Reparatie storcator masina de spalat semiautomata

In acest articol reparam motor storcator masina de spalat semiautomata carcasa plastic. Masina de spalat semiautomata este foarte rezistenta, usor de folosit, spala foarte rapid si bine, carcasa din plastic nu rugineste, usor de mutat ( dupa ce spalati cu masina in baie, stergeti de apa si o asezati pe hol sau alt spatiu ferit de umezeala ), stoarce rapid si foarte bine, se pot spala si paturi, nu este nevoie neaparat de apa curenta, etc. Dupa parerea mea foarte utila si usor de folosit, dar, ca orice masinarie are ceva slab care cedeaza in timp si despre asta vorbim astazi.

Storcatorul masinii de spalat semiautomata.


storcatorul masinii
Masina de spalat semiautomata carcasa din plastic are doua motoare, unul pentru spalat si separat alt motor pentru stors. Motorul pentru spalat invarte o roata mare din bazin cu ajutorul curelei. Partea de stors difera. Din bazinul pentru stoarcere iese un ax metalic care se fixeaza la axul motorului cap la cap printr-un sistem metalic cu suruburi. Din cauza greutatii rufelor ude axul motorului preseaza in fundul carcasei unde avem o sustinere cu biluta.

Aici este problema. In timp se formeaza putina pilitura de metal sau altceva, nu pot sa-mi dau seama exact, cert este ca vaselina de aici este neagra si tare.
Acest aliaj ingreuneaza foarte mult rotirea axului si nu mai are putere sa duca iar noi trebuie sa intervenim pentru deblocarea axului.

Nu este greu sa facem acest lucru dar, trebuie sa trecem cateva obstacole asa ca rezervati cateva ore pentru aceasta operatie si faceti rost de sculele enumerate mai jos ( pe parcursul acestui articol veti afla la ce folosesc ):

- burghiu pentru metal grosimea 8
- surubelnita stea
- surubelnita dreapta
- panza bomfaier metal
- patent
- cheie fixa 8
- 4 suruburi cu piulite grosime 8, lungime cel putin 4cm.
- vaselina, de preferat grafitata
- carpa pentru sters
reparatie-motor-semiautomata

Atentie ! Masina de spalat NU trebuie cuplata la tensiune pe parcursul reparatiei.


capac legaturi masina spalat
De la inceput trebuie sa tineti cont ce desfaceti si cum sunt prinse pentru ca, dupa ce reparam motorul trebuie sa montam totul cum a fost in ordine inversa. Sa ne apucam de treaba si primul lucru care trebuie facut este sa desfaceti capacul din spate ( capac patratos prins in doua suruburi autofiletante ). Acum desfacem partea de jos a masinii de spalat. Intoarceti masina cu susul in jos si aveti pe margine surubele iar pentru partea din fata acestea sunt mai adanci in plastic, aveti nevoie de surubelnita stea mai lunga. Acum culcati masina cu fata in jos si observati doua sarme prinse in tablite gaurite, indreptati sarma si scoateti din gauri. In caz ca aveti suruburi distruse de rugina puteti taia cu panza de bomfaier si desfaceti cu surubelnita dreapta ( vezi imaginile ).

desfac surub stricatsurub stricat desfiletat
Gramada de fire legate o desfaceti din punga de protectie impotriva umezelii. Scoateti cureaua de la motorul pentru spalare.

Acum trebuie sa detasam partea de jos a masinii de spalat, de partea de sus si tot ce mai tine este axul storcatorului care e fixat de axul motorului. Desfiletam surubul de jos ( surubelul dinspre motor, ar fi buna tubulara dar merge cu patentul destul de bine ) si trageti cu miscari usoare stanga dreapta pana iese axul motorului din acel dispozitiv de fixare.

motor storcator
Am detasat cele doua parti si observam ca avem acces la motorul cu pricina. Acest motor este prins pe carcasa cu trei arcuri si pe spatele carcasei avem trei suruburi cu cap stea. Dupa desfiletarea acestora eliberam motorul din carcasa de plastic. Urmeaza sa desfaceti motorul care este fixat in patru nituri. Cu filetanta si burghiu de 8 gaurim mijlocul acestor nituri pana la distrugere.
suruburi motor storcator
Desfaceti motorul in doua bucati cu ajutorul surubelnitei drepte ( introduceti varful surubelnitei drepte intre carcasa de metal si tolele motorului si fortati putin cu mare atentie sa nu atingeti sarma litata a bobinajului ).

motor masina spalat defect
Am desfacut motorul si observam lagarul pentru ax care trebuie curatat ( stergeti cu carpa inmuiata in motorina, daca nu aveti putina motorina inmuiem carpa in vaselina si stergem foarte bine pana nu mai avem negreala pe capatul axului si locasul acestuia). Acum ungeti din plin cu vaselina atat axul cat si locasul in care intra si pe langa acesta.
cablu alimentare motormotor curatat si uns
Asamblam motorul si montam totul la loc in ordine inversa fata de cum le-am desfacut. Fixam motorul in suruburile de 8 cu piulite pe gaurile unde aveam nituri si mare atentie sa fixati firele de alimentare pe acea garnitura de protectie.

Inainte de montare puteti face o proba motorului. Dupe ce ati strans motorul in suruburile de 8 il asezam pe arcuri si bagam masina in priza. Cuplati butonul de stoarcere sa verificati daca motorul roteste. Acum nu uita sa scoti stecherul din priza !

Cam asta a fost tot. Trebuie sa repetam aceasta figura la un an  ( in functie de cat este folosita masina ). Dupa ce curatati si ungeti motorul storcatorul merge ca nou. Important este sa nu tineti cuplat la tensiune motorul cand este blocat pentru ca riscati sa-l ardeti si nu ma aveti alta varianta decat sa cumparati alta masina de spalat.

Aceeasi problema o intalnim in cazul hotelor pentru aragaz.


Articole Similare:

16 comentarii:

  1. o sa incer maine sa vad daca merge.multumesc ff mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este complicat. Cu niturile motorului e problema si atentie mare sa nu stricati bobinajul. Bafta !

      Ștergere
    2. Salut, am si eu o masina semi-automata, si problema la mine este tot storcatorul doar ca motorul merge bine , atunci cand dau pe stoarcere are o bataie si nu se poate calibra ca sa-si ia viteza pentru stoarcere.

      Ștergere
  2. nu merge storcătorul la masina si e in garanție are doar 5 luni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa umblati la masina de spalat. Mergeti cu masina si actele la magazinul de unde a fost cumparata sau sunati daca a fost comandata online.

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc pentru răspuns. Am cumpărat masina 4 ianuarie anul acesta. Sunt plecată din tara,ma întorc la sfârșitul luni iulie.Am luat masina cu mine.O rugăminte mai e valabil sa merg la magazin de unde am cumpărato (altex).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masina de spalat este in garantie si daca aveti factura si garantia mergeti la ei. Sunati la serviciul relatii clienti si discutati despre aceasta problema. telefon 021 528 9196

      Ștergere
  6. Am albalux 7.1 cu rezistenta.. merge bine dar din directia storcatorului iese fum si miroase a ars caucuc, fire sau rezistenta..stau la tara si nu am apa curenta deci am luato la mana a doua momentan.AS chema pe cineva sa anuleze rezistenta..bunicu facea reglaje de unu singur..maine o desfacem da nu gasim o schita pe net deloc..poate seamana cu cea de la splendid 07..?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu cum se face legătură de la motor cu temporizatorul de la mașină de spălat semi automată albatros.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cînd mașină merge pe mod spălare intra apa in storcător ce pot sa fac

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua am o
    Problema cu mașină de spăla o bag in priza si bâzâie dar nu învârte as dori daca se poate săli spuneticum desfac paleta de la ia este semiautomată mulțimea

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua.Am o mașină semiautomata marca Heinner...Cînd mașină e programată pt.soalare intra apa si în storcător..Evacuarea apei se face fără să dau drumul la butonul de evacuare....Dacă furtunul este jos... Mulțumesc pt.raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună am o problema la storcător motorul merge dar nu are viteza ...ce as putea face .......

    RăspundețiȘtergere