Metode decupare faianta si gresie, gaurirea placilor ceramice

Placarea peretilor cu faianta este mult mai greu de realizat daca avem de executat multe taieturi si decupari pentru gauri in placile ceramice. Subiectul de astazi, decupare si gaurire faianta - gresie, poate fi rezolvat in mai multe moduri. Am sa prezint cateva metode pe care le puteti pune in practica pentru a rezolva acesta problema.

Pentru inceput trebuie sa discutam putin despre pregatirea terenului. Nu ne apucam de placat peretii din baie sau bucatarie fara un plan. Mai intai stabilim exact cum facem instalatia sanitara si electrica in bucatarie sau baie. Cum vin pozate conductele pentru alimentare cu apa, traseul pe unde vin ingropate sau aparente. Este posibil sa avem conducte care trebuie neaparat sa vina ingropare in perete, sa arat un exemplu.
Cabina de dus fara pereti interiori.
Daca doriti sa faceti instalatia sanitara aparenta, peste faianta, trebuie sa stiti ca, in cazul instalarii unei cabine de dus fara pereti interiori este nevoie sa ducem alimentarea cu apa rece si calda pentru bateria cu dus, prin perete.
Motivul: Daca privim cu atentie o cabina de dus fara pereti interiori, montata, observam ca nu avem pe unde introduce tevile care sa alimenteze bateria cu dus instalata pe un perete placat cu faianta din interiorul cabinei ( coltul unde trebuie fixata cabina pentru dus ).

In partea de jos avem vana cabinei din fibra care vine lipita de pereti pe colt, iar in partea de sus, asezata pe vana, rama pentru geamurile cabinei care urmeaza sa fie fixata in dibluri pe faianta. Pentru cabinele cu pereti interiori treaba sta altfel pentru ca aceasta este alimentata prin spate cu doua furtunuri flexibile.

Mai inainte trebuie sa stabiliti exact unde vine bateria in interiorul cabinei ( inaltime si distanta de la coltul peretelui ), decupam doua canale in perete pentru conducte si iesim cu ele afara de spatiul ocupat de cabina. Am sa vorbesc in detaliu despre acest subiect in alt articol, se pare ca o lungesc mult si deviem de la subiectul de astazi.

Alt exemplu pe scurt: Alimentare baterie cada. In acest caz decupam peretele pentru conducte de sub nivelul cazii, pana peste inaltimea la care vine fixata cada, aproximativ cu 10 cm. Voi discuta si despre cum fixati aceste conducte + coturi + nipluri pentru fixarea bateriei cu dus.
intrare conducte cada baterie
Daca facem acest plan suntem siguri ca putem placa un perete fara sa intampinam probleme, stim exact unde trebuie sa decupam sau gaurim placile ceramice si putem sa calculam in functie de latimea placilor cam unde vin decupate placile. Spun asta pentru ca putem devia plecarea din margine cu prima placa astfel sa ne incadram cum credem ca este bine cu taieturile cand ajungem in pozitiile respective. Trebuie sa luati in calcul si spatiul dintre placi, dimensiunea distantierelor.

Cum facem gauri in placile de faianta sau gresie

Cred ca am fost inteles pana aici. Sa vedem un mod profesional spun eu ( mi-a placut foarte mult aceasta prezentare ), prin care putem decupa placa de faianta. In aceasta prezentare video veti vedea cel mai usor mod in care se poate decupa o placa de faianta. Este vorba de panza diamantata pentru pendular, DIAMANT Fliesenfräser für Stichsägen. Priviti mai jos ce poate face aceasta panza.

Decupare faianta cu pendularul.
sursa video:    www.youtube.com

Metoda 2, Carota diamantata pentru gaurit gresie si faianta. De diferite dimensiuni, cu aceste carote diamantate puteti decupa placa de faianta foarte usor ( exact cum decupam placa rigips pentru spoturi).
Gaurirea faiantei cu carote.
sursa video: www.youtube.com

Ultima metoda pentru decuparea faiantei este cea clasica. Pentru aceasta metoda nu aveti nevoie de alte scule in plus. Polizor unghiular, disc diamantat, cleste si patent, sunt scule necesare si obligatorii atunci cand placam pereti cu faianta.

Pentru a gauri placa cu flexul nu este foarte dificil, important este sa fim atenti cand lucram cu polizorul, atentie la discul diamantat, folositi ochelari, semnati placa cat mai bine pe ambele parti pentru gaura care trebuie facuta, folositi masca praf, placa trebuie asezata pe material lemnos, nu apasati pe disc in momentul taierii si nu bruscati. In videoclipul urmator observati cum se decupeaza placa ceramica pentru o gaura mare ( in toate cazurile placile de faianta sau gresie trebuie tinute la moi in apa ).
sursa video:   www.youtube.com

Pentru gauri mai mici, asa cum am spus mai sus semnati placa pe ambele parti, faceti taieturi pe dos stil stea, mijlocul gaurii trebuie patruns cu panza foarte putin. Acum subtiati spatiul cat mai mult pe dosul placii, treceti de semn aproximativ 1 cm. Intoarceti placa si prin orificiul patruns de panza adaugati varful unui spit ( acel patent cu varf ). Largim putin prin rupere dupa care continuam cu patent iar in functie de largimea gaurii rupem usor cu clestele.


Toata aceasta operatie se face usor cu rabdare tinand placa de faianta pe picior si rupeti cate putin pentru a decupa conturat fara riscul de a rupe prea mult din placa. Spatiul este subtiat pe dos si se rupe foarte usor pana ajungeti la semnul de pe fata faiantei facut cu marker.
Nu este foarte greu. In timp ce decupati cate putin mai puneti placa pe pozitie si prin spartura facuta observati daca semnul facut de dvs. este corect iar daca nu, va faceti o idee mai buna si stiti in ce parte sa crestati mai mult din placa.

Cand ajungeti in dreptul firelor de tensiune ( in bucatarie pentru priza aparenta, baie pentru bec pe masca, fire iesite din pere deasupra de oglinda ), in caz ca firele nu sunt protejate, adaugati pe ele capat de izolatie cauciucata, copex pentru doua fire sau orice izolatie care protejeaza firele. Decupati faianta si frecati marginea decupata cu o pila, piatra polizor sau smirghel. Este important sa luam masuri de protectie pentru a evita dezizolarea sau afectarea circuitului electric. Dupa placare se taie usor surplusul de izolatie cu varful caterului la nivel cu faianta ( nu adaugati chit pe langa fire ).

Gauri in faianta si gresie pentru fixarea obiectelor sanitare si decor. Dupa placare si chituire urmeaza sa lasati baia sau bucataria cel putin 24 ore pentru uscare. Baia trebuie aerisita pentru uscarea adezivului si chitului, complet. Abia acum fixam obiectele sanitare: tevi pe pereti pozate si fixate in bride, chiuveta, wc, oglinda, suport hartie igienica sau sapun lichid, etc.

Sunt burghie pentru sticla si faianta cu varf conic, burghiu pentru zidarie cu cap vidia dar eu gauresc faianta si gresia de obicei cu burghiul normal pentru beton cu sds. In caz ca nu ati gaurit faianta pana acum puteti incerca varianta mea fara sa riscati spargerea faiantei.
burghiu gaurire faianta
In primul rand semnati. Lipiti scoci de hartie pe locul unde fixati obiectul. Pozati obiectul si semnati pe scoci. Cu rotopercutanta cuplata pe rotatie si burghiu de 6 sds fixam semnul, apasam si dam rotatie pana simtiti ca ati trecut de faianta si adeziv. Cuplati percutia si fara sa apasati pe masina mai mult decat trebuie dati tacuri pana patrunde burghiul la semnul facut ( cu banda izoliera sau scoci hartie semnati pe burghiu cat de adanc trebuie patruns peretele ).
dibluri burghiu fixat obiecte sanitare faianta
Indepartati scociul de hartie, stergeti cu carpa. adaugati plasticul diblului, pozati obiectul si fixati in holsurub, prin filetare. Cand gauriti cu 10 pentru fixare wc sau 12 pentru fixare chiuveta, trebuie mai intai sa gauriti faianta + perete cu burghiu de 6 asa cum am spus mai sus iar apoi adaugati burghiu mai gros prin aceeasi metoda ( rotatie pana treceti de faianta sau gresie si adeziv, percutie in beton prin tacuri nu presati continu pe rotopercutanta ), largiti gaura de 6 pentru grosimea necesara ( in felul acesta gauriti mult mai usor si faianta si beton fara riscuri ).

Cam atat despre gaurirea placilor ceramice. Sper sa fie de folos aceste informatii si recomand sa cititi si alte articole scrise de mine in categoria, Gresie si Faianta. Spor la treaba!
bormasina si burghiu gaurit faianta
Articole Similare:

18 comentarii:

  1. O o o!!! ce de informatii utile, multumesc frumos, voi avea nevoie de ele ca in vara asta ma apuc de baia de la bloc. Despre sifonul de pardoseala din baie ce ne puteti scrie in vreun articol, sau aveti cumva articolul deja facut?, eu nu am dat de el. Inca o data, va multumesc mult de tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare! Nu am articol dar urmeaza sa vorbesc si despre sifonul de pardoseala, in special despre cum placam cu gresie baia pentru cadere buna spre acest sifon. Sanatate!

      Ștergere
  2. Va multumesc, si de-abia astept sa citesc artivolul. Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bune informatiile d-voastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. salut, am mai discutat cu tine si mi-au placut ideile, asa ca revin cu o intrebare...vreau sa fac o baie la etaj, casa este construita de 3 ani dar nu am turnat placa intre etaje ci am pus grinzi de lemn si blana de 3 cm, acum vreau sa fac o baie si normal vreau sa pun gresi pe jos, ce idei i-mi dai?...eu le spun p ale mele....1 as turna o sapa de 5 cm, dar se ingreuneaza tavanul, zic eu 2 am vazut ca se pune osb pe doaga si apoi direct gresia...3 eu m-am gandit asa, peste podea sa pun folie, apoi osb, iar folie, extrudat de 0,6 , sa trag o plasa peste el cu adeziv si apoi sa pun gresia....astept sfaturi si idei...o zi buba

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am fost pus in aceasta situatie pana acum.
      Scandura de 3 slabuta. Parerea mea este ca peste dulapi de 5 uscati merge fixat extrudat de 3, plasa si adeziv pentru polistiren, carton pentru izolatie care sa formeze o plinta pe perete de 5 cm inaltime si sa lipeasca in teava sifonului pentru scurgere pardoseala ( atentie cand lipiti cartonul sa nu afectati extrudatul cu flecara ).

      Urmeaza adeziv si gresie ( atentie sa nu lasati goluri sub placile de gresie, toata suprafata sa fie plina cu adeziv ). Nu am fost pus in aceasta situatie dar in acest moment gandesc ca este o varianta buna.

      Ștergere
    2. DAR DACA AS PUNE FOLIE SI AS TURNA O SAPA DE 5 CM, DAR NU LA SAC CI BETON SA-L FAC EU?MERCY MULT

      Ștergere
    3. Pentru a monta o cabină de dus cu pereți laterali trebuie să modific ieșirile de apă caldă și rece din pereți(să le cobor mai jos)sau pot rămâne la aceasi înălțime fără a deranja la montajul furtunilor.Nu vreau să se depărteze față de perete din cauza lor.va mulțumesc...

      Ștergere
    4. Pentru a monta o cabină de dus cu pereți laterali trebuie să modific ieșirile de apă caldă și rece din pereți(să le cobor mai jos)sau pot rămâne la aceasi înălțime fără a deranja la montajul furtunilor.Nu vreau să se depărteze față de perete din cauza lor.va mulțumesc...

      Ștergere
    5. Cabinele de dus cu pereti, prevazute cu instalatie incorporata sunt alimentate prin furtunuri ( apa rece, apa calda ). Aceste doua furtunuri sunt lungi si pozitia lor permite sa alimentati cabina cu apa rece si calda din spatele cabinei la nivelul bateriei cada asa ca nu sunt probleme in acest sens. Trebuie desfacuta bateria si schimbate niplurile cu doua coturi filete exterioare 1/2, la care strangeti furtunurile cabinei prevazute cu garnituri.

      Ștergere
  5. Mulțumesc frumos.Cam așa îmi imaginam și eu ca se face,doarca mă gândeam să nu fie peretele căzii lipit de faianță,dar se pare ca are un spațiu între.m.ăți lămurit.o seara bună

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc frumos.Cam așa îmi imaginam și eu ca se face,doarca mă gândeam să nu fie peretele căzii lipit de faianță,dar se pare ca are un spațiu între.m.ăți lămurit.o seara bună

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua si multumesc pentru informatiile foarte utile. Aveti idee de unde se poate cumpara panza pentru pendular(DIAMANT Fliesenfräser für Stichsägen). Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Se poate turna o sapa usoara (perlitica) de 5 cm care este de 3 ori mai usoara decat o sapa normala cu balastru.
    Avantaje are si fonice si termice.
    Mai multe detalii gasiti pe gogu.

    RăspundețiȘtergere
  9. super tare situl..dar intrebarea mea este de exemplu am polizor unghiular sau bormasina ci cumpar o carota pt gaurit faianta si beton pe linga astea ar mai trebui alte piese pt asamblare....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru carota trebuie burghiu si, de obicei carota trebuie sa vina la pachet cu burghiul potrivit pentru aceasta. De alta piesa nu mai este nevoie.

      Pentru polizor unghiular daca comandati un disc diamantat chiar nu trebuie altceva penru ca polizorul are piesele pentru fixarea discului ( cum fixati orice disc asa se fixeaza si cel diamantat ).

      Ștergere