Cum se monteaza si fixeaza usa de interior

Schimbarea usilor interioare nu este chiar asa simpla pe cat pare, trebuie tinut cont de cateva aspecte. In primul rand la achizitionare. Inainte sa cumparati usa masurati spatiul de care dispuneti ( cu ruleta masurati latimea si lungimea, tineti cont si ce material e pe langa tocul vechi, acesta poate pica.

Cel mai bine e sa dati jos tocul vechi inaintea masuratorii ). Priviti cu atentie geamul usii, sa nu fie crapat, sa nu aiba joc. Ati cumparat, usa tocul si accesoriile, mai sunt necesare: un tub mare de spuma pentru montaj, 6 dibluri ancora de 10 grosime ( lungimea in functie de spatiul care ramane intre toc si perete ), si doua coltare metalice ( daca nu gasiti coltare cumparati 10 negrese de 3 cm.).

Montarea tocului

Montarea tocului se face jos in mijlocul camerei pe un covor vechi sau ambalajul usii. Taiem cu caterul din garnituri daca acestea sunt lungi si prindem coltarele metalice ( daca nu am gasit coltare fixam tocul in negrese cum se vede in imagini ).

montare usa interior

toc usa interioarainbinarea tocului usa

toc usa imbinatusa interior tocul

colturile tocului prinsprinderea colturilor toc

Urmeaza sa gaurim tocul pentru diblurile ancora. Cu un burghiu pentru lemn de 10 gaurim pe cantul unde bate usa cand este inchisa ( partea de toc mai subtire - vezi imaginile ). Cu un burghiu pentru metal de 12 si rotatie inversa marim putin inceputil gaurii in asa fel capatul diblului sa se ingroape ( cu atentie, trebuie sa largiti foarte putin, altfel burghiul se ingroapa prea mult in toc ).

gaurirea toculuigaura in toc
La ce dimensiuni se da gaurile pentru dibluri:

ingroparea diblului tocmasoara tocul usii

Orientativa si stabiliti pe care din cele doua tocuri vin fixate balamalele. Pe tocul cu balamale dimensiunile pentru gauri sunt: 25 cm - gaura de sus ( masura se face pe interiorul tocului ), la 1 m. gaura mijloc si 1,75 cm gaura de jos. Pe tocul unde se inchide broasca difera numai dimensiunea gaurii din mijloc, acesta vine la 90 cm. ( la 90 pentru ca la aproximativ 1 m vine gaura pentru inchidere broasca ).

Tocul este gaurit iar colturile fixate, masurati lungimea usii care de regula are 2 m., si masurati cat aveti lungimea tocului din interior ( atentie - interior adica pe unde sunt garniturile ), si vedeti cati cm raman jos. Acea distanta va ramane sub usa. Sa aveti in vedere ce vine pus jos in interiorul camerei. Daca trebuie sa ramana distanta mai mare, se adauga o pana de lemn sub toc atunci cand se fixeaza, daca trebuie o distanta mai mica, masurati exact si taiati din toc cu pendularul.

Sper ca intelegeti ce vreau sa spun, daca nu intreaba pe rubrica de comentarii si in 24 ore iti voi raspunde, sa nu faceti prostii :).

Fixarea tocului in perete

Pentru fixarea tocului avem nevoie de boloboc, percutanta cu burghiu SDS de 10, surubelnita pentru ancore si pene din lemn ( penele se fac din tocul vechi, taiati bucati din toc cu pendular si le spargeti cu un cutit si ciocan dupa grosimea spatiului intre toc si perete). Penele de lemn trebuie fixate langa gaura diblului.

prinde tocul peretetoc fixat perete

Punem tocul pe pozitie. Recomandat e sa fixam fata tocului la nivel cu peretele, dupa ce vom fixa se pot aplica si sipcile pe toc, Am pus tocul pe pozitie, daca vreti mai sus adaugati pana sub tocul pe care vin balamalele. Primul care vine fixat in perete este tocul pe care vom prinde balamalele. Acesta e bine sa fie cat mai aproape de perete, chiar lipit, toata greutatea usii in acest toc apasa.

pene lemn tocpana lemn toc

Tineti tocul la boloboc si gauriti prima data sus. Gaura trebuie sa fie mai adanca decat ancora cu 1 cm. Daca trebuie adaugata pana din lemn, faceti asta inainte sa bateti diblul. Reglati bine tocul la boloboc si pe exterior si pe interior ( foarte important sa regleti bine tocul cu balamale la nivel, dupa fixare usa ia nivelul acestui toc ).

Introduceti ancora ( desurubati cateva filete, introduceti ancora cat sa intre putin in gaura, tine surubelnita pe capul surubului si bate cu ciocanul pana  surubul se ingroapa in toc - e foarte important sa ingropati surubul ). Am fixat bine sus, urmeaza la mijloc iar apoi jos. celalalt toc vine fixat dupa ce prindem usa.

tocul usii fixat

Fixarea usii in balamale

Punem usa jos cu partea unde vin fixate balamalele in sus. Ne orientam si decidem pe ce parte vin prinse balamalele. Masuram din tocul de sus pana in primul diblu ( balamaua trebuie sa bata pe diblu - vezi imaginile ). Trebuie sa avem 25 cm. Luam din capatul usii 25,5 cm, aici vine mijlocul balamalei, si o prindem pe usa in holsuruburi ( 25,5 pentru ca 3 sau 4 mm ramane distanta sus intre toc si usa ). Masuram si prindem pe usa cele trei balamale.

prinderea balamalelorbalamale usa interior

Deschidem balamalele la 90 grade si punem usa pe pozitie. Adaugam pana din lemn sub coltul usii dinspre toc in asa fel sa avem sus 3 mm, distanta intre toc si usa. Fixam balamalele in toc cu filetanta si holsuruburi ( atentie, partea de balama care ramane in afara tocului trebuie sa nu incalece pe toc, sa fie lipita de toc ).

Daca aveti probleme cu holsuruburile primite la achizitionarea usii, puteti fixa in negrese de 2,5 cm ( eu asa procedez, folosesc numai negrese, merg introduse si acele holsurubiri dar numai daca gauriti inainte cu un burghiu foarte subtire pentru lemn - daca folositi negrese nu fortati rau la strans, acestea plesnesc ). Fixati cele trei balamale pe toc.

prindere balamale usafixarea usii balamale

Reglarea tocului pe usa

Acum inchidem usa si luam masuri pentru penele de lemn. Tocul se fixeaza dupa cum se inchide usa, nu mai tinem cont de boloboc, usa este la nivel daca am procedat bine cu tocul balamalelor. Iata ce trebuie sa facem in continuare. Inchidem usa si reglam tocul pe langa usa ( intre toc si usa trebuie sa avem distanta egala de sus pana jos, aproximativ 3 mm ).

usa interior montajul
Prima data ne orientam sa reglam tocul pentru a fixa diblul ancora de sus. Adaugam pana lemn jos sub toc, si pregatim pana pentru diblul de sus ( masuram si taiem pana de lemn exact pe dimensiunea intre perete si toc, cand introducem si batem ancora tocul sa nu traga spre perete ). punem pe pozitie partea de sus si gaurim, introducem pana, adaugam ancora, batem si strangem prin filetare.Inchidem usa si verificam partea de sus ( ma repet - intre toc su usa sa avem aceeasi distanta, iar usa sa mearga lejer, sa nu tina ).

Urmeaza diblul de jos, tot asa procedam, cu usa inchisa fixam pozitia tocului, sa avem pana masurata, gaurim, adaugam pana si fixam cu ancora. Facem o proba si daca totul e bine fixam si ultimul diblu, cel din mijloc. Daca am procedat bine, usa trebuie sa se inchida normal fara sa tina ceva, trebuie sa bata bine pe garnitura de sus pana jos si tocul sa fie bine fixat. Daca ceva nu e bine, cautam motivul si remediem greseala.

Umplerea spatiului gol dintre perete si toc, cu spuma pentru montaj
Adaugam spuma intre toc si perete. Agitati bine tubul de spuma, infiletati furtunul si de jos in sus adaugati spuma. Trebuie sa tineti furtunul pe mijlocul tocului si apasati foarte usor ( sa nu bagati multa spuma poliuretanica ). Daca spatiul intre toc si perete este mai mare de 2 cm. introducem polistiren, lasam spatiu intre toc si polistiren pentru spuma ( vezi imagine mai jos ). Daca nu adaugati multa spuma si tocul este fixat bine in ancorele diblu, tocul usii nu are voie sa se deformeze ( spuma nu are cum sa umfle tocul daca am fixat bine in ancorele diblu ). Lipiti scoci de hartie pe toc inainte de adaugarea spumei.

spuma la toctocul usiispuma tocul usiispuma montaj usi
Cu ce reparam pe langa tocul usii
Cand spuma e uscata trebuie sa reparam. Reparatia pe langa toc se face cu ipsos. Taiati spuma cu atentie sa nu zgariati tocul si dupa ce asigurati cu scoci de hartie, reparati pe langa toc cu ipsos. Eu obisnuiesc sa repar cu adeziv amestecat in putin ipsos, daca spatiul intre perete si toc e mare. Adaugati in cancioc apa, la cinci spacluri de adeziv pentru polistiren adaugati un spaclu de ipsos si amestecati. Dupa uscarea materialului  bateti sipcile pe toc in cuie mici.

taierea spumei toctaie spuma tocuri

reparatii tocurile usilorrepara tocul usilor

ipsos adeziv reparatii

reparatii usile interior
Cu ce umplem golul ramas deasupra usii
Deasupra usilor de la dormitoare de obicei se puneau geamuri. Acel spatiu trebuie umplut dupa ce am montat usa. Putem face asta cu rigips sau polistiren. Se prind profile, taiem rigips si prindem pe ambele parti in negrese. Daca nu avem rigips sau va vine mai usor, prindeti polistiren.

Tocul are grosimea 10 cm. Taiati si adaugati o placa polistiren de 10 sau doua de 5 lipite cum vedeti in imaginile de mai jos. Peste polistiren adaugati plasa, adeziv si gletuiti.

reparat deasupra usiireparatie cu zapada
Prinderea broastei si manerelor la usa
Fixam broasca in holsuruburi. Punem toate accesoriile pe tabla manerului fara gauri. Fixam totul in suruburi ( nu fortati la strangerea suruburilor ). Pe limba broastei adaugam pasta de dinti sau crema maini si astfel semnam locul unde trebuie gaurit tocul. Dupa ce am gaurit prindem tablita pe toc.

Alte informatii utile

  • Pret manopera montaj usa interior variaza intre 50 si 80 lei.
  • Manopera reparatie pe langa tocuri intre 30 si 100 lei.
  • Durata montarii unei usi intre 3 si 5 ore, reparatiile pe langa toc dureaza mai mult, intre 3 si 10 ore ( depinde de cat de rau se rupe peretele dupa demontarea tocului vechi, la blocuri din caramida poate dura mai mult ).
  • Daca vreti sa montati o usa de interior la casa si aveti inaltimea mai mica de 210 cm., se poate taia din partea de jos a usii si tocului, faceti asta numai cu ferastrau circular de mana ( cu ferastraul circular se taie drept ).
  • Puteti face prag din pal imbracat in autocolant culoarea usii, comanda de prag se poate face la cei care se ocupa cu mobila la comanda, acesta se fixeaza pe pardosea, in silicon.
  • Montati opritor usa, pentru a evita lovirea peretelui.
montaj usa interior
Articole Similare:

192 de comentarii:

  1. la mine usile sunt asemanatoare cu cele din imagine dar mai au si niste plinte, cum trebuie fixate acestea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acele sipci se prind pe toc in cuie mici ( asta daca tocul usii vine la una cu peretele ). Un alt model de usi au pe toc un cant special pentru sipca. Pe acest model de usi trebuie neaparat prinse sipcile ( daca glaful usilor nu permite, taiati din sipci pe lungime ).
      Vezi in acest video, la minutul 5:29 ___ http://www.youtube.com/watch?v=U58y9Ukv51o

      Ștergere
  2. Cu ce prind tocul usii in profile de rigips ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu holsuruburi pentru lemn lungi. Se face gaura cu burghiu mai subtire in toc.
      Ideal este sa prinzi holsuruburi prin profil si intra in spatele tocului. Se pot folosi negrese, asta numai daca montezi usa cand faci peretele din rigips - inainte de placarea rigipsului - sau decupezi din placa iar dupa fixarea toculu repari, in felul asta tocul ramane neingaurit.

      Ștergere
    2. Ma tu esti zugrav sau tamplar :))))))

      Ștergere
    3. Va rog frumos cand se tencuieste usile inainte de a monta pervazul sau dupa,multumesc

      Ștergere
  3. Mai bine cititi aici si va montati usa singuri decat sa luati usa de la AUTOMIT T&M care nu au auzit de calarea usii la montaj, calibru pentru toc, locasul pentru broasca il cioplesc cu dalta. Mi-au mai bagat si un surub care iese din toc. Daca nu aveti ce face cu banii luati usa de la AUTOMIT T&M

    RăspundețiȘtergere
  4. Am sfatuit si prietenii sa intre pe blogul tau si sa invete sa isi monteze singuri usile pentru ca montajul facut de o firma specializata este destul de costisitor.

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu o problema cu o usa de genul asta...de ceva vreme nu se mai inchide cum trebuie. usa parca nu mai e verticala, e usor oblica si loveste tocul in partea de jos. se poate fixa oare din balamale? multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Balamalele nu sunt reglabile. Se pot muta mai jos cu cativa milimetri numai daca desfaceti balamalele si in gauri adaugati sipca de brad. Din cele spuse nu-mi dau seama exact care este problema, poate reveniti cu un comentariu mai in detaliu ( poate si o poza cu usa inchisa fotografiata din interiorul camerei - aceasta poza o postati pe contul de hi5 sau facebook si adaugati in comentariu un link ).

      Ștergere
    2. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.546171915396952.144698.100000124445941&type=3

      aici aveti linkul, sper sa se inteleaga ceva ;)
      in urma cu ceva timp, am avut o inundatie si parchetul s-a umflat in partea dinspre usa. cand o deschideam, se forta putin ca sa treaca peste parchet. de aceea cred ca acum usa sta putin intr-o parte, mai exact intre latura stanga-sus a usii si toc este mai mult spatiu decat intre latura stanga-jos si toc, respectiv intre latura dreapta-sus si toc e mai putin spatiu decat intre latura dreapta-jos si toc. sper ca am reusit sa fiu suficient de explicita. multumesc din nou :)

      Ștergere
    3. Am vazut imaginea. Cred ca nu puteti rezolva problema pana nu desfaceti tocul din stanga ( cel unde se inchide broasca usii ), si mai strangeti diblurile. Se poate sparge usor pe langa toc cu o surubelnita mecanica si taiati spuma cu o panza de bomfaier. Trebuie desfacut de jos in sus pana in dreptul diblului de la jumatea tocului. Dupa ce ati fixat tocul si usa se inchide adaugati putina spuma si reparati cu chit pentru imbinari.

      Ștergere
    4. multumesc mult pentru sfaturi, o sa incercam sa desfacem tocul. sper sa isi revina. site-ul e de mare ajutor, apreciez mult rapiditatea cu care raspundeti. o seara placuta :)

      Ștergere
  6. Salut,
    Cat trebuie sa fie distanta dintre buza foii de usa si toc atunci cand usa este inchisa?
    Cei care le-au montat la mine au lasat 6-7 mm (poze mai jos) si la toate patru e la fel. Imi intra degetul mic pe acolo. De la distanta nu pare deranjant insa cand te apropii e chiar inestetic - pur si simplu nu arata bine, nu-mi place; se vede si garnitura de pe toc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura solutie e sa desfaceti tocul si sa montati usa de la zero.

      Ștergere
  7. am si eu o intrebare...la mine in oras nu am gasit dibluri ancora si am luat holsuruburi pentru beton.nu am diblu.oare o sa intre in perete...pt ca vanzatoarea mi a zis ca intra,,,,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca intra in perete dupa ce il gauriti, acele holsuruburi se folosesc si la montarea termopanelor. Eu prefer aceste diblui ancora, asa cum se vede in articol.

      Ștergere
  8. dupa demontaresi indreptarea peretilor, o usa mai poate fi montata pe aceiasi pozitie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce treaba are demontarea si montarea usii, cu indreptarea peretilor?
      Reformuleaza intrebarea.

      Ștergere
    2. usa a fost momntata dupa peretii vechi(strambi), acum incerc sa ii indrept si sa pun usa la fata cu pereti, ma gindesc odata desprinsa din pozitia initiala sa nu se deregleze tocul usi, dezbine de la inchieturi.
      Intrebarea de fapt este daca o desprind din holsuruburi la montare pot folosi tot aceleasi gauri de holsurubri pentru montare.

      Ștergere
    3. Stai ca nu inteleg, de ce trebuie sa desfaci tocul?
      Vrei sa indrepti peretii si dupa aceea sa prinzi tocul pe aceeasi pozitie. De ce il mai desfaci, asta nu inteleg.

      Normal ca suporta ceva modificari acel toc daca il vei desface, depinde de modelul tocului, cum a fost montat si cel mai mult priceperea ta. Daca spui ca trebuie neaparat demontat, de ce cand il montezi vrei sa vina la aceleasi gauri?_ se pot face alte gauri in pereti pe pozitia gaurilor facute in toc.

      Ștergere
    4. Nu tin neaparat sa-l demontez, dar ma gindeam ca glafurile vor arata altfel, sa nu mai incarac pereti foarte mult, in zona tocului de la usa.

      Ștergere
    5. usile sunt de genul celor din imaginile de mai sus.

      Ștergere
    6. Cred ca inteleg, partea de toc pe care sunt prinse balamalele este fixat in peretele stramb si vrei sa indrepti peretele, asa e?

      Ștergere
    7. Foarte rau. Cand peretele este stramb trebuie sa adaugam pene din lemn intre perete si toc, astfel in cat tocul sa fie prins la nivel. Daca era prins in acest fel, jos tocul era lipit de perete iar spre coltul de sus era distanta intre toc si perete. Acum cand indreptati peretele nu mai era necesara reinstalarea usii ( cu ce indreptati peretele? ).

      Trebuie neaparat desfacut tocul si montata usa de la zero, asta dupa ce indreptati peretii. Sa tineti cont de latimea usii cu tot cu toc, dupa indreptarea peretilot poate trebuie sa mai luati putin din marginea peretelui pe care vine partea cealalta de toc.

      Trebuie sa gauriti din nou peretii, nu merge sa instalati tocul pe aceleasi gauri.

      Iata cum desfaceti tocul astfel in cat sa nu il stricati:

      1. Cu mare atentie trebuie sa scoatem sipca batuta pe toc.

      2. Cu o surubelnita mecanica lata si un ciocan, rupem materialul din marginea tocului astfel sa vedem spuma si pe o parte si pe cealalta.

      3. Incercam sa desfacem diblurile, daca nu merge nu fortati sa stricati tocul, treceti la etapa urmatoare.

      4. Cu manusi gen cele de sudor si panza de bomfaier pentru metal, taiem tot conturul intre toc si perete, usor - usor taiati cu acea panza tit intre toc si perete: spuma, dibluri, cuie etc.

      5. Tocul nu mai are priza cu peretele, indepartam tocul de pe pozitie si curatam marginea ramasa in spuma cu un cater.

      Inainte de toate trebuie sa desfaceti usa din toc. Cu autofiletanta scoateti toate surubutile autofiletante din tocul usii. Balamalele raman fixate pe usa iar la montare balamalele se fixeaza pe toc in aceleasi gauri ( adaugati lemn de brad in gaurile ramase in toc, astfel suruburile au mai multa rezistenta.

      Ștergere
  9. pereti vor fi indreptati cu rigips, iar unde este tocul usii ma gandesc sa tencui cu ipsos de modelaj sau CM9, daca imi recomandati altceva, va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am uitat sa mentionez ca usile au fost montate acum 3 ani, dar nu am tencuit pe linga toc, pt al indrepta , a ramas la fel dupa demontarea tocurilor vechi

      Ștergere
  10. Salut, imi puteti spune si mie daca balamalele raman la vedere sau se pun ingropate in usa si in toc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se prind pur si simplu pe usa, iar dupa aceea pe tocul usii fara sa ingropati balamalele. Prindeti in suruburi autofiletante. Daca nu reusiti cu suruburile originale ale balamalelor, infiletati negrese pentru rigips dupa care unul cate unul se pot desfileta si inlocui cu holsuruburile originale ( intra mai usor daca gaura este formata de negrese ).

      Ștergere
  11. Usile se monteaza dupa zugravit si montat parchetul sau in ce ordine ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merg montate si inainte si dupa dar recomandat este inainte de zugraveala sa montam usile si ferestrele.

      Ștergere
  12. Montez intii parchetul si apoi usa sau invers ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa-ti spun cum procedez eu. Montez prima data usa. Cand montam usa trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:

      - in primul rand trebuie sa fim siguri ce grosime are parchetul + folia pe care le montam dupa ce terminam camera de zugravit.

      - daca sunt deja cumparate, si mai bine. Cu o placa de parchet asezata pe o bucata din folie, plimbate pe langa toc in momentul fixarii tocului, luam inaltimea exact asa cum dorim ( in acest fel distanta intre usa si parchet este fixata dupa dorintele noastre ).

      Sa urmarim putin articolul de la inceput. Desfacem tocul din ambalaj, il punem jos pe cartoane cu partea care vine in exteriorul camerei, in jos.

      Prindem colturile tocului, dupa care gaurim pentru dibluri si prindem balamalele pe usa. Urmeaza sa fixam tocul in perete. Cum spun mai sus, primul trebuie fixat partea de toc pe care vin fixate balamalele.

      Masuram usa pe lungime si mergem cu ruleta pe interiorul tocului, mai exact pe unde este garnitura, si de sus in jos masuram sa vedem aproximativ unde bate lungimea usii jos la toc ( de obicei usa e mai mica in lungime decat tocul ). Semnam cu marcar pe ambele parti ale tocului si astfel avem un reper.

      Abia acum fixam tocul in perete, avem semn jos la toc si pe langa toc este si bucata de parchet cu folia sub. Daca trebuie sa mai taiati din toc de jos, puteti face asta cu pendularul.

      Intre parchet si semnul de pe toc trebuie sa lasam 4 mm, distanta de sus intre toc si usa, plus distanta care dorim sa o lasam intre usa si parchet. Aceasta distanta o reglam din toc ridicand-ul mai sus inainte de fixarea in diblurile ancora.

      Dupa ce zugraviti camera montati parchetul. La montarea parchetului desfaceti usa din balamale desfiletand holsuruburile din toc. Ai inteles ceva? :)

      Ștergere
  13. Multumesc mult pt. sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Neata! 1. Spatiul unde se incadreaza usa,este aproape de 1 cm 2. Am bagat diluri de 10 ca nu am reusit cu ancore si cu zenc cu tot nu am reusit sa aduc la fata capul holtsurubului,diblul are guler iar daca-l tai ,se misca la infiletare. 3. lipsa banilor te face ,,meserias,, sau distrugator,insa datorita ajutorului tau,s-ar putea sa reusim.cu usa de la balcon ma descurc eu dar la sufragerie e usa intreaga,,grea,,si partea cu tocul balama,este diform.problema aici e ca sunt in zid si pietre mari si imi arunca spiralul de aici si infiletarea holt. fara sa intre capul la fata in toc. zici ca balamaua trebuie pusa peste holt,ar deranja daca balamaua pe toc sta 1 mm arcuita? MULTUMESC DIN SUFLETm-am documentat suficient ca sa reusesc insa ca oricine,siguranta e ce-a care te duce la un montaj exact! multumesc anticipat,LIVIU Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surubul diblului trebuie ingropat in toc. Chiar daca nu folositi ancore si prindeti tocul in dibluri de plastic cu palarie, cu burghiu pe dimensiunea palariei din plastic se sapa putin in asa fel sa ingropati plasticul si surubul.

      Sa largiti gaura pentru palaria diblului si surub trebuie sa folositi un burghiu pentru lemn sau metal pe dimensiunea palariei diblului, introduceti burghiul in filetanta si frecati cu burghiul in sens invers pentru a evita infigerea prea adanca in lemnul tocului.

      Ștergere
  15. Am o usa din PVC cu prag din PVC.Insa pragul imi pare ca este inalt si va intreb daca este posibil sa mai tai din el fara sa slabesc din rezistenta usii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce sistem de prindere are pragul. La PVC stiu ca se folosesc coltare din metal care imbina tocul, daca trebuie luat putin din prag in asa fel sa nu afectati acele coltare e bine, daca afectati coltarele acel prag se desface din toc.

      Ștergere
  16. buna seara,
    va deranjez cu o intrebare
    am sapa turnata, urmez sa pun gresie
    intrebare - cand trebuie montata usa metalica de la intrare ? inainte sau dupa ce pun gresia?
    asta daca ma puteti ajuta
    am apelat la un mester si el zice ca oricum ar fi e bine
    poate obtin si alte opinii
    tocul usii e fara pervaz asa ca o pot misca in adancime cum vreau.

    multumesc
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pune gresia in afara de randul care vine la peretele cu usa. Dupa ce montezi usa completezi cu gresie. Daca spui ca nu ai prag inseamna ca poti ingropa tocul in sapa, lasi distanta intre gresie si usa cat doresti. Gresia vine decupata pe langa toc, ramane o distanta de 2 mm in care adaugi chit.

      Ștergere
  17. Scriati in "articolul" dvs. ca obisnuiti sa folositi la reparatiile din jurul usilor un "amestec" de ADEZIV cu IPSOS . Foarte interesant.......... Treaba e buna , se intareste repede si s-a luat banul la beneficiar,ca doar nu o sa stam sa bem bere langa usa pana se usuca un mortar bine preparat , dar cereti si brevet de inventie laboratoarelor specializate ca ai dracu aia....., nu s-au gandit si ei sa combine ceva adeziv cu ipsos ca sa vanda la saculeti sau oare nu au facut asta fiindca celula de ciment din compozitia adezivului nu mai are timp sa hidrateze din cauza prizei rapide a ipsosuli ? :)))) Dvs ce credeti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca amestecul de ipsos cu adeziv nu este recomandat de nimeni insa eu il folosesc la unele reparatii pentru ca am avut rezultate bune ( ma refer la rezistenta acestor reparatii pe timp indelungat ). Acum, ca cimentul din adeziv nu are timp sa hidrateze e alta treaba, important pentru mine este ca pot intinde bine aceasta compozitie, adevarat - este mai rapid, intareste destul de bine, lipeste bine, iar peste acest material pot aplica glet sau prind coltarele metalice cu chit pentru imbinari.

      Stiu ca dvs. nu veti incerca niciodata aceasta combinatie de materiale, chiar va rog sa nu faceti asta ( eu am incercat si acum invat lumea la "prostii" ). Comentariul dvs. este bine venit, orice plus imbunatateste acest articol. Multumesc.

      Ștergere
  18. salut
    de folos informatia dar am gasit-o cam tarziu, totusi vreau sa intreb dak se mai poate monta usa din nou in balamale in caz ca este pusa invers
    ms de raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate, dar trebuie sa mascati gaurile care raman pe toc. Daca usa este montata cu deschiderea pe stanga si vreti sa se deschida pe dreapta, trebuie sa faceti cateva modificari:

      - Desfaceti balamalele si prindeti-le pe celalalt colt.
      - Fixati usa pe toc
      - Schimbati limba broasca - vezi aici
      - Gauriti tocul pentru inchiderea usii

      Asta a fost tot, dupa aceste modificari raman gauri pe toc care trebuie sa le astupam. Preparati intr-ul cancioc sau cutiuta aracet cu rumegus. Materialul trebuie facut cat mai gros. Adaugati in gauri. Dupa uscare se freaca cu smirgel cu atentie sa nu zgariem suprafata tocului ( frecati in scurt doar pe locurile reparate ).

      Dupa ce stergeti praful cu carpa umeda trebuie sa lipiti autocolant culoarea tocului ( lipiti doar pe locurile reparate sau faceti fasii sa acopere toata suprafata tocului, de sus pana jos.

      Sper sa reusiti.

      Ștergere
    2. modificarile explicate de dvs cred ca sunt pentru a intoarce usa est-vest (adica pe longitudine) eu am nevoie sa o intorc nord sud ( pe latitudine)susul devine jos , nu si stanga devine dreapta.Astfel nu am nevoie sa se modifice sensul de deschidere, cred ca am da facut mai putine modificari doar intorc usa si prind balamalele pe usa, cred ca e mai bine decat sa le desfac si dupa toc! ce parare aveti?
      multumesc pt raspuns!

      Ștergere
    3. Tot trebuie sa mutati balamalele iar limba broastei nu mai vine la gaura, sunt cateva modificari de facut, important este ca se poate intoarce usa.

      Ștergere
    4. gaura in toc nu am dat-o pt broasca!
      ms de sfaturi!

      Ștergere
  19. Bună ziua,
    o mică întrebare, vreau să cumpăr niște uși, dar singurele dimensiuni pe care le am la dispoziție (nu mă-ntrebați de ce) sunt cele ale foii de ușă adică n-am dimensiunile tocului. Ușile sunt vechi, clasice, cred că din lemn gol pe dinăuntru, tocurile sunt din lemn și tot ansamblu cred că are peste 30-40 ani.
    Acum întrebarea, pot folosi dimensiunile foii pentru cumpărarea unor uși noi? Ușile au 60, 70, 80 / 200 cm. Pot cumpăra uși noi cu aceleași dimensiuni ale foii și să presupun că tocul are aceeași grosime? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg prea bine intrebarea, vreti sa cumparati dupa latimea usilor fara sa stiti dimensiunile cu tot cu toc?... vreau sa reformulati intrebarea.

      Ștergere
    2. Exact, tocurile sunt tencuite (mai mult de jumătate sunt îngropate în perete), nu se pot măsura, iar momentan nu se pune problema demontării. Speram să existe niște dimensiuni standard pentru tocuri...

      Ștergere
    3. Normal 3 cm trebuie sa lasati pentru tocuri, in total 6 cm + cate unul pentru spuma de montaj. Pentru tocuri trebuie sa luati in calcul de la 8 la 10 cm.

      Ștergere
    4. Aha, bănuiam eu. În magazine lățimile sunt notate 68, 78, 88 cm, deci: foaia + 8 cm.
      Mulțumesc mult.

      Ștergere
    5. Buna ziua!
      Am si eu o intrebare. Vreau sa cumpar niste usi de interior si nu stiu care sunt mai bune: cele furniruite (din Ungaria, Romania sau alte tari) sau cele chinezesti? Usile chinezesti sunt din MDF cu folie PVC?

      Ștergere
    6. Un ghid util pentru alegerea usilor de interior gasiti aici.

      Ștergere
  20. la prinderea tocului cu negrese este necesara mai intai gaurirea tocului,s apoi fixarea cu negrese sau merge infiletarea directa fara gaurire?]\

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum procedez eu, prefer sa filetez direct pentru ca face strangere mai buna. Daca la filetarea negreselor observati material scos, desfiletati doua filete si cu ajutorul unui varf de cutter scoateti surplusul de material, dupa care strangeti. La filetarea negreselor in lemn trebuie mare atentie sa nu strangeti exagerat de tare, negresele pocnesc daca sunt fortate exagerat.
      Multumesc pentru comentariu si scuze pentru intarzierea raspunsului, am fost ocupat.

      Ștergere
  21. la montajul balamalelor pe usa,cand le prindem pe usa,cum le pozitionam,partea care se prinde pe toc trebuie sa fie cu msrginea deopotriva cu usa ca nu imi dau seama din poza aratata de dumneavoastra...partea in care nu sunt bagate negrese in poza dumneavoastra...sper ca m.ati inteles

    RăspundețiȘtergere
  22. si inca ceva,pe toc cat de,,adanc,, punem balamaua,cat ne permite sau trebuie sa lasam o marja?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica? ... nu crestati tocul pentru ingroparea balamalelor, balamalele se prind atat pe toc cat si pe usa fara sa le ingropati.

      Ștergere
  23. Buna ziua.
    A-ti putea sa-mi explicati si mie cum se prind pervazurile pe tocuri si cu ce?.Nu as vrea sa folosesc cuie ptr. ca sunt inestetice.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pervazeul din pvc se prinde sub tocul geamului la montarea ferestrei, pervazul din aluminiu are un umar care bate pe tocul ferestrei si prin aluminiu se fileteaza suruburi. Asa procedeaza cei de la termopane, cal putin din cate am vazut eu.

      Indreptati glaful ferestrei ( multibat si nisip ), finisati cu adeziv pentru polistiren sau gresie, amorsati si lipiti pervazul cu silicon ( adaugati serpuit silicon pe adeziv si presati pervavul ).

      Ștergere
  24. cand ati pus placile de poliestiren deasupra usii,ati mai pus profile de rigips,ati folosit vreun sistem de prindere sau doar le-ati lipit cu adeziv de toate marginile???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prindeti marginile polistirenului in adeziv sau spuma pentru montaj.

      Ștergere
  25. scuze, dar eu ma refeream la usi.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta spuneam si eu, placile de polistiren deasupra usii se fixeaza in spuma suu adeziv, fara profil sau alt sistem de prindere ( cand armati polistirenul cu plasa de fibra e bine sa treceti cu plasa putin pe pereti si tavan, nu apar fisuri in timp si polistirenul se fixeaza mai bine.

      Ștergere
  26. O sa incerc si eu un mic proiect ca aceste la parintii mei

    RăspundețiȘtergere
  27. In articolu de mai sus este bine descris o montare de usi interior dar parearea mea este bine sa apelezi la un meserias.

    RăspundețiȘtergere
  28. intre peretele de la balcon si termopan sunt 3-4 cm și a fost bagata spuma.E totul ok?Nu e cam mult spatiu?Ce mai trebuie facut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e ok, poate nu era alta posibilitate si asa trebuia sa ramana. Dupa intarirea spumei se taie la una cu fata tocului si trebuie indreptat glaful sa iasa la 90 grade cu tocul, o varianta e sa umpleti cu polistiren, urmariti articolul in care arat cum se indreapta glafurile ferestrelor termopan, intra aici.

      Ștergere
  29. Pentru a izola spuma de la balcon cu glet,in partea de sus,se poate sa te urci pe termopan,pe tamplarie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va referiti la reparatiile pe langa tocul termopanului la balcon pe exterior. Daca vreti sa faceti reparatiile pe exterior trebuie sa apelati la echipa care a montat termopanul, sunati si vorbiti cu un baiat sa vina dimineata, scoate cateva geamuri iar seara vine si le monteaza ( nu cred ca puteti face toate reparatiile numai pe ferestrele care se deschid ).

      Taiati spuma cu cutterul si reparati cu chit pentru imbinari. Cu o mana trebuie sa va tineti permanent de tocarie iar cu cealalta bagati chit cu spaclul ( aveti nevoie de un ajutor, o persoana trebuie sa tina canciocul cu chit ).

      Dupa ce trage chitul vopsiti cu lavabila, se da cu pensula. Desfaceti scociul lipit pe toc, stergeti bine tocul cu carpa inmuiata in apa, si gata.

      Pozitia de lucru e foarte rea asa ca aveti foarte mare grija. Nu stiu cum aveti pervazul, daca aveti posibilitate sa puneti un picior pe pervaz in exterior dar foarte important e sa lucrati cu atentie mai ales daca e la mare inaltime ( din cauza pozitiei rea de lucru multi prefera sa renunte la reparatia balconului pe exterior, doar desface scociul ).

      Spor la treaba si mare atentie!

      Ștergere
    2. Geamurile nu sunt inca puse.Vroiam sa stiu daca rezista termopanul sa nu il stric.Pot calca doar pe rama.

      Ștergere
    3. Trebuie sa reziste, ar fi bine daca puneti o patura pe toc.

      Ștergere
  30. cu ce se spala geamurile de tip reflexiv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma pricep de nici o culoare la spalat geamurile. Incercati o intrebare la cei care se pricep la asa ceva, intrati aici.

      Ștergere
  31. Daca am montat usa si am fixat-o in spuma si nu am pus dibluri le pot monta ulterior? Ce trebuie avut in vedere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati prins tocul numai in spuma si usa se inchide asa cum doriti, nu ramane decat sa gauriti tocul in sase locuri si sa fixati in dibluri. Ce trebuie avut in vedere? ... important e diblul metalic sa fie atat de lung incat sa patrunda si sa stranga in beton, gaura din toc trebuie largita putin astfel incat diblurile sa se ingroape la nivel cu fata tocului( mare atentie cand faceti asta, folositi un diblu putin mai gros decat cel folosit pentru diblu si doar ciupiti cate putin pe rotatie inversa - desfiletare - daca folositi rotatia normala acest burhiu se infige si adanciti prea mult - folositi burghiu pentru metal cand faceti asa ceva si faceti proba cu capatul surubului cum vedeti in imagine ).

      Daca nu sunteti multumit cum se inchide usa prinsa in spuma e bine sa taiati spuma, gauriti tocul si fixati cu ajutorul diblurilor asa cum scrie in acest articol.

      Ștergere
  32. placa balconului are denivelare de 3-4 cm si am pus adeziv pentru gresie gros de 3-4 cm.In cat timp se usuca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte greu, doua chiar trei zile. Nu e bine sa faceti reparatii asa adanci cu adeziv, era bine daca foloseati multibat cu nisip sau alt mortar pentru tencuiala. Acum daca e facuta asa ramane, important e dupa trei zile sa puneti plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren , aceasta armare a reparatiei trebuie sa treaca cu 10 cm. peste placa beton ( daca nu armati reparatia puteti avea surpriza sa apara fisuri dupa ce gletuiti peretii ).

      Ștergere
  33. Polistirenul l-ai prins direct cu adeziv de polistiren pe geamul de deasupra usii sau mi se pare mie .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Polistirenul nu e prins de geam, tocul usii vechi a fost eliminat cu tot cu partea de sus, geam si toc. Dupa montarea usii deasupra am masurat taiat si prins polistiren in adeziv dupa care am armat cu plasa de fibra, tocul are latime 10 cm., nu am avut polistiren de 5 si am lipit doua bucati una pe alta cu adeziv. Polistirenul se poate fixa si in spuma.

      Ștergere
  34. Cum îmi dau seama când s-a uscat complet adezivul pus sub gresie?
    Trebuie să fie uscat 100%?Când pot să calc pe gresie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe gresie se poate calca dupa 10 ore de la placare. Dupa zece ore de la placarea gresiei trebuie sa curatati foarte bine adezivul ramas intre rosturi si sa o stergeti cu carpa umeda.

      Ștergere
  35. Sa presupunem ca adezivul gros de 3-4 cm nu se intareste in 2-3 zile,ce se poate intâmpla in cel mai rau caz și ce ar trebui facut apoi(daca cumva totul este instabil și se sparge gresia)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "placa balconului are denivelare de 3-4 cm si am pus adeziv pentru gresie gros de 3-4 cm.In cat timp se usuca?"

      E rau daca nu treceti nume atunci cand comentati si nu formulati bine itrebarile, inteleg ca sunteti aceeasi persoana care a pus intrebarea de sus ( nu stiam ca acesti 3,4 cm. adeziv au fost adaugati sub gresie ).

      Sunt sigur ca adezivul a fost preparat cat mai gros ca altfel nu stateau fixate placile de gresie. Dupa 10 ore se poate calca pe gresie, chiar daca adezivul sub gresie nu este intarit 100% el se fixeaza si nu se mai lasa. Nu se intampla nimic daca a fost adaugat strat gros de adeziv, important e sa fi prins adezivul pe toata suprafata placii de gresie. Spor la treaba!

      Ștergere
  36. Incerc sa montez si eu o usa la sufragerie dar peretele pe care vine montata este de 15 cm iar usa are doar 10cm grosime. In ce parte a camerei ar trebui aliniata la suprafata peretelui(in camera, unde se deschide usa sau in exterior)? Iar in partea cealalta am inteles ca trebuie taiata sipca pe lungime. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocul trebuie sa fie aliniat dupa perete in exterior pentru ca sipcile vin prinse pe toc tot la exterior, sper sa aveti peretele drept sa vina bine sipcile altfel ramane ceva distanta sus sau jos intre perete si sipca ( tocul trebuie pus la nivel obigatoriu nu va luati dupa pereti ). La interior raman acei 5 cm. reparati si puneti coltare metalice dupa care vine gletuit. Bafta!

      Ștergere
    2. Multumesc mult. Informatiile Dv.(foarte detaliate) m-au ajutat sa montez usa singur.

      Ștergere
    3. spuneti-mi,va,rog,am,cam,aceeasi,problema,doar,ca,peretele,are,o,grosime,de,40-45cm,si,tot,imi,bat,capul,cum,sa,le,instalam......am,auzit,ca,se,poate,de,fixat,chiar,la,mijlocul,peretelui,cit,ar,fi,de,corect,si,util

      Ștergere
    4. Puteti fixa tocul si la jumatatea zidului dar corect si cu mai mult aspect este sa montati tocul usii asa cum am spus mai sus in articol ( montati tocul la M cu peretele din hol, peretele exterior al camerei, iar dupa ce taiati spuma fixati sipca care vine batuta jumate pe toc iar jumatate trece peste perete si da senzatia ca tocul este gros ). Cititi cu atentie articolul si fixati usa asa cum am scris in acest articol.

      Ștergere
  37. Buna seara. Ma puteti ajuta si pe mine cu montajul a 6 usi ? Daca se poate si un nivel de pret. Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau dar eu nu va pot ajuta cu mai mult in afara de aceste articole scrise pe meserie info. Daca voiam sa gasesc lucrari prin deschiderea acestui site sa fiti sigur ca gaseati anunt in acest sens pe site si poate postam si numar de telefon.

      Am primit multe oferte de lucrari prin formularul de contact dar nu acesta este scopul meu. Incercati la magazinul de unde ati cumparat usile, de obicei aceste magazine au meseriasi sau va poate recomanda pe cineva din localitatea dvs.

      Mult succes!

      Ștergere
    2. Iseea e ca usile sunt fcute la comanda d fabric SI nu am incredere in asa zisii meseriasi, dar o sa mai caut. Multumesc frumos oricum

      Ștergere
  38. Imi puteti da un nr. de contact? Ma intereseaza sa imi montati 3 usi.Sunt din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna seara. As dori sa stiu cat de mult se poate taia din partea inferioara a unei usi din mdf? se poate taia si din partea superioara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Difera felul in care a fost fabricata o usa, un raspuns concret il poate da numai fabricantul. Parerea mea este ca din partea de jos putem taia maxim 3 cm. fara probleme iar partea superioara a usii trebuie sa ramana fara modificari.

      In caz ca spatiul pe inaltime in care trebuie incadrat tocul este mult mai mic si din partea de sus nu se poate sparge avem o singura varianta, usa din mdf la comanda. Cand faceti o usa mdf la comanda aveti avantajul ca fabricantul poate sa trimita pe cineva sa ia masuri, putem comanda un toc mai lat ( multi prefera toc de latimea zidului, iar in acest caz se bat sipci pe toc si la exterior, si interior ) si ultimul avantaj este ca putem comanda si prag la usa ( dupa cum stiti usile mdf din comert nu sunt prevazute cu prag ).

      Ștergere
  40. Buna ziua. In acest moment am peretii la casa tencuiti,urmand gletuirea.se pot monta usile ? Cum ar trebui sa montez usa pentru a fi la nivel cu gletul ?Un alt aspect este ca golurile din pereti sunt de 92 cm iar tocurile 88 cm, cum sa procedez pentru o prindere eficienta si rezistenta.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  41. buna ziua! imi puteti explica cum se monteaza usile cu extensie de toc?

    RăspundețiȘtergere
  42. buna ziua. Am cumparat o usa metalica de la Brico Depot. Ei nu au si oameni care sa o monteze, asa ca am apelat la un mester recomandat de altii. Dar dupa montare, usa produce tot felul de zgomote, incat trezesc tot blocul. Ce pot face? Ma puteti ajuta, practic nu numai cu un sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suruburile balamalelor nu au fost stranse foarte bine, usa s-a lasat din balamale si freaca de tocul usii. Tot ce trebuie facut este sa reglati usa din balamale si sa strangeti foarte bine suruburile ( contactati meseriasul care a montat usa ).

      Ștergere
  43. Buna ziua
    In 19 martie am lasat o intrebare ,cea cu golurile de usa de 92,la care ori nu vrei ori nu sti raspunsul.Am urmarit articolele si cred ca varianta cu lipsa meserie mi se pare cea corecta deorece nu ai dat raspunsuri decat echivoce gen 'strange surubul', mai regleaza usa', intreaba la magazinul de unde ai cumparat ,etc

    RăspundețiȘtergere
  44. Sa vedem ce spune intrebarea si incerc sa raspund :

    "Buna ziua. In acest moment am peretii la casa tencuiti,urmand gletuirea.se pot monta usile ? Cum ar trebui sa montez usa pentru a fi la nivel cu gletul ?Un alt aspect este ca golurile din pereti sunt de 92 cm iar tocurile 88 cm, cum sa procedez pentru o prindere eficienta si rezistenta.Multumesc."

    - Prima intrebare: In acest moment am peretii la casa tencuiti,urmand gletuirea.se pot monta usile ?
    Este mai bine sa montati usile inainte de gletuirea peretilor pentru ca spuma si reparatiile pe langa tocuri fixeaza mai bine pe tencuiala.

    - Cum ar trebui sa montez usa pentru a fi la nivel cu gletul ?
    La aceasta intrebare nu prea inteleg dar incerc sa raspund.
    Nu stiu la ce va referiti, am spus in articol ca tocul se monteaza la nivel cu peretele exterior al camerei dupa care vin batute sipcile usii. Sipcile bat jumate pe toc iar jumate iese peste perete ( mai bine spus peste reperatia facuta pe langa toc dupa taierea spumei ).

    - Un alt aspect este ca golurile din pereti sunt de 92 cm iar tocurile 88 cm, cum sa procedez pentru o prindere eficienta si rezistenta.
    Nu vad care este problema? Aveti spatiul intre glafuri de 92cm. si usa cu tot cu toc are 88cm. Raman 4 cm. spatiu liber tocmai bun pentru reglarea tocului cu pene lemn si adaugarea spumei. Impatrtiti aceast spatiu ramas la ambele tocuri prin adaugarea penelor de lemn in dreptul diblurilor metalice care fixeaza tocul.

    Pote va intrebati ce faceti cu acei 2 cm. intre toc si glaf pe interiorul camerei! Sunt doua variante: Una sa reparati la una cu tocul usii ( taiati spuma si reparati sters cu ipsos pe langa toc in unghi de 90 grade cu glaful usii ), iar a doua varianta este sa placati glaful interior cu polistiren grosime 2 cm. pe interiorul camerei si astfel aduceti glaful la marginea tocului.

    Este foarte simplu dar daca nu ati mai montat o usa pare complicat. Daca considerati ca nu pricepeti cum sta treaba mai bine contactati un meserias si monteaza usile. Ar fi pacat sa stricati tocurile si sa munciti degeaba. Am incercat sa raspund si daca nu am raspuns pe placul dvs. reformulati intrebarile si poate raspund altfel.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua, este nevoie de reparatie la usile cu toc teglabil, avand in vedere ca peretele este drept

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua, Cum se regleza o usa deja montata? Sus are distanta 1 cm si jos loveste nu se mai inchide.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am nevoie de cateva imagini pe care le puteti trimite la adresa de email
      dan@meserie.info

      Ștergere
  47. Dar daca as vrea sa vina cineva sa regleze usa cat m-ar costa?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum poate spune cineva un pret pana nu vede ce are de lucru? Este posibil sa tebuiasca taiata spuma, reglat tocul si fixat. Dupa asta mai sunt de facut si ceva retusari pe langa toc. Contactati un meserias din zona si vede la fata locului. Pe langa manopera poate sunt necesare si ceva materiale. Asa aflati cat duce cu totul si cand sunteti pregatit il sunati.

      Ștergere
  48. Multumesc pentru instructiunile detaliate. Am de montat 5 usi si astazi m-am apucat de prima. Pana acum treaba merge excelent. Norocul meu ca am usile de la acelasi producator cu ce este in poze asa ca totul e mai usor, nu trebuie sa adaptez nimic :)
    Buna ideea de a folosi negrisoare la balamale, suruburile date de ei sunt prea groase si exista riscul de a crapa usa (pe langa faptul ca nu se infig bine).

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua!
    Ma voi apuca de renovarea baii si ar cam trebui sa schimb si usa. Am gasit la Brico Depot o usa de lemn masiv de stejar stratificat la un pret foarte bun, undeva in jur de 680 Ron. Prefer o usa din lemn, deoarece va fi destul de expusa umezelii si m-am gandit ca va rezista mai bine.Credeti ca merita investitia? Problema ar fi ca inaltimea usii este de 205, iar golul, pana la buiandrug este de 200. Ce imi recomandati sa fac? Se pot ajusta usa si tocul?
    Cu multumiri,
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru bai sunt recomandate usile cu prag gros. Gresia vine in cadere si avem nevoie de prag gros, chiar 5 cm grosime. Din usile cu prag nu se poate taia. Daca nu gasiti usa cu inaltime 2 m. incercati sa faceti la comanda.

      Ștergere
  50. Buna ziua!
    Va rog sa-mi spuneti si mie care brand-uri de usi sunt cele mai bune:
    BestImp (material lemn + MDF)
    Porta Doors (material MDF)
    Superdoors (material lemn + MDF)
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  51. Am montat usa dupa indicatiile de mai sus.partea dreapta sus a usi tine,trebuie sa ridic de usa ptr.a se inchide.ce pot face?multumesc


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg prea bine intrebarea. " partea din dreapta sus tine ", in ce tine? in toc? daca ridicati se inchide... nu-mi dau seama ce doriti sa spuneti.

      Daca ridicati se inchide, asta inseamna ca gaura facuta pentru limba broastei este putin mai jos ( incercati sa largiti gaura sus si mutati tablita ).

      Daca usa bate in toccoltul de sus, inseamna ca tocul cu balamalele nu este fixat drept ( cu ajutorul unui nivel sau dreptar regleti tocul cu balamalele, partea de toc cu balamalele trebuie sa fie perfect dreapta nu arcuita ).

      Cu panza de bomfaier taiati si scoateti spuma adaugata la tocul cu balamalele din partea de sus pana la jumate. Slabiti si bateti ancora de sus si dupa ce adaugati pana de lemn strangeti. faceti proba si numai cand sunteti sigur ca tocul este perfect drept de sus pana jos, si pe interior si lateral, atunci strangeti bine ancorele si bagati spuma.

      Trebuie sa verificati cu atentie si sigur reusiti.

      Ștergere
  52. aveti ceva similar pentru usi de interior din Aluminiu? Imbinarea usii ma intereseaza (nu tocul)

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna ziua.As dori sa stiu ce se poate face la o usa care nu mai sta fixa atunci cand o las intr—o pozitie anume.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat ai regla tocul la boloboc, usa este grea iar balamalele culiseaza foarte usor. Nu stiu sa spun exact ce trebuie sa faceti dar inportant este sa faceti una din balamale sa se deschida putin mai greu. Sper sa gasiti o solutie, daca aveti trei balamale incercati cu cea din mijloc. Sper ca intelegeti ce vreau sa spun.

      Ștergere
  54. Buna ziua, foarte utile aceste informatii. Am montat tocul si am prins usa dupa sfaturile date de dumneavoastra, totul e la poloboc pus, in ce pozitie las usa deschida nu se misca. Balamalele sunt puse exact cum ati zis, adica butucul de la balama sa fie la marginea tocului dar si la marginea usii, cand inchid usa ramane intre usa si cheder vreo 4 mm diferenta, deci usa nu strange pe cheder, e mai subtire. Am scos in afara balamalele de pe usa cu 4 mm si asa imi vine etans pe cheder cand se inchide. Problema e alta: in momentul cand inchid usa, mai sunt vreo 8-10 cm si incepe sa se simta cum deja ceva forteaza si ai impresia ca vrea sa smulga balamalele de pe usa, si nu ii gasesc rezolvare, oare ce sa fie?, ati mai intalnit aceasta problema? Va multumesc pentru un eventual raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati fixat tocul cu balamalele in dibluri. Din cauza ca tocul pe care vine broasca usii este putin fortat spre exterioriorul camerei, apare aceasta problema. In momentul cand dorim sa ducem tocul spre exterior si vedem ca tine, automat trebuie sa dam drumu din diblurile ancora sa nu deformam unghiurile tocului.

      Scoateti cu panza de bomfaier toata spuma de la tocul cu balamalele, tocul sa fie liber ( sa tina doar in ancore ). Desfiletati cateva filete la ancore, bateti cu un ciocan in surubelnita sa duca bila in spate si inchideti usa de cateva ori sa revina pozitia tocului sau mai bine faceti asta prin adaugarea unor pene la fiecare ancora sa forteze putin. Penele trebuie adaugate numai in partea din interiorul camerei ( partea de toc din interiorul camerei trebuie trasa de la perete foarte putin, iar partea din exterior a tocului sa vina putin mai lipita de perete ). Intelegeti?

      Ștergere
  55. Va multumesc pentru raspunsul dat atat de rapid si voi incerca sa fac cum ati spus. O zi buna sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  56. Am montat usa dar cand inchid imi strange garnitura. Si la coltul usii sus partea cu clanta este distanta mai mare decat coltul usii cu balamalele. Va rog de ce?

    RăspundețiȘtergere
  57. Nu stiu daca ma intelegeti. Usa strange garnitura mai tare jos la balama. Sus coltul usii este lasat fata de coltul celalalt al usii. Partea cu clanta este lasat.

    RăspundețiȘtergere
  58. Este al 3lea sms al cu anonim. Poate sa fie problema de la imbinarea tocului de sus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Verificati tocul cu balamalele pe lungime cu ceva lung si drept, toate fetele tocului sa bata la dreptar si boloboc. Este posibil sa aveti tocul ondulat si apar probleme.

      Ștergere
  59. Trebuie sa scot usa,sa o pun de la capat? Usa e pusa doar cu spuma fara dibluri. Va rog din suflet sa imi spuneti ce sa fac,am scoso de 3ori si am puso, dar nu reuses. Deci usa se inchide dar de sus din colt este lasatas si in celalalt colt este mai sus putin,si strange garnitura.

    RăspundețiȘtergere
  60. Ce trebuie sa fac daca tocul este ondulat? Tot eu sunt cu anonim cu 4smsuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocul trebuie fixat in dibluri si numai atunci cand totul este bine adaugati spuma. In caz ca nu reusiti cautati un meserias sa monteze.

      Ștergere
  61. Va multumesc frumos Mai incerc o data cu dibluri poate am noroc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie noroc, respectati ce scriu eu in articol si sigur iese mai bine.

      Ștergere
  62. Am acelasi model de balamale ca si cela prezentate in tutorial insa au inceput sa scartie, cum se pot desface sa le gresez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incercati aceasta varianta, ungeti foarte putin balamalele cu crema pentru maini pe tot exteriorul sau adaugati putina crema intre toc si balamale. De obicei balamaua atinge tocul iar acesta este uscat si din aceasta cauza scartaie.

      Ștergere
  63. Buna ziua,am de montat 8 usi,3 le-a montat mesterul cu chiu cu vai,urmeaaza celelate...problema este ca a trebuit sa dea tocul de 2-3 ori la fiecare usa pt ca se umfla si nu se mai inchideau...care o fi cauza....mesterul spune ca grosimea prea mica a peretilor este de vina,locuiesc in Spania si intr-adevar peretii au doar grosimea de 7 cm...multumesc..

    RăspundețiȘtergere
  64. Vreau sa precizez ca usile sunt de calitate destul de bunicica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ar fi sa avem pereti cu grosime mai mare decat latimea tocului sa putem fixa tocul in dibluri iar tocul sa nu iasa in afara peretelui.

      Fixati tocul, adaugati trei propte din lemn intre tocuri sa pastreze distanta ( una sus, una la mijloc si una jos ) si adaugati spuma poliuretanica pentru montaj ( adaugati putina spuma iar cand aceasta este tare puteti sa mai adaugati pentru a umple golul dintre perete si toc ).

      Ștergere
    2. Multumim frumos,a facut si in acest mod mesterul nostru dar....degeaba,probabil spuma nu e buna,am schimbat si spuma,maine....incepem iar....sa vedem ce o sa fie...si, daca mi-ati raspuns atat de prompt profit de ocazie(asa-i romanul...hehehe)...sa va intreb din ce cauza s-a deformat putin partea de jos de toc de la un geam termopan si geamurile fiind de calitate...6 camere....etc....Va multumesc tare mult...

      Ștergere
    3. Nu ma pricep la profile termopan dar nu cred ca un profil termopan se deformeaza fara sa fie fortat de ceva, mai ales dupa ce sunt facute reparatiile iar tocul este fixat si mai bine pe pozitie.

      Ștergere
  65. As vrea sa schimb usile, dar nu mi place ca trebuie sa sparg, si sa o scot pe cea veche;
    exista vreun tip de usa care sa se mearga la tocurile vechi? sau vreun tip de usa, cu un toc care sa il acopere pe cel vechi sa nu trebuiasca scos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Usa pentru tocul actual nu gasiti, poate la comanda dar nu stiu daca vreo firma face asa ceva pentru ca necesita multe modificari fata de cum au ei stasul (latime si grosime ).

      Puteti face la comanda usa mai mica pe latime si inaltime , cu toc, pentru a se incadra peste tocul actual dar ganditi-va ca vine mult mai mica pe latime ceea ce nu este prea util iar aspectul nu mai este la fel de placut.

      Taiati tocul cu un ferastrau de mana in mai multe locuri, introduceti ranga intre toc si perete iar bucatile de toc sunt destul de usor de inlaturat.

      Ștergere
  66. Zugravule.dintr-o privire¨: e bun .dar ai 2 greseli .....una e ca nu se gaureste fatada tocului.......daca se pun dibluri se pun pe dedesupt.......si 2.. e ca la broasca se gaureste cu burghiu de 14 de lemn si se retusaza cu dalta de lemn de aceiasi masura iti spun din experienta....spor la lucru...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru observatii! Nu am inteles cum sta treaba cu diblurile. Cateva detalii sa intelegem si noi cum fixati tocul in dibluri, cu diblurile "dedesubt"?

      Ștergere
  67. inainte de monta asemenea usi , ginditi-va daca vreti sa cumparati usi care sa se incovoaie dupa doar citeva luni . Materialul din care sunt facute , se numeste MDF si are doar calitatea ca se poate prelucra astfel ca sa ia ochii cumparatorului . Am cumparat mobila de bucatarie din MDF de la Staer si usi din acestea de la Dedeman si s-au incovoiat toate exagerat de mult de nu mai etanseaza pe toc fara sa mai pun ca se vad si f urit. La Staer am insistat sa-mi schimbe una din usile mobilei de bucatarie care era f curbata si din start mi-au adus una noua deja curbata . Ca tot romanul am renuntat sa ma lupt cu ei si am ramas cu mobila strimba iar azi de dimineata am descoperit ca si usile de la Dedeman sunt extrem de strimbe si m-a luat cu dureri de cap . Am montat pe indelete 8 usi la casa si acum nu stiu ce sa mai fac . usile sunt pt o vita , nu pt un an si e si atita munca la mijloc . Daca nu ma credeti va invit sa le vedeti in Onesti Bacau si ma gasiti la tel 0742093900

    RăspundețiȘtergere
  68. I think this is my first time visiting your site.Keep sharing ideas. Your valuable ideas will help newbies to grew up into professionals.This ideas will make newbies to become more efficient in the field.

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna seara !!!

    In primul rand doresc sa va felicit si sa va multumesc pentru ideea acestui blog. Sunt sfaturi extrem de utile pentru cei ca mine, cei care doresc sa-si renoveze singuri apartamentul.

    In al 2-lea rand, vreau sa va cer parerea referitor la o problema cu care ma confrunt si la solutia pe care am ales-o, dar care inca nu am pus-o in practica. Este vorba despre acelasi model de usa de interior ca cea prezentata de Dvs. in filmulet. Am "comis" o greseala, in sensul ca am masurat lungimea si latimea necesara, am cumparat, am dezmembrat vechile usi si, surpriza: trebuia sa masor si grosimea peretelui: 6,5 cm !!! Este un bloc din placi de beton, cu peretii interiori foarte subtiri. Totusi, usile fiind deja cumparate, am ales ca solutie sa plachez pe interior dar si pe exterior peretii cu rigips, scopul major fiind acela de a aduce grosimea peretilor la 10 cm. Totodata scap si de cazna gletuitului :P. Cum credeti ? Avand in vedere ca nu am multi pereti in situatia asta si ca suprafata ce trebuie acoperita nu e imensa (in total cu 4 placi rezolv problema), e ok solutia aleasa de mine? ma puteti sfatui altcumva?

    Multumindu-va anticipat pentru sfatul pertinent si profesionist, doresc sa va felicit inca o data pentru ideea acestui blog si pentru toate sfaturile utile oferite gratuit. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si trecem la subiect. Cunosc astfel de situatie si este normal sa placati acesti pereti dar trebuie sa luati in calcul instalatia electrica.

      Sunt de parere ca este mult mai bine sa placati acesti pereti doar la interior. Desfaceti doza de legaturi, schimbati ramificatiile spre comutatorul din camera si priza daca este cazul, Daca aveti doza legatiri cu capac in dormitor schimbati accesul spre hol, Montati usa si pentru fixarea tocului veti avea nevoie de stachet lemn fixat in dibluri pe langa toc pe interiorul camerei ( asta sa aveti in ce fixa si regla ticul usii, grosimea acestui stachete o alegeti in functie de cat doriti sa iesiti cu peretele - parerea mea este ca ar fi bine sa iesiti cu 2 cm. in interior fata de toc, sa faceti peretele cu totul grosime 12 cm. ), intre acesti stacheti si toc trebuie sa aveti spatiu un centimetru pentru pene reglaj si spuma.

      Dupa ce usa este montata si spuma tare, fixati profilul pentru rigips la interior fara sa gauriti peretele unde aveti circuit electric. Urmeaza reparatia peretelui, reparati peretele pe ambele parti. Reparati fisuri si aplicati plasa si adeziv fata peretelui din hol. Acum fixati rigipsul pe profile si adaugati doze priza si comutator. .....

      Nu mai continui .... Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru promptitudine.

      Am inteles ca luati in calcul placarea cu rigips doar pe montanti ? Eu ma gandeam la cate o grosime de rigips (1,2) pe fiecare latura, interior si exterior, deci 1,2*2 + 6,5 + adeziv rigips = aprox 10 cm. Deci eu luam in calcul aplicarea rigipsului cu adeziv si dibluri, fara montanti metalici. Este gresit? In felul asta diblurile de la toc vor bate pe beton. Instalatia electrica este rezolvata deja, voi avea de sapat in rigips doar accesul la o singura doza patrata, pe hol. Atat !

      PS. Nu am inteles totusi de unde as scoate o grosime de 12 la perete.....poate de la montant+rigips+stachet ?

      Ștergere
    3. Nu este gresit daca fixati rigipsul cu adeziv si dibluri.

      Eu as aplica metoda, placarea pe interior folosind profil metalic pentru rigips ( montant ).

      Aveti doua moduri de rezolvare, alegeti ce credeti ca este mai bine pentru ca sunteti la fata locului si vedeti terenul.
      Spor la treaba!

      Ștergere
  70. Buna seara.
    Am de montat o usa la camera.cand am scoso pe cea veche sa rupt peretele..si am de zidit 10 cm.m.am gandit la polistiren extrudat de 10 plus diblkuri si plasa.e rezistent?sau e mai bine cu bca?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum vedeti in imaginile de sus, intre toc si perete se poate adauga umplutura chiar si polistiren. Important este fixarea tocului. Daca reusiti sa fixati si reglati tocul foarte bine in pene si diblurile metalice ( penele sa ramana ingropate, pe pozitie ), puteti umple spatiul gol cu polistiren fixat in spuma.

      Sunt de parere ca distanta de 10 cm. este mare si recomandat ar fi sa fixati ( ziditi ) fasii de bca de acel perete. Fixati in adeziv preparat cat mai gros fasiile de bca ( merge adaugat si cate un surub lung prin filetare din loc in loc pentru a tine bucatile de bca ), lasati sa intareasca bine, armati cu plasa de fibra zidaria de perete ( treceti pe perete 10 cm. cu plasa si adezivul pentru o rezistenta cat mai mare a umpluturii cu bca ).

      Numai cand totul este uscat si bucatile zidite au rezistenta montam tocul, incercati sa inveliti cu plasa toata reparatia. Rezistenta zidariei este obligatorie pentru ca in aceste bucati fixeaza diblurile ancora.

      Daca nu ati inteles ce vreau sa spun reveniti cu un mesaj si reformulez raspunsul pentru a intelege mai bine. Spor la treaba!

      Ștergere
  71. Va multumesc.mi.a iesit bine totul.

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna seara.din nou va deranjez cu o intrebare.As vrea sa dau tot interiorul apartamentului in tencuiala decorativa.in momentul de fata am lavabila dar mi,am schimbat toata instalatia electrica si e un dezastru de aceea m.am gandit sa dau tencuiala decorativa.trebuie sa rad toata lavabila sau pot sa dau adeziv de polistiren peste si tencuiala.(daca mi.ati recomanda altceva decat adezivul de polistiren ar fi bine)granulatia la tencuiala ar fi maxim de 1.50 dar eu m.am gandit la 1.(ce parere aveti de tencuiala decorativa in interior ar fi ok ca aspect si cost fata de lavabila)
    Si uitasem sa va zic ca blocul este vechi pereti strambi ma gandesc ca decorativa ar arata altfel astept o parere.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa-mi dau cu parerea ce este mai bine, glet si lavabila, tencuiala, tinci, var, tapet, etc. Asta ramane la alegerea fiecarei persoane, in timp mai schimbam orice metoda am aplica acum.

      Dupa ce faceti reparatiile si acestea sunt uscate bine, amorsati si armati peretii cu plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren, nu trebuie curatata lavabila. Daca puneti plasa riscul sa mai apara fisuri scade si in plus pe acest suport amorsat fixeaza destul de bine orice strat de material pentru finisaje.

      Ștergere
  73. am montat 4 usi best imperial(firma de montaj recomandata de magazin)!am facut reparatiile pe linga usi cum mi-au recomandat!dar meseriasii nu au venit dupa 48h cum au promis ca sa scoata calele si sa monteze pervazele!au trecut 3 zile de când ma amana iar usa de la bucatarie nu se mai deschide!ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
  74. As putea ca deasupra usii sa pun profile de cd si ud , sa umplu cu polistiren si apoi sa acopar cu placi de rigips? Are rezistenta mai mare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca este bine dar in caz ca nu aveti o bucata de placa rigips si sa nu cumparati o placa doar pentru atat se poate inchide cu polistiren.

      Ștergere
  75. Hi there,
    would you mind to tell some places in Romania where i could find those kind of "balamales" ?
    Many thanks in advance.
    Thomaz

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna ziua. Ne-am mutat de curand in casa noua si cine ne-a montat usile nu a facut reglajele foarte bine. Avem cateva usi care nu se inchid decat daca le trantesti serios. Cum se poate face reglarea in acest caz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reglajul trebuie făcut din tocul fără balamale. Tăiați și înlăturați spuma pe toată lungimea acestui toc, slăbiți diblurile cu care este fixat tocul, trebuie apropiata ușa de toc sa vedeți pe ce porțiune freacă de toc, adaugați pene de lemn lângă diblurile ancora și se bate în diblu cu ajutorul unei șurubelnițe și ciocan în asa fel sa măriți spațiul dintre tocuri atât cât trebuie pentru a se închide ușa.

      Dupa ce reglați și strângeți aceasta parte de toc în aceleași dibluri, adaugați spuma.

      Ștergere
  77. Mi-am montat usi din MDF (parca asa le zice) care nu au praguri. Usile pe care le-am scos au fost din lemn si au avut praguri si nu stiu din ce pot sa fac alte praguri.Am gasit pe internet o frima din Buzau la care am comandat praguri ( din tocuri de usi mdf) pe care nu mi le mai trimit si nu gasesc alta solutie. Distanta dintre podea si usa este cam de 4-5 cm. Ce ma sfatuiti sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  78. Un meserias care face mobila la comanda poate sa ia masuri si va face praguri la usa din pal simplu sau dublu imbracat in nuanta tocului si lipit de pardoseala cu silicon.

    RăspundețiȘtergere
  79. Cum mai exact montez tablita aceea care vine acolo unde bate "incuietoarea"...nu prea imi dau seama din poze.
    Am atasat o imagine cu obiectul la care ma refer:
    http://i.imgur.com/DqZEsiX.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cititi cu atentie articolul nu priviti doar imaginile.

      Ștergere
    2. Scuze! Nu am insistat prea mult pe acest aspect in articol. Adaug detalii despre gaurirea tocului astazi.

      Ștergere
    3. Raspuns la intrebarea despre fixarea tablitei pentru inchiderea usii de interior il gasiti pe linkul de mai jos.

      http://www.meserie.info/2015/12/fixarea-tablitei-usa-interior.html

      Ștergere
  80. Am vazut o intrebare dar nu si rspunsul ,daca am taiat 6 cm la o usa din mdf din partea de jos ce se intampla ce probleme pot sa am e corect cum am procedat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu apar probleme. Tot ce trebuie sa faceti este sa umpleti golul de jos cu lemn lipit exact cum a fost, in caz ca a ramas gol intre fetele usii ( luati model bucata taiata din usa si daca este posibil folositi acelasi lemn dupa ce este curatat si slefuit foarte bine ).

      Ștergere
  81. am 2 usi si ambele sunt montate pe pereti grosi deci automat sau fcut si spaleti si asfel pe exterior tocul vine exact la nivelul peretului perfect aliniat , in acest caz mai e nevoie sa pun sipcile/ramele ?

    RăspundețiȘtergere
  82. Cand am spus glafuri ma refeream la spaleti. In cazul asta, cand fata tocului este aliniata cu peretele este necesara montarea sipcilor pe tocul usii. Tocul pare mai gros cu sipca, aspectul tocului este schimbat ( pare mai gros ) iar daca apare fisura intre perete si toc aceasta este mascata de sipca tocului.

    RăspundețiȘtergere
  83. Am o problema la 2 din cele 6 usi de interior care mi-au fost montate de meseriasi, si anume: cand deschid usa si nu o mai tin cu mana, usa nu ramane pe pozitia in care o las, ci se dechide singura pana la perete.
    Exista vre-o solutie? toate personele pe care le-am intrebat mi-au spus ca nu au fost montate bine si ca nu mai am ce sa mai fac....!!!
    Multumesc anticipat pentru orice raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura solutie pe care o vad eu este sa desfaceti una din balamale ( daca aveti trei o desfaceti pe cea din mijloc ), si strambati cuiul putin. Sau strangeti putin camasa prin care trece cuiul ( tot prin bataie ).

      Ștergere
  84. Bună seara! Am montat și noi la casa niște uși de mdf acum 2 luni...atunci păreau în regula și intre timp meseriașii au continuat cu făcutul glafurilor, văruit, etc timp în care ușile au fost date jos. Acum am vrut sa le montam și nu se închid deloc...tocul ar părea umflat pe alocuri...Aveți idee care ar fi motivul? Și am înțeles că ar fi o soluție care s.ar infiltra prin toc ca sa mai cedeze spuma? Nu știu cât de corect m.am exprimat dar sper sa înțelegeți problema mea și poate îmi dați și o rezolvare. Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  85. Bună seara!
    Intervin și eu cu o problema.Acum 2 luni au fost montate și la noi în casa proaspăt construita niște uși asemănătoare cu cele din tutorial. Atunci păreau montate corespunzător. ..ulterior meseriașii au continuat lucrările (gletuitul,pusul gresiei, varuitul,pusul parchetului) timp în care ușile au fost scoase pt a fi protejate...acum la final...surpriza...ușile nu de închid...ba chiar pe alocuri tocul prezintă umflături? Care ar fi motivul? Spuma prea multa pusă? Ori meseriașii când au făcut glafurile? Ar fi vreo soluție de remedia problema noastră?Va mulțumesc anticipat pentru timpul acordat!

    RăspundețiȘtergere
  86. Bună seara! Am montat și noi la casa niște uși de mdf acum 2 luni...atunci păreau în regula și intre timp meseriașii au continuat cu făcutul glafurilor, văruit, etc timp în care ușile au fost date jos. Acum am vrut sa le montam și nu se închid deloc...tocul ar părea umflat pe alocuri...Aveți idee care ar fi motivul? Și am înțeles că ar fi o soluție care s.ar infiltra prin toc ca sa mai cedeze spuma? Nu știu cât de corect m.am exprimat dar sper sa înțelegeți problema mea și poate îmi dați și o rezolvare. Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  87. Trebuie sa realizez un gol de usa (90x210 cm) intr-un spatiu de 120 x 230 cm.
    Cei 30 cm diferenta din lateral, pot sa ii completez realizand un cadru din grinzi de 15cm pe care sa-l fixez mecanic in peretii existenti ? Se mai poate instala usa pe acest cadru ?
    Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare in sensul ca mi s-au montaj usile, acum le-au facut finisajele, intrebarea este cine monteaza pragul
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna seara. "Meseriasii" care mi-au montat parchetul au lasat un loc gol cam de 2-3-4 cm intre tocul usii si parchet la fiecare dintre camere. Am umplut imediat golul cu silicon special la culoarea parchetului, dar dupa cateva luni acesta s-a murdarit (era alb) si arata groaznic. Puteti va rog da-mi spuneti daca exista vreo plinta care se poate monta peste tocul usii, acesta fiind in forma de semicerc (rotunjit). Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  90. buna seara
    va rog pute-ti sa-mi dati si mie un raspuns
    am montat o usa ca cea din descriere ,am urmat pasi de mai sus ,tocul cu balamalele este la boloboc pe toate partile , dar cand inchid usa bate pe toc ...forteaza in toc ..ce sa fac ?

    RăspundețiȘtergere
  91. Imi puteti spune, va rog, cum se ung balamalele? Usile si balamalele sunt ca cele prezentate de dumneavoastra, mai sus. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  92. Buna.
    Daca, meseriasul nu a aliniat usa cu peretele si aceasta loveste cu partea dinspre balamale in spalet, cum procedez? Tocul usii e montat la 3-4 cm in interiorul golului de usa si cand usa e deschisa atinge zidul, astfel ca nu pot sa o deschid mai mult de 90 grade, desi ar trebui sa ajunga undeva la 120 grade..
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  93. Opresc publicarea comentariilor pentru aceast articol din cauza ca sunt multe si primec o eroare. Daca aveti intrebari referitoare la acest subiect intrati la contact blog.

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna ziua,
    Vreau sa imi pun niste usi in apartament. Constructia fiind noua, peretii au aproximativ 30cm. As dori sa stiu o recomandare sau unde se obisnuieste sa se monteze usa? Pe mijloc? Intr-o parte?
    Multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere