Dormitor zugravit in var sau vopsea lavabila?

Ce zugraveala este recomandata pentru dormitor? Sa varuiesc peretii, sau vopsesc cu lavabila? Multi dintre noi care stim cum este sa dormi intr-un dormitor varuit isi pun problema asta cand zugravesc dormitorul. Avantaje si dezavantaje, var si lavabila, alegerea potrivita pentru zugravirea spatiului in care dormim.

Comparatii intre zugraveala in var si lavabila.

Despre aceste subiecte vorbim astazi. Dormitorul trebuie sa fie bine aerisit, sa nu apara abur peste noapte in camera, spatiul sa fie cat mai liber si cat mai putin folosit pe timp de zi ( in special pe timp rece cand aerisim mai putin dormitorul ). Peretii si tavanul sa emane un aer proaspat si curat iar pentru pereti sa alegem o culoare calda.

Cu ce sa zugravim? Var sau vopsea lavabila? Comparatii.

Varul este dezinfectant, pastreaza aerul proaspat in dormitor dar nu este la fel de rezistent cum este vopseaua lavabila, in special pentru pereti.

Alt dezavantaj il are aspectul. Peretii vopsiti cu vopsea lavabila au aspect mai placut in comparatie cu pereti varuiti.

Culoarea. Nuanta peretilor zugraviti in vopsea lavabila este mult mai clara si placuta in comparatie cu varul colorat care da o nuanta mult mai stearsa si pala.

Suprafata gletuita si finisata dupa vopsirea cu vopsea lavabila ramane neteda in comparatie cu gletul varuit care la atingere este aspru oricat de bine am strecura noi varul inainte de zugravit.

Pretul materialelor pentru zugravit dormitorul este cu 80%, chiar 90% mai ieftin in cazul zugravelilor in var stins ( ma refer la pretul intre var si vopsea lavabila).

Durata de lucru. In cazul in care alegeti sa zugraviti dormitorul in var stins, munca este cam aceeasi in comparatie cu vopsea lavabila dar, in var dureaza cam dublu pentru ca varul se usuca mai greu si trebuie sa pulverizam doua/trei maini de var dupa ce am varuit o mana la bidinea.

Curatenia. Curatenia dupa zugraveala este mult mai costisitoare in cazul varuitului daca nu mascati geamul, usa si pardoseala.

Concluzie. Varul este mult mai econom si sanatos dar nu la fel de aspectuos si rezistent cum este vopseaua lavabila.

Parere personala si metoda de pus in aplicare, recomandata de mine. Sunt de parere ca intr-un dormitor este ideal sa facem o combinatie intre zugraveala in var si vopsea lavabila. Prezint o idee si ramane sa apreciati voi daca este buna sau rea. Ideal ar fi, dupa gletuirea, finisarea si amorsarea gletului sa varuiti tavanul in var pasta. Tavanul sa ramana var alb iar peretii ii dati o culoare cu vopsea lavabila antimucegai.

Pentru aspect si delimitare tavan varuit de pereti vopsiti cu lavabila, recomand sa lipiti bagheta din polistiren pe colt, inainte sa varuiti tavanul. Bagheta o puteti vopsi cu lavabila culoare diferita de pereti, o nuanta asortata cu draperiile si lenjeria patului.
Articole Similare:

5 comentarii:

  1. aveti dreptate, murdarie multa dupa zugravirea in var, se mai ia si pe haine cand te sprijini de perete (putin), iti mai trebuie si pompa (sau aspirator).

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu cand m.am mutat la casa mea, intron complex din zona de N-E a Bucurestiului, m.am gandit foarte mult inainte daca sa vopsesc cu var asa cum aveau parintii mei acasa sau sa aleg sa folosesc lavabil. Am ales lavabilul pentru ca am vazut o metoda mai simpla, fara prea multa mizerie si aspectul este mai placut decat atunci cand vopsesti cu var, eu asa cred..

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Varul stins simplu sau cel hidratat nu au putere de acoperire singure (de aceea apare nevoia de 2-3 mâini). Se obține un produs bun de aplicat cu rola amestecând 1 vol. var cu 1 vol. praf de cretă. Acoperă bine si se usucă dur.
    2. Curățenie după var se face excelent cu oțet care dizolva varul întărit făcând efervescenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Prefer varul. La tara e singurul loc unde ma pot odihni mai bine, casa e din '70, peretii fiind dati cu var.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua. Am o boxa subterana pe care as vrea sa o inchid si sa ii aplic o zugraveala. In momentul de fata peretii au ramas la nivel de beton asa cum i-a lasat constructorul, nu s-a tencuit/gletuit. Ce imi recomandati: sa dau cu var sau lavabila? Se poate da direct pe beton cu var sau lavabil (as da o mana de amorsa in prealabil)? Ca informatie, boxa va fi folosita atat ca o "camara" cat si pentru a tine lucruri nefolositoare de peste sezon. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere