Tinci alb - Prepararea, aplicarea, driscuirea si vopsirea tinciului

Trebuie sa vorbim despre tinci, tencuiala fina alba, pentru ca multe persoane prefera sa ramana la aceasta finisare a peretilor. Prin aplicarea tinciului obtinem o suprafata driscuita fin si este recomandat pentru driscuirea peretilor inainte de gletuire ( economie de glet si rezistenta mai mare a gletului in timp pentru ca pe tencuiala fina stratul de glet ramane subtire ). Dupa uscare tinciul se poate varui sau vopsi.

Din mai multe motive, tot mai multe persoane prefera sa ramana la aceasta finisare si nu mai continua cu glet chiar daca peretii raman cu asperitati de la nisipul fin al tinciului alb. De ce prefera unele persoane sa ramana la tinci si nu mai aplica glet?
Cu toate ca suprafetele driscuite cu tinci fin alb raman aspre in comparatie cu suprafata gletuita, tinciul are avantajul ca este absorbant in comparatie cu gletul ( peretele respira si formarea condensului este mai putin probabil sa se formeze ).

Un alt avantaj este pretul tinciului destul de rezonabil iar dificultatea lucrarii mai acceptabila pentru un incepator in meserie. Sa aplicati un tinci si sa vopsiti cu lavabila sau varuiti cu var pasta nu este chiar asa de complicat daca urmati cativa pasi simpli. Pregatiti peretii si tavanul pentru aplicare tinci. Curatati zugraveala veche, desprafuiti prin aplicarea de amorsa pentru tencuiala, reparati fisuri si tencuiala cazuta, amorsati reparatiile dupa ce se usuca si aplicam tinciul. Bine ar fi sa lipiti coltare metalice fara plasa, prin lipirea coltarelor obtineti colturi exterioare drepte si rezistente la lovire.
coltar tinci fereastraglaf fereastra tinci

Prepararea tinciului

se face cu amestecator de materiale sau mistrie. Tinciul este un material pe baza de nisip si se poate amesteca in galeata cu mistria. Puneti apa si presarati praf de tinci, la doi litri apa intra aproximativ 10 kg. praf de tinci. Amestecati pana la obtinerea unui material omogen iar dupa 3 minute reamestecati. Tinciul pregatit se aplica cu gletiera metalica.
tinci pregatit pentru aplicare

Aplicarea tinciului

este mai usoara fata de aplicarea gletului. Cu un spaclu lat ori mistrie punem material pe gletiera si intindem pe perete. Nu trebuie frecat prea tare iar stratul aplicat trebuie sa aiba o grosime de 5 - 6 mm. Tinciul se aplica intr-un strat, nu este necesar sa aplicati doua maini cum procedam in cazul gletuirii. Materialul este alunecos si la tavan nu este chiar usor de intins dar dupa cativa metri patrati de aplicare tinci o sa prindeti dichisul si intinderea tinciului va fi joaca. In caz ca peretele trage prea tare trebuie sa udati cu bidineaua inainte.

Driscuirea tinciului
alb de interior ori exterior este mai dificila. Daca aplicati glet peste tinci driscuirea se face in mare dar in caz ca vreti sa lasati tinciul suport pentru varuit sau vopsit este obligatoriu sa insistam mai mult pe acesta etapa. Driscuirea se face cu drisca din polistiren sau pur si simplu cu bucata de polistiren cu grosimea de 3 cm. Cumparati o placa polistiren de 3 cm. si o folositi pentru driscuirea tinciului.

Driscuirea se face la scurt timp dupa aplicare, daca tinciul apuca sa traga prea tare e greu sa driscuiti ( trebuie stropit si rezultatul nu este prea bun ) iar daca tinciul este prea moale se ia pe drisca. Cum procedez eu: prepar material cu aproximatie pentru tavan ( pregatesc mai putin material, in caz ca nu ajunge amestec repede doua cancioace in galeata ). Aplic tinci pe tot tavanul si fac proba in coltul de unde m-am apucat de intins tinciul.
scule driscuire tinci interior Manusi cauciucate, drisca polistiren, drisca taiata cu colt pentru driscuirea colturilor interioare ale peretilor si pe langa tocuri.
Proba se face cu degetele si drisca umeda. Presati cu buricele degetelor tinciul si daca raman urme mai lasam putin sa traga, daca nu facem o proba cu drisca. Inmuiati drisca in apa si frecati prin miscari circulare si in acelasi timp apasati usor sau mai tare pe drisca ( granulatia nisipului din tinci trebuie sa iasa in evidenta ). Inmuiem drisca, frecam si scuturam drisca de nisipul ramas pe margine, asta trebuie sa facem repetat pana suprafata aplicata cu tinci ia forma unei suprafete de smirghel ( nu trebuie sa ramana urme...  dupa ce egalizati stratul cu drisca uda, treceti imediat cu drisca uscata sa nu ramana urme de la tinciul prea moale driscuit ). Sper sa intelegeti ceva din toate astea si sunt sigur ca intelegeti mai bine cand veti incerca sa puneti in practica cele spuse de mine.

Dupa ce termin cu tavanul o iau cu peretii si procedez in acelasi mod, cate un perete. Aplic un perete, astept putin sa traga daca este cazul, si driscui. La colturile interioare frecam cu o drisca speciala :) asa cum vedeti in imagini, pentru a obtine rezultate cat mai bune. Este o vorba "lucrarea buna se vede la colturi si spatiile mai putin vizibile".
driscuirea tinciului
drisca pentru colturi Drisca ascutita
Daca simtiti ca lumina din camera nu este favorabila e bine sa driscuiti in umbra becului, asa cum spun eu ( pe o bucata de stachete brad cu lungimea de 1,5 m. prindeti un bec si trageti un prelungitor lung ). Acest bec prins in varful lemnului il rezemam pe perete in urma sau fata noastra la distanta de 1,5 - 2 m.

Prindem un material in geam si lumina becului bate pe peretele unde avem de driscuit dintr-o parte astfel vedem foarte bine cat trebuie sa frecam tinciul ( munca noastra da rezultate mai bune si suntem siguri de asta pentru ca se vede exact ce avem pe perete si ceea ce facem noi acolo ).
drisca pentru tinci tocuri Driscuire pe langa ticuri usi si ferestre
driscuiala tinci alb interiorRecomand folosirea manusilor cauciucate pentru ca dupa atata apa si frecat la pereti sa nu aveti probleme cu degetele din cauza tinciului, am avut rana in buricul degetului si am fost nevoit sa frec un ultim perete numai cu mana stanga din cauza usturimii. Ati terminat camera de driscuit si urmeaza sa lasati tinciul sa se usuce. Dupa uscarea tinciului, ( care dureaza intre 24 si 48 ore in functie de temperatura, cum trage suportul si ventilarea aerului din incapere ) maturam nisipul. Cu matura uscata si curata trebuie sa maturam suprafata aplicata cu tinci pentru inlaturarea nisipului care nu a prins.

Varuirea tinciului se face fara aplicare amorsa. Preparati var si varuiti asa cum prezint in articolul despre varuit ( cauta pe acest blog ).

Vopsirea tinciului cu lavabila se face dupa amorsarea tinciului. Aplicati amorsa pe tinciul uscat inainte de vopsire. Amorsa merge aplicata la bidinea sau trafalet ( atentie, granulatia peretilor cu tinci termina repede parul bidinelei si al pensulelor ). Cand amorsa este uscata pur si simplu aplicam doua maini de lavabila asa cum se procedeaza pe glet. Daca doriti, pe tinci puteti sa lipiti baghete din polistiren la coltul dintre tavan si pereti.


Ar fi multe de spus dar ce este principal cred ca am scos in evidenta si acest articol este util pentru tine. Ce mai pot spune acum:

- atentie daca driscuiti cu bec sa nu stropiti becul incins cu apa.
- bine ar fi sa lucreze doua persoane, una aplica tinci iar alta driscuie.
- atentie cand driscuiti tavanul, nu driscuiti in dreptul capului...    riscati sa cada nisip in ochi.
- la tocurile ferestrelor si usilor lipiti scoci hartie si chiar cu scoci lipit, evitati sa manjiti cu tinci sau sa frecati cu drisca de polistiren pentru ca zgariati tocurile foarte usor ( pe langa tocuri driscuiti cu polistiren subtire ).
- atentie unde si cum asezati gletiera cu care aplicati tinci, nu va jucati cu ea pentru ca nisipul tinciului o ascute foarte bine si taie.
- cand aplicati tinci, la colturile interioare si pe langa tocuri,  folositi spaclul ( luati tinci pe coltul spaclului si trageti aceste zone unde gletiera nu este prea utila ).

Suport recomandat pentru aplicare tinci: tencuiala uscata, beton, polistiren armat cu plasa si adeziv.
Suport pe care nu recomand aplicare tinci: glet, var, lavabila, calciu, vopsea ulei, placa rigips, polistiren fara plasa si adeziv, etc.
Pe tinci nu se lipeste tapet.

Tinci gasiti la saci de 25, 30 si 40 kg. dar sunt magazine care vand si la kg. varsat din sac. Trebuie sa tineti cont ca tinciurile difera la granulatie, culoare, compozitie si altele, de la marca la marca, sfatul meu este sa aplicati aceeasi marca de tinci intr-o incapere si sa cititi recomandarile facute de producator pe sac. sunt foarte importante. Recomand sa incercati drisca pentru tinci.
Articole Similare:

84 de comentarii:

  1. Nicusor

    Buna ziua, am anexat la vila inca 2 camere la parter, zidaria si mica fundatie le-am facut eu, a iesit totul drept , acum vreo sa tencuiesc, stiu sa fac martorii si chestia cu sfoara, insa nu stiu cum se procedeaza cu COLTARELE PENTRU GEAMURI :
    -coltarele de aluminiu se monteaza odata cu martorii-fasele sau dupa ce termin de tencuit fac si coltarele de aluminiu? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Coltarele metalice nu are treaba cu zidaria si driscuirea zidariei ( eu pun coltarele si driscuiala tinci in categiria zugraveala nu zidarie ). Terminati zidaria si driscuiti peretii cu nisip fin si multibat iar cand totul este foarte bine uscati se lipesc coltare si driscuiti cu tinci sau gletuiti.

    Nu trebuie sa luati in calcul ca vine driscuit cu tinci, trebuie sa faceti incarcatira peretilor ziditi cat mai dreapta si fina pentru economisirea tinciului si evitarea stratului gros de tinci. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicusor

    Deci mai intai termin de tencuit iar coltarele pentru ferestre le pun doar cand vin cu geltul sa inteleg?
    Eu as prefera sa fac din tinci, pentru umiditate, astept raspuns, multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca doriti sa driscuiti cu tinci si nu aplicati glet. Eu am vrut sa spun ca orice ati aplica, glet sau tinci driscuit, mai intai trebuie sa terminati cu tencuitul si sa lasati peretii sa traga foarte bine. Dupa asta urmeaza sa lipiti coltarele cu chit pentru imbinari, am vorbit despre asta aici, iar apoi driscuiti cu tinci fin pentru tencuiala ( dupa adriscuirea cu tinci colturile exterioare ale peretilor trebuie sa arate asa ).

      Ștergere
  4. Nicusor

    Multumesc frumos de sfaturi!!
    Intr-adevar am mai vazut finisajul cu tinci,nu este prea placut la ochi,dar,eu nu am habar cum se da gletul,si n-as vrea sa dau bani si sa iasa si urat ca estetica.
    Toata casa e gletuita, insa, am vazut cum a iesit din mana meseriasului si mai mult de nota 7 nu i-am dat iar el mi-a scos ochii ca are 6 ani de cand lucreaza cu glet,infine...
    Daca as sti cateva secrete intr-ale gletului era ceva......

    Inca odata multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,am terminat tencuirea casei si acum sunt intr o mare dilema.vrem sa dam tinci dar sa fie catusi decat fin.dupa un clacul amanuntit am ajuns la concluzia ca aplicarea gletului ne duce undeva la 5000 lei cu tot cu mana de lucru.intrebarea mea este daca exista un tinci foarte fin,cu granulatie mica?pt interior

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricat ar fi de mica granulatia tinciului tot nu aduce cu ceea ce inseamna o suprafata gletuita. Granulatia tinciului de interior este destul de mica, pana la 1 mm. Parerea mea este ca daca doriti sa gletuiti interiorul este bine sa o faceti acum. Finisajul peretilor se face o singura data, daca doriti pereti gletuiti si nu gletuiti acum peste doi trei ani sigur schimbati finisajul din tinci in glet si cheltuiala este dubla.

      Ștergere
  6. Buna ziua, pot pune tinciul direct cu manusa de cauciuc? Vreau sa obtin o suprafata care se aseamana cu tencuiala exterioara a caselor de pamant - un pic valurita, nu dreapta ca la dreptar. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea, mortarul de tencuiala este mult mai potrivit pentru asa ceva, tinciul este folosit pentru finisaj.

      Ștergere
    2. Puteti lucra cu orice mortar de tencuiala exterioara care suporta strat de grosime mare.

      Ștergere
  7. Multumesc - din graba am uitat sa va scriu ca pe casa e deja termosistem (polistiren) peste care a fost data o mana de CM11 peste plasa. Ma gandesc sa nu fie prea gros stratul de mortar (citeam ca se da in strat de minim 1 cm) si de asta am intrebat de tinci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa folositi mortar de tencuiala exterioara care rezista la aplicare cu grosime mare cu gandul sa nu aveti surpriza sa crape dupa aplicare. Am inteles ca doriti sa aplicati un strat in valuri si asta inseamna ca pe unele portiuni materialul ramane mai gros ( exact nu stiu la ce va referiti, eu ma gandeam la acel calciu smuls realizat din tencuiala ).

      Ștergere
  8. Buna ziua,
    Eu doresc sa aplic tinci, dar un amic imi spune ca daca, peste o vreme apar fisuri in pereti nu pot repara tot cu tinci si ca va trebui in final sa aplic tot glet ca sa arate bine. Ce credeti despre acest lucru?

    De asemenea, vorbiti mai sus de varuire si apoi aplicare lavabil. E obligatoriu sa faci ambele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca tinciul este mai complicat de reparat in caz ca apar fisuri. Daca faceti reparatiile cum trebuie cu ipsos, amorsati peretii si armati cu plasa fibra si adeziv pentru polistiren nu mai apar probleme. Dupa uscarea adezivului amorsati si driscuiti in tinci.

      Peste tinci varuiti sau vopsiti cu lavabila, trebuie sa alegeti una dintre aceste variante, iar la urmatoarea zugraveala mergeti pe acelasi material ( var sau lavabila, nu ambele ).

      In caz ca apar fisuri pe tinci, reparatiile se fac cu ipsos. Preparati ipsos subtire, amorsati sau udati fisura, stergeti cu ipsos si pensula fisura dupa care intindeti bine ipsosul cu pensula uda in asa fel ipsos sa ramana numai in fisura iar tinciul nu se astupa ( in acest mod reparam fisurile pe calciu bob orez si smuls ).

      Ștergere
  9. Buna ziua, as dori sa stiu cum as putea sa trag tinci peste gletul zugravit deja in prealabil cu lavabil.Ce ar fi de facut in acest caz pt ca sa scp de glet? Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie inlaturat gletul prin bataie cu barda si raschetat la spaclu. Daca doriti sa treceti peste aceasta etapa si sa aplicati tinci peste acest strat de glet si lavabila, singura solutie este sa amorsati, puneti plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren pe tavan si pereti. Cand adezivul este uscat aplicati si driscuiti, tinci alb.

      Ștergere
  10. Va multumesc pentru sfaturile acordate. Imi recomandati va rog o anumita marca de tinci alb?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot spune ca este cel mai bun tinci pentru interior din cauza ca nu am lucrat cu toate marcile de tencuiala fina alba dar in ultimul timp am preferat Baumit ( tencuiala fina alba pentru interior, sac de 40kg. ).

      Ștergere
  11. Bna seara

    Sfaturile dv-stra ne sunt de un real folos. Multumim.
    Va dau fisa tehnica pentru tinci alb: Baumit, sac de 40kg: http://i.dedeman.ro/media/file/file//f/i/fisa_tehnica_tencuiala_fina_feinputz_aussen.pdf.
    Dupa cum observati, la titlu scrie: "Tencuiala fina alba pentru exterior", iar la utilizare scrie: "Pentru interioare si exterioare". Nici nu stiu ce sa inteleg: are compozitia pentru exterior, insa poate fi folosit si pentru interior? Va rog sa-mi dati un sfat: este bun pentru interior, peste tencuiala? In unele locuri, tencuiala e fisurata (numai asa au stiut sa tencuiasca, meseriasii, pe caramida). As vrea sa folosesc cel mai bun tinci, chiar daca va fi un pic mai scump, numai sa stiu ca nu-mi va cadea dupa doi trei ani. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa stau langa meseriasi, si sa urmaresc sa se faca un lucru de calitae; va rog mult sa-mi spuneti ce trebuie sa urmaresc, in timp ce lucreaza, altfel...doar ma uit.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Este destul de buna aceasta tencuiala atat pentru interior cat si pentru exterior. In caz ca aveti fisuri trebuie reparate cu ipsos pentru imbinari si banda fibra inainte de aplicarea tinciului. In rest ce sa mai spun... sper ca ati ales meseriasi priceputi si cu rabdare. In articol am prezentat modul meu de lucru, fiecare meserias aplica ordinea si stilul lui de lucru. Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru raspuns, foarte prompt. Citeam articole si raspunsuri....constat cata rabdare aveti cu unii, care scriu... doar sa scrie.

    Fisurile de care vorbeam sunt chiar in tencuiala aplicata pe caramida (casa la rosu), trebuie reparate asa cum mi-ati spus mai sus? (Imi cer scuze pentru repetare). Altfel apar fisuri la tinci?

    In urma cu cateva minute, citeam sfaturile dv-stra in legatura cu izolatia exterioara. Pentru sfaturi, trebuie sa postez la articolul respectiv?
    Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, reparati toate fisurile si armati cu banda autoadeziva. Daca aveti de comentat la alt articol o faceti acolo.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara
    Pe tavane din rigips, se aplica glet sau tinci?

    RăspundețiȘtergere
  16. Direct pe placa de rigips nu recomand sa aplicati tinci. Daca doriti tinci pe tavan placat cu rigips trebuie aplicata plasa de fibra cu adeziv pentru polistiren. Pe acest suport prinde tinciul destul de bine ( aceasta metoda o aplic si in caz ca plachez pereti rigips cu faianta ).

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua
    Va rog sa imi explicati de ce mi se desprinde tinciul de pe gard din beton/ciment. A fost pus de meseriasi. Trebuia amorsat sau udat in momentul aplicarii? Ce fel de amorsa? Se va desprinde tot? Portiunile cu problema sunt la baza gardului...Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand lucram un perete gard este normal sa frecam cu matura praful si tarana iar apoi sa amorsam la bidinea. Amorsa pentru tencuiala. Nu am de unde sa stiu eu daca se va desprinde tot, adaugati spaclul sub stratul de tinci si cat cade trebuie decojit.

      Ștergere
  18. buna seara....am citit tot si e foarte folositor ceea ce ne explici...am putut sa postez doar ca anonim nu stiu de ce...dar sa nu raman, sunt Nicu..am si eu intrebari...vreau sa dau cu tinci in camere..acum vreau sfaturi...intr-o camera am zugravit in huma cu ulei am inteles...ce sa fac?sa dau jos cu spaclu tot pan la tencuiala(_ceva o idee sa dau jos usor) si sa dau o mana doar de tinci, apoi sa driscui amorsa si lavabila?..sau sa nu mai curat peretii cu spaclu si sa amorsez sa armez cu plasa si sa dau o mana de adeziv si apoi sa amorsez si sa dau tinci , driscui amorsa si lavabila?....aceeasi intrebare si pentru o camera numai in ulei si pentru o camera in var....o seara buna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Udati peretii in plin cu apa, la bidinea, huma trebuie sa absoarba si se rascheteaza cu spaclul ( cat se poate, ce nu mai frecati cu peria de sarma sau radacina ). Aceeasi metoda si in cazul varului.

      Daca aveti vopsea in ulei aceasta nu absoarbe si nu merge raschetata la spaclu, se bate cu barda si sare, in caz ca este vopsit direct pe tencuiala este mai greu din cauza ca nu avem strat de ipsos si vopseaua nu sare ( in acest caz incercati cu disc de sarma pe flex sau aplicati plasa cu adeziv peste ).

      Ce urmeaza stiti deja: reparatii cu ipsos, amorsa, plasa si adeziv pentru polistiren, tinci, amorsa si lavabila. Spor la treaba

      Ștergere
  19. in primul rand multumesc....deci daca reusesc sa dau jos tot pan la tencuiala, repar cu ipsos , amorsez si pun plasa doar unde am reparat, nu pe tot peretele, apoi dau cu adeziv si restul...o zi faina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi mult mai bine sa intindeti plasa pe toata suprafata peretilor, nu numai pe teparatii.

      Ștergere
  20. si un perete in calciu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da!
      Treceti cu spaclul peste calciul bob orez, radeti pe deasupra ce se poate, amorsati si intindeti plasa cu adeziv.

      Daca calciul este batut pe var sau glet de ipsos insistati sa decojiti tot, ce am spus mai sus aplicati in caz ca, calciul este batut direct pe tencuiala si nu merge dat jos.

      Ștergere
  21. Buna ziua! Crapaturile / fisurile pe operete exterior ,suport var , cu ce se repara ? Am incercat cu tinci dar nu se prinde .Multumesc anticipat ! Maria

    RăspundețiȘtergere
  22. buna ziua..am udat perety am incercat sa dau cu spaclu jos tot, nu se rade mai nimic, daca fac cu ciocanu gaurele in pereti si aoi dau cu amorsa, pun plasa cu adeziv si apoi tinci, merge?mercy

    RăspundețiȘtergere
  23. Am niste camere constructie noua, tencuite interior si vreau sa dau doar tinci, fara glet. Ce tinci de interior, cel mai fin, imi recomandati? Este nevoie sa pun plasa de fibra intre tencuiala si tinci? Tavanul va fi din rigips, cum se procedeaza in situatiile astea ca sa se asemene cat de cat la textura cu peretii? Se foloseste al tip de material sau se da glet peste rigips?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Am o locuinta la curte formata din doua camere, baie si bucatarie. In cele doua camere am tapet pus de f mult timp, o perioada locuinta nu a fost locuita si s-a format igrasie. Acum eu as vrea sa dau jos tapetul si tencuiala pana la caramida acolo unde s a format igrasia. Cum ma sfatuiti sa refac interiorul pentru a nu mai apare din nou aceea igrasie in casa? Daca folosesc un mortar pt hidroizolatii sa dau un cam la 1 m din perete inaltime pe toata suprafata dupa care sa pun o plasa de armare si sa tencuiesc si sa nu mai gletuiesc fiindca am inteles ca gletul de ipsos atrage umezeala si sa folosesc un tinci peste care sa dau cu lavabila, ar fi ok?

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,
    In bucatarie sa desprins faianta pe un perete. As dori sa dau cu tinci si sa nu mai pun faianta pe peretele respective.
    Este nevoie sa mai repar (indrept ) peretele inainte (au mai ramas mici gaurele de la materialul cu care a fost pusa faianta) ?

    RăspundețiȘtergere
  26. In urma cu 10 ani am construit o casa, iar la exterior am folosit polistiren de 5cm, plasa, adeziv, tinci si var lavabil de exetrior. Stratul de tinci a crapat in foarte multe locuri si chiar s-a desprins. Intentionez ca in primavara anului viitor sa incep lucrarile de reparatii. In principiu, as opta pentru aplicarea unui alt strat de polistiren (de 8 cm) peste cel existent iar ca finisaj tencuiala decorativa. Nu stiu daca stratul de tinci crapat trebuie inlaturat sau se poate aplica direct noul termosistem. Ce sfaturi imi dati si eventual ce materiale sa folosesc?

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua.Detin o casa la rosu din cărămidă porotherm,urmeaza sa fac interiorul.Cineva mi_a recomandat sa trag plasa , sa dau tinci si dupa sa driscuiesc ,dupa var lavabil.Este mult mai ieftin. Dvs. ce recomandati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu recomand sa tencuiti peretii. In acest fel legati caramida si obtineti un perete mult mai rezistent. Cand tencuiala este uscata, amorsati, aplicati si driscuiti tinci pentru interior alb, maturati peretii dupa uscare, amorsati si aplicati doua maini de vopsea lavabila pentru int.

      Ștergere
  28. Felicitări pentru blog. Mă puteți ajuta cu o problema? Cum sa procedez pentru un tavan (momentan doar grinzi 15×15 și dulapi de 5) deasupra pod neincalzit, ce materiale sa folosesc pentru a putea la final sa finisez cu tinci alb?

    RăspundețiȘtergere
  29. Știu ca pe rigips nu se poate... cred ca soluția este cu polistiren, plasă și adeziv, dar cum sa la montez sa nu am probleme în timp?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. izolati cu vata si placati tavanul cu rigips, amorsati si intindeti plasa cu adeziv pentru polistiren, dupa uscarea adezivului udati cu apa, aplicati si driscuiti tinci alb pentru interior. Urmeaza amorsa si var sau lavabila.

      Ștergere
  30. Mulțumesc de sfat. Nu știam ca se poate trage plasă și adeziv pentru polistiren pe plăcile de rigips care au fost date cu amorsa. Se vede ca nu sunt chiar de meserie...
    Am primit și o altă soluție: sa izolez cu vata intre grinzi, sa bat astereala sub grinzi (sau OSB), sa plachez cu polistiren expandat de 5 prins în ciuperci cu holsurub de lemn, apoi sa trag plasa, adeziv și în final tinci.
    Ce părere aveți de aceasta soluție?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ambele variante sunt valabile dar cu rigips cred ca este mai rezistent, oricum izolati cu vata intre grinzi ce rost mai are polistiren, osb si altele.

      Ștergere
  31. Mulțumesc încă o dată pentru sfaturi... Am sa optez pentru varianta cu rigips. Va mai rog doar să-mi precizați dacă se poate ce fel de amorsa sa aplic pe plăcile de rigips pentru o aderenta cât mai buna a adezivului de polistiren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O marca de amorsa mai slabuta cum este amorsa pentru tencuiala. Adaugati apa in amorsa dupa cum scrie pe eticheta ambalajului.

      Ștergere
  32. Glafurile ușilor de interior se fac înainte sau după montarea ușilor?Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua, am o casa construita in 2 etape! o parte a fost data cu tinci gri acum cativa ani iar acum trebuie sa dau cu tinci si partea cea noua! am luat tinci alb. As vrea sa mai dau o mana de tinci alb si peste partea cea veche care este cu tinci gri. Este vreo problema? exista riscul sa se exfolieze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spalati suprafata cu tinci gri foarte bine de praf la bidineaua cu apa curata. Cand aplicati tinci udati suprafata peretelui cu apa. Aplicati un strat de tinci cu grosimea intre 3 si 5 mm, apoi driscuiti.

      Ștergere
  34. Buna ziua! Se poate da tencuiala decorativa siliconica peste tinciul de exterior pe baza de var - ciment. La sugestia muncitorilor care mi-au izolat exteriorul casei, peste masa de spaclu am folosit tinci alb de exterior pe baza de var-ciment, desi toata lumea imi spune acum ca nu trebuia sa dau cu tinci, ci inca o mana de adeziv. Am observat multe crapaturi subtiri (superficiale) ale tinciului. De asemenea, am vrut sa va intreb daca se poate placa peste tinciul de exterior (placi mai subtiri gen faianta). Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz e bine sa amorsati, aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren, dupa uscare amorsati si tencuiti cu tencuiala decorativa.

      Ștergere
  35. Buna seara am si eu o intrebare am dat tinci alb de exterior si au aparut multe fisuri mici ,de ce si ce trebuie sa fac. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei fisurile multe si subtiri apar atunci cand tinciul a fost aplicat in strat mai gros decat permite. Trebuie sa cititi pe sac si sa incercati sa nu depasiti grosimea maxima de aplicare pe care o permite acea marca de tinci.

      Ștergere
  36. Salut!Am o casa noua din BCA, urmează etapa următoare de tencuit! Este indicat dupa tencuiala sa folosesc plasa cu adeziv, apoi tinci alb de interior( ma refer la pereți )?Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pereti la casa noua cu stalpi, centura, umplutura BCA si tencuiti, nu are nevoie de plasa fibra plus adeziv pentru polistiren. Dupa ce se usuca foarte bine tencuiala, amorsati si aplicati glet sau tinci.

      Ștergere
  37. Asi dori sa stiu daca merge glet peste tinci si daca e bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate aplica glet pe tinci. Maturati peretii de nisipul care cade, amorsati si aplicati doua maini de glet.
      Daca tinciul este vopsit cu vopsea lavabila sau varuit, avem o problema ( raschetati la spaclu sau cu slefuitor peretii pentru a scapa de var sau vopseaua lavabila si apoi amorsati si aplicati gletul ). .

      Ștergere
  38. va salut, as dori sa-mi spuneti daca pot da tinci peste tinci?!am un motiv; prima mana e prost data, e uscata,nefinisata, ce se recomanda sa se faca pentru aplicarea celui de-al doilea strat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate aplica tinci peste acel tinci uscat si nedriscuit. Maturati peretii pentru a inlatura praful si nisipul care pica, udati peretele cu ajutorul unui pulverizator si aplicati / driscuiti tinciul pe umed ( umeziti un perete, aplicati, driscuiti si treceti la peretele urmator ).

      Ștergere
  39. Buna seara,
    va rog sa-mi spune-ti parerea dvs vis-a-vis despre gletul pe baza de rasina si ipsos si cel pe baza de var...care considera-ti ca este mai bun...care lasa mai bine peretii sa respire?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  40. buna seara . m am hotarat sa dau cu dencuiala decorativa peste tinciul crapat ... inainte de toate e bine sa pun plasa si sau dau adeziv apoi sau dau decorativa ? sau se va crapa iarasi? multmesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amorsati la bidinea in plin, aplicati plasa cu adeziv pentru polistiren, amorsati cu amorsa speciala pentru tencuiala si aplicati tencuiala decorativa.

      Ștergere
  41. adeziv dau 2 maini ca prima data peste plasa sau doar o mana?? va multumesc pentru sfaturi! o sa tin cont de ele !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O mana de adeziv cat sa acopere plasa este suficienta pentru ca aveti deja polistirenul armat si tencuiala este destul de tare in comparatie cu tinciul.

      Daca lucrati la exterior, aceste etape se pun in aplicare pe pereti pe care nu bat razele soarelui, de preferat sa lucrati dimineata si seara.

      Ștergere
  42. la exterior ...doar dimineata si seara am lucrat . astazi am terminat de armat cu plasa. acum grundul colorat pentru decorativa il dau pe toata casa chiar daca n am timp sa dau decorativa intr o singura zi?? va multumesc mult pentru raspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea este sa incepeti cu primul perete pe care ati aplicat plasa cu adeziv, nu grabiti cu grundul sa aiba timp adezivul aplicat in ultimile ore sa traga. Grundul este rapid si dupa doua - trei ore se poate lucra.

      Important sa cititi recomandarile producatorului referitor la amorsa. Daca nu reusiti sa intelegeti din eticheta ambalajului, cautati dupa denumirea grundului pe internet si aflati daca trebuie adaugata apa si in ce cantitati, timp de uscare, etc.

      Ștergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna ziua

    De curand mi-am luat un apartament de la un dezvoltator. Ei au ales varianta malta fina in loc de glet clasic. Prima intrebare. Malta fina este acelasi lucru cu tinci alb?
    Dupa ce au dat cu lavabil au iesit ceva zgronturos nu ceva fin. Este normal sa iasa asa? Este mai ieftin decat gletul classic?
    Personal nu imi place aspectul si vreau sa stiu cum sa procedez ca sa pun din nou glet clasic. Pot da peste lavabila deja data?

    RăspundețiȘtergere
  45. Se poate da cu tinci direct pe polistiren fara adeziv doar cu plasa

    RăspundețiȘtergere
  46. Se poate da cu tinci direct pe polistiren fara adeziv doar cu plasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU!
      Trebuie sa armati polistirenul cu plasa si adeziv pentru polistiren, dupa ce se usuca mai aplicati o mana de adeziv fara plasa, lasati sa se usuce foarte bine, udati cu apa curata si aplicati tinci pe adezivul usor umed.

      Ștergere
  47. Buna ce suprafata pot acoperi cu un sac de tinci 25 kg ca sa stiu cat imi trebuie pentru aproximativ 100 m2

    RăspundețiȘtergere
  48. Bună, dacă pe tavan pun rigips și pe pereti tinci ce se face mai întâi tinci ul pe pereti sau rigipsu pe tavan? Care ar fi ordinea mă gândesc la îmbinarea dintre ele

    RăspundețiȘtergere
  49. Și încă ceva casa este noua și proaspăt tencuita mai tb sa amorsez tencuiala?

    RăspundețiȘtergere
  50. Cum curat tinciu de grăsime și de afumatura? Ca sa dau cu lavabila?va mulțumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum curat tinciu de afumatura și de grăsime? Pt a da cu vopsea lavabila

      Ștergere
  51. Buna ziua. As dori sa nu tencuiesc un perete de BCA si sa aplic direct tinci. Se poate aplica incat, in timp, sa nu apara fisuri? Si daca da, este bine sa incorporez si plasa de fibra? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As dori sa NU tencuiesc, doar sa aplic tinci pe BCA

      Ștergere
  52. Care este riscu sa se deslușească tinci de către masa de șpaclu (adeziv polistiren)

    RăspundețiȘtergere
  53. Salut. Am un apartament din placi de beton. 2 pereti sunt mai zgrumturosi iar un lerete si tavanul din beton neted. As vrea sa aplic tinci. Am ras tot pana l betonul curat plus spalat de 2 ori. Acum nu stiu cum sa fac sa lrinda tinciul pe peretii aoa netezi. Ma gandeam sa dau o mana de adeziv de polistiren iar dupa cu tinci . Se poate ? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  54. Se poate aplica tinci peste lavabila și cum?

    RăspundețiȘtergere