Instalare boiler electric apa calda

Instalarea boilerului electric de incalzire a apei, nu este chiar complicata. De curand am cumparat un BOILER electric cu acumulare  PRO R 50 - CARACTERISTICI: Capacitate boiler electric: 50 litri, Putere boiler electric: 1,8 kW , Dispersia termica boiler electric: 0,96 kWh/24h, Presiunea maxima de lucru boiler electric: 8 bar, Temperatura max. boiler [°C]75. Boilerul se monteaza pe perete cu trei dibluri carlig EL de 10.

Bransarea boilerului la instalatia sanitara mai necesita ceva cheltuiala: piese / conducte / manopera. Instalarea o poate face orice instalator autorizat. Am cumparat si instalat boilerul dar nu am apa curenta. Nu numai ca apa vine la program, ( de trei ori pe zi ) dar nu am presiune, si atunci cand vine curge maxim o ora. Foarte rau dar asta e situatia in aceasta comuna. Unde pui ca stau la etajul patru si presiunea este mai mica, timpul de curgere mai scurt, in comparatie cu parterul sau etajul unu.
instalarea boilerului electricCand venea apa, dadeam drumul sa incarc boilerul. Incalzeam apa in boiler. Vroiam sa scot apa calda in cada dar curgea foarte incet. Nu aveam sanse sa golesc,ca se oprea apa. Am cautat si intrebat, dar nici o solutie. Era o solutie  prin acumularea apei intr-un butoi si de acolo sa imping apa in boiler cu un hidrofor mic. Necesita investitie si alt spatiu de care nu dispun in apartamentul cu doua camere. Era sa renunt la boiler, dar tot mie mi-a venit o idee. Mi-am zis sa incerc si chiar a functionat.

Mai jos voi arata cum se instaleaza normal un boiler, dar si cum folosesc boilerul acum cu acea modificare prin care nu cred ca afecteaza cu nimic, buna functionare a boilerului.

Instalarea unui boiler electric, schema: 

Instalarea unui boiler se face de catre un instalator sanitar autorizat. Despre prinderea si bransarea unui boiler gasiti informatii si in cartea tehnica a boilerului. Am realizat o schema despre cum se branseaza un boiler:
schema instalare boiler
  1. Boiler
  2. Supapa siguranta boiler
  3. Robinet trecere
  4. Bransare la baterie chiuveta
  5. Bransare la baterie cu dus cada
  6. Robinet trecere
  7. Alimentare cu apa rece

Modificarea despre care vorbeam mai sus: 
Mai jos aveti o schema prin care arat cum am facut modificarea.Detaliat cum functioneaza pas cu pas.
boiler legat pentru alimentare fara apa curenta
  1. Supapa siguranta boiler
  2. Robinet trecere
  3. Robinet trecere
  4. Robinet trecere
  5. Robinet trecere
  6. Robinet trecere
  7. Boiler
  8. Alimentare apa rece
  9. Iesire pentru cada apa rece si apa calda fara baterie
Asa cum vedeti in imagine, fata de bransarea normala nu e mare diferenta.Totul consta in adaugarea unui robinet de trecere intre, intrarea in boiler si intrarea apei in supapa de siguranta.Conductele nu mai trec pe la chiuveta si bateria cada.Ele duc direct in cada, evacuand apa.

Cum folosim boilerul

Cand vine apa 6 si 5, este inchis, iar 3 ,2 si 4 deschis.In felul acesta boilerul se umple cu apa. Boilerul este plin atunci cand scoate apa pe teava rosie ( priveste imaginea ). Dupa ce s-a umplut boilerul, inchidem toti robinetii. Bagam boilerul in priza. Reglam temperatura la maxim  °C . Cand ceasul indicator arata temperatura maxima, putem evacua apa din boiler.

Cum facem asta: Scoatem boilerul din priza. Punem in cada 10 litri apa rece ( trebuie sa avem apa rece oprita in caz ca nu curge apa - se pun 10 litri de apa rece in cada pentru a evita sa facem mult abur in baie ). 

Urmatorul pas este sa evacuam apa fierbinte din boiler.Acum toti robinetii trebuie sa fie inchisi daca ati urmat intocmai. Deschidem robinetul 6 ,5 si 3 in aceasta ordine. Apa fierbinte se evacueaza in cada pe conducta albastra. Pe conducta rosie trage aer. Cand apa a incetat sa curga inseamna ca boilerul este gol. Inchidem toti robinetii. Asta a fost tot.

Urmeaza umplerea boilerului cu apa rece, care se poate face cand vine apa, repetand pasii de mai sus. Am tinut sa scriu acest articol - despre cum folosim boilerul, in cazul cand nu avem apa curenta si  presiune mare - pentru ca am cautat pe net si nu am gasit nimic in acest sens. Sper sa fie de folos.

boiler bransat la apa Articole Similare:

58 de comentarii:

  1. Toate manevrele astea pentru o "baie"??? Imi permit sa va propun o sugestie, exista pe piata un aparat numit aragaz, se pune o oala de 10 litri plina cu apa pe plita si se incalzeste. Cand apa da in clocot se duce oala in baie, se amesteca cu apa rece si se face "baie". Credeti-ma este mult mai simplu! Am procedat in acest mod zilnic, in ultimii 5 ani ai "epocii de aur".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Aplic metoda cu oala pe aragaz in fiecare zi dar la doua - trei zile e buna o baita in cada. Functioneaza destul de bine cu modificarea descrisa mai sus ( pare complicat dar nu este ), daca aveam apa curenta era si mai bine.

      Ștergere
    2. sincer esti ramas in urma suntem in 2015 daca nu iti permiti un boiler inseamna ca nu mai are rost sa traiesti viata asta sa nu vorbesc de panouri fotovoltaice conectate la un boiler ca pt tine e sf!!!exista boiler cu 2 serpentine boiler inteligent care iti memoreaza activitatea la dus si scoate si economie si ai apa calda full imi pare rau ca mai sunt oameni care gandesc ca si tine!!

      Ștergere
    3. Daca sinteti destepti daca sinteti la bloc si voi puneti boiler si nu inchideti robinetele la oamenii care vine apa calda centralizata si este vreo scurgere dupa inlaturare la acest om curge in robinet apa rece din cauza voastra

      Ștergere
  2. Pai Anonimule poti sa ramai frumusel in epoca ta de tinichea.Banuiesc ca esti unul dintre taranii care nu au auzit de veceu in casa. Ce e greu sa legi cateva tevi de pexal ? L

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai toata manevra ta este complet inutila. Nu e nici un avans tehnologic in ce ai facut tu fata de oala incalzita pe aragaz.
    Chiar daca nu ai apa curenta, am inteles ca apa vine doar cateva ore pe zi, tot poti folosi boilerul instalat normal.
    Instalat normal un boiler se goleste de apa calda atunci cand se umple cu apa rece. Odata incalzita, apa calda se mentine calda in boiler si cateva zile la un boiler de calitate, cu izolatie buna. Cum apa rece intra in boiler pe jos si cea calda este evacuata pe sus, iar apa calda este mai usoara decat apa rece si se ridica, cand este folosit in mod normal boilerul livreaza apa calda in mod constant pana se umple cu apa rece complet.
    Poti sa-l instalezi normal, il umpli cu apa cand e apa, apa se incalzeste in el si ramane asa, nici nu-i nevoie sa-l scoti din priza, are termostat. Cand apa rece este oprita cea calda nu curge din boiler, pentru ca nu exista apa rece care sa o impinga afara. Il poti folosi ca sursa de apa calda exact in perioada din zi cand exista apa rece, in rest nu trebuie sa-i faci absolut nimic. In mod normal il poti conecta la robinetul de apa calda al baii si combinarea cu apa rece o faci direct la robinet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Logic merge cum spui tu dar sunt alte probleme pe care nu le cunosti. Apa curge de trei ori pe zi si tine de fiecare data maxim o ora. Presiunea nu e aceeasi de fiecare data ( incarc boilerul numai cand are presiunea sa treaca de supapa ). Dupa ce faci baie trebuie sa mai opresti si apa in cada pentru wc. Sunt multe dezavantaje cand nu ai apa curenta si numai cine a trecut si trece prin asta stie ce inseamna. Prin acest mod de instalare poti face baie la orice ora. Pe mine ma avantajeaza foarte mult.

      Ștergere
    2. Salut, rezolvarea este un rezervor de acumulare mai mare si ai rezolvat problema ...

      Ștergere
    3. Marii oraseni....eu sunt de la tara si am baie cu apa calda la orice ora vrea muschiu meu, voi nu stiti decat sa radeti de tarani dar voi sunteti cam in urma decat taranii cu cativa anisori, stati in cutii de chibrituri de nu aveti loc unu pe langa altu, si faceti dus in postava ca robinetu este pt frumusetea baii

      Ștergere
    4. nu e inutil!!!omul a descris situatia in care se afla el si soultia gasita nu e neaparat aplicabila la toata lumea a dat o idee de la o idee se poate inventa orice!!!

      Ștergere
    5. A intrat dracii în băi boschitarilor ???

      Ștergere
  4. Numai meseriasi pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  5. Totii ne dam cu parerea ,dar mai depinde si de posibilitate adica banii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, toti avem idei si in general stim ce trebuie facut dar daca lipsesc banii nu avem nici o sansa. Cu toate acestea mergem mai departe, speram si incercam sa facem cat de putin, important e sa stim cum sa ne bucuram de cea mai mica realizare ( altii o duc si mai rau ).

      Ștergere
    2. Eu am bani si am caldura prin pardosea apai tarani sunt dusi cu bibilica rau

      Ștergere
  6. Am si eu o intrebare, am montat un Boiler fara supapa de siguranta dar am pus robinet, conteaza asa mult supapa de siguranta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conteaza foarte mult. Supapa de presiune se fixeaza pe teava de apa rece la intrare in boiler. Asigura volumul de apa necesar in boiler, nu da voie la apa calda sa se intoarca pe coloana de apa rece iar in caz de supra incalzire a apei din boiler pe aceasta supapa refuleaza apa fierbinte ( in caz ca apa din boiler este prea fiarta, pentru siguranta la explozie, pe aceasta supapa refuleaza din abur sau apa fierbinte ).

      Supapa de siguranta pentru boilerul electric costa intre 20 si 30 lei si se monteaza la intrare in boiler pe conducta de apa rece, la culoarea albastra. Nu folositi boilerul fara aceasta siguranta. Dupa montarea acestei supape puneti acel robinet. Bafta!

      Ștergere
  7. Am un boiler ARISTON cu montare sub chiuveta. Supapa de siguranta , pusa corect in sensul apei - dupa sageata, va fi pozitionata cu capul de scurgere fie invers (cu scurgerea in sus) , fie orizontal (scurgere laterala).
    Aceasta supapa se poate monta si in alte pozitii decat cea din poza de mai sus sau obligatoriu trebuie adusa in pozitia [intrare apa jos] - [iesire apa sus] ? Conteaza distanta pozitionarii supapei fata de boiler ? (daca o pun imediat dupa teu o sa picure pe boiler).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fixati boilerul in masca, la teava boilerului semnata cu albastru ( alimentare cu apa rece) puneti cot. De la cot mergeti cu un stut de teava, pexal sau cupru, pana treceti de latimea boilerului si aici puteti monta supapa.

      Supapa vine pozitionata pe orizontala cu picuratorul in jos si sensul corect ( cu sageata spre boiler ). Dupa montarea supapei plecati cu teava pana la teul montat pe conducta de apa rece, alimentarea. Iesirea din boiler, teava semnata cu rosu, o duceti direct la baterie fie printr-un furtun flexibil si intre acest furtun si furtunul bateriei montati un niplu, fie cu teava pexal si conector cu filet exterior la capat pe care vine strans furtunul bateriei.

      Langa boiler tineti permanent un bidon taiat, in caz de supraincalzirea apei din boiler, din supapa picura in acest bidon si nu uda masca chiuvetei. Boilerul se poate monta pe peretele din fata sau pe un perete lateral masca chiuveta iar priza de alimentare trebuie prevazuta cu nul de lucru, obligatoriu, impamantare ( verificati daca firul de impamantare este legat la tablou cu un bec si dulie ( luati o dulie cu bec si puneti cele doua fire pe faza prizei si protectie, becul trebuie sa se aprinda ).

      Bafta!

      Ștergere
    2. Va salut. astazi montez un boiler electric ariston tot r50. locuiesc la casa.

      Ștergere
  8. Ar fi util si un robinet de descarcare pe intrarea de apa rece.
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  9. nu gasesc de unde sa reglez temperatura la un boilar de 50l junior

    RăspundețiȘtergere
  10. buna!!!! aam cumparat un dus cu termostat si l-am montat la instant,numai ca se inchide instantul dupa putin timp,din ce cauza???? sau bateriile cu termostat nu pot fi montate la instant???? astept un raspuns...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt a functiona instantul pt apa calda trebuie sa aiba un anumit debit. Bateria termostatata functioneaza prin reducerea debitului de apa calda(fierbinte) pt a preveni oparirea. Daca ai posibilitatea mai redu temp instantului; incearca sa cresti putin temp bateriei; foloseste bateria cu debitul la maxim.

      Ștergere
    2. daca e sub 3 bari declanseaza siguranta.trbuie o presiune mai mare

      Ștergere
  11. am o nelamurire daca ma poate lumina cineva
    am un boiler de 100l bosh si nu-l pot monta in baie nu am spatiu o sa-l montez in balcon si nu stiu cum sa vin cu instalatia tur de apa calda pentru la baie pe partea de sus sau pe jos,ma gandesc ca daca vin pe jos mai are presiune apa sa urce pana la dus ?
    mentionez ca stau la casa iar din balcaon pana la baie am cam 6,7 M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce presiune aveti la intrare in boiler ( apa rece ) aveti si la iesire ( apa calda ). Puteti sa fixati conducta pe jos fara probleme.

      Ștergere
    2. O sa aiba aceiasi presiune si daca montezi boilerul in pivnita. 1 bar e echivalentul 10m coloana de apa. Daca ai presiune la apa rece in baie, o sa ai si la apa calda cu mici diferente.

      Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salutare.Am si eu o problema cu un boiler Nibe de fabricatie suedeza.Eu locuiesc la o casa de vara iar iarna se opreste apa sa nu inghete tevile in pamant...lucrari ieftine de mantuiala.Boileru este montat la un hidrofor iar cand dau drumu la apa calda,pe teava vine apa cu rateuri.Curge apa calda 1 minut apoi vine rece.Sa fie din cauza ca au golit instalatia si am ramas fara apa in boiler?Cu apa curenta a functionat bine.Am mai patit asa dar s-a rezolvat repede singur.Cum se aeriseste in caz ca de aici este problema?Hidroforul este schimbat iar cu cel vechi aparea aceiasi problema cand se oprea apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand vreau sa spun ca sunt putin dezorientat. Deci, iarna se opreste apa si boilerul este alimentat la hidrofor.
      Aici apare o intrebare: teava de la retea este intrerupta cu robinet atunci cand hidroforul alimenteaza baia?
      Alta intrebare: ati verificat supapa de presiune de la boiler? daca apa calda vine inapoi pe conducta de apa rece si pierdeti apa incalzita?

      Nu am ce face, raspund cu intrebari. Singurul sfat pe care il dau in cazul dvs. este sa montati in baie pe conducta care alimenteaza baia cu apa rece o supapa de sens.
      Aceasta supapa nu da voie la apa sa circule invers si reduce riscul sa ramaneti in baie cu conducta, respectiv boiler, gol.

      Ștergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc pentru raspuns.Iarna se ia apa caci au ingropat teava de apa la 40 cm in pamant.Robinetul de la retea este inchis.Boileru are montat pe conducta de intrare o supapa ce nu permite apei sa se duca inapoi in bazin.Deci apa vine din bazin,trece prin supapa in hidrofor apoi intra prin teu la conducta retelei pe care intra apa pe timp de vara.Vara am un robinet ce inchid iesirea din hidrofor si dau drumu la conducta principala.Robinetul este montat tot in beci,deci nu am pierdere.Daca apa calda ar veni inapoi pe teava de apa rece,ar ramane in hidrofor din cauza supapei de sens montata la intrarea in hidrofor.Cand nu aveam montat hidroforul si dadeau drumu la apa,tot asa venea apa cu rateuri si sparcaieli dar isi revenea dupa vreo 200 litri consumate.Boileru se aeriseste cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arerisirea este simplu de facut, lasati robinetul pe apa calda si cand apa curge normal, fara rateuri, boilerul este aerisit si plin cu apa.
      Parerea mea este ca trebuie sa instalati o supapa de sens 1/2 intre conducta apa rece care alimenteaza boilerul si supapa de siguranta boiler.

      Mai bine contactati un instalator din zona si rezolvati problema cu hidroforul care impinge apa cu goluri de aer.

      Ștergere
  16. Multumesc frumos pentru raspuns.Montez supapa si vad ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am o intrebare,daca boilerul nu are loc sub chiuveta in pozitia corecta,poate fi pus si culcat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tipul de instalare este vertical, pe vertical trebuie fixat.

      Ștergere
  18. Ce se poate intampla daca il montez culcat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu functioneaza corect. Atat rezistenta pentru incalzire cat si conductele de alimentare si evacuare apa, sunt pozitionate diferit in cazul unui boiler pe orizontala fata de unul vertical. Riscati sa ardeti rezistenta sau sa nu primiti apa calda. Nu recomand sa riscati. Cititi cartea tehnica si respectati instructiunile de instalare si folosire.

      Ștergere
    2. depinde ce fel de boiler este!!!boilerul meu ariston velis poate fii montat in orice pozitie culcat sau in picioare dar se specifica asta de la producator!!!VERIFICA CE FEL DE BOILER AI CE SPECIFICA PRODUCATORUL PT CA IN MOD SIGUR TI SE SPUNE ACOLO SE POATE MONTA SAU NU IN ORICE POZITIE!!!

      Ștergere
  19. buna ziua am si eu o problema cu boilerul sau cu instalatia de alimentare cu apa.: de fiecare data cand folosesc bateria de la baie sau bucuatarie chiar si cand se incarca bazinul de apa de la wc tevile de apa incep sa trepideze si sa scoata un zgomot foarte puternic, mentionez ca abia am schimbat supapa de autoevacuare a presiunii ...crezand ca aceasta este cauza...dar nimic ... are cineva vre o ideie ce s ar putea intampla ??? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. faceti un cot undeva pe tevile de apa si dispar trepidatiile

      Ștergere
    2. Trepidatiile in tevi pot fi date si de un robinet care e montat invers (cele din fonta cu rozeta au sens de trecere a apei)

      Ștergere
  20. In situatia in care ai apa curenta " cu portia" eu as monta la o instalatie normala un T intre supapa si boiler, din el as lega bateria la apa rece iar la iesirea din boiler pe apa calda inca un T la care as pune un aerisitor automat. Astfel cand vine apa boilerul se umple cu apa pentru ca aerul este scos pe aerisiror. Aici avem 2 siruatii: 1 cand este apa in retea si se foloseste boilerul in modul normal, si 2 cand nu avem apa decat pe cea din boiler care se poate folosi pe robinetul de apa rece de la baterie, aerisitorul va da voie sa se goleasca boilerul. Desigur boilerul nu pote fi tinut sub tensiune doar cat are apa.
    Se mai poate folosi un presostat langa aerisitor ca cel de la hidrofor, acesta ar alimenta boilerul cand e sub presiune si ar taia curentul cand scade presiunea

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua, an un boiler ariston de 80 l cu rezistenta de 1800w.ce se intampla daca schimb rezistenta cu una de 1500w ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timpul de incalzire al apei creste din cauza ca rezistenta este putin mai slaba.

      Ștergere
  22. Salut,detin un boiler ariston pro 80 l bitermic si nu este folosit pe electric prea des...insa cand porneste electric indiferent de temp apei din int. lui term functioneaza maxim 5min dupa care face pauza alte 5. Problema este iritanta pt ca dureaza ff mult incalzirea apei. Care poate fi problema termostatul sau rezistenta (incarcata de calcar)

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna, tuturor. Am si eu nevoie de o lamurire, ca nu cumva sa stric ceva. Am achizitionat pentru prima data si eu un boiler electric si as vrea sa aflu, daca e voie sa opresc fara grija alimentarea boilerului cu apa rece, pana se goleste apa fierbinte in cada. Da, am inteles ca apa calda este impinsa de cea rece, dar oricum am senzatia ca nu ma folosesc de capacitatea maxima a boilerului (de 80 litrii) din moment ce, cada se umple doar pe jumatate (adica cu vreo 50 litrii) de apa fierbinte, urmand sa vina/curga apa rece.
    Multumesc, anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In boiler avem rezistenta care incalzeste apa. Aceasta rezistenta nu trebuie sa incalzeasca pe gol. Dupa cum vedeti in articolul de mai sus eu am facut o modificare prin care golesc apa fierbinte din biler fara sa fie nevoie de apa rece cu presiune pentru a impinge apa fierbinte.

      Nu este nici o problema daca golim boilerul fara sa adaugam apa rece imediat. Important este sa deconectam alimentarea cu energie electrica a boilerului.
      Scoateti din priza, goliti apa fierbinte, umpleti boilerul cu apa rece si alimentam la curent. Nu alimentati boilerul pe sec, fara apa, asta duce la arderea rezistentei din boilerul electric. Incarcarea boilerului cu apa rece se face astfal:

      Aveti rece, teava semnata cu albastru, si cald, teava semnata cu rosu. In momentul cand deschideti robinetul de alimentare cu apa rece pe teava semnata cu albastru, la iesire pe teava rosie trebuie sa aveti bransat robinet si acesta sa fie deschis. Cand curge apa pe acest robinet instalat la teava semnata cu rosu, inseamna ca avem boilerul plin si il putem alimenta cu tensiune, cand dorim.

      Ștergere
    2. Ah, perfect! Si Multumesc Foarte Mult!

      Ștergere
  24. zughravule nu ai inteles ce face o valvula de presiune si tot ce ai facut e inutil. apa intra oricum in boiler oricand. valvula de presiune nu opreste sa intre apa doar evacueaza apa din boiler in caz de presiunea in boiler depaseste 8 bar. ce ai facut e complet inutil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu ati citit articolul sau ati citit pe sarite si din aceasta cauza spuneti asta.

      Ștergere
  25. A 4-a oară schimb boierul...se tot sparge și curge. Am montat și un vas expansiune, are și supapa pe apa rece, dar tot la 2 ani crapă

    RăspundețiȘtergere
  26. Stau la etj 3 și am montat un boiler electric. Dar nu se umple. Cred ca e de la presiune. Ce sa fac? Sa iau o pompa mica sau de acvariu sa bage mai cu forța?

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua ,o intrebare ,am un boiler de 80 litri si unu de 60 litri ,vreau sa le instalez la o singura baie .Intrebarea este cum si daca le pot instala inpreuna sa lycreze la o dingura vana in acelas moment si pe aceias instalatie.

    RăspundețiȘtergere