Fixare si reglare usa metalica exterior in dibluri

Informatii despre cum se monteaza usa de exterior metalica, cum fixam tocul in perete si cum reglam tocul. Astazi discutam despre un aspect foarte important: Prinderea tocului metalic in dibluri si reglare usa exterior la boloboc - nivel. 

In primul rand trebuie sa spun ca durata de montaj usa metalica exterior, variaza in functie de priceperea noastra, sculele folosite si un lucru important peste care nu putem trece cu vederea este spatiul in care trebuie fixata usa. Daca nu avem spatiul necesar trebuie spart in perete.
Asigurati spatiul necesar pentru montarea tocului. Rama trebuie sa bata pe perete la exterior iar tocul trebuie sa intre lejer. Pe durata montarii, usa nu se desface din balamale.


Fixarea si reglarea tocului pe pozitie, usa metalica


In prima faza reglarea tocului se face in pene din lemn de brad. Tocul trebuie fixat cu pene la colturi si reglat la nivel. Reglati la boloboc partea de toc pe care sunt fixate balamalele si prindeti aceasta parte a tocului in dibluri. Foarte important este sa reglam tocul cat mai drept iar diblurile metalice sa faca priza in perete.
diblu pentru fixare toc Dibluri usa metalica exterior.
Recomand sa NU folositi diblurile primite la cumpararea usii pentru ca sunt scurte. Cumparati dibluri metalice ancora cu grosimea de 10 iar pentru fiecare diblu avem nevoie de saiba plata care sa treaca de primul orificiu din toc si sa fixeze pe cea de-a doua gaura din interiorul tocului. Pe langa aceste dibluri mai avem nevoie de ciocan rotopercutor cu burghiu lung ( burghiu de 10 cu o lungime de cel putin 20 cm ) 10 x 200 cu SDS.

Acum sa vorbim despre fixarea in dibluri. Am spus ca prima oara fixam tocul cu balamale. Dupa ce am reglat aceasta parte a tocului la boloboc si este bine impanat in lemn sus si jos, trebuie sa gaurim pentru diblurile metalice cu saiba plata. Avem trei gauri pe acest toc. Cu rotopercutanta si burghiul de 10 gaurim cele trei pozitii. Fixati burghiul in centrul gaurii si incepeti sa gauriti iar in acest timp incercati sa tineti bormasina pozitionata stanga - dreapta, sus - jos miscand incet pozitia sa nu frecati cu burghiul pe tabla gaurii chiar daca rotopercutanta nu mai are o pozitie dreapta pe orizontala.


Inainte de gaurire trebuie sa calculam si semnam cu banda izolier sau scoci pe burghiu. Comparati lungimea diblului cu spatiul intre perete, si tabla cu gaura a tocului. Trebuie sa ne asiguram ca cel putin 4 cm. din capatul diblului se ingroapa in perete ( daca distanta este mai mare trebuie sa cumparam dibluri metalice mai lungi ). Acum masuram diblul si daca acesta trebuie sa aiba de exemplu 12 cm. lungime, 10 x 112, burghiul trebuie sa intre 14 cm. calculand de la gaura din interiorul tocului ( burghiul trebuie sa gaureasca betonul cu 2 cm. mai mult pentru a fi siguri ca gaura este suficient de adanca pentru diblul metalic ).
burghiu diblu usa exterior metalica
In imagine observati un diblu metalic 10 x 112 si burghiu sds pentru beton 10 x 300. Burghiul este semnat pentru lungimea acestui diblu. Cand gaurim acest semn trebuie sa ajunga la tabla din interiorul tocului.

De la capatul burghiului cu vidia luam o masura de 14 cm. si bandajam cu izolier pentru reper ( acum stim cat trebuie sa introducem burghiul in perete ).

Dupa gaurirea peretelui introducem diblurile cu saiba plata. Pregatim trei pene din lemn pentru fiecare dintre aceste pozitii. Pe fiecare pozitie unde strange diblul adaugam cate o pana de lemn brad. pana din lemn se adauga pe langa fiecare diblu iar rolul ei este sa pastreze distanta fixa intre perete si toc atunci cand strangem diblul. Filetati diblurile metalice si tocul este fixat pe aceasta parte cu balamalele. Penele din lemn trebuie sa ramana pe pozitie.
reglaj usa exterior
Distanta intre toc si usa trebuie sa fie egala de sus pana jos. Acum rezolvam si partea tocului opus numai ca aici nu reglam tocul la nivel cum am facut cu cel care are balamalele. Aici reglam tocul dupa usa. Inchidem usa iar din interiorul apartamentului observam distanta intre toc si usa. Reglam cu ajutorul penelor de lemn in asa fel sa avem o distanta egala si usa sa se inchida - deschida foarte usor. Dupa ce am asigurat tocul in pene tinem usa putin intredeschisa si privim de-a lungul tocului. Distanta intre toc si usa trebuie sa fie egala de sus pana jos iar cand inchidem usa foarte usor aceasta trebuie sa bata pe garnitura in acelasi timp sus - jos si centru.

Gaurim, adaugam pene lemn si strangem diblurile metalice. Mai facem o proba si daca ceva este deplasat reglam prin bataie usoara in pene sau cu ciocanul de cauciuc direct pe toc. Usa metalica este fixata in dibluri si penele din lemn de brad. Despre urmatoarea etapa vorbim in viitorul articol ( veti gasi link catre acesta mai jos in rubrica de comentarii ).
Articole Similare:

17 comentarii:

  1. Va salut! Cum procedati cind usa nu este chinezeasca ? Usile chinezesti au gauri pentru dibluri iar altele trebuiesc sudate.Producatorii de usi (mai rasariti) impun pentru a nu pierde garantia sudatea si betonarea usii.Producatorii accepta spuma la constructii din lemn.Va felicit pentru celelalte informatii foarte bune si utile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce spuneti ca sunt producatori rasariti?...nu inteleg. Cum fabrici o usa fara sa te gandesti la un sistem de fixare in zid? Nu am intalnit pana acum astfel de usi.

      Ștergere
  2. Ma refeream la producatori de usi :Setum ,Maco ,Far-est, Waldeck, etc. care produc usi de o calitate buna ,care nu au gauri pentru dibluri ,si pe care daca o prinzi in dibluri si cu spuma este considerat ,,montaj defectuos" si pierzi garantia.Tocul este tip cheson la majoritatea acestora si au prevazute din constructie niste talpi care se sudeaza de bolturi bagate in perete. Nu sunt circotas din fire dar este un lucru incorect si unor cititori le vine ideea sa-si gaureasca usa pentru ca asa au citit.Va salut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles. Aici ma refer la fixarea usilor metalice care au tocul deja gaurit. In cazul marcilor de usi la care faceti referire nu ma pricep, nu am montat asa ceva pana acum si nu sunt documentat. Daca tocul metalic nu are gauri pentru fixare in diblu normal ca nu gaurim, trebuie sa existe alte solutii si una dintre ele poate fi asta cu talpile sudate.

      Aveti dreptate, daca cineva citeste articolul poate ii vine ideea sa gaureasca tocul dar nu sunt de vina eu pentru ce le trece prin cap. In articol se vede destul de clar ca fac referire la usi cu toc deja gaurit iar la cumparare primesti dibluri cu piulite care se pot inlocui cu aceste ancore metalice cu saiba.

      Apreciez faptul ca ati adus acest plus articolului. Multumesc pentru comentariu!

      Ștergere
    2. Buna seara am luat o usa metalica firma beymay si nu are gauri in toc in schimb are pe toc 4 placute metalice sudate 1 sus su gaura 2 la mijloc fara gaura si una jos cu gaura si nu stiu cum sa le prind .as dori un sfat Multumesc

      Ștergere
    3. ,,tony pisicu" are una din usile de care spuneam la primul comentariu.Este o usa simpla de ,,Beyler"care nu are gauri pt.prindere in dibluri.Se fixeaza usa cu penele de care pomenea dl. Dan (in boloboc ,cu lufturile corespunzatoare) se traseaza pe perete in dreptul placutelor aproximativ centrul ,se scoate usa ,se gaureste cu rotopercutanta cu spiral de 8 (eu il am modificat de 7) se bat in acele gauri fier-beton de 8 mai lung decit adincimea gaurii cu 8-10 cm iar ce ramine afara se aplatizeaza pe perete.Pentru ca acest fier beton sa intre fest se deformeaza putin in forma de ,,S"pentru faptul ca fierul are 8 si spiralul tot 8 .Se bat aceste fiare in dreptul fiecarei placute dupa care se reficseaza usa cu penele de lemn se verifica cu bolobocul .apoi se sudeaza bucati mici da fier beton de pe placutele tocului pe fierul batut in zid.Am cautat sa explic o varianta de montaj a usilor fara gauri pentru dibluri .Foarte mare atentie pentru ca la sudura exista riscul sa se traga usa din asezarea initiala.Se verifica si eventual de indreapta deformarile dupa care se umle tocul (vezi mai sus) Imi cer scuze pentru acest comentariu tirziu dar poate le este de folos altor cititori. Va salut si imi cer scuze domnului Dan pentru lungimea comentariului.

      Ștergere
    4. De apreciat faptul ca ati revenit cu aceste detalii utile. Eu unul, n-as baga sudura langa toc, imposibil sa nu fie si alte variante prin care sa putem fixa si regla acele placute cu ajutorul diblurilor. Imi imaginez ca acele placute au distanta fata de toc sa mearga ingropate cu material si sunt iesite in interior. Chiar nu merg gaurite si fixate in diblu metalic ancora?

      Nu stiu despre ce model de usa este vorba si doresc cateva imagini sa vad cum sunt acele placute metalice, pozitia lor si cat de lungi & late sunt.

      Daca aveti imagini, chiar si dupa sudura, va rog sa-mi trimiteti e-mail pe adresa:
      dan@meserie.info

      Multumesc.

      Ștergere
    5. Buna. Am montat si eu o usa Beymay(nu beyler)seria 1000, cu balamale fixe ingropate. Acolo daca va uitati, deasupra balamalei este o gaura unde se poate diblui. Problema a fost alta: dupa montaj, usa ma incorda in partea cu balamalele. Se inchidea greu. Nu aveai unde sa mai misti stalpul cu yala. Ati mai patit asta? Cum se pot regla balamalele? Multumesc! Imi schimba usa? liviufodoca@gmail.com

      Ștergere
    6. Din montaj.
      Tocul are doi stalpi, cel cu balamalele si cel pe care se incuie usa. Cand montam usa, prima oara se fixeaza stalpul cu balamalele in dibluri. Il strangem in dibluri metalice ancora dar adaugam pene din lemn intre perete si toc sa nu se deformeze sau sa fuga unde vrea el.

      Aceste dibluri sunt reglabile si avem posibilitatea sa mai dam drumu sau sa strangem in caz ca e nevoie.
      Urmeaza fixat in dibluri stalpul pe care se incuie usa. Il punem pe pozitie la ochi, fixam in pene sus si jos, il intarim sa stea pe pozitie adaugand pene la capetele tocului sus jos, si acum reglati.

      Reglati stalpul dupa usa, inchideti usor usa si observati cat de afara sau interior trebuie batut tocul in asa fel sa bata bine usa pe el de sus pana jos.
      Cand faceti acest reglaj si vedeti ca tine usa pe tocul cu balamale, reglati din dibluri. Slabiti diblurile si mariti distanta intre toc si perete cu pana lemn dupa care strangeti.

      Problema aici este la tocul cu balamalele. Cand tine usa la inchidere asta e: stalpul cu balamale e fortat prea tare la interior, deci, la interior distanta intre zid si toc trebuie sa fie putin marita , tocul trebuie putin rotit spre usa, foarte putin.

      Cred ca ati avut distanta prea fixa intre pereti si din cauza asta ati fortat putin la montaj. In concluzie nu pot spune decat ca trebuie sa montati usa cu mai multa atentie. Desfaceti si o luati de la capat iar daca trebuie undeva spart in perete sa spargeti, nu fortati tocul. Daca umblati la balamale mai rau faceti, nu rezolvati nimic cu asta.

      Ștergere
  3. Intrebare pt. usa exterior apart.montata recent cu colt sus nu se etanseaza corect (pe partea cu yala). Ce este de facut? Distanta colt usa deschiere fata de rama circa un cm si jumatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea de sus a tocului trebuie eliberata din spuma si diblu ( jumatatea de toc de la gauri pana sus la colt, si tocul de sus. Trebuie sa aveti coltul de toc cu problema cat mai flexibil ). Coltul tocului din partea de sus trebuie fixat in pene din lemn si reglata pozitia in asa fel sa bata usa pe garnituri la inchiderea usii.

      Urmeaza sa gauriti pentru diblu, fixati tocul in diblu si umpleti cu spuma 9 nu adaugati spuma pana nu faceti proba sa vedeti cum bate usa dupa fixarea diblului ). Dupa uscare se taie surplusul de spuma si se fac reparatii cu ipsos pe langa tocul usii.

      Ștergere
  4. Va multumesc pt raspuns! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buns ziua. Mie mi-a fost montata usa metalica de exterior, doar cu pene de lemn iar între ele, pe toata suprafata tocului cu spumă poliuretanica. Nu a fost ancorata de zid cu nimic.
    E ok asa, sau mai trebuie să-i fac ceva ? Si mai am o intrebare. Dupa uscarea spumei, cu ce astup intre toc si zid dar și sub prag ? Mulțumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fixați ușa în dibluri sa nu rămâneți fără ea. Intre toc și zid se fac reparații dar asta depinde de spațiul care a ramas intre toc și spalet. Se poate repara cu ipsos, adeziv, polistiren sau fășie de placa rigips. Contactați un zugrav și decide la fata locului cum este mai bine.

      Ștergere
  6. Buna ziua! Mi am cumparat o usa metalica best imperial dubla,de fapt e usa si un pui,140/205.as putea in partea de sus a usii sa o fixez in grinda de 10. Astept idei.pe parti si in partea de jos este beton

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua, sunt în aceeasi situație ca persoana ce a scris in mai 2018 - cei care au montat ușa metalică de exterior (Tracia) nu au pus dibluri, au fixat doar cu pene de lemn + spumă poliuretanică. Din păcate, am ajuns la blocul dvs. abia după ce s-a finalizat montajul.

    Tocul are șase găuri astupate cu dop dintr-un material gen cauciuc, iar în documentația de la producător este menționată prinderea cu dibluri. Deci montatorii ori s-au grabit, ori n-au fost serioși, ori amândouă la un loc.

    Întrebarea mea este: pot pune diblurile acum că ușa a fost deja montată, fără să o mai dau jos? Doar făcând găurile (pereții sunt de cărămidă) după ce înlătur dopurile acelea.

    Cu mulțumiri,
    Ruxandra

    RăspundețiȘtergere