Iarna nu-i ca vara, umiditate - mucegai - condens - miros neplacut

In locuinta trebuie sa avem un nivel optim de umiditate. Aerul prea uscat sau umed afecteaza in primul rand sanatatea. In special iarna cand aerisim incaperea destul de putin iar locuintele sunt inchise pentru pastrarea caldurii, apar diferente mari de umiditate in aerul din casa noastra.

Iarna in majoritatea cazurilor umiditatea in casa este extrem de ridicata si din aceasta cauza auzim multe persoane ca se plang de condens, aparitia mucegaiului, igrasie, miros neplacut ( aer inchis ), pereti si tavane umezite, ferestre umede, mobila afectata de mucegai, parchet afectat de umiditate, si toate lucrurile prin casa sunt afectate de aerul cu umiditate crescuta cum ar fi electronice si electrocasnice, carti, haine, etc.
Baia si bucataria sunt cele mai afectate, urmeaza spatiul unde uscam hainele iarna si incaperile vecine cu baia si bucataria.

Cum masuram gradul de umiditate din casa.

Am mai scris cate ceva despre cum ventilam baia si bucataria in categoria, Igrasia, si cei care urmaresc acest blog au citit. Acest articol este o completare la articolele vechi.
In primul rand trebuie sa masuram umiditatea din casa noastra. Pentru a masura umiditatea avem nevoie de un HIGROMETRU - modele si preturi. Higrometrul indica gradul de umiditate din locuinta, nu este acelasi pentru toate camerele.
masoara umiditate camera
Aceste aparate sunt foarte utile pentru ca arata gradul de umiditate dintr-o incapere si aflam daca trebuie sa luam masuri. Pe langa asta, termometrul de jos indica cu verde temperatura ideala pentru incapere si incercati sa mentineti constanta caldura in casa pe timpul iernii.

Cum reglam umiditatea din casa.

Pentru fiecare din incaperile locuintei trebuie sa mentinem o umiditate a aerului intre 35 si 55%. Dupa cum vedeti in imagine, higrometrul nostru arata intre 0 si 35%, aer uscat si mai jos, umidificati.

Asta inseamna ca trebuie sa folosim umidificator pentru a regla gradul de umiditate al aerului din incapere.

Intre 60 si 100% avem aer umed si trebuie sa folosim dezumidificator pentru a regla gradul de umiditate. Foarte simplu. Cu ceva costuri rezolvati aceasta problema foarte enervanta si paguboasa pe timpul iernii.

Atunci cand spatiul are un grad exagerat de umiditate sunt necesare aparate profesionale. Dezumidificatoarele profesionale au capacitate mare de lucru si pot colecta zeci de litri de apa in 24 ore.
Dezumidificatoare profesionale - preturi si modele.
Articole Similare:

4 comentarii:

  1. Multumesc pentru idei, sfaturi. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este cea mai buna recomandare! In iarna asta eram pe punctul de a-mi vinde apartamentul pe motivul mucegaiului - provenit de la umiditate ridicată (peretele dinspre nord era leoarcă din cauza încălzirii defectuoase) -. Am luat un dezumidificator (ce-i drept m-a costat in jur de 1300RON) si in 2 zile peretele era uscat. Toată iarna nu am mai avut nici o problema nici cu pereți uzi, cu termopane condensate, sau cu mucegai.

    RăspundețiȘtergere