Despre amorsa si amorsarea peretilor

Amorsa se aplica numai cu bidineaua si pensula ( pentru a freca bine suportul si spala praful. Veti observa dupa ce terminati ca la fundul galetii gasiti mult praf si nisip in cazul cand aveti si ceva tencuiala ). Cum ziceam, se aplica numai la bidinea si la colturi se da cu pensula. Amorsa se utilizează pentru amorsarea suprafeţelor din beton, tencuiala, glet, gips etc, cu scopul de a consolida suportul.

Daca am vorbit despre gletuirea peretilor pana acum, in acest articol voi descrie cum se foloseste amorsa in cazul cand gletuim peretii si aplicam vopseaua lavabila. Presupunem ca am pregatit peretii pentru glet ( curatat si reparat ). Acum trebuie aplicat un strat de amorsa. Avem nevoie de amorsa, bidinea si pensula.
Cum procedam... Punem un litru de amorsa pentru tencuiala intr-o galeata curata si 3 litri de apa.amestecam foarte bine. Facem o proba. Aplicam cu bidineaua pe perete sa vedem daca absoarbe suportul. In caz ca peretele absoarbe foarte rau si amorsa nu se intinde mai adaugam un litru de apa.

Aplicati amorsa in plin. Asta inseamna ca trebuie inmuiat bine peretele. Nu lasati locuri neamorsate sau doar sterse cu bidineaua. Sper ca ma fac inteles.. Amorsam tavanul iar apoi peretii. Daca nu ajunge amorsa, aruncati ce ramane pe galeata, spalati bine galeata si pregatiti alta amorsa.

Dupa ce ati terminat de amorsat toata camera spalati bine galeata bidineaua si pensula. In timp ce aplicati amorsa, mare atentie sa nu va stropiti in ochi. Cam asta e.... dupa ce se usuca bine camera este pregatita pentru gletuire

amorsarea tavanelor

Amorsarea, inainte de aplicarea vopselei lavabile

Dupa ce gletul este dat si finisat cu smirghel, trebuie amorsat suportul glet pentru ca lavabila sa aiba aderenta, culoarea sa iasa cat mai uniforma si consumul de vopsea sa fie mai mic. Diferentele intre aplicarea amorsei pe perete si amorsarea gletului nu sunt mari.

La amorsarea gletului, amorsa trebuie sa fie putin mai concentrata ( dar nu prea mult....diluam amorsa in asa fel in cat sa nu absoarba prea tare.....daca la pereti am folosit la 1 litru amorsa, 3 litri de apa, aici la un litru amorsa folosim 2 litri apa...depinde si de gletul folosit cum absoarbe.) Conteaza si ce amorsa folositi.

Daca cumparati vopsea lavabila si luati amorsa tot marca lavabilei, atunci aceasta amorsa este mai tare si trebuie mai multa apa. Eu fac proba si daca gletul absoarbe mai adaug apa ceea ce va sfatuiesc si pe voi sa faceti. Folositi amorsa ca se gaseste in toate magazinele, nu faceti amorsa din aracet cu apa.

La prepararea amorsei se foloseste numai apa curata \ rece. Aplicam amorsa tot cu bidineaua. Daca amorsati cu trafaletul, praful ramas pe perete in urma slefuirii va fi acoperit de amorsa si acesta se va prinde de glet. Cand vom aplica vopsea lavabila exista riscul ca acest praf "lipit" sa se desprinda de glet. Se lipeste de trafalet sau cand lavabila se usuca bine apar besicute, mici umflaturi pe perete.

Amorsa pe vopsea lavabila

Cateva randuri si despre aplicarea amorsei pe vopseaua lavabila mai veche. Daca vrem sa aplicam lavabila pe vopseaua veche trebuie amorsat peretele. In acest caz trebuie sa spalam peretii cu buretele inmuiat in apa.

Daca avem praf sau fum este obligatoriu spalarea peretilor inainte de aplicarea amorsei. Praful sau fumul in combinatie cu amorsa rezulta urme cenusii pe perete sau tavan. Aceste urme nu pot fi acoperite de lavabila ( numai daca folosim o lavabila cu putere mare de acoperire.... si aplicate mai multe straturi....asa ca nu riscati....daca aveti peretii murdari spalati bine inainte de aplicarea amorsei ).

Șlefuitoare electrice - preturi

Despre aplicarea lavabilei voi vorbi in alt articol. Cam atat despre amorsarea peretilor. Sper ca am fost pe intelesul multora si va fi de folos.

Spor la munca si atentie sa nu va stropiti in ochi ( aceasta meserie necesita timp, rabdare si mare atentie). Multumesc pentru vizita pe blogul meu!    Dan.zugravul..

amorsarea peretilor Articole Similare:

202 comentarii:

  1. buna ziua, am curatat peretii de tapet, pana la vechiul strat de glet, care are o grosime de la 4-5 mm pana la sub 1 mm, asa a fost facut pe vremuri, este vorba de un bloc vechi. acum vreau sa dau un strat de glet de egalizare, in prezent peretii fiind cam ondulati. intrebarea este: trebuie sa dau cu amorsa peste vechiul glet inainte de a-l aplica pe cel nou ? multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut jullius!
      Da. O amorsa mai slaba ( la 1 litru amorsa, adauga 6 litri apa ).Aplica doua maini de glet.Spor!

      Ștergere
  2. Ce amorsa e buna ? In comert exista amorse perete, amorse acrilice,amorse zidarie, etc.Amorsa acrilica e buna ? Pana acum am folosit amorsa de la acelasi producator al vopselei dar s-a terminat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pana acum am zugravit cu deutek oskar si amorsa oskar si nu am avut probleme.Acum am luat amorsa acrilica si am vopsit in cam. mare cu deutek danke (care are un miros intepator,acid)si problema e ca s-au luat pe trafalet bucati de var(bucati de cel mult 1cm patrat sau mai mici).Acum ori amorsa nu e buna (asta acrilica)ori vopseaua e acida sau amandoua rele.Amorsa oskar de perete albea peretele dupa uscare asta parca nu.Multumesc pt. raspunsuri

      Ștergere
    2. Pentru un raspuns mai util trebuia sa am mai multe detalii despre peretele pe care aplici acum lavabila si cu ce a fost zugravit ultima oara.

      Din cate vad in comentariul tau, spui ceva de var nu glet. Pur si simplu locul unde s-a decojit era putin umflat. A fost suficient sa treci cu acea lavabila lipicioasa.

      Repari cu chit pentru imbinari si mergi mai departe cu lucrarea. Lavabila sau amorsa nu sunt de vina, nici meseriasul :)

      Ștergere
    3. dau peste var am amorsat cu http://www.sentosa.ro/amorsa2.htm si am pus 1:2 in loc de 1:4 cum scrie pe produs.
      (Da asa e posibil sa fi fost umflat din cauza ca a fost dat cu var acum multi ani.)
      Ce vopsea recomandati ? Ce amorsa recomandati?
      Multumesc
      Numai bine

      Ștergere
    4. Am facut un articol despre cum se da lavabila peste var aici:

      http://despreglet.blogspot.ro/2012/06/lavabil-peste-zugraveala-cu-var-pasta.html

      Nu e problema de ce recomand eu, se gasesc produse foarte bune acum pe piata, dar aplicarea lavabilei pe var e mai pretentioasa pentru ca varul nu este un suport foarte bun cum e gletul. Vezi articolul ..

      Ștergere
  3. salut.vreau sa dau cu lavabila direct pe tencuiala in garaj.ce trebuie sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sall.

      1. Cu un spaclu freaca tencuiala ( Nisipul mai mare sau care nu e prins trebuie inlaturat ).

      2. Repara fisurile cu ipsos ( daca sunt fisuri repara cu ipsos. Dupa ce ai reparat, inainte ca ipsosul sa se intareasca, sterge ipsosul cu o bidinea inmuiata in apa, astfel reparatiile nu vor iesi in evidenta dupa vopsire.

      3. Aplica amorsa de tencuieli cu bidineaua ( 1 litru de amorsa la 3 de apa curata ).

      4. Urmeaza sa dai doua trei maini de lavabila. Prima mana de lavabila o dai mai subtire si cu bidineaua ( la 8 litri de lavabila adauga 1 litru apa si amesteca foarte bine. daca vrei sa dai colorata nuanteaza lavabila de la prima mana ).

      Mai dai doua maini de lavabila groasa cu trafaletul. Daca ai noroc si iese din prima mana de trafalet nu o mai dai pe cea de-a doua.

      Asta e metoda mea de lucru, daca vrei o aplici, daca nu mai intrebi si alti meseriasi.

      Spor la munca!

      Ștergere
  4. Salut sunt in Franta . si locuiesc la o persoana care isi plateste chiria prin renovarea unei case .Am venit aici sa dau o mana de ajutor dar nu prea ma pricep .m-am uitat peste tutoriale dar nu inteleg pasii de aplicare in ordine . Trebuie slefuiti ,gletuiti si asa mai departe tavanul si peretii . tavanul e alb .dar pe alocuri este egrasie . si o o bolta groasa cam de 2mm nu stiu ce trebuie sa fac as fi recunoscator pentru un sfat bun de profesionist Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa te ajut cu ceva astept mai multe detalii despre pereti ( din ce sunt peretii? caramida, beton sau bca. Cu ce sunt zugraviti? gletuiti?, lavabila, var sau huma?

      Ce trebuie sa faci? Sa dai numai lavabila sau si gletuit?

      Cu acea bolta care e treaba? trebuie reparata? din ce material e facuta si ce trebuie modificat la ea?

      Nu sunt un profesionist in zugraveli, sunt un zugrav obisnuit, daca trimiti mai multe detalii despre cum si cu ce sunt zugraviti peretii, te pot ajuta cu un sfat.

      Ștergere
  5. Peretii sunt din beton varuiti si cu bob de orez. dar tavanul e simplu varuit si bolta banuiesc ca trebuie acoperita cumva .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand trebuie sa dai tot jos ( curata peretii si tavanul cu spaclul ). Dai amorsa, faci reparatiile, aplica doua maini de glet, freci cu smirghel, amorsa pe gletul slefuit si vopsea lavabila doua maini.

      Acea bolta ( nu-mi imaginez cum arata ) imbrac-o in rigips. Sfatul meu e sa gasesti pe cineva care se pricepe cat de cat si lucrati impreuna.

      Ștergere
    2. Salut ,

      Vreau si eu sa zugravesc singur astfel :
      Am peretii cu calciu ( bob de orez ) si vreu sa aplic 1-2 straturi de lavabila cu un pistol de zugravit .
      Ce sfaturi imi dai .....si ce pasi trebuie sa urmez ?

      Merci

      Ștergere
    3. ANDREI

      Nu spui nimic de fisuri sau calciu umflat, inseamna ca ai zugraveala bob orez in stare buna.

      1. curatam bine peretii de praf cu ajutorul unei maturi.
      2. amorsam cu bidinea si pensula.
      3. cu ajutorul unui trafalet si pensula, aplicam doua maini de lavabila cu o pauza de 6 ore intre cele doua. Sper sa aveti calciul in stare buna, daca sunt portiuni unde este umflat, acesta se ia dupa trafalet ( incercati pe cat posibil sa aplicati vopseaua cu atentie si nu presati foarte tare pe trafalet ).

      Recomand aplicarea vopselei cu trafaletul pentru ca patrunde mai bine si acopera suprafata foarte bine, stratul de vopsea lavabila ramane mai groasa decat in cazul pulverizarii ( bineinteles ca merge suflat cu pistolul dupa ce aplicati amorsa cu bidineaua ). Spor!

      Ștergere
    4. Merci Dane,

      Daca intalnesc si portiuni de calciu umflat ......il dau jos si repar cu ipsos ??? vorbim de portiuni de calciu mici ( nu te gandi la bucati pe suprafata mare ) ???
      Ce diluatie ar trebui sa fac la lavabila pentru Pistol ?

      Ștergere
    5. Daca sunt portiuni mici de calciu umflat, lovit sau colturi rupte, acestea se repara cu ipsos. Dupa fiecare reparatie se intinde bine ipsosul cu o pensula inmuiata in apa ( daca intindeti cu pensula ipsosul, reparatia ramane mai putin vizibila pe calciu ).

      Spuneam mai sus ca prefer trafaletul si pensula cu toate ca merge vopsit foarte bine cu pistolul. Nu pot spune 5 sau 10% apa pentru ca nu am de unde sa stiu ce forta are pistolul de suflat si conteaza lavabila folosita, sunt sigur ca reusesti sa gasesti solutia cea mai buna incercand cu un borcan de lavabila si adaugand cate putina apa pana vezi ca pistolul arunca cum trebuie.

      Ștergere
  6. Solutia in care trebuie imbracati peretii se numeste bait m-am informat si vreau sa stiu cum se aplica si cum se prepara .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baitul din cate stiu eu se foloseste pentru a nuanta lemnul slefuit, apoi se aplica lac, acum se gaseste lac colorat. Nu vad cum sa imbraci peretii in bait ( poate te referi la altceva si pe la voi se numeste bait, nu stiu ce sa zic :( ).

      Ștergere
  7. Pai primul pas este sa smilgheruiesc stalpii de lem n .Si da "imbracat" a fost asa intre ghilimele sa zic ca trebuie sa dau cu pensula bait pe stalpi . dar trebuie sa folosesc si lac la final ? Ms inca o data

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca ai stalpi imbracati in lemn. Daca este asa, slefuie lemnul, sterge praful cu carpa inmuiata in diluant si aplica doua sau chiar trei maini de lac colorat sau palux, nu e neaparat necesar sa dai bait.

      Ștergere
  8. Buna ziua ,
    AM raschetat peretii de zugraveala de glet pina la tencuiala veche
    apoi am dat 1 strat de amorsa, glet de incarcare 1 strat , glet de finisaj 1 strat , 1 strat de amorsa si 1 strat vopsea lavabila ,iar dupa o zi apare din tencuiala veche pete de culoare galbena care s-a imprimat din zugraveala veche .

    cineva mi-a zis sa folosesc 1 strat ulei de in sa nu mai apara pete de culoare galena , nu stiu ce sa mai fac ......

    va multumesc pentru informatiile care le gasim aici.

    emilian iulian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iulian, din nefericire ai apucat sa dai gletul si nu prea mai sunt variante. Cu vopsea este adevarat ca nu mai trece acea nuanta crem-galbui, dar pe vopsea culoarea ramane putin diferita dupa uscare iar la condens, abur, se umezeste imediat peretele.

      Singura varianta pe care o vad este sa dai fontul camerei culoarea care apare din acel nisip, crem-galbui. Incearca sa faci culoarea cat mai apropriata cu acel crem care apare, daca trebuie picura putin galben in crem. Imi pare rau ca nu am alta varianta mai buna pentru tine.

      Daca ai alta camera de facut pe acest fel de tencuiala, procedeaza in felul urmator:
      Cureti peretii, repari ce e de reparat, dai amorsa toata camera, dupa uscare completa pune plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren pe toata suprafata camerei.

      Dupa ce adezivul este bine uscat se aplica doua maini glet direct pe adeziv fara sa dai amorsa. Amorsa o dai dupa slefuire. Am aplicat aceasta metoda si da rezultate, valabil si pentru cei care stau la bloc si prin aerisirile folosite cos de sobe, a patruns negreala din cosul plin de funigina.

      Ștergere
  9. Buna,
    Am vrea sa ne punem tapetul noi singuri (1 perete)
    Avem tapetul, avem adezivul, avem instructiunile.
    Vrem sa-l punem peste lavabilul vechi. Este nevoie de amorsa sau este de ajuns adezivul? Din cate am inteles:
    1. punem adezivul cu o rola pe perete
    2. punem tapetul
    3. finisam cu cutterul
    4. scoatem eventualele bule de aer cu o rola de cauciuc

    Am omis ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate inca nu am articol despre lipirea tapetului, dar iti spun pe scurt cam ce este cel mai important pentru aplicarea tapetului.

      Ai lavabila mai vheche pe peretele respectiv, nu dai amorsa, spala cu apa curata si burete apoi lasa sa se usuce.

      Masoara din colt la 48 cm. daca ai tapet cu latimea de 50 cm si traseaza cu creionul de sus pana jos o linie verticala dreapta la nivel ( de la aceasta linie plecam cu tapetul, din prima bucata se lasa aproximativ 2 cm., coltul nu e drept, sper sa intelegi ce vreau sa spun, apoi acel surplus il tai cum vezi si niv videoclipul de jos, cu ajutorul unui spaclu lat si cutter )

      Adezivul se aplica pe spatele tapetului cu pensula e cel mai bine daca ai un adeziv praf care se prepara cu apa, e gelatinos si la pensula se intinde mai bine ( atentie sa dai bine pe margini, nu lasi portiuni fara adeziv )

      De intins tapetul pe perete foloseste un spaclu din material plastic si burete

      atentie la:
      - peretele trebuie sa fie cat mai drept, cezi sa nu fie stropi de lavabila ( inainte sa speli peretele poti sa verifici cu spaclul usor toata suprafata peretelui )
      - lama cutterului sa fie intotdeauana noua, daca nu taie bine agata si risti sa rupi tapetul inmuiat de adeziv.
      - citeste instructiunile de folosire ale adezivului ( sunt multe feluri de adeziv si poate difera modul de folosire )

      Sunt sigur ca vei face treaba buna. Spor la treaba si urmareste si videoclipul de jos.

      http://www.youtube.com/watch?v=JByhD9ExiIE&feature=related

      Ștergere
  10. Buna am o intrebare care astept un raspuns mai simplu . Am scos faianta din bucatarie si a ramas adezivul pe perete peretele fiind din rigips ,si nu stiu cum sa dau jos adezivul cu care a fost lipita fainta. Stiti cumva o varianta mai rapida ?.Eu incerc cu dalta si cu ciocanul dar o sa-mi ia o vesnicie . Astept un raspuns concret multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspuns simplu si concret. Taie si demonteaza placile din rigips fara sa afectezi profilul.Schimba placile si problema e rizolvata ( daca nu vrei sa muncesti mult, investeste putin si iese si treaba buna ).
      Spor la treaba!

      Ștergere
  11. Salut ! Am si eu o mare nedumerire. In urma cu un an am facut un perete de rigips . Am dat cu lavabila pe perete de mai multe ori ca nu prindea.....am incercat cu 2 tipuri de lababila . Daca dau cu mana pe perete se ia culoare (ALBASTRU ) . Ieri, am luat-o cu smilgheru pe el (trebuie sa dau cu smilgheru pana la rigips ?...sau doar ce e deasupra? ) .Astazi am cumparat aracet sa fac amorsa . Trebuie sa spal peretii cu buretele?....multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa-mi dau seama de ce nu a facut priza lavabila pe rigips. Chiar daca nu dadeai amorsa, lavabila trebuia sa prinda pe placa de rigips ( poate era veche sau ai diluat prea mult vopseaua lavabila ).

      Freaca bine lavabila data acum un an pana la placa de rigips, cu smirghel.
      Dupa ce inlaturi praful cu matura, dai amorsa ( de ce nu folosesti amorsa? se gaseste in magazine si e mai buna decat amorsa facuta cu aracet ).
      Dupa ce amorsa e uscata, aplica lavabila, doua straturi.Asta e tot ce trebuie sa faci.
      Important e sa cureti cat mai bine lavabila veche, si sa amorsezi peretele in plin ( citeste tot articolul de mai sus si alte articole scrise de mine pe acest blog ).

      Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Am dat amorsa aseara 2 maini , si acum daca dau cu mana ramane foarte putin alb pe mana cred k de la aracet ca peretele este albastru . Astazi as vrea sa dau si lavabila. .....Multummesc foarte mult de raspuns ...sper ca de aceasta data sa iasa treaba buna
      salut

      Ștergere
  12. bagetele de polistiren pot fi vopsite cu bait?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuuuuu!
      Nu folositi bait si lac pe baghete sau tavan fals din polistiren. Acestea se vopsesc cu lavabila.

      http://despreglet.blogspot.ro/2012/05/cum-se-vopsesc-tavanele-false-din.html

      Ștergere
  13. multumrsc mult pentru raspuns.

    dar cum gasesc atunci o lavabila de culoarea stejar, am peretele inmbracat in lambriu de culoarea stejar dat cu doua mani si baghetele le vreau aceeasi culoare sa nu se observe ca sunt baghete ca sunt oribile albe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergi la un magazin unde se coloreaza lavabila la calculator si comanzi o culoare cat mai apropriata cu lambriul.

      Ștergere
  14. salut. am si eu o intrebare, daca se poate. am de izolat cu polistiren o casa veche, vopsita cu vopsea in ulei. daca stie cineva o amorsa buna care sa faca priza buna intre tencuiala aceasta vopsita in ulei si adezivul pentru prinderea polistirenului???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa fixezi placile din polistiren pe tencuiala vopsita, aplica o amorsa, pune adeziv pentru polistiren pe toata suprafata placii iar dupa uscara adezivului ( a doua zi ) prinde ciuperci - dibluri polistiren, pe colturile placilor si la mijloc. Adezivul aplicat pe spatele placilor se uniformizeaza cu gletiera zimtata.

      Poti continua lucrarea cu plasa, adeziv, glet sau plachezi cu faianta. Nu trebuie amorsa speciala.

      Ștergere
  15. Salut,

    Vreau sa stiu daca merge sa dau cu var peste var si care ar fii pasii.nu vreau sa indrept , repar peretii sau altceva.Spal peretii cu o carpa umeda, las sa se usuce dau cu amorsa 1 - 2 ori apoi dau cu var? ar merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrei sa dai var peste var, sau lavabila peste lavabila?
      Intreb pentru ca multe persoane spun la vopseaua lavabila, var.

      Ștergere
  16. Salut Dan,
    Iti multmesc pt informatiile utile gasite pe blogul tau.
    Am o casa si vreau sa vopsesc singura cu lavabil.
    Pretii sunt dati cu glet si apoi cu smirghel.
    Praful ( destul de mult zic eu) ramas pe pereti trebuie inlaturat inainte de aplicarea amorsei cu bidineaua? Este ok daca aplic amorsa cu un aparat special ( cel pt pulverizare vopsea?)
    Am citit sfatul tau ca nu e bine de aplicat cu trafaletul, se prefera bidineaua. Dau praful jos inainte macar partial, sau il fixez cu amorsa?
    Multumesc anticipat pt sfaturi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca praful e destul de mult pe pereti dupa ce a fost frecat cu smirghel. Inteleg stagiul lucrarii si sfatul meu este sa continuati cu:
      - Frecati bine peretii si tavanul cu o matura penru inlaturarea prafului.

      - Amorsati peretii si tavanul cu bidinea si pensula.

      - Aplicati doua straturi de lavabila cu trafalet si pensula.
      Pensula se foloseste la colturile interioare si glafurile usilor sau ferestrelor in ambele cazuri, amorsare si vopsirea peretilor cu lavabila.

      Ștergere
  17. Salut! Am si eu o intrebare la tine.pot pune polistiren extrudat de 2 Direct pe placa de beton de la bloc fara a mai turna sapa autonivelanta? polidtirenul să fie aplicat cu adeziv direct pe placa.nu are foarte multe denivelari.multumesc pentru raspuns!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am lipit extrudat dar peste el am venit cu plasa si adeziv pentru polistiren si am placat gresie cu adeziv pentru gresie si faianta ( pe placa de beton, am intins adeziv polistiren cu gletiera zimtata si am calcat pe placile de polistiren - placa trebuie lipita pe toata suprafata, plasa lipesti cate un metru si mergi cu gresia si adezivul pentru gresie peste adezivul polistiren atunci cand e proaspat ).

      Daca vrei sa indrepti nivelul din extrudat aplicand puncte de adeziv sub placi iar apoi sa pui parchet, nu merge. Pune placile de extrudat direct pe placa de beton ( fara adeziv ), apoi intinzi folia pentru parchet si montezi parchetul ( stiu ca e recomandat sa torni sapa autonivelanta, multi nu isi permit sau se grabesc cu lucrarea, am pus extrudat direct pe placa fara autonivelanta si a iesit destul de bine ( poti verifica inainte placa si ce e mai rau ( gauri sau colturi lasate ) se pot aduce cu adeziv pentru gresie, gros dar sa nu puneti placile de extrudat inainte ca adezivul sa fie uscat. La imbinarea placilor de extrudatcat si la folia protectoare, lipiti scoci de hartie lat.

      Ștergere
    2. buna dan am si eu o intrebare daca poti sa ma ajuti cu un sfat. am raschetat toata camera am dat amorsa dupa aceia am dat 2 maini de glet lam slefuit am mai dat o mina de amorsa pina aici e ok dar am o problema si nu asi vrea sa fac o greseala . am luat vopsea lavabila pentru baie si bucatarie anti umezeala dar nu ma inpac cu culoarea merge sa bag esenta de culoare de var lavabil in vopsea lavabil? ma refer nu se intampla nimic?
      sa se decojeasca sau sa se inbranzeasca ceva de genu?
      multumesc mult.

      Ștergere
    3. Sa inteleg ca lavabila dumneavoastra e alba si vreti sa o colorati. Nu se intampla nimic, adaugati culoare in lavabila si amestecati foarte bine. Sfatul meu e sa faceti o culoare pala, deschisa ( nu adaugati mult colorant, culorile stridente - mai inchise - se cumpara gata preparate din magazine care coloreaza lavabila cu ajutorul calculatorului ). De ce nu preparati un kilogram de lavabila sa faceti o proba?

      Ștergere
    4. multumesc mult pentru ajutor dane avem acelasi nume dupa cum vad ms incodata si tineo tot asa ca esti de mare ajutor succes

      Ștergere
    5. Multumesc!
      Ma bucur ca va pot fi de folos. Oricand aveti o nelamurire va ajut cu cea mai mare placere.

      Ștergere
  18. am dat o camera in lavabila si peretii sunt uscati dar colturile inca nu asa par parca nu sunt uscate sau... sunt patate desi nu s-a dat doar cu amorsa si lavabila pt ca peretele era drept si la fel la imbinare dintre tavan si pereti si au trecut 3 zile ce sa fac ... sa deschid geamul sa fac caldura mai mare in camera sau cit timp sa mai astept pina sa mai dau.... desi am, dat de 3 ori... multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lavabila colorata e prea inchisa ca nuanta si nu e o lavabila de calitate colorata pe calculator asa se intampla. In momentul cand aplicati lavabila pe la colturi cu pensula, picmantul nedizolvat din culoare se freaca si culoarea aplicata cu pensula ramane mai inchisa ca nuanta decat cea aplicata cu trafaletul. Folositi lavabila colorata de magazin daca doriti nuante inchise.

      Ștergere
  19. da este o culoare genul portocala nu este o culoare tipatoare, inchisa sau stridenta sa zicem ca si chenarul unde ati raspuns d-voastra, am luat lavabila alba si am pus pigmet deci sa inteleg ca trebuie sa mai dau inca o data toti peretii??? dar am mai facut de ex. tatal meu a facut si la el acasa si nu a iesit nici un fel de pata sa fie diferenta ca eu stau la casa si el la bloc? sau nu se poate repara? trebuie neaparat sa redau toti peretii inca o data??? ......nasol si doar ceea colorata la computer .....
    multumesc inca o data
    dar totusi astpet inca cateva zile poate poate am noroc....

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua, de ce sa nu se faca amorsa cu aracet? aracet pt constructii? care e problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe gletul slefuit ( inainte de aplicare lavabila ) nu recomand, din propria experienta, pe placa beton sau tencuiala nici o problema. Mai bine folosesti amorsa mai ieftina, gasesti si la 5 lei litrul, decat aracet cu apa.

      Ștergere
  21. buna seara. am si eu o problema cu,camerele vreau sa dau cu lavabila,dar fara sa mai dau jos ce este(huma,vopsea si var-pereti din beton). pot,prinde? in afara de faptul ca exista riscul sa cada in timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavabila peste zugraveala veche?
      Merge si nu merge, depinde. De exemplu peste zugraveala in huma nu merge pana nu cureti si speli bine huma. Peste var merge numai daca zugraveala in var, a fost facuta cu var pasta,stins, si peretii nu se coscovesc ( adica daca varul nu este umflat ).

      Peste calciu bob de orez merge foarte bine. Pe vopseaua in ulei sau diluant nu recomand sa dati lavabila ( prinde lavabila dar transpira foarte repede in caz de abur, condens.

      Peste toate aceste zugraveli pe care vrem sa dam lavabila trebuie facute reparatii si data amorsa. Recomandat este sa curatati vechea zugraveala si gletuiti peretii daca vreti zugraveala de durata.

      Ștergere
  22. buna dan am si eu o problema am zugravit in lavabila si imi apare egrasie pe peretele exteriorcare este de beton ce pot sa fac inainte de lavabila am avut zugravit cu var si am dat cu lavabila peste ce sa fac cu egrasia nu stiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vreti sa scapati de igrasie aveti doua variante:

      1. Izolarea peretilor cu polistiren.
      2. Izolarea peretilor cu rigips.

      In ambele cazuri izolarea peretilor se face pe interior. Se poate izola decat peretele exterior, cu fereastra.
      Chiar daca izolati camera aveti mare grija iarna cum pastrati temperatura. Trebuie sa avem o temperatura constanta pe tot anotimpul rece. Daca plecati in vacanta o saptamana si lasati peretii sa se raceasca, cand veniti si bagati caldura se va forma condens si apare igrasie.

      Ștergere
  23. Va multumesc pentru raspuns (pe 23ian).am inceput sa curat(spalat) huma si surpriza vopsea sub huma, diferite culorii,chiar.sincera cred ca m am apucat de ceva fara finalizare.aproape am facut un perete,dar nu am putut curata toata vopseaua in ulei a ramas pe zonele de jos.bine ca nu i a trecut prin cap vechiului proprietar sa dea si sus(tavan) cu floricele de pe vremea bunicii,sigur as fi renuntat la acest experiment de a face singura.Oricum nu stiu ce va fi sau daca este ok ,dar glet sigur nu mai dau :) Dai frumos, aranjezi la dunguliță dâra care acoperă "șurubul" și la ultima aplicare când te gândești că să-i dai the final touch… strici tot! Cred ca trebuie sa ma pastrez pentru restul peretiilor.as plange,dar nu rezolv nimic...
    PS: chiar sunteti tare dragut sa ne informatii si pe noi-mai putin ajutati de soarta.

    RăspundețiȘtergere
  24. Va rog sa-mi spune-ti daca merge sa dau cu var peste lavabila. Daca da, cum trebuie sa procedez
    Va multumescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ca si cum ai da var pe vopsea in ulei, renunta la ideea asta. Daca chiar vrei sa schimbi in var trebuie sa cureti lavabila.

      Ștergere
  25. 15 februarie 2013
    Vreau sa dau cu lavabila in baie si bucatarie (acum am tot lavabila pe pereti si tavane). Va rog sa-mi spuneti care vopsea este, la momentul actual, cea mai indicata pt aceste spatii cu multa umezeala. Vreau sa fie si stralucitoare.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua domnul Dan.
    Am o nelamurire cand vine vorba de amorsa pentru tencuiala.
    Ce amorsa sa folosesc inaintea placarii cu polistiren si a gletuirii.
    Amorsa pentru perete,amorsa pt. zidarie,grund de amorsa,amorsa pt.profunzime.
    Daca folosesc o amorsa pentru perete ''Danke''pentru lavabila e bine??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte buna. Important este sa amorsati, indiferent cu marca de amorsa. Daca tot aveti amorsa Danke, folositi cu incredere atat inainte de placarea cu polistiren, cat si inainte de gletuire.

      Ștergere
  27. Salut,am o garsoniera alb complet tavan/pereti si cum e albul,se murdareste foarte repid.Am pe pereti urme de maini,pix,grasime etc.Din ce am citit mai sus este obligatorie aplicarea unei amorse dar vreau sa stiu daca trebuie sa curat si urmele care sunt(mai curatam cu clor) sau dau diresct cu amorsa si apoi lavabil tot alb,vreau?Mi-am achizitionat un Paint Runner Pro ai idee daca e bun de ceva?Super site!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie incercat sa cureti petele inainte. Nu trebuie neaparat sa dispara totul dar este inportant sa frecati putin cu un prosopel inmuiat in acest amestec, apa calduta cu putin detergent pentru vase ( insistati in locurile care au fost atinse de grasime, este important sa inlaturati urmele de grasime ). Despre acel trafalet nu pot spune nimic pentru ca nu am folosit.

      Ștergere
  28. Buna ziua,

    vrem sa aplicam tapet in dormitor pe un perete care este din rigis. Se va strica peretele din rigips cand o sa vrem sa-l dam jos?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru inlaturarea tapetului vechi sunt solutii pentru umezire, aparat pentru inteparea tapetului ( prin aceasta metoda solutia patrunde sub tapet si desface adezivul ), aparat cu abur si spaclul cu care raschetam tapetul.

      Daca nu dispuneti de toate aceste unelte, recomandarea mea este sa amorsati bine rigipsul, aplicati o mana de lavabila alba ( intareste hartia rigipsului si protejeaza impotriva ruperi la desfacerea tapetului ), dupa care lipiti tapet pe lavabila uscata.

      La raschetarea tapetului, crestati pe alocuri cu un cutter ( usor sa nu patrunda lama in rigips ), umeziti din ambundenta cu apa calduta si raschetati cu spaclul.

      Ștergere
  29. Buna ziua,

    Am vazut in unele posturi ca recomandati amorsarea peretelui inainte de gletuire. De ce este necesar aceasta operatie ? Am inteles ca peretele sa nu fie prea absorbant. Cu ce poate afecta lipsa folosirii amorsei stratul de glet final ?

    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte sa gletuim suportul, trebuie sa pregatim peretele sau tavanul in asa fel incat sa fim siguri ca primul strat de glet face priza si in timp nu apar umflaturi sau crapaturi.

      Sa nu apara fisuri, peretele trebuie sa fie reparat ( nu se adauga glet in fisuri sau sparturi, acestea se repara si armeaza cu plasa de fibra ).

      Sa nu apara umflaturi in glet, trebuie sa folosim amorsa inainte de primul strat de glet. Daca folosim aceasta amorsa, suntem siguri ca peretele si tavanul este curat ( nu are praf ), absoarbe uniform ( atat peretele cat si reparatiile absorb uniform ), gletul se intinde bine si nu ramane strat mai gros decat trebuie, in concluzie gletul face priza cu suportul si nu se umfla.

      Amorsa mai folosim si dupa ce frecam gletul cu smirghel, gletul se curata de praf, absoarbe uniform lavabila, priza vopselei pe glet este buna si lavabila se intinde usor - ai timp sa lucrezi nu absoarbe repede sa ramana strat gros de vopsea. Inainte de aplicarea amorsei maturati de praf peretii si tavanul.

      IN AMBELE CAZURI, AMORSAREA PERETILOR SI TAVANULUI SE FACE CU BIDINEA SI PENSULA, NU TRAFALET SAU PULVERIZATOR DE VOPSEA SI VAR.

      Ștergere
  30. Buna ziua ,
    Daca peretele a fost tencuit (multibat) acum 2 luni si vreau sa dau glet cu CT126 urmat de CT127 ... este nevoie de amorsa ? Daca parerea dvs. este ca "da" , imi puteti recomanda un produs in acest sens .

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Important este sa folositi amorsa pentru zidarie, cum ar fi aceasta. Amorsati tencuiala cu bidineaua, dupa aplicarea primului strat de glet nu se mai da amorsa.

      Amorsa folosita pe glet dupa slefuire primiti la magazin in functie de lavabila aleasa de dvs.

      Ștergere
  31. buna ziua
    am inceput sa zugravesc .camera gletuita de 3 ani . amorsa e facuta in proportie de 1/ 1 dar nu foloseste la nimic.
    intro camera a intrat 5 litri de amorsa. dar trage voseaea ca dracu..
    ce se pate face?/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai intampla sa traga gletul si dupa amorsare, depinde de pereti si gletul folosit. Aplicati o mana de lavabila putin mai subtire, aplicati o mana de lavabila alba cu 10 chiar 15% diluata cu apa rece curata. Lasati cel putin 24 ore cu geamul deschis pentru uscare completa. Dupa ce se usuca bine aplicati cele doua straturi de vopsea lavabila colorata. La mine a dat rezultate aceasta metoda.

      Ștergere
    2. da ..asa am facut,,dar mie nu prea mia placut../am amestecat vopsea subtire cu lavabilu/ si asa a mers..
      normal dau amorsa cu bidineaua..ca asa se face..
      mersi plentru sfat..

      Ștergere
    3. Multumesc pentru vizita pe blog.

      Ștergere
    4. ziua buna tuturor!
      am lavabila pe pereti si vreau sa ii schimb culoarea, mai trebuie amorsa inainte?
      multumesc

      Ștergere
    5. Puteti aplica lavabila si fara sa amorsati pentru ca peretii vopsiti cu lavabila nu mai trag, e bine sa spalati cu un burete sau o carpa umeda pentru inlaturarea prafului.

      Ștergere
  32. Buna ziua. Vrem sa varuim singuri. Lumea ne zice ca trebuie sa amorsam peretii cu trafaletul deoarece cu bidineaua ramane acea "coada de vaca" care va iesi si la var. IMI PUTETI SPUNE , VA ROG, CUM AR TREBUI SA FACEM AMORSAREA PERETILOR CU BIDINEAUA FARA SA RAMANA ACELE URME?MULTUMESC

    Si desi nu e aici sectiunea despre care vreau sa va intreb, poate totusi imi raspundeti...Avem o parte de casa care reprezinta podul altei case, pe jos fiind lemn. Aceasta parte noi vrem sa o trasformam in dresing, dar nu reusim sa gasim cea mai buna solutie (si economica) cu ce ar trebui sa punem peste lemn ca sa nu afecteze in timp si sa nu mucegaiasca...Sub acest pod camera este izolata cu vata minerala si rigips.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referitor la prima intrebare, despre amorsarea peretilor. Nu prea inteleg bine cand spuneti ca vreti sa varuiti. Prin varuirea peretilor eu inteleg ca peretii se da cu var stins, varul clasic care nu necesita amorsarea peretilor. Daca va referiti la vopsirea peretilor cu lavabila, intr-adevar trebuie sa amorsam peretii si tavanul.

      Acele persoane care spun ca daca amorsam peretii cu bidineaua si raman dare, intr-un fel au dreptate.
      Daca peretii sunt prafuiti si dati amorsa cu bidineaua, raman dare care se acopera greu si cu vopsea lavabila ( mai ales la tara unde avem soba, peretii sunt prafuiti de cenusa sau afumati ). In aceste cazuri trebuie sa maturam foarte bine praful si atat tavanul cat si peretii ii spalam cu apa si sapun dupa care dam amorsa.

      In pod unde aveti de gand sa amenajati un dresing, trebuie sa bagati vata minerala sau cu sticla intre capriori, poditi cu scandura, folie de 5 mm. si parchet. Daca sub acel dresing nu aveti camera incalzita iarna, peste scandura placati cu extrudat de 3 cm., folie pentru parchet ( in acest caz poate sa fie si mai subtire de 5 mm. ) si parchetul laminat. Daca aveti alte nelamuriri raspund cand am timp, lasati intrebarile pe site.

      Spor la treaba!

      Ștergere
  33. Salut,

    Am si eu o intrebare daca am dat amorsa cu un pistol de vopsit pe unperete unde era deja dat cu lavabila si a curs formandu-se niste urme pe care l-am observat dupa ce am dat cu lavabila ce mai fac?

    Urmele raman si dupa ce am dat al doilea strat de lavabila.
    Trbuie sa slefuiesc? sa mai dau inca o mana de amorsa cu bidineau si labaila dupa sau sa dau inca un strat de lavabila ?
    Multumesc mult pt un raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai dati o mana de lavabila dar nu pulverizata, aplicati lavabila cu trafaletul.

      Ștergere
    2. multumesc sper sa mearga

      Ștergere
  34. Buna ziua.
    In tot apartamentul am bob de orez pe pereti. Nu stiu daca sunt din huma sau ciment. Dorinta mea ar fi sa nivelez peretii cu glet si sa aplic apoi lavabila. Problema este ca niciun zugrav nu este dispus sa curete peretii pana la tencuiala. Varul nu este umflat nicaieri, nu sunt deloc fisuri si nu stiu care este cea mai buna solutie. Va rog sa ma ajutati cu un sfat: trebuie sa curatam peretii, sa aplicam plasa de polistiren sau putem da direct cu glet? Va multumesc anticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aplicati glet direct pe calciul bob orez. Inainte de raspuns vreau sa pun o intrebare chiar doua. Din ce este constructia blocului, din ce sunt peretii?... beton, bca sau caramida? Ati incercat sa curatati bobul orez cu un spaclu intr-un colt jos?... pica usor, greu, foarte greu? Astept raspunsurile.

      Ștergere
    2. Blocul e din 1985, din beton, nu pica f usor bobul de orez, dar nici exagerat de greu. Ca si textura, bobul de orez nu este foarte proeminent deoarece, la ultima zugraveala, a fost dat jos ce era mai mare.

      Ștergere
    3. Inteleg, sfatul meu e sa umeziti din ambundenta calciul cu apa si bidinea, raschetati cu spaclul, unde e mai greu bateti cu o barda. Daca nu vrea meseriasul, faceti dvs. asta. Apoi face reparatiile, da amorsa si aplica glet.

      Ștergere
  35. buna ziua .

    nu vreau decat sa cer un sfat . am o camera pe care vreao s-o renovez . ideea e ca , lavabila , se duce foarte greu . 3 pereti imenshi i-am curata de vechea lavabila si straturile de dedesupt , si mi-a mai ramas tavanul + un perete de rigips . chestia e ca , a fost renovat acu' 4 ani . plafonul fiind crapat (din cauza ca s-a sarit tare in pod),m-am gandit sa intind plasa (de interior) peste tot , urmat de un strat de ct 126 si apoi unul de 127 . bineinteles amorsat tot ca la carte . exista riscul de a se crapa locul in care vechea lavabila n-a fost data jos (grosimea straturilor e de 1 sau 2 mm cel mult. atat pe plafon , cat si pe perete din rigips ) ? sau cel mai bine ar fi sa indepartez toata renovarea de acu' 4 ani ? problema este timpul , un lux pe care nu mi-l permit . multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt mari probleme daca aplicati plasa peste dar nu e rau daca inlaturati lavabila ( ati incercat sa umeziti din abudenta cu apa calduta sau cu amorsa?... amorsa inmoaie lavabila, udati cu bidineaua si amorsa din plin in cateva randuri, raschetati pe umed )

      Inainte de aplicarea plasei de fibra reparati toate fisurile cu banda fibra si chit pt. imbinari super rigips, colturile, imbinarile desfacute si fisurile pe placa daca sunt.

      Ștergere
  36. Bună Dane
    Aş dori să vă întreb dacă peste primul strat de glet care este pe bază de ipsos, mă refer la stratul de încărcare, se poate aplica stratul de finisare cu un glet pe bază de var cum ar fi CT 127 ?, menţionez că aplicarea gletului se face pe un suport nou şi bine amorsat. Sper ca priza dintre cele două gleturi diferite să fie bună şi să nu se exfolieze odată cu aplicarea lavabilului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Face priza, daca aveti tencuiala e recomandat sa aplicati acel strat glet de umplutura dar peste acesta aplicati doua maini de glet pentru finisaj ( daca aplicati doar o mana finisaj, la slefuire e posibil in unele locuri gletul finisaj sa se frece in totalitate si ramane vizibil gletul de umplutura ceea ce nu e bine - raman urme vizibile dupa vopsirea cu lavabila in acele locuri ).

      In concluzie, aplicati glet umplutura, doua maini glet finisaj, slefuiti, maturati praful pe tavan si pereti, amorsati si vopsiti cu lavabila doua maini. Intre cele trei straturi de glet nu frecati cu smirghel.

      Ștergere
  37. da, am dat amorsa peste tot . acelasi rezultat : se duce la fel ca inainte . banuiesc ca problema e ca si rezolvata , ma pot apuca de treaba . multumesc pentru sfaturi si o zi faina in continuare . daca am probleme , revin ,desi cred ca totul v-a fi bine :) .

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna Ziua , din cate am inteles nu poti amorsa peretele pe o suprafata uda, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peretele trebuie sa fie uscat sa amorsati, lasati reparatiile sa se usuce bine.

      Ștergere
  39. AM GEAMURILE STROPITE CU AMORSA, CU CE LE POT CURATA , SA NU LE DISTRUG CU ZGARIETURI ?????
    MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  40. Eu le-am spalat cu un burete cu axion si cu servetele de masa la urma.Nu au iesit zgariate.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua.am cumparat un apartament in care camerele sunt imbracate in lambriu(presupun din mdf).sunt mult prea intunecoase si as dori sa le deschid cumva,fara sa inlatur lambriu l care este foarte bine pus si acopera o tencuiala bairamix sau ceva de genul.daca nu exista un mod de vopsire a lambriurilor s-ar putea lipi tapet pe ele?multumesc pentru orice sugestie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tapet nu merge dar se poate vopsi, din pacate nu stiu ce grund si vopsea sa va recomand. Trebuie sa cautati ceva in genul acestor vopsele care merge aplicata pe mdf, intrati aici si cititi la Utilizare. video :)

      Ștergere
  42. Buna ziua ,

    Am calciu pe toti peretii din apartament peste care am dat cu var lavabil 2 straturi , astfel incat acum stropii sunt destul de bine "inchegati" de acest var .
    Vreau sa dau cu glet peste lavabilul dat deasupra calciului . Pot folosi combinatia : fibra de stica + adeziv CT85 direct pe perete , apoi CT 126 , apoi finisaj cu CT 127 fara sa am surprize neplacute ?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Folositi materialele exact in aceasta ordine numai ca dupa ce prindeti plasa de fibra cu CT85 trebuie sa amorsati. Adezivul trebuie lasat 24 ore dupa care incepeti gletuirea cu CT126. Daca aveti alte intrebari va astept pe blog. Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Completez raspunsul.

      Raschetari bobul mare de calciu( dati cu spaclul si raschetati tot ce pica dupa care se da amorsa ). Aplicati adeziv pentru polistiren si intindeti plasa ( dupa ce apicati cu gletiera adeziv pe latimea de un metru de sus in jos, intindeti plasa si trageti cu gletiera peste plasa ).

      Urmatoarea plasa pe latimea de un metru trebuie sa o petreceti 5cm. peste primul rand si tot asa. La colturile interioare plasa trebuie sa treaca pe urmatorul perete ( nu conteaza cat ). La colturile exterioare plasa se taie dupa dunga coltului, inainte de gletuire pe aceste colturi se lipesc coltare metalice fara plasa ( cititi mai multe articole scrise de mine pe acest blog ).

      Gletul se apica la 24 ore dupa aplicarea plasei cu adeziv ( adezivul nu numai ca trebuie zvantat ( cand se dechide putin la culoare este zvantat, asta nu inseamna ca e uscat, incercati cu spaclul si daca adezivul e tare se poate da amorsa, dupa care glet ).

      Ștergere
  43. Buna seara,
    Daca am spalat lavabila (foarte afumata si prafuita) cu apa si sapun cheia (nu am gasit niciun fel de sapun pasta sau de la auto) de ce, dupa ce am spalat identic, jumatate din pereti par acum chiar murdari iar jumatate nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce frecati o portiune de perete sau tavan, aproximativ un metru patrat, trebuie imediat limpezit cu apa curata ( in alta galeata puneti apa curata si folositi alta carpa ). Cu apa si sapun inmuiati praful si fumul iar cu alta carpa limpeziti. Apa trebuie sa fie calduta.

      Ștergere
    2. Aproape asa am facut.. nici nu faceam fata la mai mult. Totusi, la mai putin de un minut, pana sa clatesc buretele, parea ca peretele ”suge” valul de praf cu sapun si ”supt” a ramas iar in urma urat, parca foarte murdar desi e spalat. Nici cu smirghelul nu se ia, nici la repetate spalaturi nu mai reactioneaza. Cum repar ? Prin mai multe randuri de vopsea ?

      Ștergere
    3. Nu-mi dau seama cat de rau arata dar daca spuneti ca nu dispare cand frecati cu smirghel inseamna ca zeama amestecata cu fum , zeama de apa cu sapun murdara, a petruns in perete. E grav pentru ca daca nu aveti o lavabila buna, cu putere mare de acoperire, s-ar putea si dupa ce apicati lavabila acele urme sa iasa in lavabila.

      Dati o mana de amorsa cu bidineaua ( amestecati un litru amorsa cu un litru apa curata ), lasati amorsa sa se usuce foarte bine si aplicati lavabila cu trafaletul. Lavabila trebuie sa fie grosuta si folositi o lavabila mai buna, cu putere mare de acoperire.

      Ștergere
  44. Buna seara,

    Am un perete acoperit cu lavabila de ~5 ani , am dat cu amorsa si un strat de lavabila diluat cu 10% 20% apa mai mult pentru spalare , as vrea sa stiu daca pot aplica tapet direct peste acel strat de lavabila sau trebuie sa o dau jos ? nu as putea consolida cumva acel strat de lavabila( in cazul in care nu e suficient ) pentru a obtine un suport mult mai rezistent ?
    Daca chiar trebuie sa o dau jos , ceea ce nu as vrea k e foarte drept peretele si as face praf laminatul tocmai pus , cum ar fi cel mai usor de inlaturat ?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lipiti tapetul pe lavabila fara griji. Tot ce trebuie facut este sa spalati peretii cu carpa si apa curata. Dupa uscare lipiti tapetul. Recomand sa cititi si acest articol. Spor la treaba

      Ștergere
  45. Buna ziua,
    As dori sa stiu cum si din ce se prepara calciul pt pereti?
    Este varuit cu calciu si pe alocuri s-a umflat si am fost nevoita sa il rad si sa il dau jos.Acum as vrea sa completez cu calciu locul ramas gol si nu stiu cum....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg. Inainte sa raspund vreau sa stiu ce fel de calciu aveti pe pereti, smuls ( un fel de turturi marunti din ipsos batuti cu palma ) sau bob orez ( popcorn cum spun strainii ).

      Ștergere
    2. Am scris articol despre cum se fac reparatiile pe calciu smuls si bob de orez .....  poate este util si altor persoane, cititi aici.

      Ștergere
  46. buna ziua! puteti sa'mi spuneti va rog daca se poate aplica glet peste un calciu cu granulatie mica...cred ca se numeste bob de orez! multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste calciu nu merge glet chiar daca este marunt. Trebuie sa razuiti cu spaclul cat se poate, amorsati cu bidineaua si puneti plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren. Cand adezivul este uscat aplicati doua maini de glet pentru finisaje, slefuiti, amorsati si vopsiti cu lavabila.

      Ștergere
  47. Buna seara! Am zugravit de curand o camera si dapa ce am dat cu amorsa peste glet a inceput sa miroase foarte urat dupa ce s-a uscat. Tin sa mentionez ca am dat si cu vopsea lavabila savana cu Teflon si mirosul persista in continuare.Poate veni mirosul de la amorsa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirosul urat poate veni de la amorsa ori lavabila. Trebuie sa ventilati fortat camera trei zile si mirosul dispare. Deschideti fereastra larg si folositi ventilator inainte de asezarea mobilierului pe langa pereti.

      Ștergere
  48. Buna seara,
    Am o bucatarie de apartament renovata compet acum vre-o 7 ani (glet, pereti refacuti ,drepti, dat cu lavabila). Acum vreau sa aplic o lavabila peste. Problema este ca mai sunt pete de ulei/grasime pe langa aragaz si nu ies deloc. Am intercat sa frec cu apa / detergent / axion si tot degeaba. Ce pot face ca sa elimin petele ? Cineva mi-a spus sa spal peretii, dau cu amorsa si apoi 2 straturi de lavabila. Dvs. ce-mi recomandati ?
    Va multumesc,
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Degeaba incercati cu detergenti, grasimea a patruns gletul si nu se poate inlatura. De obicei grasimea fierbinte atunci cand sare pe lavabila arde putin lavabila si dupa ce vopsiti peretele raman semne, trebuie sa retusati putin cu chit pentru imbinari.

      Nu sunt probleme pentru cateva pete de grasime pentru ca lavabila face priza destul de bine. De ce nu placati cu faianta acel spatiu unde gatiti?

      Ștergere
  49. domnul Dan, as vrea sa ma invatati cum se procedeaza cand se schimba culoarea lavabilei in apartament.
    inainte, apartamentul , care este placat integral cu rigips, a fost vopsit cu lavabil de culoare verde.
    as vrea sa schimb culoarea si sa aplic o lavabila maron deschis
    cum se procedeaza ca sa iasa o aplicare uniforma ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cateva articole ajutatoare gasiti in categoria lavabila. Daca rasfoiti in arhiva blogului gasiti toate articolele scrise de mine.

      Ștergere
  50. Buna ziua!am in dormitor un pat cu peretare portabile si de fiecare data cand le scot sa mut patul pentru curatenie generala se uzeaza tencuiala varuita cu var obisnuit in sensul ca se zdreleste,fisureaza sau se murdareste.Ma gandesc sa dau cu var lavabil in ideea ca varul lavabil nu se mai sterge , zdreleste si coscoveste iar daca omor vreun tzantzar sterg repede cu carpa umeda si nu se pateaza.Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez ca sa inlatur problema cu care ma confrunt.Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  51. salut,pot sa dau cu var peste calciu cu pistolul,cum sa procedez ,te rog mult,vreau explicati,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Var, sau vopsea lavabila?... sa stiu cum raspund pentru ca multe persoane numeste lavabila, var. Reformulati intrebarea, spuneti mai multe despre zugraveala actuala si ce anume doriti sa faceti sa dau un raspuns mai exact.

      Ștergere
  52. Am montat geamuri termopan la balcon .Latimea statului de suma poliuretanica este la nivelul tavanului de cca 8 cm.Nu stiu cum sa procedez cu remedierea la interior: cat trebuie sa tai din spuma si cu ce material sa tecuiesc deasupra (mi s-a spus sa tai spuma la nivelul ramei,dar atunci unde mai pun tencuiala,cred ca ar trebui sa tai din spuma mai in adancime (destul de dificil), apoi nu stiu ce sa fac cu penele de lemn care fixeaza termopanul [e bine sa le scot si sa umplu golul cu materialul (ce fel de material?) cu care o sa tencuiesc peste spuma?]
    Despre pereti ,ce sfaturi imi dai ? Nu au fost zugraviti de la darea in folosinta a blocului( 38 de ani cu balconul deschis) cand au fost dati ,cred ,cu "vinarom" ,lavabila de atunci,ar fi indicat sa folosesc lavabila de exterior(ce tip?) Multumesc foarte mult pentru orice sfat avand in vedere ca sunt total incepator .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea este ca tavanele balcoanelor inchise cu termopan trebuie placate cu polistiren. Grosimea polistirenului in functie de acea distanta intre tocul termopan si placa beton a tevanului. De obicei aceasta distanta nu este egala din cauza tavanului din beton. Alegem grosimea polistirenului in functie de distanta cea mai mica:

      - daca avem un colt unde tocul de sus al termopanului aproape ca atinge tavanul, placam cu polistiren de 2cm.
      - daca cea mai mica distanta este 2cm. merge placat cu polistiren grosimea 3cm.
      - in caz ca distanta de sus este mai mare de 4cm., placam cu polistiren de 5cm. ( normal distanta cea mai mica intre toc si tavan nu ar trebui sa depaseasca 1cm. )

      Iar acum sa va spun cum procedez eu.
      Dupa ce spuma este intarita penele din lemn trebuie scoase ( cu ajutorul unui ciocan si alta pana din lemn.... bateti cu ciocanul in pana sens invers de cum a fost introdusa pana se slabeste si daca nu se trage cu mana mai bateti in alta pana lemn pana scoateti lemnul dintre toc si perete sau tavan ).

      Dupa ce scoateti penele introduceti spuma in locurile goale ( cumparati un tub de spuma poliuretanica cu furtun ). Dupa ce se intareste urmeaza sa taiati spuma cu ajutorul caterului ( spuma groasa o taiati in trepte pentru ca nu merge taia dintr-o data sa scoateti fasie de spuma ). Intrati cu lama caterului in partea de sus putin in interior, taiati oblic de la toc spre tavan iar langa toc luati putin cu caterul de sus in jos ( curatati marginea tocului cu unghia in asa fel sa nu ramana spuma pe marginea tocului ).

      Dezlipiti scociul din plastic de pe tocarie. Curatati reparati si amorsati tavanul. Placati tavanul cu polistiren ( in categoria polistiren gasiti ceva despre cum se lipeste polistiren ). Lipiti scoci de hartie pe toc si armati polistirenul lipit pe tavan cu plasa fibra si adeziv pentru polistiren. Dupa uscarea adezivului in spatiul ramas intre polistirenul armat si toc reparati cu ipsos pentru constructii. Trageti ipsos cu un spaclu care sa bata un centimetru pe scociul lipit pe toc dar nu apasati prea tare pe spaclu. Inainte de intarire neteziti ipsosul cu pensula uda in apa. Daca ati lasat loc pentru reparatia cu ipsos peste spuma, grosime cativa milimetri, este suficient.

      Dupa ce terminati de reparat, inlocuiti scociul de hartie. Aplicati doua maini de glet pentru finisaj pe tavan, smirgheluiti ( nu zgariati tocul ), amorsati si vopsiti cu lavabila pentru interior. Daca prindeti sina pe tavan trebuie sa folositi dibluri mai lungi ( cautati pe site despre cum prindeti sina pe tavan placat cu polistiren ).

      Despre pereti ce sa zic, Parerea mea este ca ar trebui scoasa plinta de jos, reparat cu ipsos, amorsati suprafata peretilor iar cand armati polistirenul pe tavan e bine sa aplicati acelasi procedeu si peretilor dupa care merg gletuiti ( o data cu tavanul, tot doua maini ).

      In final recomand sa contactati un meserias, el se ocupa de toate astea iar dvs. scapati de griji ( problema dvs. devine problema lui, dar el stie cum sa rezolve :) ). Bafta!

      Ștergere
  53. salut,am si eu o problema ,am aplicat o amorsa de la sticky si apoi un var lavabil de la zertifikat plus si in cateva ore au inceput sa se exfolieze bucati din perete de parca ar fi fost o reactie acida intre cele doua,care este cauza si ce pot face in continuare?va rog frumos sa-mi dati un sfat ,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde pe ce suport ati amorsat si vopsit cu lavabila. Nu cred ca s-a exfoliat lavabila, probabil stratul de var, huma sau glet pe care ati vopsit. Cred ca suportul pe care ati amorsat si vopsit nu a fost pregatit cum trebuie. Ce este de facu? Trebuie curatat tot, pregatit suportul ( tavan sau pereti prin gletuire ), slefuit, amorsat si vopsit. Scuze, acest comentariu a trecut neobservat si din aceasta cauza am raspuns asa tarziu.

      Ștergere
  54. salut as dori sa stiu si eu ce fel de amorsa se da pe un perete cu un strat de vopsea(nu se poate curata) pentru a adera vopseaua lavabila. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  55. Ce vopsea pe baza de ulei si diluant credeti ca absoarbe amorsa? Vopseaua se sterge cu carpa umeda, lavabila prinde pe vopsea diluant dar in caz ca se formeaza abur veti avea probleme.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna,imi renovez apartamentul si lucrurile au decurs bine pana cand muncitorii au ajuns la bucatarie,.Dupa prima mana de lavabil au aparut pete deasupra aragazului 1mp circa,care este cauza petelor nu s-a pregatit bine suprafata? multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cum arata aceste pete, si ce culoare sunt. Gletul a fost aplicat acum sau doar ati schimbat nuanta? Zugravut trebuie sa aiba o explicatie si o solutie de a rezolva situatia, comunicati cu el si lasati sa termine treaba pentru ca eu ma gandesc ca stie ce face acolo si nu lasa pete pe pereti.

      Ștergere
  57. Buna ziua.
    Vreau sa variuesc casa, f. important casa e in zona de ses. Camerele sunt gletuite si date cu lavabil acum 7 ani. Am zone in care de pe pereti a sarit si varul si gletul pana la plansete.
    Care sunt pasii pentru a zugravi, pana la varul lavabil final?
    Multumesc mult. Camelia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand sunt de facut reparatii dar nu pot sa-mi dau cu parerea pana nu vad cateva imagini. Trimiteti imaginile la dan@meserie.info

      Ștergere
    2. Pana va trimit poze, adica maine, vreau sa va zic ca am dat jos tot varul si gledul pana s-a vazut peretele.
      Acum urmeaza pasii, dar numai daca ma invatati si cum.
      Din cate am citit, tot am mai invatat cred ceva: amorsa- gled sau ipsos? (asta inca nu am inteles)- amorsa - si 2 maini de var. Ideea e ca nu stiu daca se foloseste aceeasi amorsa sau nu.
      E bine asa, bineinteles cu uscare bine intre ele.
      Si inca ceva: daca e sa cumpar un var lavabil pe care sa-l iau sa fie mai bun pentru umezea?
      Multumesc mult.

      Multumesc.

      Ștergere
    3. Reparatii plus coltare metalice fara plasa la colturile exterioare, amorsa, doua maini de glet pentru finisaj, smilgheruire glet, amorsarea gletului si doua maini de vopsea lavabila.

      Ștergere
    4. Multumesc ptr. ca-mi raspundeti.
      Coltare sunt deja puse.
      Eu va intrebam: ce amorsa sa folosesc? Conteaza firma.
      Si ce var lavabil - si glet imi recomandati.... nu conteaza de pret.

      Ștergere
    5. Amorsa pentru tencuiali se foloseste inainte de gletuire iar dupa gletuire si smirgheluire recomandat este sa folosim amorsa in functie de marca de lavabila folosita. Vopselele lavabile de calitate ofera si amorsa special fabricata pentru acea marca de lavabila.

      Nu pot spune ce lavabila este mai buna pentru ca sunt multe marci de lavabila foarte bune. Daca doriti sa alegeti o vopsea lavabila foarte buna trebuie in primul rand sa vedeti ce ofera magazinul de unde faceti stocul de materiale. De obicei marcile de lavabila buna sunt folosite la magazinele care coloreaza lavabila cu ajutorul calculatorului.

      Glet, aplicati doua maini pentru finisaj daca peretele nu este prea poros.

      Ștergere
  58. ce amorsa se poate folosii peste lavabil pt a putea trage gled peste????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste vopsea lavabila nu se aplica glet, doar mici reparatii se pot face ( retusari ). Trebuie sa udati cu apa, decojiti lavabila cu spaclul, folositi amorsa pentru tencuiala iar apoi merge sa gletuiti.

      Ștergere
    2. este valabil si pt peretii de rigips?

      Ștergere
    3. La pereti placati cu rigips procedez in felul urmator cu amorsa. Dupa ce armez imbinarile placilor si colturile interioare, cu banda fibra si chit pentru imbinari, lipesc coltarele exterioare metalice cu acelasi super rigips, aplic un strat de amorsa pentru tencuiala.

      Dupa uscarea amorsei, aplic un strat de glet finisaj pe reparatii sau pe toata suprafata, dupa caz ( de obicei prefer sa aplic un strat de glet pentru finisaj pe toata suprafata de pereti placati cu rigips, mai ales pe tavane ). Dupa slefuirea gletului si desprafuirea cu matura, prefer sa amorsez rigipsul gletuit si smirgheluit cu o amorsa preparata de producatorul vopselei lavabile cu care vopsim peretii. Folositi amorsa si lavabila aceeasi marca si adaugati apa in amorsa atat cat scrie pe ambalajul amorsei. Amorsati cu bidinea si pensula pentru colturi.

      Ștergere
    4. m-am referit la pereti de rigips, cum sa dau varul de pe ei ca sa pot trage din nou glet...?

      Ștergere
    5. Cu smirghel, folositi slefuitor cu vibratii si smirghel granulatie 120.

      Ștergere
    6. merci, ma gandeam ca exista o amorsa mai speciala pt a nu mai slefui varul...

      Ștergere
  59. Doua raspunsuri rapide, daca se poate:
    1. Perete EXTERIOR: izolat cu polistitiren expandat(cred ca de 5), finisat, dat ca lavabil de exterior, bob de orez mic.
    Cred ca nu izoleaza suficient de bine intrucat, pe vreme rece, peretele corespondent din interior este rece.
    Mi s-a recomandat ca pe peretele de exterior sa mai adaug un noua protectie din polistiren extrudat, finisat si din nou lavabil. In opinia dvs. e buna solutia?
    2. Perete INTERIOR: am dat cu valabil acum 5 ani( 2 maini), s-a pastrat destul de bine, doar ca au s-a murdarit, desenat, etc.
    Ce-mi recomandati: o mana de lavabil cu amorsa inainte sau doar curatat si spalat inainte de a da cu lavabil?
    MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca este rece peretele exterior nu este problema, daca face igrasie e rau. In caz ca doriti sa imbunatatiti izolatia exterioara mai bine ar fi sa dati jos polistirenul de 5 cm. si sa placati de 10 cm.

      Spalati peretele cu apa de la robinet curata ( rece ) si in apa adaugati putin detergent pentru vasa. Dupa uscare amorsati cu o amorsa pe care o recomanda lavabila cumparata de dvs. ( amorsa aceeasi marca si adaugati apa dupa cum scrie pe ambalajul amorsei ). Dupa spalare se poate vopsi fara amorsare dar nu in toate cazurile, mai bine amorsati sa fie treaba sigura.

      Ștergere
    2. Detergent pentru vase, am gresit acolo si nu pot modifica comentariul :)

      Ștergere
  60. As avea o intrebare daca se poate, am izolat peretetii cu polistiren de 2 cm, dar cu culoare nu mai doresc sa dau, acum va intreb pe tencuiala peretilor se da cu amorsa? si daca da, ce fel de concentratie de amorsa. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folositi amorsa pentru tencuiala, orice marca ( scrie pe eticheta ambalajului cata apa trebuie sa adaugati ).

      Ștergere
  61. Salut, am nevoie de sfatul tău.
    este vorba de o casa care are o vechime mai mare de 150 de ani si m.am gândit sa o renovez. Pereti interiori sunt foarte strâmbi , umflati si sunt dati cu huma. Ce trebuie făcut pentru a avea suprafete drepte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cauza lemnului sunt strambi. Incarcatura trebuie doborata, batute alte vergele de lemn, rabitz si incarcat cu multibat si nisip. A doua solutie, dupa ce dati jos incarcatura veche placati totul cu rigips, placi verzi. Recomand sa indreptati din vergele, puneti rabitz si incarcati peretii cu mortar, iar la tavane rigips.

      Ștergere
  62. Am vrut sa punem tapet p un perete in dormitor si un perete pe hol( asta ca spate pt un dulap care e compus doar din rafturi fara spate si laterale). Am chemat un mester, precizez k el a cumparat adezivul pt tapet iar noi am cumparat tapetul! Peretii pe care urma a fi pus tapetul erau dati cu lavabil de aprox 1 an! Dupa ce a lipit 2 fasii a inceput sa cafa tapetul cu tot cu lavabil si mi s-a spus ca a facut lavabilul reactie cu adezivul de tapet! Ati mai intalnit asemenea situatii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Priviti atent la stratul desfacut, sigur nu lavabila este de vina. Suportul pe care a fost aplicata vopseaua. Ori a fost lavabila peste var, ori peste glet mort ( glet vechi sau amestecat de mai multe ori cu apa, acest glet nu intareste ). Eu chiar recomand sa aplicati tapet pe lavabila pentru ca fixeaza destul de bine insa suportul pe care este vopsit cu lavabila trebuie sa fie bine lucrat.

      Ștergere
  63. Buna ziua,
    am o camera cu peretii si tavanul din rigips. din pacate persoana care a inceput lucrarea a disparut si va trebui sa continui singur fiindca nu am gasit pe altcineva dar nu ma pricep. Camera e o extensie intr.o cabana de munte. Ce pot eu sa fac? care ar fi variantele ? cum sa pot sugravi pe rigips? trebuie amorsa si glet intai si dupa aceea lavabila? daca optez pentru varianta de a o imbraca in panouri de lemn tine rigipsul panourile? Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc mult pentru amabilitate si ajutor
    gabriel

    RăspundețiȘtergere
  64. Daca am inteles bine, cu cat peretele absoarbe mai bine amorsa, aceasta trebuie sa fie mai concentrata? De ex, daca am aplicat o solutie de amorsa si ea curge pe perete, lasa dare, inseamna ca e prea concentrata? sau prea diluata? Mai adaug apa pentru a dilua sau amorsa pentru a o concentra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza cat de rau absoarbe peretele, acum pe caldurile astea orice suport absoarbe foarte rau, in special tavanele. Cel mai bine este sa cititi pe ambalajul amorsei si acolo scrie cat la suta trebuie sa adaugati apa.

      Este normal sa curga pentru ca amorsa se da cu bidineaua pe pereti in plin, trebuie imbibat bine peretele cu zeama de amorsa. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam acele dare, stergem cu bidineaua.

      Ștergere
  65. Buna ziua,
    am o camera cu peretii si tavanul din rigips. din pacate persoana care a inceput lucrarea a disparut si va trebui sa continui singur fiindca nu am gasit pe altcineva dar nu ma pricep. Camera e o extensie intr.o cabana de munte. Ce pot eu sa fac? care ar fi variantele ? cum sa pot sugravi pe rigips? trebuie amorsa si glet intai si dupa aceea lavabila? daca optez pentru varianta de a o imbraca in panouri de lemn tine rigipsul panourile? Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc mult pentru amabilitate si ajutor
    gabriel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))) Scuze, am ras pe chestia asta cu pofta ! Cum sa dispara meseriasul? :))

      In caz ca este totul placat cu rigips, urmeaza sa armati imbinarile cu ipsos de imbinari super rigips si plasa fibra, smirgheluiti aceste reparatii, amorsati si vopsiti cu lavabila, doua maini. Pe colturile exterioare lipiti colrate metalice fara plasa cu super rigips.

      Ștergere
    2. noi am dat.o din ras in plans ca omul chiar a disparut ca magarul in ceata..asta e ...
      inca o intrebare..numai imbinarile trebuie armate cu plasa sau peretele intreg?

      Ștergere
  66. Buna ziua. As dori sa dau o mana de vopsea superlavabila kober zertificat plus alb. Ultimul strat de lavabil a fost dat acum 5 ani tot cu kober zertificat. Peretii sunt curati, nu sunt afumati
    Necesita mici reparatii pe la muchii si pe plafonul din balcon unde s-a impuscat varul pt ca m-a inundat vecina (e un balcon inchis). Apartamentul a fost dat cu lavabil de doua ori de cand s-a construit , o data cand a fost dat in folosinta acum zece ani si inca o data acum cinci ani. Cum ma sfatuiti sa procedez? Credeti ca mai trebuie obligatoriu sa dau cu amorsa inainte de a da cu lavabil? Multumesc foarte mult pt ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  67. Am omis sa va spun ca peretii sunt dati cu lavabil alb si vreau sa-I dau tot cu lavabil alb (doar de-aia am cumparat kober zertificat PLUS ALB).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie neaparat sa amorsati dar o spalare este necesara. Folositi apa rece curata de la robinet, putin detergent pentru vase in apa si carpa absorbanta care nu lasa scame.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pt. sfat. Mai necesita ulterior si o clatire cu apa rece curata?

      Ștergere
    3. Nu, la 5 litri apa puneti doar 5 picaturi detergent ( nu trebuie sa faca spuma multa )

      Ștergere
    4. Care este dozajul corect vopsea lavabila/apa la acest tip de lavabil si avand in vedere starea peretilor descrisa mai sus, din punctul dvs. de vedere?

      Ștergere
    5. Imi puteti spune care este dozajul corect vopsea lavabila / apa din punctul dumneavoastra de vedere la acest tip de lavabil avand in vedere si starea peretilor mai sus descrisa. Merci

      Ștergere
    6. 10% apa, cititi pe galeata. In momentul cand aplicati lavabila spune singura daca trebuie sa mai diluati dar eu zic ca 10 % este bine pentru inceput. Nu diluati toata lavabila din prima, opriti un sfert de galeata groasa pentru reglaj in caz de nevoie. Dupa ce desfaceti galeata trebuie amestecat foarte bine asa cum este ea groasa apoi desertati in galeata curata, adaugati apa curata de la robinet si amestecati din nou.

      Ștergere
    7. Multumesc. E minunat ca mai exista si oameni ca dvs. care au facut o adevarata pasiune din meseria de zigrav .Sper din suflet sa ma descurc mai ales ca sunt la prima experienta de acest gen. Cel mai teama mi-e la plafonul balconului unde s-a "impuscat" varul.

      Ștergere
    8. Curatati ce este umflat cu spaclu, udati cu pensula si reparati. Daca este gaura adanca adaugati ipsos apoi un strat de dlet si smirgheluiti. Daca nu pica mult ( doar stratul de glet sau lavabila ), reparati cu super rigips ( ipsos pentru imbinari ), smirgheluiti, putin amorsata reparatia si vopsit cu lavabila.

      Cand vopsiti cu trafaletul la pereti si tavane sa folositi un telescop sau coada de matura in manerul trafaletului pentru a rula mai usor si pe spatii intinse lavabila.

      Ștergere
  68. Multumesc tare mult. Numai ce am citit si articolul dvs. despre utilizarea lavabilei. Toate sfaturile dvs. in acest domeniu sunt mai mult decat pretioase. Felicitari! Cu siguranta o sa va mai cer ajutorul daca dau de bucluc. Sa aveti o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. V-am spus ca va mai caut daca dau de bucluc....Am in baie o masca de rigips deasupra chiuvetei care acopera tevile si care a necesitat reparatii (tot datorita inundat iilor repetate de la vecina...). Pe lavabilul vechi am curatat cu spaclul, am reparat cu glet si dupa cca. 4 ore am dat o mana de lavabil. Pe toatazo a reparata mi-a imluscat lavabilul... Ce e de facut??? Cu multumiri pt. toate sfaturile valoroase date.

      Ștergere
    2. Scuze pt. greseli dar le-m observat dupa ce am dat previzualizare si nu am mai putut sa le rectific. Sper totusi sa ma fi facut inteleasa.

      Ștergere
    3. Problema cu masca construita din placa rigips. Daca as avea astfel de masca pe mijlocul peretelui din baie, l-as placa cu faianta pana la tavan dupa ce armati rigipsul cu plasa si adeziv pentru polistiren. In al doilea rand trebuie vorbit cu vecini de la nivelul superior sa rezolve problema cu scurgerea de apa care cred ca vine de la sifonul de scurgere din pardoseala ( multi au sifonul infundat, baga o sarma si sparge cotul din pvc... apa se scurge pe langa spartura din placa ). Chiar daca as suporta eu reparatia crad ca se merita in loc sa stau cu masca umeda.

      Acele reparatii trebuie facute cu ipsos pentru imbinari super rigips, fixeaza mult mai bine decat gletul si este mai rezistent. Important este sa aveti rigipsul uscat, daca e umed degeaba reparam.

      Ștergere
    4. Multumesc frumos. Maine voi incerca sa aplic acel ipsos recomandat de dvs. Masca e uscata. Vecina s-a mutat de vreo 3 luni si apartment ul e nelocuit. Sper sa am mai mult noroc. Toate cele bune!

      Ștergere
  69. Salut.. Tocmai ce am inchis un hol si o parte din este cu tinci iar o parte cu o lavabila mai veche . Acum vreau sa zugravesc...Vreau sa stiu cum se da amorsa pe perete... Adica la peretele cu lavabila mai veche pun o cantitate de apa in amorsa iar la cea cu tinci (tencuiala alba fina) alta cantitate de apa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaugati apa in amorsa asa cum scrie pe eticheta amorsei, important este sa amorsati mai intai peretele vopsit cu lavabila iar apoi tinciul pentru a evita sa lipiti nisip pe peretele vopsit cu lavabila. Amorsati cu bidineaua.

      Ștergere
    2. Ok multumesc mult

      Ștergere
  70. Buna,
    Am si eu o intrebare. Se poate pune plasa cu adeziv si apoi tinci direct pe un perete tencuit si zugravit cu var si alta culoare decat alb?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai intai udati peretele in plin cu apa la bidinea si raschetati cu spaclul, daca se ia ceva aplicati aceasta metoda pe toti peretii. Daca nu se rascheteaza nimic din var inseamna ca stratul este subtire si aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren direct peste var.

      Trebuie amorsata tencuiala in plin la bidinea inainte sa aplicati adeziv cu plasa. Dupa uscarea adezivului udati cu apa un perete tot la bidinea, aplicati tinciul, driscuiti foarte bine. Dupa terminarea peretelui este bine sa aplicati tinci pe peretele opus, in acest mod nu stricati colturile interioare cu gletiera ( pana terminati peretele opus, tinciul pe primul perete trage si merge plecat de la colturile aproape intarite ).

      Ștergere
  71. Buna ziua. Zugraveala veche e in var, trebuiesc facute reparatii intai si apoi dat cu amorsa pt vopsea lavabila pe urma.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  72. Salut.
    Tocmai mi-am renovat casa si am o nedumerire. Zugravii care mi-au facut lucrarea au ras varul vechi acolo unde erau crapaturi sau unde era umflat. Dupa aceea au incarcat cu glet pe baza de ipsos (satengips parca se numea). Au spus ca nu e nevoie de chit sau plasa de sticla, ci doar de glet. Cand au aplicat gletul nu au dat mai intai cu amorsa. Altfel spus au aplicat glet direct pe tencuiala de indata ce au curatat varul vechi, fara a mai aplica amorsa. Acum, in anumite zone ale peretelui mi se pare ca suna a gol (ca si cand gletul nu a facut priza cu tencuiala). Ce as putea sa mai fac? O sa cada tot gletul fiindca nu s-a aplicat mai intai amorsa? Precizez ca gletul nu e umflat si nu da momentan semne ca s-ar desprinde de pe perete. Doar suna a gol in anumite locuri...Multumesc frumos si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare meserias lucreaza in felul lui. Acum daca a dat culoarea este tarziu, de dvs. depinde. Sunt doua variante: repetati lucrarea sau lasati asa pana la urmatoarea zugraveala. Reparatiile tin o perioada, nu se desfac asa usor, problema apare unde au fost fisurile, daca nu au pus banda de fibra este posibil la trepidatii usoare, fisurile sa reapara.

      Ștergere
    2. merci pentru raspuns

      Ștergere
  73. Buna ziua

    Eu am luat o lucrare mai exact o casa scarii dintr un bloc care luase foc si tot peretii s au inegrit ce trebuie sa fac ca dintr o mana de amorsa si 2 de var sa reusesc sa redau culoarea alba a peretiilor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie inlaturata zugraveala afumata si aplicat tinci sau gletuit.

      Ștergere
  74. Daca dau cu amorsa seara pe la 7-8 si a doua zi pe la 9-10 dimineata dau cu lavabil e bine, sau e prea mult timp trecut de la amorsare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este bine. Daca tineti geamul inchis peste noapte ar fi recomandat sa aerisiti camera inainte de vopsirea peretilor.

      Ștergere
  75. Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  76. suprafata exterioara apicata cu glet alb pe baza de ciment, poate sa ramine in starea asta pina la primavara sau este necesar de aplicat un strat de protectie pentru glet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu bate ploaia in perete nu este problema dar trebuie slefuit si amorsat.

      Ștergere
  77. Buna seara. Am dat cu lavabila holul acum cca 5 ani. Nu este patat sau altceva. La tatal meu am vazut ca intotdeauna freca putin peretii cu smirghel apoi amorsa cu bidineaua si lavabila doua straturi. Mesterul pe care il am abia a cazut de acord sa dea morsa inainte de lavabila. Dupa care imi zice ca da cu puf-puf amorsa. Am cazut de acord greu la bidinea. Buuuun acum am o intrebare... Trebuie sa dea neaparat cu smirghel pe pereti daca nu au nimic sau da direct cu amorsa?

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna seara! Am vopsit azi camera cu lavabila Alpina,
    In timp ce dadeam cu trafaletu a inceput sa miroasa foarte urat, mirosul inca persista ( miroase a insecticide)
    Ce sa fac sa scap de miros?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  79. Va salut, postasem intr.un alt articol ca vreau sa gletuiesc niste pereti. Sunt de caramida si tencuiti, deci e doar betonul pe ei. Am amorsat peretele, am dat prima mana de glet (a iesit de ras :D). Am cateva intrebari:
    1. Amorsa am observat dupa aceea ca este pentru lavabila. E vreo problema? Ce diferente sunt intre amorsa pentru lavabila si cea pt glet?
    Am gletuit un perete de 2270x1500 si am consumat aproximativ jumatate de sac. Au iesit niste rizuri, denivelari, eu cred ca am facut materialul prea moale (cadea destul de usor de pe gletiera) si banuiesc ca de aia se vede orice urma e gletierei. A doua oara am facut materialul mai gros si pare ca a iesi mai netet peretele (oricum, dupa ce m.am apucat mi.am dat seama ca am ales cel mai greu perete, singurul cu ceva probleme). Imi pare rau ca nu am cum sa pun vreo doua poze inainte si dupa.
    2. Asadar, este posibil ca din cauza materialului prea moale sa iasa cu valuri, urme de gletiera? Tot intindeam si urmele nu se astupau deloc.
    3. Nu am incarcat mare lucru, e normal consumul de aproximativ 10kg pentru peretele mentionat?
    4. A doua mana de glet o dau peste rizurile acelea sau sa slefuiesc mai intai?

    RăspundețiȘtergere
  80. Maxim comentarii pentru acest articol. Daca doriti sa adresati o intrebare referitoare la acest articol accesati pagina contact blog

    RăspundețiȘtergere
  81. Va salut, de curand am incput renovarea apartamentului si m-ar interesa sa stiu daca aceasta amorsa bituminoasa este buna pentru peretii interiori.

    RăspundețiȘtergere