Metoda turnare sapa egalizare, profile pe care sa trageti nivelul

O metoda care ajuta sa turnati sapa de egalizare in caz ca doriti sa bateti parchet sau sa placati cu gresie iar sapa nu este dreapta. Doriti sa turnati un strat de sapa si nu stiti cum sa faceti stalpii? Acesti stalpi pe care trageti dreptarul pentru a umple suprafata cu material sunt cei mai importanti. In acest articol prezint o metoda mai simpla sa construim stalpi la nivel pentru a turna sapa subtire de egalizare.

In loc de stalpi din material, stalpi din lemn, profile din tabla sau fier, putem folosi sina ghidaj pentru tencuiala. Cu ceva timp in urma am vizionat pe youtube un tutorial in care era prezentata aceasta metoda, sina de ghidaj in loc de stalp. Sinele de ghidaj nu sunt scumpe si sunt destul de rezistente pentru a tine dreptarul cu care intindem sapa.
stalpi sapa egalizare
In clip arata cum se aseaza aceste sine ghidaj la nivel cu ajutorul unui laser. Erau asezate pe mamaligi de adeziv si reglate la nivel. Ideea este foarte buna si nu am ezitat sa incerc aceasta metoda. Am turnat un strat de sapa pentru egalizare pe o suprafata de 18 mp. Am procedat putin diferit si totul a iesit aproape perfect.

Pentru toata suprafata am folosit doar doua sine ghidaj si patru cancioace de ipsos pentru imbinari Super Rigips. Am lasat pe margini spatiu mai mare de un mertu latime si am intins sinele de ghidaj pentru a turna mijlocul camerei. Acestea au fost asezate la o distanta de 3,5m. Am udat pe langa o sina ghidaj cu apa, am preparat doua cancioace de ipsos imbinari, am aruncat mamaligi in linie pe langa sina, am asezat sina ghidaj pe mamaligi si am inceput cu un boloboc micut dar bun sa reglez la nivel aceasta sina. Mamaligile din ipsos le aruncati din 20 in 20 cm.

Dupa ce am asezat sina la nivel, am adunat surplusul de ipsos pe care nu l-am aruncat, a fost adaugat cu spaclul pe langa sina pentru a intari rezistenta acestuia. Am lasat sa se intareasca ipsosul si apoi am trecut la cea de-a doua sina pentru ghidaj. Tot asa trebuie procedat: udati, aruncati mamaligi si asezati sina pe ipsos. Acum trebuie reglat la nivel. Aici va ajutati de dreptarul cu care urmeaza sa trageti materialul. Asezati un capat al dreptarului pe sina fixata iar celalalt capat pe sina care urmeaza sa o reglati la nivel. Apasati pe ea cate putin si mutati dreptarul pe sina fixa. Nu presati sa aduceti la drept din prima, o luati treptat de-a lungul sinei de cateva ori pana aduceti cele doua sine la drept. Adunati surplusul de ipsos si lasati sa se intareasca foarte bine.

Tot ce ramane este sa turnati material intre ele si sa intindeti cu miscari stanga dreapta. Eu am folosit o scandura de stejar trasa in abric, material tare care nu se lasa. Am turnat sapa treptat, in prima zi mijlocul incaperii.

A treia zi lateralele sinelor, marginile incaperii de-a lungul sinelor. Iar in a patra zi am turnat marginile de la capetele sinelor de ghidaj. Dupa ce se intareste bine mijlocul. acesta devine un teren drept dupa care va puteti ghida cu scandura ( scoateti scandura pana la perete si frecati pe sapa dreapta si intarita din mijloc. Asa umpleti spatiul ramas intre sina si perete cu material.

Cam asta este cu sapa turnata dupa sine ghidaj. A iesit bine, si sigur am sa mai aplic aceasta metoda pentru ca este rapida si sigura. Eu prefer sa intind trei saci de autonivelanta cu gletiera, strat foarte subtire dar care leaga si intareste suprafata nisipoasa a sapei.

Si acum sa nu raman dator, va arat de unde m-am inspirat sa folosesc sina pentru ghidaj la turnarea sapei. Autor florin florin, www.youtube.com. Va las sa vizionati videoclipul si nu inchei fara sa-i multumesc pentru acest clip lui Florin. Sper sa va ajute aceasta prezentare pe viitor.
sursa imagine si video, florin florin
Articole Similare:

4 comentarii:

  1. Da. Foarte interesant, si destul de usor pare. Proglema e sa ai laserul. Un meserias investeste sa isi cumpere un laser bun, eu am luat unul la vreo 40 de lei si e vai de el, chinezarie curata, nu am putut sa ma folosesc de el, am facut stalpii dupa vechea metoda, din nisip si ciment, am facut doar la mine in casa. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atat sculele cat si metodele de lucru ajuta in rezolvarea problemelor. Cu cat avem bagaj mai bogat cu atat rezolvarea problemelor este mai usoara, chiar placuta.
      Multumesc pentru comentariu.

      Ștergere
  2. Eu am folosit sina de 50x5 si tevi patrate 15x5 asezate pe mamaligi din beton. Dupa ce au "tras" am inceput turnarea propriu-zisa. Din pacate (pentru mine) am facut betonul (sapa) cam "tare" si nu am putut recupera a doua zi adaosurile, nu am putut ajunge acolo. Am facut-o dupa vreo 3 zile, asa ca tevile au ramas, sina am extras-o. O sa pun o sapa autonivelanta la final, apoi parchet

    RăspundețiȘtergere