Amestecarea prafului de glet, obtinerea pastei de glet pentru aplicare

In acest tutorial aflam

cum se face pasta de glet pentru gletuirea peretilor si tavanelor

Despre amestecarea prafului de glet, ce cantitate de pasta glet e bine sa preparam, in ce vase se prepara gletul, cu ce amestecam, ce grosime trebuie obtinuta si alte sfaturi utile despre obtinerea pastei de glet pentru finisarea peretilor interiori. Am mai scris despre cum se face gletul, in acest tutorial vin cu mai multe detalii despre acest subiect. In cele ce urmeaza am adaugat un videoclip in care arat cum pregatim pasta de glet. Inainte sa vizionati clip-ul e bine sa cititi articolul.
Pentru preparare pasta glet avem nevoie de cateva scule, cum ar fi:
- Doua galeti. Faceti rost de doua galeti, recomand galeti de vopsea lavabila mari, 25kg. Sunt rezistente, mari ( luam glet usor cu mistria sau spaclul ), stabile ( la amestecarea gletului nu se rastoarna ) si se spala usor ( dupa folosirea gletului spalam galeata cu apa si bidinea, punem apa in galeata si frecam cu bidineaua sau o perie restul de glet. Datorita largimii spalarea se face usor si rapid. ).

- Mistrie. Ajuta la stergerea peretilor vasului, adunam pasta de glet din marginea galetii. O mai folosim si la presararea prafului de glet din sac in galeata, trage sacul lipit de galeata.
- Bidinea. Bidineaua ajuta la spalarea rapida a galetilor si sculelor, freaca cu bidineaua inmuiata in apa galeata de glet, mistria, spacluri sau gletiera inainte ca gletul sa se usuce.
- Melc. Melcul, acel accesoriu care se adapteaza la o bormasina sau amestecator.
- Mixer glet. Masina electrica pentru amestecarea gletului
Pregatim spatiul unde preparam materialul, stabilim un loc unde sa facem glet, intr-un colt de camera adunam sculele si tragem un prelungitor ( daca aveti parchet sau gresie jos trebuie sa protejam impotriva zgarieturilor sau scaparea stropilor de apa cu o bucata de linoleu sau folie mai groasa, vedeti dvs. ).

mixare gletO galeata trebuie sa fie permanent jumate cu apa, in aceasta galeata spalam melcul amestecatorului, mistria sau pur si simplu ne spalam mainile. In cealalta galeata adaugam 5 litri apa curata. Udam peretii galetii cu ajutorul bidinelei ( daca faceti acest lucru, materialul nu prinde de perete si e mai usor de adunat gletul ).

Trage un sac cu glet langa galeata in care facem gletul si presara praf cu ajutorul mistriei pana ce praful trece cu doua cancioace peste apa. Udam mixerul cu apa si amestecam gletul. In timp ce amestecati observati grosimea pastei de glet. Daca considerati ca mai trebuie adaugata apa sau praf glet e bine sa o faceti acum, la prima amestecare a gletului.

Grosimea pastei de glet.
Pasta de glet trebuie sa aiba o consistenta si omogenitate,  Pasta obtinuta trebuie sa fie foarte bine amestecata si consistenta. Nu faceti gletul subtire, obtineti o pasta grosuta si usor de intins. Pasta de glet subtire nu acopera imperfectiunile peretilor si este mai greu de slefuit dupa uscare. Atat pentru prima mana de glet cat si pentru a doua, pasta de glet trebuie sa fie grosuta ( atat cat sa se intinda pe perete ). Regleti grosimea gletului dupa preferinte la prima mixare prin adaugarea de apa sau praf glet.

glet pastaDupa amestecare lasam pasta aproximativ 4 minute. Veti observa ca datorita aerului prins in glet acesta a devenit mai gros dupa cateva minute ( praful de glet se inmoaie bine in apa iar la a doua amestecare obtinem pasta omogena de care avem nevoie ). Pentru aerisirea pastei amestecam gletul a doua oara. dupa cea de-a doua mixare pasta se ingroasa mai greu si permite aplicarea.

Cam asta a fost cu prepararea gletului. Trebuie sa tineti cont de grosimea acestuia, din aceasta cauza am vorbit mai mult despre acest aspect si sper ca am fost inteles.

Inainte sa faceti materialul, mancati, beti, vorbiti cu prietenii, dati drumul la caini, mergeti la wc, etc. De ce spun asta, bineinteles ca am glumit putin, o data ce pasta e pregatita trebuie si aplicata, cine o face daca nu dvs.? Asa ca trebuie sa acordati timp acestui lucru. Nu lasati gletul sa se intareasca in galeata, aplicarea nu trebuie sa intarzie pentru ca pasta cu cat este aplicata mai proaspata cu atat e mai bine. Daca nu aveti mana formata pentru aplicarea gletului e bine sa preparati mai putin material.

obtinerea pastei de glet
Presupunem ca a intervenit ceva neasteptat si intarziem aplicarea, observam ca pasta glet e mai groasa, se intinde foarte greu. Ce faceti in aceasta situatie? Poate raspundeti: Simplu, stropim cu putina apa si il mixam. SFATUL MEU ESTE SA NU FACETI ASTA NICIODATA, gletul nu este mortar cu ciment. Daca procedati astfel pasta glet se taie, moare, veti aplica pe perete un glet mort ( acesta nu se mai intareste, se usuca, pot aparea umflaturi sau cand aplicati lavabila acest strat de glet mort se ia dupa trafalet ).

Sfatul meu:
Incercam sa amestecam cu mixerul fara sa adaugam nici pic de apa, nici melcul nu-l mai udam. Daca pasta isi revine inseamna ca gletul a fost salvat, daca pasta nu se poate amesteca, aceasta a fost lasata prea mult si trebuie aruncata, sorry. Acest truc se poate face o singura data, daca gletul si-a revenit trebuie sa bagati viteza, aplica-l cat mai repede pentru ca nu permite decat 5, 10 minute maxim. Cred ca am fost inteles.

Articole Similare:

7 comentarii:

  1. salut
    am o camera semifinisata de cineva adica doar o mana de glet si eu voiam sa aplic tinci,pot sa dau o amorsa peste tot si dupa aceea sa dau tinci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinci peste glet? ... nu prea merge, in loc de glet mergea o mana de adeziv pentru polistiren, eventual pusa si plasa de fibra pentru armarea peretilor iar pe acest adeziv uscat si amorsat mergea tras tinciul. Pe glet nu prea merge, nu stiu ce sa zic, eu in locul dvs. as da gletul jos.

      Ștergere
  2. Excelent explicat. Pana la ultimul detaliu..
    In loc sa ma apuc de treaba mai mult stau pe blog. M-am culcat om ignorant si m-am trezit zugrav (cu experienta! :) ).
    Multumim pentru suport.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!
    Se poate amesteca gletul si cu altceva sau doar cu mixerul acela?...si cum pot sa atasez o poza?...ca as vrea sa va intreb ce imi trebuie exact sa ma apuc de treaba:)...
    Multumesc! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gletul merge amestecat cu mistria dar este foarte obositor ( te lasa de maini ) si raman cocoloase, asa ca este obligatoriu sa faceti rost de o bormasina cu melc. Aici nu merg atasate imagini. Daca aveti cont gmail trimiteti imagini si text prin E-mail la adresa dan@meserie.info

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce glet este mai bun cel pastă la găleată sau praf la sac?

    RăspundețiȘtergere