Legaturi pentru circuit electric cap scara

Avem un hol lung, scara care urca la etaj sau intrerupator la capul patului. Hol lung: usa intrare in capatul holului, dorim sa aprindem bec cand intram in casa si sa stingem acest bec cand ajungem in celalalt capat al holului. Scara interioara sau exterioara: dorim sa aprindem bec la inceput de scara si sa-l stingem dupa ce urcam scara. Cap pat: dorim sa aprindem bec cand intram in camera si sa stingem becul de la capul patului.

Pentru toate aceste exemple avem solutia circuitului electric cap-scara. Avantajul acestui circuit consta in faptul ca intram pe o usa, aprindem becul, trecem aceasta incapere lunga, stingem becul de la celalalt capat si daca intra cineva dupa noi poate sa aprinda iar de la intrare. Cele doua intrerupatoare sunt legate intre ele si, deschid si inchid circuitul.

Schema de legaturi cap scara

Prezint shema de legaturi pentru acest circuit in imaginea de mai jos iar apoi sa discutam despre cum realizam acest montaj in practica fara sa avem surprize neplacute.
schema electrica capscara

Cum realizam circuit cap scara in practica

Am sa descriu in detaliu, sa nu aud la comentarii ca nu ati reusit sa puneti asta in practica. In primul rand trebuie sa faceti o lista de materiale. Pentru asta semnati cu creionul pe tavan si pereti locurile unde vin intrerupatoarele, becul si doza pentru legaturi.

Trebuie sa va orientati pentru traseul firelor, masurarea distantelor pentru conductor. Pentru asta trebuie sa trageti coloana electrica de la bec la doza pentru legaturi. de la cele doua intrerupatoare cap-scara la doza de legaturi, alimentare 220V la doza de legaturi si in aceasta doza sa nu mai avem alte legaturi. Doza trebuie sa fie doar pentru acest circuit.

Sa facem lista de cumparaturi
Notati asa:
- o doza legaturi si doua aparat ( intrerupatoare )
- doua intrerupatoare cap scara
Acum urmeaza sa masuram pentru conductor. Pentru asta treceti pe lista 4 culori.
- conductor 1,5: rosu
                           negru
                           verde
                           albastru
Incepem sa masuram si notati in dreptul culorilor ce spun eu in continuare. Masurati pentru alimentare doza. Alimentam doza cu 220V din alta doza si masuram distanta de la acea doza pana la semnul facut pentru doza cap scara. Masurati exact pe traseu, pe unde urmeaza sa spargeti pentru adaugare coloana circuit si treceti 30 cm. in plus.

Masurati de la doza alimentare, pana la doza cap-scara si adaugati 30cm. Sa zicem ca ati masurat 2 m. Treceti la rosu 2,30m. si la negru 2,30m

Masurati de la doza cap-scara la intrerupator 1
Sa zicem ca ati masurat 1,40m, adunam cu 30cm. si notam pe lista asa:
la rosu 1,70; la verde 1,70 si la albastru 1,70m.

Masurati de la doza cap-scara la intrerupatorul 2
Presupunem ca ati masurat 3,20m +30cm, avem 3,50m. Notam la lista asa:
La negru 3,50; la verde 3,50; la albastru 3,50m.

Masurati de la bec la doza cap-scara.
Pentru bec avem nevoie de doua fire conductor culoare neagra. Daca aveti 3m, mai punem 30cm. si inmultim la 2, notam in lista cumparaturi pentru conductor negru, 6,60m.

Acum adunati tot ce aveti pe lista in dreptul culorilor. Pe lista mai trebuie adaugata izolatia coloanelor, pvc sau copex, ipsos sa fixam coloanele sau poate faceti instalatia electrica aparenta. Asta e treaba dvs. Eu va arat cum se face circuitul cap scara si legaturile.

Lista o aveti, cumparati materiale si urmeaza sa aplicati coloanele. Pentru asta trebuie sa adaugati culorile pe coloane in felul urmator:

1. Alimentare din doza unde avem 220V la doza cap-scara. Aici adaugam un fir rosu si unul negru.
2. De la bec la doza capscara adaugam doua fire negre.
3. De la intrerupatorul nr.1 ( cred ca va amintiti care intrerupator l-ati numit nr. 1 cand ati masurat? ) la doza cap scara adaugati trei fire: rosu, verde si albastru.
4 Si, intrerupator nr.2 spre doza capscara: negru, albastru si verde

La capete lasati mai lung pentru ca aveti in plus cate 15 cm. pentru fiecare fir in parte.

Legaturi in doza pentru circuitul cap scara si cum legam intrerupatoarele cap scara

Ultima etapa este sa facem legaturi in doza si sa montati intrerupatoarele. Legaturile in doza le faceti foarte usor si nu aveti cum sa gresiti pentru ca aveti coloanele pe culori iar in doza sper ca ati lasat sa fie vizibil tubul pe care vin firele. Legati in felul urmator:

1. rosu cu rosu
2. verde cu verde
3. albastru cu albastru
4 Acum atentie: cautati coloana cu doua fire negre si unul din ele il legam la negru care vine de pe coloana negru/rosu, iar celalalt negru ramas il legati la negrul de pe coloane cu verde/albastru/negru.
5. Opriti curentul de la tabloul cu sigurante si mergeti la doza alimentare, Legati firul rosu pe faza iar negru pe nul.
Legaturile sunt facute. Strangeti, izolati, asezati legaturile in doze, puneti capace, montati un bec si urmeaza sa legam intrerupatoarele cap scara inainte sa bagati curent.

Intrerupatorul are trei orificii in care intra firul si urmeaza sa fie strans cu surub. Unul din aceste trei picioare de legatura ale intrerupatorului este comun. Aceste intrerupatoare inchide un circuit si elibereaza altul. Trebuie sa va asigurati ca stiti sigur care este piciorul comun. Acum legati in felul urmator:

Mergem la intrerupator nr.1 si in aceeasi pozitie cum tinem intrerupatorul aici asa o sa tinem la nr.2 cand legam. Suntem la intrerupator nr. 1: legati la orificiul comun firul rosu iar celelalte nu are importanta cum legati, important e sa tineti minte si dincolo la nr.2 sa legati identic.

Acum mergem la intrerupator 2 si legam la comun, negru. Verde si albastru legam exact cum am legat la nr.1 iar intrerupatorul sa fie tinut in aceeasi pozitie.

Strangeti intrerupatoarele in doza, puneti capacele si ridicati sigurantele. Daca ati citit cu atentie articolul si respectati pasii, este imposibil sa nu functioneze circuitul cap scara.

Sa fie si mai simplu pentru toata lumea am realizat aceasta schita despre legaturile cap scara. Dupa cum vedeti in imaginea de jos, legati totul dupa culori si raman firele de conductor negre. Foarte simplu. Sanatate la toata lumea!
schita cap scara
Articole Similare:

2 comentarii:

  1. Buna ziua. E super tutorialul, voi tine cont de el daca ma voi intalni vreodata cu asa ceva. Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Florin Mureșan-Grecu18 sept. 2016, 13:48:00

    Dacă aveți pretenția să dați sfaturi electrice, ar trebui să vă asigurați mai înainte de toate că stăpâniți terminologia în domeniu. ”Coloana” reprezintă un circuit electric care alimentează unul sau mai multe tablouri electrice (vezi Normativul I7-2011). În plus, culorile puse acolo de-a valma nu respectă sub nicio formă codificarea prin culori impusă de același I7-2011.
    Până la urmă, dacă vă intitulați „Dan Zugravul” ar trebui să dați sfaturi pentru zugrăveli, nicidecum pentru instalații electrice.

    RăspundețiȘtergere