lungit prea mult.

Am vrut sa scot in evidenta cateva detalii utile despre cum se zugraveste si cred ca este util acest articol, asta datorita persoanei care mi-a pus aceste intrebari. Multumesc pentru aceste intrebari, iti multumesc si tie pentru timpul acordat, daca vrei lasi un comentariu daca nu treci la munca, mai vorbim si ne auzim pe meserie info.
Articole Similare:

52 de comentarii:

  1. Sunt persoane care recomanda plasa cu glet peste toti pereti din blocurile vechi, cea ce mi se pare costisitor daca pereti nu sunt foarte crapati.
    A doua intrebare ar fi legat de pacatoasa HUMA, trebuie neaparat data jos? si cum deosebesc huma de alte materiale folosite in apart. vechi? daca as folosi plasa peste toate straturile vhechi ale peretilor, rezolv ceva?
    Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu sunt fisuri sau pereti nu necesita multe reparatii nu e nevoie sa puneti plasa inainte de gletuire.
      Da, huma trebuie data jos. Ori ca aveti huma sau var, zugraveala veche trebuie decojita inainte de aplicarea gletului.

      Aplicam plasa peste zugraveli vechi numai in cazul cand avem calciu bob orez si acesta a fost dat direct pe placa sau tencuiala( calciul batut pe placa sau tencuiala nu pica pentru ca cimentul a facut priza, in acest caz trebuie sa punem plasa cu adeziv pentru polistiren dupa care aplicam doua maini de glet ).

      Daca dati glet direct peste calciu stratul de glet va fi gros ceea ce nu este recomandat, gletul in strat foarte gros se umfla si crapa in timp. Eu pun plasa cu adeziv pentru polistiren pentru ca priza si rezistenta este mai buna, merge sa puneti plasa si cu glet.

      Ștergere
  2. Buna,

    Mi-am luat un apartament nou si, din lipsa de fonduri, as vrea sa ma ocup eu de partea de lavabila. Peretii sunt gletuiti si ma intereseaza sa stiu ce am de facut mai departe si daca am sanse de reusita. M-ar interesa cateva sfaturi legate de materialele pe care sa le folosesc (vopsea, trafaleti, etc) si ce pasi am de urmat.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomand sa cititi articole din categoria glet si lavabila, cu cat cititi mai multe articole cu atat veti intelege mai multe ( sunt multe de spus si nu cred ca trebuie sa repet ceea ce este deja scris pe blog ).

      Ștergere
  3. Buna ziua. Am dori sa zugravim un dormitor al apart.singuri si as dori sa ne indrumati in privinta etapelor de urmat,a materialelor de folosit si al timpului necesar. Mentionez ca de cind ne-am mutat (acum 15 ani) apart.a fost nou dar nu am reusit pina acum sa-l rezugravim. Si as dori sa tineti cont de faptul ca nu avem fonduri prea mari,vrem sa facem o minima curatenie,adica sa spalam si sa dam cu vopsea.Va rog sa-mi spuneti si daca este necesara si neaparata gletuirea peretilor,pentru noi ca nepriceputi poate fi o munca foarte costisitoare si obositoare.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua. Am dori sa zugravim un dormitor al apart.singuri si as dori sa ne indrumati in privinta etapelor de urmat,a materialelor de folosit si al timpului necesar. Mentionez ca de cind ne-am mutat (acum 15 ani) apart.a fost nou dar nu am reusit pina acum sa-l rezugravim. Si as dori sa tineti cont de faptul ca nu avem fonduri prea mari,vrem sa facem o minima curatenie,adica sa spalam si sa dam cu vopsea.Va rog sa-mi spuneti si daca este necesara si neaparata gletuirea peretilor,pentru noi ca nepriceputi poate fi o munca foarte costisitoare si obositoare.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg situatia si vreau sa vad peretii si tavanele, nu stiu daca intelegeti dar vreau sa vad cum arata peretii si tavanele si eu va spun cum sa faceti in asa fel sa faceti peretii si tavanele sa fie curate.

      Incarcati imagini in facebook sau alt site si puneti link aici sa vad cum arata, spuneti ce vreti sa faceti si eu detaliez etapele care trebuie sa le parcurgeti.

      Acum am ceva de lucru dar raspund cat pot de repede. Astept imagini si cateva detalii despre ce idei aveti si cum ati vrea sa faceti, eu imi voi spune parerea.

      Ștergere
    2. Am citit cu atentie comentariul si ce astept sunt imagini cu tavanul si peretii, cateva detalii despre materialele folosite la ultima lucrare si daca aveti de gand sa dati cu var pasta stins sau lavabila.

      Ștergere
  5. M-am apucat astazi sa dau jos varul cu spaclu intr-o baie de garsoniera.Au fost portiuni din pereti in care se da foarte greu varul.Ca o estimare aproximativa,imi trebui 2 ore si jumatate sa dau jos varul de pe un perete.Totusi nu se poate trece pestea aceasta etapa,adica sa lipesc crapaturile si apoi sa dau cu amorsa,dupa care sa aplic gletul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e var cu vinarom cum se dadea o data se poate trece peste raschetarea peretilor, cred ca asa este daca spuneti ca se da foarte greu jos. Oricum e bine sa verificati foarte bine cu spaclul si ce e umflat sa decojiti, in baie trebuie sa faceti foarte bine reparatiile inainte de gletuire pentru ca se vor face aburi cand faceti baie si gletul trebuie sa fie foarte rezistent. Spor la treaba!

      Ștergere
  6. Multumesc mult pt aceste articole si sfaturi ! Datorita dumneavoastra am reusit sa renovez o parte din apartament. Va multumesc din suflet! Livia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara!
    As vrea sa imi spuneti cum pot zugravi singura niste pereti de rigips cam afumati? Mai trebuie amorsa inainte de a da cu var? Astept raspunsul dvs. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-o galeata adaugati cinci litri apa rece de la robinet. Puneti cateva picaturi detergent vase. Amestecati si cu ajutorul unei carpe absorbante care nu lasa scame, stergeti pereti si tavan. Dupa uscare amorsati si vopsiti cu lavabila.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru sfaturi
      .

      Ștergere
  8. La topicul "reparatii pereti bca" am zis ca rdvincu poze... La asta lucrez de 2 luni. http://i402.photobucket.com/albums/pp106/stefansimirela/Mobile%20Uploads/IMG_20140901_201927_zps9z2i452i.jpg http://i402.photobucket.com/albums/pp106/stefansimirela/Mobile%20Uploads/IMG_20140907_132427_zpscgaimlkt.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atat peretii cat si tavanele, colturile exterioare si finisajul gletului, arata destul de bine. Ati lucrat mult dar din cate vad a iesit treaba foarte buna. Felicitarile mele pentru pricepere si rabdare!

      Ștergere
  9. Multumesc, este doar o mica parte din ce am lucrat. Ati avut dreptate, in meseria asta e nevoie de multa pricepere forta de munca, rabdare... dar daca faci ul lucru pentru tine si il faci cu drag n-are cum sa nu iasa. Avantajul meu a fost ca am avut ocazia sa stau langa meseriasi cand s-a construit o casa de la 0, (-bine asta mai de mult, nu erau materialele de acum-) si am pus si mana la muna, sunt genul de om caruia ii place sa mestereasca si mai ales ma enervez sa platesc pe cineva si sa faca un lucru mai prost decat l-as fi facut eu. Au trecut 2 luni si in timpul asta am lucrat de la ora 17 dupa programul de la serviciu si in weekend. In mare: am ineput cu sufragerie si 2 holuri , am cojit peretii, am schimbat instalatia electrica in toata casa ... Asta mi-a dat de furca pentru ca peretii sunt din beton si a trebuit sa tai santuri peste tot. Am reparat ca la carte... am montat usile de interior, am refacut glafuri si colturi exterioare, am gletuit si finisat, am facut si arcada pe hol, am pus parchet. Acum am inceput la un dormitor. Mai am de lucru. Oricum totul pas cu pas ca la carte... ca in tutorialele de pe blog. Nevasta-mea daca a vazut ca merge treaba acum ma exploateza la maxim :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Am uitat sa mentionez zidirea tencuirea si placarea balconului :D revin cu alte poze cand am timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept cu nerabdare imagini, fara gluma. Si eu sunt foarte ocupat, lucrez la o baie ( am dat totul jos si de acum incepe "distractia" ).

      Ștergere
  11. Ma confrunt cu o grava problema: mucegaiul. E ca un cosmar din care nu te mai poti trezi. Am tot dat cu solutii antimucegai si dupa scurt timp apare iar, in alte locuri. Pana sa zugravim, acum un an , nu am avut gram de mucegai. Nu stiu ce materiale a folosit zugravul, sau ce a facut, ne-am ales cu mucegai. Nu se face doar pe perete, se face pe tot mobilierul. Nu stiu ce lavabila a folosit dar pur si simplu se freaca de pe perete. Daca atingi cu mana raman pete.Am un copil mic si sunt foarte ingrijorata. Acum vreau sa zugravim. Va rog din suflet sa-mi spuneti cum sa procedam ca sa nu reapara mucegaiul. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folositi amorsa si lavabila antimucegai. Curatati bine peretii de lavabila actuala.

      Ștergere
    2. Va multumesc mult. Puteti sa-mi spuneti va rog cum sa curatam peretii de lavabila actuala? Se pot spala peretii? Sau se indeparteaza lavabila cu spaclul? Sau cum sa procedam? Va multumesc mult pt raspuns.

      Ștergere
    3. Inmuiati cu bidineaua si apa calduta dupa care raschetati cu spaclul, sper sa aveti gletul destul de bun. Alta varianta ar fi sa smirgheluiti pe uscat dar aveti nevoie de un slefuitor cu vibratii si smirghel de 120 granulatie.

      Ștergere
  12. Buna seara , am vrea sa varuim dormitorul singuri , si nu ne pricepem niciunul la acest lucru . Problema este ca inca exista calciu pe pereti iar varul vechi este un verde si am vrea sa facem un mov . Cum pot proceda in legatura cu calciul, pe care as vrea sa il pastrez?
    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspundeti la urmatoarele intrebari:

      Ce calciu aveti pe pereti, bob orez sau smuls?
      Cu ce este zugravit pe calciu, var clasic sau vopsea lavabila?
      Cu ce doriti sa zugraviti acum peste calciu, lavabila sau var clasic pasta?
      Calciul este in stare buna sau necesita reparatii?

      Ștergere
  13. buna ziua!imi doresc sa dau cu lavabila intr.o camera de garsoniera..peretii sunt dati cu lavabila colorata un lila deschis,iar tavanul nu e dat cu nimic.. intrebarile mele sunt: daca trebuie sa mai spal peretii?sa mai dau amorsa?si daca schimb culoarea prinde de la prima mana?sau trebuie sa dau de 2 ori? astept raspunsul dvs!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomand sa stergeti peretii si tavanul iar dupa uscare amorsati cu bidineaua. Daca vopsiti aceeasi nuanta e posibil sa acopere din prima dar daca schimbati culoarea trebuie vopsit cel putin doua straturi ( in functie de puterea de acoperire a vopselei lavabile folosita ).

      Ștergere
  14. Buna, incerc sa zugravesc singur o camera, am dat cu amorsa, nediluata, pentru ca asa am fost sfatuit, cu toate ca pe sticla scria ca trebuie sa o diluez, si am dat cu lavabila peste si nu mi-a prins, sunt doare urme cum am dat cu amorsa.ce pot sa fac ca sa o repar,?tin sa mentionez ca am dat camera de 2 ori cu lavabila si nu imi prinde.ce pot sa fac?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati format peste glet un strat lucios si neabsorbant. Trebuie slefuit, amorsat si vopsit.

      Spargeti acest strat lucios de amorsa prin slefuirea peretilor cu smirghel ( ar fi bine daca faceti rost de un slefuitor cu vibratii ).

      Poate daca insistati cu lavabila, strat cat mai gros, aceasta folie de amorsa ( aracet ) este acoperita dar la cele mai usoare urme de abur in camera peretii transpira ceea ce inseamna formarea foarte rapida de mucegai pe colturile camerei.

      Ștergere
  15. Buna ziua,

    Am o intrebare daca nu va deranjez.
    Am un hol mic la intrare cu scoarta de copac data cu vopsea maro. Arata urat. Am incercat sa dau cu vopsea alba, dar curge, nu are aderenta. Cum il pot revopsi sau cum pot scapa de aceasta scoarta de copac care este destul de proeminenta.
    Va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu are aderenta vopseaua din cauza ca acest brau a fost lacuit in mai multe randuri. Cu o barda lata, manusi si spaclu, curatati tot ce este ipsos si vopsea ( bateti cu barda si raschetati cu spaclul ). Amorsati, faceti reparatiile cu ipsos de constructii, amorsati iar braul si gletuiti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna,puteti sa dati cu flacara pe vopsea cu un arzator pus la butelie

      Ștergere
  17. Va multumesc frumos pentru raspuns. Inteleg ca o sa fie ceva de munca pana o sa scap de scoarta de copac. Va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara.
    Mi-am renovat casa de la tara care este din caramida si peretii tencuiti cu pamant. Tencuiala nu am vrut sa o dau jos, mai ales ca este foarte bine prinsa, si am placat peretii cu rigips. Persoanele care mi-au placat peretii au spus ca or sa dea cu glet numai la imbinari si peste negrese. Din ce am intrebat pe ici pe colo, parerile sunt impartite. Unii spun ca este bine sa dau cu glet pe toata suprafata rigipsului cu glet ca sa nu se observe diferentele de culori (nu inainte de a da cu amorsa) iar altii spun ca este sufficient doar la imbinari si negrese, dat cu amorsa si apoi lavabila. Dumneavoastra ce ma sfatuiti ? Care este diferenta intre cele doua metode (tehnic) ?
    Va multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună ziua
    citind comentariile de pe satul dumneavoastră m-am gândit sa va cer părerea, am zugrăvit acum 20 de ani cu mismas iar acum as vrea sa zugrăvesc cu lavabil pentru ca pereți au început sa se cojesc și pe tavan am niște pete galbene , menționez ca a fost prima zugrăvela, blocul fiind nou atnci.Ce mă sfătuiți sa fac.
    Va mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. cum reusesc sa zugravesc cu mov fara sa apara umbre albe . adi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa cumparati vopsea lavabila buna, colorata. Asta inseamna sa comandati vopsea lavabila colorata care este mai scumpa dar mai buna si nu lasa umbre pe pereti. Nu trebuie diluata mai mult decat recomanda pe galeata si amorsati inainte cu aceeasi marca de amorsa fabricata si recomandata de producatorul vopselei lavabile.

      Ștergere
  21. corect , presupun ca savana cu teflon e ok , oricum multumesc pentru raspuns .

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua.
    Am apartamentul varuit cu vopsea lavabila. Dedesubt este var clasic si apoi tencuiala. As vrea sa varuiesc acum tot cu vopsea lavabila. Peretii sunt drepti si fara crapaturi sau gauri mari. Doar pe alocuri este sarita vopseaua lavabila un pic (suprafete mai mici decat o moneda de 50 de bani). Peretii sunt in stadiul asta de cel putin 7 ani.
    Se poate doar sa curat straturile de var existente, apoi sa repar eventualele mici ctapaturi (ipsos sau glet?) si sa sar peste gletuirea integrala a peretilor? Cel mult sa aduc la nivel pe alocuri cu smirghel si apoi sa matur peretii, sa aplic amorsa si lavabila? Sau este neaparat necesara aplicarea straturilor de glet pentru ca lavabila sa "prinda" pe pereti si sa ramana acolo?
    Multumesc mult!
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua!
    Va rog spuneti-mi cum procedez la o camera unde sunt placi de rigips apoi varuit normal de acum 16 ani, dar desenat si pictat in joaca de copii, in toate culorile...nu sunt gauri, doar se ia varul cand deslipim scociul ce a tinut diverse postere pe perete? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Udati cu pensula locurile unde se ia vopseaua lavabila, preparati in cancioc ipsos pentru imbinari si reparati, dupa uscare slefuiti usor cu smirghel granulatie 120, spalati tavan si pereti cu apa curata in care adaugati foarte putin detergent pentru vase ( cu un prosop inmuiat si stors in acea apa, stergeti tavan si pereti ), dupa uscare amorsati la bidinea cu amorsa ( folositi aceeasi marca de amorsa cu vopseaua lavabila care urmeaza sa fie aplicata si diluati amorsa dupa cum scrie pe ambalajul produsului ), acum urmeaza sa vopsiti doua maini cu ajutorul trafaletului si asta a fost tot, in mare.

      Ștergere
  24. Bună seara, După ce sau făcut reparații la tot felul de crăpături din camera, cum se usucă mai bine tencuiala? Cu geamul deschis (ținând cont ca afara sunt 10 grade) sau cu ușa închisă și caloriferul deschis la maxim? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa uscati mai usor incaperea unde zugraviti este bine sa tineti geamul pe jumate deschis sa iasa aburul iar caloriferul sa functioneze. De obicei eu tin fereastra inchisa si mai deschid cate 10 minute la 30 min. Important sa avem caldura in acea incapere dar sa deschidem si fereastra pentru aerisire altfel tot aburul se aseaza pe colturi. Peretii din beton fara izolatie exterioara se usuca foarte greu in aceasta perioada rece.

      Ștergere
  25. Eu am folosit Aeria Gold all-inclusive, am dat singur vopseaua si nu a ramas nicio urma

    RăspundețiȘtergere
  26. Bună ziua! Aș vrea să zugrăvesc dormitorul. A mai fost zugrăvit de două ori, nu de mine ci de ”meseriași”. chestia e că nu știu cum a fost executată prima zugrăveală, a fost zugrăvit în albastru dar la a doua fiind dat cu alb, după aprox. 8 ani a început să se cojească pereții în unele părți de se vede vechea zugrăveală pe albastru. La priză și întrerupător deasemenea se vede vechea zugrăveală. La colțuri unde a fost pusă șină metalică la fel s-a decojit și se vede urât. În unele locuri sunt adancituri pe suprafețe cât de o palmă dar de adâncime cât de 1-2 mm. Am văzut articolul cu 7 pași pentru o zugrăveală ca la carte și mă gândeam să mă apuc eu însumi să fac, nu să mai chem pe cineva și să-l plătesc pentru o treabă de amator. Ce îmi recomandați sa fac? Să dau cu șpaclul tot jos, inclusiv șinele de la colțuri și pe urmă sa gletuiesc cu glet de finisaj? pentru că adânciturile nu sunt mari.. Aștept un răspuns, părinții fiind plecați o săpt. și aș fi vurt să mă apuc acum să nu am stres pe cap. Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "În unele locuri sunt adancituri pe suprafețe cât de o palmă dar de adâncime cât de 1-2 mm"

      Probabil peste vopseaua lavabila albastra a fost aplicat un strat de glet. Incercati cu spaclul marginea unei portiuni decojite sa vedeti daca se desprinde usor si cade. E posibil sa fie necesara raschetarea peretilor si aplicat glet ceea ce ingreuneaza lucrarea si poate nu terminati in aceasta perioada, mai ales ca e frig afara si nu puteti aerisi camera in conditii.

      Daca considerati ca suprafata este stabila si nu sunt necesare alte reparatii in afara de acele pete unde se vede albastru si coltarul metalic, va puteti apuca.

      Desfaceti coltarele afectate si lipiti altele cu super rigips. Reparatiile le faceti tot cu super rigips, ipsos pentru imbinari. Dupa uscare, slefuiti, amorsati si aplicati un strat de glet sau chiar doua unde este necesar.

      Slefuiti gletul, amorsati toata camera cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila si vopsiti peretii.

      Ștergere
  27. Buna ziua ! Foarte interesant acest articol ptr cei care doresc sa se descurce singuri. Va solicit ajutorul, rugandu-va sa imi spuneti cum trebuie sa procedez in situatia mea.
    Casa mea are baia din caramida si peretii sunt tencuiti cu pamant. Colturile dintre pereti si tavan sunt rotunjite. Doresc sa o zugravesc, suprafata este foarte mica, gen 5mp : tavanul si o fasie ingusta pe pereti, deasupra faiantei. A fost zugravita cu var lavabila si are anumite portiuni mici scorojite. Acestea, dupa spacluire, se indreapta cu glet aplicat cu spaclul ? Trebuie folosita amorsa inainte de aplicarea gletului in locurile care necesita corectie si inainte de aplicarea varului lavabil si daca da, ce fel de amorse ? In cateva locuri si-a facut aparitia mucegaiul. Doresc sa folosesc o vopsea lavabila speciala pentru baie si sa ma descurc singur, fiind vorba de o suprafata atat de mica. Specific ca nu doresc sa dau jos tot stratul de tencuiala pana la caramida ci doar sa aplic un var lavabil care sa dureze macar 2 ani pana cand voi renova toata casa. Precizez ca baia are o fereastra maricica deci nu ar fi greu de aerisit si de uscat.
    Imi puteti spune pe scurt, va rog, care sunt etapele care trebuiesc parcurse si ce materiale imi sunt necesare ? Multumiri anticipate !

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi cer scuze. Peretii sunt tencuiti cu ciment, nu cu pamant :/

    RăspundețiȘtergere