Cum aplicam vopseaua lavabila cu trafaletul

Dupa cateva articole, am ajuns si la vopsirea peretilor cu vopsea lavabila. Am curatat peretii, reparat, coltare metalice lipite, gletuit peretii, amorsat, iar acum urmeaza sa vopsim peretii cu vopsea lavabila de interior. Vopseaua lavabila se gaseste in magazine la galeti si are culoarea alba.

Pentru coloratul vopselelor lavabile se folosesc pigmenti. De preferat este sa comandati vopsea colorata, pe calculator. Nu trebuie sa stiti decat dimensiunile camerei si alegeti nuanta din paleta de culori . Vanzatorul trebuie sa stie aproximativ cata vopsea trebuie sa cumparati.
Alt avantaj, sa comandati vopseaua la calculator, este acela ca ei folosesc numai lavabila si pigmenti de calitate. Mai avem nevoie de trafalet cu tava ( trafalet din carpa, nu burete, cu latimea de 20cm.), pensula medie, una mai micuta pentru spatii greu accesibile si una pentru linii cu care se aplica  lavabila pe colturile mai pretentioase. Folosim si scoci de hartie lat ( am lipit scoci pe tocurile usilor si geamurilor cand am dat glet ).

Dupa ce am frecat peretii cu smirghel, si am dat amorsa, trebuie sa inlaturam acel scoci si inlocuit cu altul.

Cum se aplica vopseaua lavabila

Pentru inceput udam trafaletul si pensula cu apa curata si le stergem cu o carpa uscata. La introducerea lor in vopsea acestea nu trebuie sa fie uscate. Prima data dam tavanul cu vopsea lavabila alba. Dupa doua chiar trei maini tavanul trebuie sa fie alb imaculat. Vopseaua alba se dilueaza cu putina apa si se amesteca foarte bine ( proportie apa in lavabil 5-10% ).

cu ce dam lavabila cu ce vopsim glafuri

Folosirea trafaletului
Se toarna cate putina vopsea alba in tavita trafaletului. Trafaletul se ruleaza in tava usor pana este acoperit de vopsea. Tot in tava se stoarce prin apasare de acele riduri din fundul tavi. Nu adaugati multa vopsea in tava. Capetele trafaletului trebuie sa ramana curate. In caz ca intra vopsea la capete stergeti cu pensula ( se poate prelinge pe perete sau curge din trafalet pe jos ).

Cu pensula dam la colturi si cu trafaletul pe spatii intinse. Cand asezati trafaletul cu vopsea lavabila pe perete, nu apasati prea tare. Se apasa pe el treptat in timp ce dai, si vopseaua lavabila se intinde pe perete. Dupa ce am terminat cu tavanul si este uscat bine, ne apucam de pereti.( tavanul trebuie sa fie bine uscat sa puteti lipi scoci pe coltul tavanului ).

trafalet carpa rola carpa lavabila

Vopsirea peretilor cu lavabila colorata

Daca nu manuiti bine pensula trebuie sa lipiti scoci pe colt pentru a nu atinge tavanul cu vopsea lavabila colorata.

Dupa ce ati spalat bine trafaletul si pensula de lavabil alb ( trebuie spalat foarte bine trafaletul la robinet pana nu mai iese alb din el, dupa care sa stea la scurs pentru a nu avea apa in el. Se poate spala cu apa calduta ), desfacem cutia cu vopsea lavabila colorata.

Preturi vopsea lavabila

Adaugam 4 - 5% apa si amestecam bine ( apa se adauga in functie de vopsea si cum absoarbe suportul ). Stergem cu pensula culoarea ramasa pe marginea galetii. Totul trebuie sa fie omogen. De preferat este sa puneti vopseaua in alta galetuta curata daca acea galeata are urme de culoare inchisa pe margine. Punem intr-o galetuta micuta culoare ( de smantana sau vedeti ce gasiti prin casa ), luati pensula si din acea galetuta va apucati sa da-ti marginea de sus a unui perete.

Nu dati toate colturile camerei inainte. Se usuca inainte sa ajungeti cu trafaletul acolo si nu e recomandat. ( sper ca intelegeti ce vreau sa spun ). E bine sa mergeti cu totul. Cand aplicati vopsea cu pensula incercati sa nu frecati prea tare. Nu intinde rau vopseaua.

Aplicati prima mana de vopsea lavabila toata camera. Dupa uscarea primului strat, aplicam a doua mana de vopsea lavabila fara sa mai dam amorsa. Dupa prima mana de vopsea lavabila se cunoaste bine finisarea peretilor. Daca observati ceva zgarieturi in urma finisarii cu smirghel, se poate face cateva retusuri cu super rigips.

 Dupa a doua mana de vopsea lavabila nu mai ramane decat sa desfacem scociul de hartie. In tot acest timp cat lucram la vopsirea peretilor trebuie sa tinem geamul deschis pentru aerisire, chiar si noaptea sa fie rabatat.
Spor la vopsit!
Articole Similare:

36 de comentarii:

  1. cum se comanda culoarea dorita pentru lavabil pe calculator

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, vreau sa vopsesc bucataria si as dori sa stiu urmatoarele lucruri: in bucatarie pe pereti este dat deja cu vopsea pe baza de ulei marca Farrow and ball. Acum vreau sa dau cu vopsea pe baza de apa, acceasi marca. Vopseaua de pe pereti este in stare buna, fara crapaturi sau murdara. Vreau sa stiu daca trebuie sa o dau jos sau pot da peste ea? trebuie sa dau cu amorsa sau nu? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca folositi aceeasi vopsea nu sunt probleme si nu trebuie sa amorsati ( stergeti peretii si tavanul cu carpa umeda si vopsiti cu trafaletul ).

      Vopseaua pe baza de apa nu merge peste vopsea ulei sau diluant. Priza face dar zugraveala nu are rezistenta. Trebuie inlaturata vopseaua veche, finisat gletul, amorsat, si vopsiti cu lavabila pe baza de apa.

      Ștergere
  5. Buna ziua, la doi ani dupa ce am construit casa mi-a aparut pe toate tavanele din rigips urmele profiluilui ( aluminiu) de care a fost prins rigipsul. Acum vreau sa zugravesc si nu stiu ce sa fac ca sa dipara aceste urme si sa nu mai apara din nou dupa ce zugravesc. Mentionez ca nu stiu daca constructorul a dat cu amorsa si a gletuit tavanele inainte de a da cu vopsea lavabila. Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru a reziolva aceasata problema. Multumesc.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am mai auzit pana acum sa apara urma de la profil prin placa de rigips ( probabil in pod nu ati pus vata minerala si iarna din cauza condensului profilul a transpirat ). Vad ca intrebarea este adresata si la contact, raspund prin email.

      Ștergere
  6. Buna ziua, la peretele care a fost montata cabina de dus a aparut umezeala pe partea cealalta in dormitor, am reperat de doua ori dar a reaparut iar la scurt. Trebuie sa dau faianta jos din cabina de dus sau sa chituiesc din nou toata faianta in cabina de dus? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde in ce loc apare umezeala, sa-mi dau seama am nevoie de imagine din baie si camera ( e posibil sa aveti bateria montata pe peretele cu dormitorul si conducta ingropata in perete transira sau scapa apa la coturile care ies la baterie ). Si la aceasta intrebare discutam prin email, vad ca intrebarea de sus si aceasta sunt puse de aceeasi persoana la contact.

      Ștergere
  7. Buna ziua, am pereti care au fost vopsiti in urma cu 10 ani cu vopea lavabila, vreau acum sa ii revopsesc tot cu lavabila, trebuie inlaturata cea precedenta sau pot da pe deasupra? Si stiti cumva care e diferenta intre vopselele lavabile si cele superlavabile? Multumesc mult pentru articlolele si sfaturile utile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stergeti peretii cu carpa absorbanta inmuiata in apa curata cu putin detergent pentru vase. In caz ca peretii absorb tare este necesar sa amorsati dupa care urmeaza sa vopsiti cu lavabila. Diferenta intre vopsea lavabila si vopsea superlavabila este, super. Sunt diferente intre marcile de vopsele lavabile fie ca este cu super sau fara.

      Ștergere
  8. Va multumesc mult pentru ajutor!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara, am un necaz mare cu vopsirea tavanului, care acum 5 ani a mai fost vopsit cu lavabila de meseriasi si chiar si acum se prezenta perfect doar ca nu mai era asa alb, si fiind in concediu am hotarat sa-mi vopsesc eu apartamentul. Am spalat peretii, am aplicat amorsa si la aprox 12 h am inceput sa vopsesc tavanul. Dezastru , se vad clar delimitate portiunile patrate pe tavan ce la dau cu trafaletul si tot felul de reflexii ale luminii, am dat o mana si sunt in pragul disperarii, e oribil ce am facut, care e secretul unde gresesc, daca vopseaua e policolor, amorsa la fel, trafalet fara exces de vopsea, vopseaua nediluata, vopsesc in bucati de cca 1 mp, vopsesc in sensul luminii, perpendicular pe fereastra si e varza tavanul, ce sa fac va rog frumos ! Cu respect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte cald, tavanul incintat si absoarbe foarte rau. Cu bidineaua si apa rece de la robinet, udati tavanul pe lat, jumatate. Introduceti o coada de matura sau mop in trafalet si vopsiti cat mai rapid fara intreruperi lungi. Policolorul este foarte bun si pentru nuantat dar pentru alb dar, trebuie diluat. Nu merge sa vopsiti cu lavabila asa groasa pentru ca nu da voie sa intindeti vopseaua bine, mai ales acum pe caldura asta ( sper sa nu fi stricat finisajul gletului cand ati aplicat vopsea asa groasa ).

      In mare asta e problema, temperatura ridicata, vopseaua prea groasa si nu aveti telescop la manerul trafaletului pentru a rula portiune mai mare pe tavan. In caz ca aveti portiuni unde lavabila a lasat dare din cauza ca a tras repede iar stratul a ramas gros, slefuiti cu smirghel. Bafta si nu faceti pauza pana nu terminati tavanul de vopsit atunci cand va apucati.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru timpul acordat, sunteti un om deosebit !

      Ștergere
  10. Interesant, ce sfat bun, cu acea coada de matura sau mop pentru a face trafaletul mai lung, buna treaba, chiar ma gandeam ce o sa fac eu imediat ce voi incepe sa dau cu lavabil, bine, ca acum e timpul mai rece, e septembrie pe terminate, iar aici la munte in Petrosani e un pic si mai rece decat in alte zone din tara. Multumesc pentru sfaturile si ideile pe care ni le dati, ramane ca noi sa vrem sa le citim pentru a le pune in practica daca vrem.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara. Am si eu o nelamurire: la interior casa are aplicat gletul de finisaj. Ce ar trebui sa fac mai intai, sa montez usile de interior, sa zugravesc? Care sunt etapele si in ce ordine? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar fi timpul sa montati usile pentru ca sunt reparatii de facut pe langa tocuri. Normal era sa montati usile inainte de gletuirea peretilor.

      Ștergere
  12. Va multumesc. Urmatoarele etape ar fi: montat usi interior, relizarea instalatiei de incalzire; zugravit si finisaje pardoseli? Astept raspunsul dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Montat usile, reparatii si finisaje pe langa tocurile usilor, amorsat, vopsit tavan si pereti cu lavabila, oprita culoare lavabila pentru retusari, montare instalatie incalzire, retusari ( mici reparatii cu ipsos pentru imbinari si vopsit cu lavabila ) si ramane pardoseala de rezolvat ( orice ati pune pe jos, parchet sau gresie, taiati si preparati material in alta incapere ).

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspunsuri. Multa sanatate.

      Ștergere
  13. Am in bucatarie varuit cu var normal. Acum vreau sa dau cu lavabil. E de ajuns sa smirghiluiesc si sa dau cu amorsa si apoi cu vopsea lavabila? Sau ar trebui sa fac ceva mai mult?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomandat este sa curatati peretii de var, faceti reparatiile, lipiti coltare metalice cu ipsos pentru imbinari, amorsati, doua maini de glet pentru finisaje, slefuit, amorsati si urmeaza doua maini de vopsea lavabila.

      Se poate vopsi cu lavabila peste var daca varul este foarte rezistent. Daca nu sunt multe straturi de var si varul nu da semne ca s-ar desface usor de perete puteti vopsi peste var. Cand vopsim cu lavabila peste var trebuie sa diluati lavabila ceva mai mult altfel vopseaua groasa si lipicioasa e posibil sa traga stratul de var dupa trafalet. Lasati amorsa si prima mana de lavabila sa se usuce foarte bine inainte sa vopsiti a doua mana ( corect ar fi sa procedati cum am scris mai sus pentru rezultate mai bune si rezistenta de lunga durata ).

      Ștergere
  14. Multumesc mult de ajutor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am si eu o problema i dormitor. De 5 animale de la ultima zugraveala au inceput sa apara câteva pete ca de ulei. Nu sunt sigur de ulei. Am încercat sa le sterge cu diferite solutii dar nici un rezultat. Ce ar putea fi si ce sa faci. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara am si o problema poate ma ajutati am o camera zugravita cu lavabila de 7 ani, trebuie spalati pereti sau dat numai cu amorsa?Dupa spalare. amorsa vreau sa schimb culoarea trebuie sa dau un strat de lavabil alb, sau direct culoarea dorita? Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spalati peretii, amorsati si aplicati lavabila colorata in doua straturi. Daca nu schimbati nuanta, in general este suficienta o singura mana de lavabila.

      Ștergere
  17. Florin Cirstoiu19 ian. 2016, 08:52:00

    Va rog sa-mi spuneti ce este materialul ce acopera peretele din filmuletul german. Pare un fel de tapet. Sau este altceva? Am vazut la cineva in Danemarca acelasi lucru dar n-a stiut sa-mi spuna ce era...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu specifica in descrierea videoclipului. Dupa parerea mea avem de ales intre doua variante: tapet sau textura. Mai sigur merg pe varianta ca are lipit pe pereti un tapet cu patratele rustic dar, este posibil si textura. Plasa de fibra daca este lipita cu material mai subtire obtinem o suprafata asemanatoare, dar nu, merg pe varianta tapet rustic.

      Ștergere
    2. Florin Cirstoiu24 ian. 2016, 19:14:00

      Multumesc pentru raspuns. Am mai studiat pe net si cred (sunt aproape sigur) ca este vorba de tapet din fibra de sticla. Oricum ar fi, multumesc pentru ceea ce faci.

      Ștergere
  18. Bună ziua, am și eu o problema! Am dat tavanul cu var lavabil și mi rămân dungi, poate fi de la frig? Afară sunt 6` și am căldură oprita. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. BUna ziua!

    Azi am terminat de zugravit in sufragerie cu stratul 2, si dupa uscare am observat ca au ramas niste dungi verticale, care se observa doar cand te uiti din unghi. Din fata privit, peretele arata perfect. Oare ce am gresit? Mentionez ca am avut o vospea Apla colorata la calculator, si am zugravit dintr-o data, fara pauze. La zugravire am mers de sus in jos. As vrea sa mai dau un strat, p[oate fac sa dispara dungile...Vreun sfat? Oare cum sa aplic vopseaua cu trafaletul si sa nu iasa dungi dupa uscare? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Unde se poate da comanda de vopseaua Farrow And ball??acum doi ani am folosit vopseaua asta pe baza de apa in Bucătărie acuma Vreu săi schimb culoare sa o vopsesc griu și Nustiu cum sa fac rost de vopsea unde as putea sa o găsesc Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  21. Folositi o vopsea lavabila Vitex Classic si un trafalet profesional de la https://www.bricopoint.ro/rola-trafalet-goldline-d.html si veti obtine niste superpereti.

    RăspundețiȘtergere