Despre repararea si vopsirea usilor de interior

Aflati cate ceva despre chituire, curatare si vopsirea usilor vechi de interior. Usile din interiorul apartamentului se pot schimba cu termopan, lemn masiv, usi metalice sau la comanda. Multi nu ne permitem sa facem aceasta schimbare.

Sa presupunem ca am zugravit camera si nu avem bani sa schimbam usa. Iata pasii care trebuie urmati pentru vopsirea unei usi.

Primul lucru care trebuie facut este reparam si sa facem sa se inchida usor ( fara sa frece pe toc sau sa joace din balamalele vechi ). O tragem din balamale si scoatem balamalele din usa si toc. Scoatem pe rand fiecare balama. Cum fixam balamalele sa nu aiba joc. Prima data incepem cu usa.
Scoatem o balama din holsuruburi sau cuie ( depinde in ce a fost prinsa ). Curatam balamaua de vopsea si o indreptam. In gaurile care au fost holsuruburile sau cuiele adaugam dopuri de lemn. Dintr-o bucata de lemn brad facem cateva dopuri sa umplem gaurile. Apoi punem balamaua pe pozitie si cu autofiletanta sau surubelnita, infiletam holsuruburi noi. Astfel balamaua va fi bine fixata fara a mai avea joc.

Curatarea usiiCu un spaclu curatam vopseaua care se defoliaza de pe toc si usa. Frecam cu smilgher de 100 usa si tocul. Trebuie sa ramana o suprafata fara urme de vopsea scursa. Daca avem masina se slefuit e si mai bine. Dupa ce am terminat stergem usa si tocul cu o carpa umeda pentru a inlatura praful. Daca usa tine in toc, acesta trebuie luat la rindea. Daca tocul se misca, trebuie fixat in diblu. Se da gaura prin toc cu percutanta, burghiu lung de 8. Fixam tocul cu un diblu 8 x 80.

Chituirea usii
Chituirea o facem cu ipsos si aracet. Avem nevoie de aracet, ipsos, spaclu si cancioc. Preparam ipsos cu aracet in cancioc ( materialul trebuie facut cat mai gros, fara sa adaugam apa ). Cu spaclul reparam toate gaurile, crapaturile si locurile unde s-a cojit vopseaua. Daca avem gaura mai mare, adaugam hartie igienica inmuiata in apa, dupa care facem reparatia. La gaurile mai mari facem reparatia in doua etape ( bagam hartia inmuiata, dam o mana de aracet cu ipsos, dupa uscare mai tragem o data cu spaclul. Daca incercam sa scoatem reparatia din prima, materialul crapa dupa uscare. Dupa chituire lasam materialul sa se usuce. Frecam cu smilgher si stergem praful cu carpa umeda pentru a inlatura praful.

Inainte de vopsire
Inainte sa ne apucam de vopsit, usa si tocul trebuie sterse cu carpa inmuiata in diluant. Folositi manusi de cauciuc, diluantul usuca pielea.

Cata vopsea intra la o usa
Pentru vopsirea unei usi avem nevoie de un kg de vopsea si diluant.

Vopsirea usii


scule vopsit usaSa vopsim usa avem nevoie de pensula medie, trafalet burete cu tavita si carpe de sters. Desfacem cutia de vopsea cu surubelnita lata. Adaugam 3 linguri diluant si amestecam foarte bine vopseaua cu un betisor, panza de bomfaier sau ce gasiti in asa fel incat, frecati bine pe fundul cutiei. Asezam cateva ziare pe jos pentru a proteja pardoseala in caz ca pica vopsea. Cu usa scoasa din balamale, ne apucam sa vopsim tocul. Luam pensula si cutia cu vopsea, vopsim tocul in intregime. Am terminat de vopsit tocul, acum vopsim marginea usii unde sunt prinse balamalele. Prindem usa pe toc, cu ea intredeschisa vopsim cu trafaletul partea din interior. Apoi partea exterioara.

vopsea usi interioareusa interior vopsita

repararea usilor vechi

Vopsirea usii cu trafaletul

Turnam vopsea in cutia trafaletului. Inmuiem trafaletul in vopsea si scurgem surplusul pe tavita. Aplicam pe usa fara sa apasam prea tare. Intindeti vopseaua bine, nu lasati stratul gros.

Dupa vopsirea usii
Dupa vopsire trebuie sa verificam tocul si usa. Daca se scurge undeva vopsea trebuie sters cu pensula. Nu lasati dare de vopsea. Am terminat de vopsit usa, prima mana.

usa cu trafaletul
A doua mana de vopsea
Mana a doua de vopsea se aplica numai dupa ce prima mana este foarte bine uscata ( sa nu prinda la mana ). In general prima mana de vopsea este uscata dupa 24 de ore. In timpul aplicarii vopselei cat si dupa vopsire, pana la uscare, se tine geamul deschis. A doua mana de vopsea o dam exact cum am dat-o pe prima.

Cum tinem sculele pana sa vopsim a doua mana, cum le spalam la finalul lucrarii
Sa presupunem ca am terminat de dat usa, o mana. Stergem si scurgem cutia trafaletului, de vopsea. Turnam in doua trei randuri diluant in cutie, trecem de fiecare data trafaletul prin acel diluant si stoarcem cu pensula. Diluantul se toarna intr-o cutie in care se tine pensula acoperita cu ziar sau carpa. Cutia trafaletului trebuie stearsa cu o carpa uscata, iar trafaletul invelit intr-o punga chiar doua sa nu ia aer. In felul asta protejam sculele pana dam a doua mana de vopsea. La finalul lucrarii, acestea trebuie spalate cu diluant dupa care sunt spalate in apa calda si detergent.

Promit sa va spun si cate ceva despre vopsirea usilor in degrade, in viitorul apropriat. Aboneaza-te la blogul meu pentru articole utile.

usa veche interior

vopsirea usii degradeusa vopsita degrade
Articole Similare:

18 comentarii:

  1. Frumos articol. Structurat pe pasi si pozele arata exact momentele importante...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Iti recomand sa vezi si asta:

      http://despreglet.blogspot.com/2012/07/cum-se-monteaza-si-fixeaza-usa-de.html

      Ștergere
  2. Asa cum am promis, acum gasiti si articolul despre vopsirea usilor in nuante diferite, degrade, la adresa de jos:

    http://despreglet.blogspot.com/2012/08/vopsirea-usilor-degrade.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Articolul acesta este o minune, multumesc de informatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Dan, ce marca de vopsea recomandati? Am din nou de vopsit niste usi vechi de 40 de ani, sunt in stare foarte buna. Dar problema este ca dupa fiecare tura de vopsit, la 1 an de zile se ingalbeneste si arata urat.
    Va rog sa imi recomandati o vopsea buna care sa ii mentina culoarea ca in prima zi!

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua interesant blogul. din pacate am incercat si eu sa reconditionez 3 usi si s-a despris stratul de lac initial. am cautat un furnizotr de usi serios, cu produse de calitate. majoriatea ofera chinezarii la pretuti care nu le da posibilitatea sa ofera calitate. dupa mai mult dimp de cautare am gasit urmatoarea firma care produce usi de interior si usi de intre in casa. usile de interior sut foarte frumoase, nu sut cele mai ieftine, dar se observa calitatea. cine doreste sa isi faca o impresie va las un link: http://kulttur.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua! Am vopsit o usa acum o saptamana si jumatate cu o vopsea lucioasa, si inca miroase, nu o pot pune la loc pt ca nu mai pot sta in camera. Este vreo solutie pt asa ceva, sa dispara mirosul mai repede? Vopseaua s-a uscat de mult, dar inca mirose destul de puternic. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil vopseaua nu este uscata complet. Folositi un ventilator, pozitionati un ventilator sa bata in zona unde aveti usa rezemata si grabiti uscarea vopselei.

      Ștergere
  7. buna! as vrea sa vopsesc si eu usa camerei, e o usa veche, din placaj, e vopsita de cel putin 10 ani. exista vopsea care sa nu fie toxica pentru un bebe de 5 luni? sau as putea folosi o vopsea lavabila? prinde vopseaua lavabila peste vopseaua normala? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautati dupa
      SAVANA Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior

      Ștergere
  8. Buna ziua,
    Am vopsit si eu o usa de lemn, initial lacuita dae nu am smilgheluito si rezultatul nu a fost cel asteptat...as vrea sa iasa alb lucios...oare se merita sa dau cu spray alb ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Am vopsit si eu o usa de lemn, initial lacuita dae nu am smilgheluito si rezultatul nu a fost cel asteptat...as vrea sa iasa alb lucios...oare se merita sa dau cu spray alb ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,

    Am de lacuit 3 usi de apartament, am inteles pasii care ii am de facut(smirghel de 100, chituire daca e cazul, smirgheluie, carpa umeda, lacuire).
    Intrebarii:
    - Pt. ca vreau sa dau cu lac trebuie sa folosesc smirghelul pana nu se mai vede de loc vopseaua veche? Pt. a nu se vedea cu pete...
    - Pot folosi lac de usa astfel incat sa-i inchid culoarea? Am vazut ca exita lac pt. lemn de diferite nuante.
    - Trafaletul pt vopsea/lac este special, sau este de acelasi fel cu cel de lavabila? Motivul pt. care nu e recomandata pensula este pt. ca lasa urme? In cazul acesta trebuie sa dau si pe rama usi peste pensula cu trafaletul?

    ps: Bun articolul !

    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este recomandat, sa indepartati orice urma de vopsea prin orice metoda. Incercati un slefuitor.

      Puteti folosi lac nuantat. Sa cititi cu atentie instructiunile pe ambalaj.

      Nu special, se poate vopsi la pensula dar cu acest trafalet micut aveti spor pe suprafete intinse.

      Ștergere