Fixarea tablitei si gaurirea tocului, montaj usa interior

Cum gaurim tocul unei usi de interior pentru fixarea tablei

in care intra limba broastei si incuietoarea broastei. Am realizat un articol in care vorbesc despre montajul usilor pentru interior mdf. In acest articol nu am insistat prea mult la partea cu gaurirea tocului pentru inchiderea usii.

Am primit intrebare, cineva doreste sa stie cum monteaza tablita pe tocul usii. Raspunsul meu este mai lung asa ca am luat decizia sa scriu acest articol si sa insist mai mult pe acest aspect, poate fi util mai multor persoane care monteaza usa de interior. Dupa ce tocul este montat si fixat in spuma iar usa fixata in balamale urmeaza gaurirea tocului pentru inchiderea usii. In primul rand trebuie sa semnati pe toc unde bate limba broastei si incuietoarea.
Puneti pasta de dinti pe limba broastei si incuietoare, apasati manerul usii, inchideti usa si presati bine pe garniturile tocului, inchideti si deschideti manerul si incuietoarea usii, astfel obtineti semne pe toc ( locurile unde bat incuietoarea si limba ).

Asezati tablita pe toc dupa aceste semne si semnati cu creion cele doua gauri pentru suruburi si pentru incuietori ( atentie cum asezati tablita, sa nu semnati si gauriti tocul gresit ). Pentru fixarea in holsuruburi a tablitei observati ca avem doua gauri micute sus si jos iar tablita este iesita putin in spate. Cu burghiu pentru lemn de 8 frecati putin tocul pe semne pana observati ca toata suprafata tablitei calca pe toc.

Urmeaza sa faceti gaurile mari. Aici este putin dificil. Cu burghiu pentru lemn de 6 sau mai subtire, gauriti colturile acestor semne. gaurile nu trebuie sa strice semnul, gauriti in interior si cat mai aproape de creion. Urmeaza sa faceti gauri pe tot spatiul cat mai apropiate dupa care miscati filetanta sus jos si stanga dreapta sa uniti gaurile. Astfel decupati spatiul.

In caz ca strapungeti tocul nu este nici un fel de problema. Acum usor cu caterul indreptam si scoatem resturile din gaura tocului. Faceti proba la usa cum se inchide si incuie. Cand totul este ok si ati terminat cu gauritul tocului iar usa se inchide si incuie asezati tablita pe pozitie. Fixati tablita in holsuruburi ( folositi holsuruburile originale pentru ca au capete plate ).

Este posibil sa aveti o cutiuta din plastic dar eu nu montez acea cutiuta asa ca despre asta nu vorbesc. O problema intalnita la aceste usi este incuietoarea. In momentul cand incuiati usa si apasati pe maner sa deschideti veti observa ca are joc. Asta din cauza tablitei care nu este gaurita exact dupa modelul broastei. Puteti regla aceasta problema gaurind tocul mai putin in partea de jos unde avem incuietoarea. Sper sa fiu util cu acest articol daca nu aveti alta varianta pentru gaurirea tocului si imi doresc sa reusiti cat mai bine gaurile astfel in cat sa aveti posibilitatea de a inchide / deschide si incuia usa destul de usor.

Am adaugat cateva imagini orientative si ajutatoare despre cum gaurim si fixam tablita pe tocul usilor de interior. Tineti sageata pe fiecare imagine in parte si cititi detalii. Mai vorbim in comentarii daca este cazul, am terminat.

Imagini gaurire toc si fixare tablita, usa interior

usa interior 1usa interior 2

usa interior 3usa interior 4

usa interior 5usa interior 6

usa interior 7usa interior 8

usa interior 9usa interior 10
Articole Similare:

4 comentarii:

  1. Multumesc frumos, e forte util acest articol. Pot spune ca acum vreo 2 ani am montat o usa la interior si m-am descurcat cu gaurile de incuietoare, dar e foarte util pentru cei ce vor monta de acum incolo. Multa sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult mai simplu este folosirea unei surubelnite drepte foarte subtire.
    1. Montatorul trebuie sa stea in partea din interiorul usii.
    2. Se inchide usa apropiindu-se foarte bine de toc.
    3. Se incuie usa astfel incat boltul incuietorii sa loveasca in toc.
    4. Cu surubelnita se da semn pe toc in dreptul limbii broastei(si sus si jos la extremitatile limbii), si de asemenea in dreptul boltului incuietorii(sus si jos la extremitati).

    OBSERVATIE: Sa nu se sprijineasca surubelnita prea tare de foaia usii deoarece va ramane semnele de la surubelnita si pe foaia de usa, nu doar pe toc!

    Vom obtine astfel 4 semne pe toc. Vom observa ca semnele boltului de la incuietoare vor fi mai in interior decat cele de la limba broastei; asa si trebuie sa fie.

    5. Vom aseza tablita dupa semnele limbii broastei si nu dupa semnele boltului incuietorii. Vom prinde tablita cu 2 negrese mici deoarece acestea intra mult mai usor in toc decat suruburile venite la pachet. Dupa ce am fixat tablita, aceasta se poate regla cu negresa sa stranga sau sa mai slabeasca foaia de usa pe toc.(Negresa nu se slabi daca o vom scoate si o vom insuruba la distanta o de 1-2 mm distanta de vechea gaura).
    6. Tocul se gaureste (cu tablita pusa deja) cu un burghiu, si apoi se foloseste o freza pentru finisare.

    RăspundețiȘtergere