Prima mana de glet absoarbe? Amorsa dupa prima mana de glet?

Poate va intrebati ce urmeaza dupa aplicarea primului strat de glet. Trebuie slefuit sau amorsat primul strat de glet? Aplicam al doilea strat fara sa slefuim sau amorsam primul strat? Incercati sa aplicati a doua mana de glet dar observati ca prima mana absoarbe foarte tare, stratul doi de glet nu se intinde ca primul si ramane foarte gros?

In acest articol prezint modul meu de lucru, nu sunt metode invatate de la unul sau altul. In timp, tot lucrand cu diferite marci de glet, pe suporturi diferite si anotimpuri diferite, capeti ceva experienta si iti dai seama din ce cauza nu merge, cauti si gasesti solutii pentru a rezolva problema iar lucrarea sa mearga in continuare.
Dupa cum v-ati dat seama, discutam despre gletuirea peretilor si nu este prima oara cand fac asta. In categoria "Glet", gasiti toate articolele ajutatoare despre glet: pregatire pereti, prepararea gletului, smirgheluire glet, amorsarea gletului, inlaturare praf glet, etc. Astazi vorbim despre alte aspecte de care nu am discutat si incerc sa raspund la cateva intrebari care mi-au fost adresate prin e-mail, din pagina de contact a blogului.

Bineinteles ca persoanele care au intrebat atat prin e-mail cat si prin comentarii pe blog, au primit raspunsurile mele dar tin sa pun toate aceste intrebari si raspunsuri in acest articol pentru a fi util celor care intampina astfel de probleme si isi pun intrebari dar nu gasesc ceva ajutator ( sunt sigur ca este ceva util si daca nu aveti alta solutie,incercati sa puneti in practica ce spun eu in continuare ).

amorsa-prima-mana-gletDiscutam despre glet si mai exact despre cum aplicam a doua mana de glet. Multi intampinam probleme atunci cand incercam sa aplicam a doua mana de glet. Aplicarea celei de-a doua maini de glet este mult mai grea si trebuie sa insistati mai mult in comparatie cu aplicarea primei maini.
Pentru prima mana de glet avem de ales intre gletul de umplere pe baza de ipsos si gletul de finisaje pe baza de ciment alb. In functie de gletul aplicat prima mana procedam diferit la aplicarea gletului de finisaj. Presupunem ca alegeti pentru prima mana glet de umplere pe baza de ipsos. Dupa aplicare si uscarea gletului trebuie sa slefuim. Eu folosesc smirghel granulatie 100, slefuiesc cu masina de slefuit, cu vibratii, si cleme de prindere smirghel.

Nu trebuie insistat prea mult dar trebuie sa smirgheluim dungile ramase de la gletiera si colturile, interioare si exterioare. Inlaturam praful cu matura, maturam bine pereti, tavan si pardoseala dupa care amorsam gletul.

Amorsa pentru tencuiala aplicata cu bidineaua in plin ( udati in plin gletul dar in acelasi timp stergeti darele care se scurg, apa in amorsa adaugati dupa cum scrie pe eticheta ambalajului ).
aplicare glet
Dupa uscare urmeaza gletul pentru finisaje. Foarte important este sa acoperim bine gletul de umplere cu gletul pentru finisaj, cand slefuim trebuie sa nu iasa la vedere gletul de prima mana. Ultima suprafata de glet trebuie sa ramana gletul de finisaje. Nu putem aplica o mana de glet finisaje gros, asa ca aplicam doua maini pentru finisaj. Dupa prima mana de finisaj nu mai slefuim sau amorsam, lasam sa se usuce bine si, pur si simplu aplicam a doua mana.

Aceasta a doua mana de glet pentru finisaj trebuie aplicata cu atentie. Dupa aceasta mana suprafata trebuie sa arate foarte bine, cat mai neteda. Nu conteaza ce strat aplicam, grosimea pastei de glet preparata trebuie sa fie aceeasi, sa stea lipita de mistrie dar nici prea gros incat sa nu mearga intins. Dupa uscarea gletului, slefuim o mana cu slefuitorul, smirghel granulatie 120, apoi verificam in umbra becului si slefuim o mana cu smirghel pus pe o bucata de extrudat sau burete cu smirghel.

In caz ca folosim numai glet pentru finisaje fara sa gletuim prima mana cu glet de umplere, intre straturi nu smirgheluim sau amorsam. Ce facem in caz ca la a doua mana observam ca prima mana de glet absoarbe foarte tare si nu permite sa intindem stratul doi de glet? Am patit si eu asta si am gasit o solutie. Din cauza temperaturi ridicate, vara cand este canicula, prima mana de glet preia temperatura ridicata. Absoarbe foarte tare, stratul de glet ramane gros, nu da voie sa intindem si sa modelam gletul pentru a scoate o suprafata cat mai neteda.

In acesta situatie incercati aceasta varianta: Puneti apa curata si rece de la robinet intr-o galeata, cu bidineaua udati in plin primul strat de glet pe toata suprafata unui perete, lasati cateva minute sa traga gletul apa si gletuiti. Eu folosesc aceasta metoda si pot spune ca nu am avut probleme. Avem probleme cand zugravim iarna sau vara pe canicula, cea mai buna perioada pentru a zugravi este atunci cand afara, la soare, sunt intre 22 si 28 grade.

Mi-am spus parerea in ceea ce priveste amorsa intre mainile de glet si cum procedez daca suportul absoarbe foarte rau atunci cand aplicam glet. Sper ca aceste informatii sa va ajute si sa intelegeti ce am vrut sa spun in acest articol despre gletuire.

aplicarea gletului
Cand aplicati glet, prima sau a doua mana, preparati pasta atat cat sa ajunga pentru suprafata unui perete si incercati sa aplicati gletul pe un perete fara sa intrerupeti. Vreau sa spun ca nu este bine sa preparam glet si aplicam partea de sus a peretelui, facem pauza, preparam iar pasta de glet si continuam sa gletuim acel perete dupa ce a tras partea de sus.

Recomand, cand va apucati de un perete, sa gletuiti tot peretele, pe toata suprafata, fara intrerupere ( astfel stratul de glet ramane uniform ). Ideal ar fi sa gletuim in doi, unul aplica partea de sus iar altul sa vina imediat in urma cu partea de jos a peretelui. Si pentru vopsirea peretilor cu lavabila este valabila aceasta metoda, suprafata unui perete trebuie lucrata fara pauza.
Articole Similare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu