Lavabila peste lavabila: peretii trebuie amorsati, lavabila in amorsa?

Este obligatorie amorsarea peretilor daca acestia sunt vopsiti cu lavabila? Ce amorsa folosim? Cata apa in amorsa? Este bine sa adaugam putina lavabila in amorsa? Se pune amorsa in lavabila? In acest articol incercam sa aflam raspunsuri la aceste intrebari. Un perete gletuit, slefuit, amorsat si vopsit cu lavabila doua sau trei maini, urmeaza sa-l revopsim. Pe stratul vechi de lavabila trebuie sa aplicam alt strat de lavabila, culoare diferita ori aceeasi nuanta.

Daca la prima mana de zugraveala au fost aplicate doua maini de lavabila si peste trei ani mai aplicati trei maini de lavabila, pe acest perete gletuit avem doua straturi de lavabila, nu cinci. Mai multe maini de lavabila aceeasi marca si nuanta formeaza un strat de vopsea, o pelicula de lavabila care nuanteaza si protejeaza suprafata gletuita.
Este foarte important ca straturile de lavabila ( stratul aplicat acum trei ani si stratul care urmeaza aplicat acum ) sa faca priza cat mai bine unul cu celalalt. In caz ca priza intre aceste doua straturi este slaba, peretele nostru gletuit nu mai rezista la multe straturi de vopsea si este posibil la urmatoarea vopsire sa fie necesara curatarea straturilor vechi de vopsea pana la glet.

Pentru o priza cat mai buna intre doua straturi de lavabila trebuie parcursi doi pasi foarte importanti: spalarea suprafetei si amorsarea. Primul pas este cel mai important, spalarea peretilor. Nu amorsati tavanul si peretii fara sa spalati. Praful sau fumul amestecat cu amorsa formeaza o pelicula care separa cele doua straturi de lavabila, nu leaga. Cum spalati:

Intr-o galeata cu 5 litri de apa rece de la robinet, picurati putin detergent pentru vase ( atat cat sa nu faca multa spuma ). O carpa absorbanta si care nu lasa scame, de preferat prosop, inmuiata si stoarsa, stergeti tavanul dupa care urmeaza peretii. Nu treceti cu carpa, stergeti bine sa curatati bine suprafata. Carpa o stoarceti nu trebuie sa curga siroaie de apa pe pereti. Din cand in cand mai schimbati apa. Acum lasati sa se usuce.

Urmeaza amorsarea tavanului si a peretilor. Inainte de amorsare poate aveti de facut ceva reparatii. Mici zgarieturi sau sparturi in pereti trebuie reparate cu ipsos pentru imbinari. Dupa reparatie si uscare, smirgheluiti si stergeti praful cu carpa umeda. Amorsa o aplicam cu pensula si bidineaua. Este bine sa folosim amorsa de acelasi producator cu lavabila, aveti lavabila ''barbosul'', cumparati si amorsa tot ''barbosul''. Amorsa o preparati intr-o galeata curata, cu apa rece si curata. Cititi pe ambalaj cata apa sa adaugati la un kg. de amorsa. La aplicarea cu bidineaua udati bine suprafata peretilor dar in acelasi timp aveti grija sa nu curga pe pereti. Lasati sa se usuce foarte bine.

Urmeaza vopsirea peretilor. Aici este importanta grosimea lavabilei. Cititi pe ambalaj ce cantitate de apa trebuie adaugata. Cand incepeti vopsirea peretilor observati absorbtia peretelui si in functie de asta reglati grosimea vopselei lavabile. Daca e prea subtire acopera greu si rezistenta stratului este slaba, daca este prea groasa lasa urme ( stricati finisajul peretelui ) si priza cu stratul vechi de lavabila nu este destul de buna.
lavabil pe lavabil
In amorsa nu adaugati lavabila iar in lavabila nu se adauga amorsa!
Daca cele spuse mai sus sunt indeplinite la fiecare revopsire, rezistenta zugravelii este de lunga durata. O importanta mare o are si calitatea produselor. Nu folositi amorsa sau lavabila veche sau de slaba calitate. Zugravesti la 3, 4 ani si atunci sa cumperi ceva ieftin?

Multi intreaba daca merge si asa, lavabila peste lavabila fara amorsarea peretilor. Sigur ca merge dar cel putin spalati peretii. Dar daca spalati peretii si amorsati cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua, priza este aproape perfecta. Dupa ce ati citit acest articol cred ca intelegeti mai bine.

Nu inchei aici. Am un bonus la acest articol ( bonus din punctul meu de vedere, cititi si daca doriti puneti in aplicare ). Este vorba de tocarie si pardosea. Cand vopsiti cu lavabila este normal sa mai sara stropi pe jos sau sa atingeti tocaria cu pensula de vopsea. Cum procedez eu:

Vopsirea tavanului. Protejarea pardoselei ( parchet sau gresie ) o fac prin intinderea unei bucati de folie 2 mp. Aceasta folie este asezata intr-un colt al incaperii in asa fel sa acopere plinta pe ambii pereti. Un scaun, o cutiuta de smantana jumatate cu vopsea lavabila si o pensula. Urcati-va pe scaun si vopsiti coltul intre pereti si tavan cat tine lungimea foliei. Coborati de pe scaun, infigeti o coada de mop in trafalet ( daca aveti telescop folositi telescopul trafaletului ), inmuiati trafaletul si scurgeti bine pe gratar. Vopsiti aceasta portiune de tavan dupa care mutati folia si repetati pana terminati cu tavanul.

Vopsirea peretilor. Aici sunt implicate mai multe obstacole: un metru de pardosea de la perete unde sar stropi, plinta care nu dorim sa o desfacem in multe cazuri, plus tocurile usii si a ferestrei. Cum procedez eu cand vopsesc peretii cu lavabila. Scoci de hartie este o varianta dar in multe cazuri nu cea mai buna. Scociul de hartie trebuie lipit bine altfel nu am facut mare branza.

Priviti cu atentie tocaria. Daca suprafata tocului are rizuri este obligatoriu sa lipim scoci de hartie. In caz ca avem tocurile cu suprafata lucioasa, fara rizuri, nu lipim scoci. De preferat este sa stergem cu carpa umeda. In momentul cand vopsim la pensula glaful pe langa toc stergeti imediat cu o carpa umeda si astfel ramane tocul curat.

Pe jos asezam aceeasi bucata de folie langa perete si sa treaca peste plinta. dupa ce vopsiti bucata de perete cat tine folia, vopsiti la pensula sus la coltul cu tavanul si jos la plinta, treceti cu trafaletul usor peste vopseaua aplicata la pensula pentru a nu ramane suprafata vopsita diferit ( in cazul asta este bine sa folositi trafalet micut, lavabila aplicata cu pensula ramane diferit fata de suprafata vopsita la trafalet asa ca este bine sa trecem cu trafaletul peste si cat mai aproape de tavan si plinta ), tragem folia de la perete si cu carpa umeda stergem plinta cu atentie sa nu atingeti peretele. Aceasta metoda o aplicam roata toata incaperea si astfel vopsim peretii iar in urma ramane curatenie.
Sper ca am fost util cu acest articol, ajuta sa intelegeti si sa puneti in practica mai usor acest subiect, lavabila peste lavabila.
Articole Similare:

40 de comentarii:

  1. E bine de stiut de dinainte, voi avea nevoie mare de aceste sfaturi, va multumesc, sanatate va doresc. Ma bucur ca veniti din nou cu sfaturi dupa o perioada dificila (asa ati spus).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, din fericire sunt acasa si sanatos. Multumesc!

      Ștergere
    2. Foarte utile informațiile. Mulțumim.

      Ștergere
  2. Lucrez de aproappe 20 de ani in amenajari interioare. Intotdeauna un sfat, o idee e binevenita. Daca esti deschis accepti ideea ca toata viata avem de invatat. Am gasit aici sfaturi si tutoriale interesante, complete si corecte. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca toti zugravii ar lucra ca la carte si preturile ar urca.
    Din pacate se da buleala pe bani putini.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pardon, nu se lucrează pe bani puțini. Toată lumea vrea cat mai multi bani chiar dacă munca e de mântuială.

      Ștergere
  4. Buna,

    Daca lavabila veche e inchisa la culoare (albastru inchis) si doresc sa dau cu lavabila alba(alt productor) trebuie dau cu smirghel pe perete? Sau e de ajuns sa dau amorsa + lavabila?

    Ps: Bun articolul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Slefuiti ( nu trebuie sa dispara albastru, slefuiti pentru aderenta vopselei ), desprafuiti cu matura, amorsati la bidinea cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila care urmeaza sa fie aplicata si vopsiti doua sau trei maini ( in functie de puterea de acoperire pe care o are vopseaua lavabila ).

      Ștergere
  5. daca am dat cu antimucegai pe perete se mai prinde vopseaua lavabila de el

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua! Am avut un zugrav care - in lipsa mea - a tras cu lavabila peste tocurile de lemn vopsite cu vopsea de ulei. Cum scap de lavabila si imi curat tocurile? (nu ma intrebati cum s-a ajuns aici, pur si simplu m-am trezit cu magaria!) Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apa calda, carpa, burete vase si periuta dinti. Treceti pe toc de mai multe ori cu carpa inmuiata in apa calduta pentru a inmuia vopseaua lavabila.

      Udati buretele si frecati cu partea aspra. Puteti incerca si razuire cu lama cater daca vopseaua lavabila este aplicata in strat gros. In functie de marca vopselei se poate curata usor sau foarte greu. Depinde cat de bine o inmoaie apa calda.

      Nu trebuia sa se ajunga la asa ceva. Vopseaua lavabila se sterge foarte usor de pe tocuri daca imediat ce am vopsit spaletii, stergem cu carpa umeda. Eu foarte rar folosesc scoci de hartie pentru protejarea tocariei, este mult mai simplu sa tragi imediat cu o bucata de carpa umeda si nu ramane urma de vopsea.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului, o sa incerc si asa. Felicitari pentru articole!

      Ștergere
  7. Buna ziua,

    De curand urmeaza sa ma mut in bloc nou. Din pacate peretii nu sunt foarte bine vopsiti, ei au fost vopsiti cu pistolul, vopsea alba lavabila, peste glet, insa mi se pare ca nu s-a prins asa bine vopseaua. Unele locuri par un pic mai transparente si se vede putin acel gri de la glet.
    As dori sa mai dau eu cu 1-2 straturi de lavabila alba, cu trafaletul.
    Mai trebuie spalati peretii si amorsati sau este in regula sa dau direct cu stratul de lavabila peste?

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spalarea peretilor cu carpa umeda este necesara daca peretii sunt prafuiti. La apartament nou cred ca nu este necesara spalarea peretilor de praf sau urme.

      Amorsa este necesara din mai multe motive:
      - stratul de vopsea este foarte subtire
      - sigur suprafata este absorbanta
      - este posibil sa nu folositi aceeasi marca de vopsea cu cea folosita de constructori

      Cumparati amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila care urmeaza sa o aplicati cu trafaletul. Diluati amorsa dupa cum spune producatorul pe eticheta si aplicati la bidinea si pensula. Daca observati ca lasa urme la aplicare, urme usor murdare, spalati peretii cu carpa umeda inainte de amorsare.

      Amorsa o aplicati in plin dar fara sa lasati dare pe pereti, stergeti darele imediat cu bidineaua uda. Tocaria, ferestrele si parchetul sau gresia, trebuie sterse imediat de urmele amorsei cu carpa uda ( amorsa pateaza daca lasati stropii sa se usuce ).

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspunsul foarte detaliat si prompt.
      Numai bine va doresc !!!

      Ștergere
  8. Eu locuiesc cu chirie intr-o camera de camin ,are 16 MP,iar cat a fost iarna a tot facut mucegai pe pereti ( langa usa,geam,tavan ,dar mai rau tavanul de langa usa de la intrare) . Eu nu am dat cu niciun anti mucegai gandindu-ma ca anti mucegaiul ma ajuta doar sa il inlatur temporar. Umezitatea nu am cum sa evit pentru ca exista o problema si cu uscatul rufelor iar iarna nu poti sta cu geamul deschis ca sa permiti aerului sa circule prin camera. Cat a fost iarna eu am tot sterg cu carpa mucegaiul de pe perete,dar problema este ca tot a ramas murdar pe perete si se vede negru. Nu tare ,dar se vede. Peretii sunt intr-o stare buna,nu zic ca imi cade tencuiala in cap. Dar problema ca arata urat si se cam cer zugraviti. Stiu ca nu ar fi treaba mea sa zugravesc,dar totusi nu este mare investitie petru atatia metri patrati.

    Eu nu am deloc cunostinte in domeniu. Tin sa va spun ca nu am tinut niciodata trafaletul in mana ,habar nu am in acest domeniu. Dar totusi ,documentandu-ma de pe internet ,de pe Youtube si artiolele dvs,am aflat ca am nevoie de : Lavabil+ Amorsa ( m-am orientat pe lavaila Blank 15 L + Amorsa 5 L tot Blank la Dedeman ). Ati spus ca trebuie din acelasi producator si nu ma intereseaza lavabile prea scumpe gen zertifcat plus care costa mult. Nu vreau sa bag prea multi bani pentru ca nu este casa mea. 15 L lavabil este de ajuns?

    Mai am nevoie de smirghel granulatie 120,ca nu am de gand sa ud peretii si sa curat lavabilul vechi cu spaclul pentru ca poate curat si tecuiala apoi imi fac singur de lucru.

    Mai am nevoie de trafalet+ tava,o pensula sa zicem de cca 50-70 mm pentru zonele in care nu poti da cu trafaletul( pe langa tevi de ex ) . Pensula pentru vopsele pe baza de apa. Am vazut la dedeman fel si fel de pensule. Pensula pentru lacuri,vopsele pe baza de apa etc. Si cam atat ,nu? Eventual prelungitor pentru trafalet.

    Iar ca procedura cu ce am inteles din documentariile mele si ce ati scris dvs., trebuie sa slefuiesc peretii cu smirghel,apoi sa ii curat cu apa in care adaung un pic de detergent de vase ,sterg bine si mai schimb apa din cand in cand,apoi las sa se usuce. ,Dupa ce s-a uscat,dau cu amorsa . Dupa cate am inteles eu ,amorsa se dilueaza cu apa rece. Si apa aceasta trebuie schimbata de mai multe ori. Las sa se usuce apoi urmeaza lavabilul. Primda data se incepe cu tavanul,apoi restul. Este corect asa ? Asta din cate am inteles eu din articolele dvs si altele pe care le-am mai citit . Si de pe Youtube.

    Cat despre mucegai... Nu am ce sa fac. La iarna iese din nou,vara viitoare zugravesc din nou. Atata timp cat nu pot sa evit umeditatea,degeaba dau cu lavabil anti mucegai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mare ati inteles dar incerc sa ajut.

      1. Spalati peretii cu carpa absorbanta inmuiata in apa cu putin detergent vase. Frecati bine si schimbati apa des.

      2. Dupa uscare slefuiti cu smirghel granulatie 120 zonele murdare, daca mai este cazul. Nu trebuie sa slefuiti tot stratul de vopsea, slefuiti pana ramane curat ( curatati urmele de mucegai ).

      3. Spalati cu carpa umeda zonele slefuite pentru a inlatura praful.

      4. Amorsati la bidinea cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila. Gasiti ajutor pe eticheta amorsei.

      5. Dupa uscarea amorsei vopsiti cu vopsea lavabila doua maini. Daca aveti camera alba si aplicati tot alb parerea mea ca ajunge vopseaua.

      Amestecati continutul foarte bine, desertati jumate in alt vas care trebuie tinut acoperit ermetic, diluati vopseaua ramasa in galeata originala cu aproximativ 5% apa rece curata, adaugati pe galeata un gratar pentru trafalet ( nu aveti nevoie de tavita ), udati trafaletul si stoarceti bine prin rulare pe perete ( trafalet mic nu mare, rola 20 cm. ), introduceti in manerul trafaletului coada de matura sau mop de lemn si un surub intre pentru fixare, rulati trafaletul pe gratarul din galeata si luati vopsea pe el fara sa scufundati rola in vopsea, rulati pe tavan si intindeti aproximativ 1 - 1,5mp.

      Terminati tavanul de vopsit la rola, o luati pe margini cu pensula. Intr-o cutiuta plastic ( cutiuta smantana ) adaugati vopsea din galeata si cu o pensula 5 - 6cm latime, vopsiti marginea tavanului si coltul intre tavan si pereti.

      La pereti procedati in acelasi fel, perete cu perete. In timp ce lucrati sa aveti carpa curata si galeata jumate cu apa pentru sters. Cand stropiti sau atingeti de amorsa sau vopsea tocarie, geam, plinta, parchet, etc, trebuie sters imediat cu carpa umeda.

      Dupa prima mana urmeaza a doua. Posibil sa mearga vopseaua nediluata dar nu e problema daca adaugati 5 % apa. Cam asta ar fi.

      6. Normal ca problema apare iarna dar daca ati avea in camera un dezumidificator de aer, este posibil sa nu mai apara asa rau sau chiar deloc ( depinde de puterea aparatului ). Spor la treaba si felicitari pentru initiativa.

      Ștergere
    2. Aeriseste. E solutia cea mai simpla si vei fi surprins de rezultate. Juma de ora pe zi, 15 min dimineata si 15 seara. Aerul de afara iarna e foarte uscat, umezeala iese imediat din camera. Nici nu e sanatos sa stai in camera cu umezeala pe pereti, combinatie intre umezeala de pestera si caldurica de grajd. Daca speli rufe sau faci sport in camera si e umezeala mai mare, aerisesti mai des, aerul proaspat nu a omorat pe nimeni.

      Ștergere
  9. Incearca cu spray SAVO antimucegai

    RăspundețiȘtergere
  10. Casa noua, nelocuita inca:acum cativa ani am dat peste glet amorsa si var lavabil. anul acesta vreau sa mobilez si sa varuiesc/culori. mai trebuie sa dau amorsa? cate randuri de var trebuie sa dau pt culoarea alba? in cazul in care fac si camere colorate, cate randuri de var se dau? e bun trafaletul cu rezervor sau....? am de varuit o casa intreaga. multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent ca vopsiti in alb sau nuanta: spalati tavan si pereti cu carpa umeda, amorsati cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila la bidinea si aplicati doua maini de vopsea cu trafalet si pensula.

      E bun si trafalet cu rezervor dar eu prefer sa vopsesc cu trafaletul de 18 cm. si gratar pe galeata.

      Ștergere
  11. Mi-a cazut stratul de lavabila de pe tavanul din baie. Am dat cu glet pe tavan, am dat cu smirghel, si cu lavabila si a2 a zi a cazut. Dupa o saptamana am curatat, am dat din nou cu glet, din nou cu smirghel, si cand am reluat cu trafaletul a cazut din nou. Ce trebuie sa fac? Nu pot sa dau cu lavabila in fiecare saptamana. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua, am cumparat un apartament nou si urmeaza sa dam peretii cu lavabila alba. Ap a fost semifinisat cu 2 randuri de glet, si am hotarat sa nu mai dam inca un rand decat in zonele unde era necesar (pe langa tocul usilor pe care le-am prins deja si colturi care nu erau drepte si zgarieturi). Am slefuit toti peretii. Care e pasul urmator? Trebuie sa ii stergem de praf apoi amorsa si apoi lavabila? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maturati tavanul si peretii de praf, amorsati la bidinea cu amorsa aceeasi marca cu vopseaua lavabila care urmeaza sa fie aplicata si vopsiti doua maini la trafalet.

      Ștergere
  13. Buna ziua.
    Vreau sa pictez un perete pe o terasa vopsit in lavabil
    Am inteles ca vopselele acrilice se cojesc in timp de pe lavabil. Cum fac atunci?
    Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara,va rog frumos sa îmi spuneți cum fac cu tinci ul din camera care este pătat și afumat?va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara..Va rog sa îmi spuneți cum fac tinci ul de la bucătărie curat?este afumat și are pete de grăsime. .Va mulțumesc și aștept răspuns

    RăspundețiȘtergere
  16. Voi incerca sa-mi vopsesc tavanul din baie si peretii din hol fara a apela la serviciul unui zugrav profesionist. Sfaturile pe care le-ati dat celor interesati mi-au fost de mare ajutor. Nu am experimentat pana acum astfel de activitati :)). Cand voi finaliza lucrarea, va voi impartasi din experienta mea. Zile bune sa aveti, spor in toate, putere de munca si timp pentru a ne impartasi informatii utile.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce se intampla daca pun lavabil in amorsa?

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc pentru articol!
    Va salut cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce se întâmplă dacă pun amorsa în lavabila??!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vor fi probleme dar nu este necesar sa faceti asta. Daca este groasa se poate folosi doar apa curata, rece nu calda.

      Ștergere
  20. Bună ziua am o camera de trei pe patru am dat-o cu var la vabil culoarea mov de doua ori și mi-a rămas totul pătat și foarte urit cînd dau cu mîna acum cum este uscat totul se ia pe degete de ce ? Dar înainte de a da cu mov am dat pereții cu alb ce pot face sa mai dau o data cu mov și să pun un pic de amorsa in culoarea mov must ieși mai bine va rog datini un sfat .

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu am inteles cum e cu smirgheluirea. Este necesara? Cand? Inainte de a spala peretii? Sau dupa? Inainte sau dupa amorsa? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. Esti un mare prost care induci în eroare necunoscători.Ai sfaturi pe care tu niciodată nu le practici,un mare idiot!

    RăspundețiȘtergere