Imperfectiuni pereti vopsiti cu lavabila, glet peste lavabila

In multe cazuri dorim sa vopsim peretii cu lavabila dar nu suntem multumiti de finisajul peretilor. Chiar daca au fost gletuiti, smirgheluiti si vopsiti cu vopsea lavabila, dupa aplicarea vopselei lavabile constatam ca sunt multe imperfectiuni la finisajul gletului si acum cand zugravim vrem sa remediem aceste defecte. Cum, si ce materiale folosim, pentru finisarea suprafetei vopsita cu lavabila. Despre acest subiect discutam in acest articol. Trebuie sa aflam cu ce reparam peretii vopsiti cu lavabila in functie de constructia lor, poate avem perete gletuit pe tencuiala, placa beton sau pereti placati cu rigips. Metodele de finisare suprafete vopsite difera si in functie de vopseaua lavabila folosita anterior. Sa incepem, sper sa lamurim acest subiect si in final sa intelegem cauzele si metodele prin care rezolvam aceasta problema.
In multe cazuri, dupa ce terminam de zugravit locuinta ( ori ca zugraviti singur sau angajati un zugrav ), totul pare schimbat.

In timp vedeti suprafata peretilor in diferite umbre. Cum arata la lumina zilei, cum arata finisajul noaptea la lumina becului, cum se vede suprafata gletuita si vopsita in umbra luminii ( atunci cand lumina bate dintr-o parte a suprafetei ). Descoperiti portiuni unde trebuia insistat mai mult la slefuirea gletului, portiuni unde lavabila nu este intinsa bine cu trafaletul si sunt vizibile dare de vopsea lavabila sau vopseaua a fost prea groasa iar suprafata a ramas prea poroasa. In caz ca aveti tavan sau pereti placati cu rigips si nu ati finisat toata suprafata rigipsului cu glet, observati diferenta de finisaj sau nuanta, intre portiuni unde au fost facute reparatii imbinari placi rigips, si portiunile unde placile au fost vopsite fara gletuire.

Acum ca doriti sa faceti o curatenie generala in locuinta si sa vopsiti iar peretii, va ganditi sa aplicati o mana de glet peste vopsea, si sa slefuiti. Am intalnit multe persoane care isi doresc aceasta metoda pentru a remedia imperfectiunile suprafetelor gletuite. Vor sa aplice o mana sau doua de glet pentru finisaje peste vopseaua lavabila, sa slefuiasca si apoi sa vopseasca. Intrebarea pe care ne-o punem cu totii este:

E bine sa gletuim peste vopsea lavabila?

Nu, nu este corect sa aplicam glet peste lavabila. Acest strat de glet face priza pe lavabila dar dupa un timp se desprinde. O sa vopsiti peretii cu lavabila si adunati coji de glet pe trafalet, nu aplicati aceasta metoda pentru ca munciti in zadar. Gletuirea peretilor trebuie facuta dupa raschetarea vopselei. Udati lavabila cu apa la bidinea si raschetati pana la glet. Dupa ce scapati de stratul de lavabila, amorsati, gletuiti o mana sau doua cu glet pentru finisaje, smirgheluiti gletul in umbra becului, desprafuiti cu matura, amorsati cu amorsa aceeasi marca cu producatorul vopselei lavabile care urmeaza sa fie aplicata si vopsiti peretii doua maini.
merge glet peste lavabila
Merge glet peste lavabila? Articol despre cum sa gletuim peretele vopsit cu lavabila.
Sunt cazuri cand trebuie sa gletuim pe lavabila chiar daca nu este indicat. Unul si cel mai intalnit este suprafata din rigips. Placa de rigips vopsita cu lavabila nu se poate curata. Lavabila nu merge indepartata pe acesti pereti si trebuie sa gletuim pe lavabila. Sau pereti gletuiti si vopsiti cu vopsea lavabila mai speciala, vopsea ceva mai scumpa si alunecoasa care a fost aplicata pe glet amorsat si priza este foarte buna. In aceste cazuri nu avem decat o solutie. Trebuie sa smirgheluim foarte bine suprafata vopsita. De preferat este sa folositi o masina speciala de slefuit suprafete din rigips sau un slefuitor mai ieftin. Este posibil sa observati ca dupa smilgheluirea vopselei lavabile, suprafata este destul de neteda si fina iar aceste imperfectiuni au disparut. In acest caz nu mai este necesara gletuirea si puteti trece la desprafuire si amorsare dupa care vopsiti in doua randuri.

Daca dupa ce frecati peretii trebuie neaparat gletuit, o faceti cu super rigips sau knauf ( ipsos pentru imbinari - acel kit pentru imbinari care este folosit la reparatii imbinari placi de rigips ). Deci, sa nu intelegeti gresit o iau de la capat si enumar pas cu pas cum procedez eu.

Vopseaua lavabila este frecata cu slefuitor si smirghel granulatie 120, urmeaza maturarea peretilor si pardoselei pentru inlaturarea prafului din incapere, amorsa pentru tencuiala sau lavabila ( important este sa amorsati nu conteaza marca amorsei - conteaza diluarea amorsei, la acest pas o diluam cu 10% mai mult decat recomanda producatorul, cititi eticheta ). Amorsarea o facem in plin si la bidinea, udam peretii foarte bine sa absoarba amorsa nu stergem in treacat cu bidineaua. Dupa ce amorsa e uscata, aplicam un strat de ipsos pentru imbinari cu gletiera pe toapa suprafata ( nu glet, multi aplica direct glet dar eu prefer acest strat de super rigips sau knauf pentru ca priza este mai buna in aceste cazuri si mai rezistenta in timp ). Peste acest strat, dupa uscare, venim cu o mana de glet pentru finisaje, urmeaza smirgheluirea gletului, desprafuire la matura, amorsa si doua maini de lavabila.

Aceasta a doua etapa de amorsa o aplicam tot la bidinea si pensula, tot in plin dar, acum suntem atenti sa nu lasam dare pe pereti si amorsa trebuie sa fie aceeasi marca cu producatorul vopselei care urmeaza sa fie aplicata iar diluarea amorsei o faceti exact cum spune pe eticheta ambalajului. Doua maini de lavabila si asta este tot. Asa procedez eu in aceste cazuri si daca considerati ca este corect puneti in aplicare aceasta metoda.

Mai jos am adaugat video in care arata aceste etape de lucru, nu chiar asa cum am descris eu ( fiecare are modul lui de lucru - aici aplica doar o mana de glet dar nu stiu exact ce marca si daca e glet sau ipsos imbinari ). Sursa video si imagini in acest articol este youtube.com iar canalul este PaintSourceNetwork. In videoclipul urmator sunt prezentate metode de slefuire vopsea lavabila.


Aici este prezentare video despre cum gletuiti prima mana peste lavabila slefuita, desprafuita si amorsata.

Trebuie sa avem grija atunci cand smirgheluim suprafata gletuita, sa insistam mai mult si atent, sa smirgheluim in umbra unui bec de cel putin 100W ( acest bec sa fie protejat, cuplat la o lampa de lucru cu cablu lung ), daca bate soarele in camera pe acel perete unde slefuim e bine sa acoperim geamul si sa privim doar in umbra becului si toate astea pentru a nu avea probleme sau surprize neplacute mai tarziu. Perfectiune nu exista dar daca respectam cateva reguli si lucram cu atentie putem evita neplacerile. Gletuire, smirgheluire si vopsire, usoara!
Articole Similare:

8 comentarii:

  1. Multumesc pentru sfaturi, voi tine minte pentru viitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, anul trecut am terminat de tencuit si am dat cu tinci peste.
    Acum electricianul care imi monteaza prizele zice ca le prinde in ipsos si trebuie sa dau cu glet peste tinci ca sa nu se vada diferente intre lavabila data peste tinci si cea data peste ipsosul de la prize / intrerupatoare...

    Eu sincer nu as mai da cu glet peste tinci... ci doar lavabila... insa daca iese urat datorita ipsosului de la prize... Ce pot face, sa dau cu o lavabila mai buna, sa dau cu tinci peste ipsos si apoi cu lavabila, trebuie obligatoriu glet si peste tinci si peste acel ipsos ca sa

    RăspundețiȘtergere
  3. Cel mai simplu se aplica Eco prim grip de la Mapei peste Lavabila si apoi aplici glet.Garantat nu mai ai probleme!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, am o problema. Peretii sunt dati cu lavabil si nu au fost slefuiti inainte (mesterii nu mai au chef sa lucreze si au spus ca trebuia sa le zicem noi ca trebuiau slefuiti???? Cred ca ne-au crezut naivi si vroiau sa se scoata cu asta. In fine. Avem urme din loc in loc de spaclu iar in unele zone parca e mai fin sau granulat. Ce putem sa facem ca sa nu trebuiasca sa refacem toata suprafata? E suficient sa slefuim, curatam de praf cu o carpa umeda iar apoi cu amorsa si lavabil? Ma refer doar in zonele cu imperfectiuni... si ca sa nu iasa mai fin unde am reparat trebuie si smirghelul sa fie de 80 sau chiar mai fin?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara,
    Am o intrebare: acum 2 luni am vopsit interiorul apartamentului cu kober zertifikat colorat la magazin cu pigmenti kober. Desi am avut o echipa de zugravi, am vazut ca sunt locuri unde nu era dat bine, pe langa plinta si pana la urma am fost la magazin si am cumparat 3l de zertifikat si l-am colorat cu aceiasi pigmenti, aceeasi culoare, acelasi cod. Constat ca dupa 6 ore culoarea pe perete este mai inchisa. Ce ar trebui sa fac? Sa ma duc la magazin sa le zic ca nu e culoarea la fel, sa mai pun eu alb peste? Ce ma sfatuiti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuanta poate nu difera dar difera felul cum este aplicata ( la pensula este posibil sa ramana mai inchisa ), conteaza cata apa este adaugata in vopsea si dupa trecerea timpului nuanta vopselei aplicate pe pereti se schimba.

      Nu stiu cum ati aplicat vopsea pe langa plinte dar incercati aceasta metoda:
      Cumparati un trafalet cu tavita mic latime 10 cm. din burete sau fir si aplicati vopsea pe langa plinte. In partea de sus spre perete stoarceti cat mai bine sa piarda stratul iar la plinta ori stergeti usor cu varf de carta uda pe deget, ori lipiti banda adeziva hartie. Prin aceasta metoda sper sa iasa nuanta cat mai apropiata.

      Ștergere
  6. Buna ziua, in lipsa unui mester disponibil in aceasta perioada, am hotarat sa zugravesc eu holul si daca iese urat astept pana e cineva disponibil. O nelamurire am si eu: ati spus ca placile de rigips vopsite cu lavabila nu se pot curata, dar tavanul meu a decis sa faca pe dos. Prima data a fost vopsit cu lavabila sticky acum vreo 7-8 ani, dupa care, prin 2014 a fost vopsit iar, dar de data aceasta cu lavabila savana. Ultimul zugrav, cand vopsea cu savana a patit sa i se ia fulgi din lavabila veche pe trafalet in cateva locuri, unde a smirgheluit pana la rigips si a dat cu glet, ct127 daca imi aduc aminte bine. Acum, cand sa vopsesc si eu iar, am observat ca inca mai sunt zone, sau au aparut in timp unde se ia lavabila fulgi. Cu spaclul se razuieste foarte usor, fulgi destul de mari, pana la cartonul rigipsului. Care sa fie problema? Nu au amorsat/grunduit cum trebuie primii mesteri tavanul? sau ce sa fie? Am inceput sa razuiesc cu spaclul toata lavabila, iar unde au fost reparatiile cu ct127 o sa razuiesc cu smirghel pana la rigips. Cum ar trebui sa procedez corect cu lavabila dupa ce termin de curatat tavanul?

    RăspundețiȘtergere