Alegerea si fixarea plintelor pentru parchet

Astazi discutam despre plinta parchet: alegerea plintelor, cum masuram si taiem plinta, imbinarea accesoriilor, adaugare cabluri dupa sau in plinta parchetului, cu ce fixam plinta pe perete, etc. Plintele din PVC pentru parchet sunt foarte utile si in caz ca lipim mocheta sau placam pardoseala cu gresie. Plintele inchid coltul interior de jos al unei incaperi,  protejeaza peretele cand spalam pe jos si ofera un aspect placut.
 Cum masuram si alegem plinta, accesoriile. Cu ajutorul ruletei masuram circumferinta camerei si obtinem, N metri liniari. Impartim la 2,5 cat are lungimea unei plinte si aflam cate bucati de plinta intra. Urmeaza sa masuram fiecare perete in parte, facem un calcul sa aflam cate imbinari vin la plinta stiind ca lungimea unei plinte este 2,5 m.( totul notati pe o bucata de hartie ). Dupa ce treceti pe hartie imbinarile plintei urmeaza sa numarati cate colturi interioare si cate exterioare aveti ( notati, coltare interioare N numar si coltare exterioare N numar ). Au mai ramas terminalele plintei.

Terminalele sunt acele piese care inchide marginea plintei, de obicei unde avem usa camerei ( daca plinta loveste perpendicular pe tocul usii nu este nevoie neaparata de capat de inchidere pentru ca plinta se inchide pe toc si nu ramane vizibila distanta dintre perete si plinta ). Notati pe hartie terminale de stanga si terminale de dreapta.

Despre alegerea plintei pot spune ca este bine sa alegem plinte cat mai late dar in acelasi timp sa aiba si masca pentru suruburile cu care fixam plintele. Culoarea conteaza foarte mult. Puteti alege nuanta pardoselei sau o culoare mai inchisa in caz ca se asorteaza cu, culoarea baghetei din polistiren lipita pe coltul interior de sus, intre pereti si tavan.
imbinarea plintelor parchet
Adaugarea cablurilor prin plinta sau dupa plinta.
Prin plinta, inseamna sa adaugi cablu pe mijlocul plintei, unde adaugam dibluri pentru fixarea plintelor si mascam cu sipca plintei. Nu recomand acest loc pentru mascarea cablurilor din cauza ca spatiul este stramt iar coltarele interioare si exterioare ale plintei nu permite acest lucru.

Este bine sa mascam cablurile dupa plinta. Asezam cablurile pe coltul de jos intre perete si parchet, venim cu plintele pe perete si le fixam in dibluri. Acest spatiu permite adaugarea cablurilor pentru ca avem spatiu larg iar firele sunt ferite de accidentare cand gaurim peretele pentru fixarea plintelor.

Eu nu recomand mascarea cablurilor de tensiune, curent 220v. Cablul pentru curent se mascheaza prin perete, protejat prin teava pvc sau copex, la o inaltime mai mare de 20 cm. de la pardoseala. Este riscanta adaugarea circuitelor electrice prin plinte. Pot sa apara accidente de lovire a plintei, topire sau inundatie iar din aceasta cauza de cand lucrez nu am adaugat cablu sau conductor prin care trece 220v prin plinte.

Sub plinta mascati cablu pentru semnal tv, cablu semnal internet sau cablurile unui sistem audio.

Cu ce fixam plintele pe pereti.

In general folosim dibluri 6x40. Pentru pereti placati cu polistiren folosim dibluri de 6 dar mai lungi, in functie de grosimea polistirenului [ daca avem perete placat cu polistiren de 3 cm. folosim dibluri 6x60 ]. Trebuie sa patrunda cel putin 3 cm in perete. Pe pereti placati cu rigips fixam plinta in negrese.

Cautati stilul de dibluri afisat in imaginea de jos. Foarte important sa adaugam dibluri prin filetare care se pot desface cand mai zugravim peretii.
dibluri plinta parchetmodele dibluri parchet plinta


In imaginea alaturata aveti trei modele de capete suruburi. Dupa parerea mea cele mai proaste sunt acele suruburi rotunjite la capat ( cel din mijloc ), acceptabil este cel din stanga iar preferatele mele cu care fixez plinta parchet sunt diblurile cui cu surub model dreapta ( surubul aratat in imaginea de jos cu sageata ).


dibluri plinte recomandate

Modul de lucru.
Masurare si taiere plinte. Masuram plintele pe lungimea peretilor si taiem cu panza de bomfaier zimti pentru metal. La masurarea plintelor pe lungimea peretilor trebuie sa folosim accesoriile plintelor.

Plecam cu plinta intreaga de la un colt interior, luam o plinta intreaga, adaugam un coltar interior la capat, asezam plinta pe perete iar la celalalt capat adaugam piesa de imbinare. Luam alta plinta intreaga, adaugam piesa corespunzatoare inchideri peretelui respectiv la coltul opus, intindem plinta pe perete de la coltul opus si acum semnam sa taiem surplusul de plinta la imbinare. Dupa ce taiem, imbinam plintele. Scoatem sipcile din plinte si le asezam langa plinta pe pozitia care au fost bagate in plinta ( nu trebuie intoarse pentru ca sipcile au forma plintei).

Un perete este pregatit pentru fixare si este bine sa fixam in dibluri inainte sa masuram plinta pentru celalalt perete. Gaurim cu percutanta si filetam diblurile cui cu surub. La margini langa coltarul interior nu fixam plinta in diblu pana nu adaugam plinta urmatoare in coltar ( daca fixati marginea, plinta strange coltarul si e greu sa adaugam urmatoarea plinta in coltul de interior ).

gaurirea plintelor parchet
Dupa adaugarea si filetarea diblurilor cui in plinta, strangem praful cu aspiratorul si adaugam sipcile masca plinta care completeaza plinta si mascheaza capetele suruburilor care fixeaza plinta parchet.


Aceasta sipca trebuie introdusa mai intai la capete, in accesoriile plintelor. Dupa adaugarea capetelor de sipca in accesorii presati cu degetele sau bateti usor cu pumnul sau ciocan de cauciuc.

La colturile exterioare eu folosesc silicon pe interior inainte sa fixez plinta in dibluri. Siliconul tine mai bine coltarul exterior de plinta. Cand maturam sau spalam parchetul, colturile exterioare sunt lovite si daca nu lipim cu adeziv coltul de plinta, acesta sare de la imbinarea plintelor de fiecare data cand este lovit.

Cam asta am avut de spus. Nu este chiar dificil de fixat plintele daca avem ce trebuie si suntem putini atenti fara sa ne grabim. Un rol important il are percutanta cu burghiu sds de 6 si filetanta cu capat stea si prelungitor. Fara aceste scule nu putem fixa plintele.

Diblurile folosite, in caz ca folositi diblurile recomandate de mine, munca este mai usoara atat la fixarea cat si la desfacerea plintelor de cate ori este nevoie ( cand mai vopsiti peretii, desfaceti plintele, le asezati in ordine in alta incapere - numerotati pe dos cu marker, iar cand montam plinta nu ramane decat sa filetam aceleasi dibluri cui pe aceleasi gauri ).

Actualizare articol, luni, februarie 09, 2015

gaurit sub doze legaturiAm uitat sa adaug un aspect foarte important de care trebuie tinut cont atunci cand gauriti in pereti pentru fixarea plintei parchet in diblurile cui cu surub.

Este interzis sa gauriti peretele in dreptul dozelor de legaturi pentru prize! Instalatia electrica pentru prize este ingropata prin sapa iar circuitul iese din sapa spre doza de legatura. Sub doza unde sunt legaturi electrice este interzis sa gauriti plinta pentru fixare in diblu!

gaurit sub prizeDe la doza de legatura pleaca circuit electric pentru fiecare priza din incapere. Aceste circuite de ramificatie trec tot prin sapa si urca la fiecare priza. Nu gauriti peretele sub prize, riscati sa rupeti circuitul! Singura priza unde aveti voie sa gauriti sub ea este priza apropiata de doza legaturi. Aceasta priza este alimentata de la doza apropiata prin lateral, circuitul prizei trece drept prin placa, stanga sau dreapta. Atat am avut de spus, nu riscati sa intrerupeti circuitul prizelor pentru ca este foarte dificil, chiar imposibil sa schimbati firele care alimenteaza doza sau priza.
Articole Similare:

11 comentarii:

  1. Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca.Explici foarte bine.Am invatat multe de la tine.Numai bine iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asai, asai, sanatate multa sa aveti, ca multe ne-ati mai spus si noi invatam de la dumneavoastra. Inca ceva, sa nu uitati de noi si sa ne mai impartasiti din cele ce stiti. Multumim frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!



      Ma bucur ca am fost util pana acum. Sunt multe subiecte de discutat pe tema acestei meserii, fiecare dintre noi avem stilul nostru de lucru. Voi continua sa prezint tutoriale, sa discut despre diferite subiecte si sa realizez articole utile despre renovarea locuintei. Din tot ce cunosc si cred eu ca poate fi util, voi continua sa leg articole ajutatoare pe intelesul multor persoane care incearca sa renoveze cate ceva prin casa.



      Va multumesc pentru gandurile frumoase! Multa sanatate!

      Ștergere
  3. Excellent article… i just came across ur blog and loving ur articles… as a newbies into blogging… its great to come across such knowledgeable blogs early in ur career to avoid some mistakes and increase chances of success… Keep up the good work dear.. cheers..

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Dan zugravul,se mai poate introduce cablu tv prin plinta daca este deja montata ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si nu. Trebuie desfacuta sipca plintei care mascheaza diblurile si vazut daca coltarele si imbinarile plintelor permite sa adaugati cablul. Difera modelele de coltare si imbinari iar daca acestea nu lasa adaugarea cablului nu aveti decat sa desfaceti toata plinta pe portiunea cu cablul, asezati cablul pe coltul dintre parchet si perete, si veniti cu plinta peste cablu. Fixati plinta in aceleasi gauri cu aceleasi dibluri, nu este nevoie sa gauriti iar plintele si peretele.

      Ștergere
  5. Multumesc mult pentru raspuns d-le Dan zugravul.As mai avea o intrebare.Cum se desface sipca plintei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se prinde la un capat sipca, si se trage pe urma pe toata lungimea. Sipca sta in plinta in niste cleme. Trageti bine de ea de la un capat, si pe urma cu grija, continuati pana o scoateti toata.

      Ștergere
  6. Buna seara. Vreau cablul tv sa-l ascund sub parchet sub tocul usii . Parchetul a fost montat deja. Care ar fii solutia? Sa-l demontez pe tot si apoi sa-l montez la loc

    RăspundețiȘtergere