Cum plecam cu faianta | Tutorial despre primul rand de faianta

Cum pleci cu faianta asa mergi tot peretele. Placarea primului rand de faianta conteaza foarte mult, la asta ma refer in acest tutorial.

Placarea bailor sau bucatariilor cu faianta nu este chiar asa simpla pe cat pare

In cele ce urmeaza nu vreau sa vorbim despre cum se pune o baie cu faianta, sunt foarte multe de spus. Ma refer doar la cum si de unde incepem sa placam, cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand placam un perete. Curatati bine peretii de glet, glet de ipsos, vopsea, var sau ciment ramas in urma decopertarii faiantei vechi, dupa care amorsam din plin cu bidineaua.

Avem suprafata pregatita pentru placare cu faianta. Trebuie sa verificam nivelul si planeitatea peretilor. Pe rand cate un perete trebuie verificat cu ajutorul unui nivel, boloboc, poloboc sau cum ii ziceti voi, si un profil drept si lung.
Peretele trebuie verificat pe plan orizontal, vertical si diagonalele. Important este sa stim cu ce perete avem de-a face inainte sa ne apucam de placat. Prin aceasta operatie veti sti dinainte daca faianta merge pusa la nival in plan orizontal sau vertical. Daca avem o diferenta de doi centimetri aceasta merge adusa din adeziv, dar daca aceasta diferenta este mai mare trebuie sa ne ducem putin dupa perete sau sa incarcam peretii. In caz ca peretele este foarte stramb nu avem decat sa facem o incarcatura cu nisip si multibat.

Dupa ce am lamurit cu planeitatea si nivelul peretelui, alt aspect de care trebuie sa tinem cont este, dimensiunea placilor si inaltimea peretelui, asta daca placam pana la plafon. Indiferent cum alegeti sa montati placile, pe lung sau lat, trebuie sa masuram si calculam din plafon in jos cate randuri se incadreaza. Poate va intrebati de ce sa masuram de sus in jos, randul de placi de la plafon trebuie sa ramana cat mai intreg, adica sa taiem cat mai putin din acele placi, iar restul jumatate sau sfert de placa trebuie sa ramana jos. Prin acest mod de calcul faianta va avea un aspect placut, marginea de sus este mult mai vizibila decat partea de jos.

Bun, am lamurit aceste aspecte si urmeaza sa montam primul rand de faianta. Primul rand inseamna randul intreg de faianta, cel care vine deasupra acelui rest de jos. Sper sa aveti plafonul drept. Daca acesta nu e drept trebuie sa luam masura din coltul care este cel mai inalt, verificarea tavanului se face tot cu polobocul si profil pe lungimea acestuia.
montaj faianta
Luam masura din tavan si jos, unde vine baza primului rand de faianta, semnam cu un creion.

Acesta trebuie sa fie nivelul de la care plecam cu faianta. Mai jos cu 3 mm. de acest semn se fixeaza in perete o bucata de profil CD pe lungimea peretelui. Aceasta bucata de profil se fixeaza la nivel in dibluri 6x40. Pe acest profil sprijinim si reglam primul rand de faianta. In caz ca folositi coltare interioare si exterioare la colturile faiantei, acest profil trebuie sa fie mai scurt la capete pentru ca aceste coltare sa treaca pana la beton.

De preferat este sa pornim cu peretele pe care avem montata usa, mai exact cu portiunea de perete de langa tocul usii unde vine usa inchisa, si sa terminam dupa usa. Spun asta pentru ca, cat am fi de atenti si exacti in montarea placilor, pe toata lungimea baii placile ne mai fura, in sus sau jos. Daca incheiem cu faianta deasupra usii unde placile vin taiate, aceasta mica diferenta pe care o vom avea, acolo se poate fenta in asa fel in cat rosturile sa bata pe toata suprafata peretilor placati ( rosturile au un rol foarte important in dizainul lucrarii, tineti cont de asta si respectati bataile rosturilor de la un perete la altul sau de la un rand la altul.

Dupa cele spusa pana acum, urmeaza sa lipim primul rand de faianta. Preparam adezivul. Si adezivului trebuie sa-i dam importanta. nu cumparati cel mai ieftin adeziv, adezivul ieftin este mai putin bun, este adaugat mai mult nisip in el si se lucreaza mai greu, de preferat este sa alegeti ceva intre preturi.
cum plec cu faianta
Daca avem pereti perfect drepti, adezivul se aplica pe perete cu gletiera piepten, pe lungimea si latimea unui rand de faianta, apoi aplicam si pe fiecare placa in parte tragand cu pieptenul in sens invers decat am tras la perete. Daca nu avem pereti drepti, adezivul se pune pe placa si cu mistria formam careva spatii in adeziv, cand batem placa pe perete adezivul se aseaza mai usor. Important este dupa lipirea placii de faianta sa fim siguri ca aceasta are adeziv pe toata suprafata. Dupa ce am lipit si reglat primul rand de faianta, stergem fata placilor de adeziv cu o carpa umeda.

Mai sus am spus ca fixam Cd-ul mai jos cu 3 mm. de semn, asta pentru ca nu mergem cu placile pe profil ( in timpul placarii, intre placa de faianta si profil poate intra adeziv si e mai greu sa reglam randul de placi pe orizontala la poloboc ), intre profil si placi adaugam bucati mici de carton din cutiile placilor de faianta. Cu ajutorul cartonului in doua sau trei bucati reglam fiecare placa la nivel pe verticala si orizontala.

Daca peretii nu sunt la nivel e bine sa taiati placile din marginea randului, ganditi-va daca aveti un perete putin aplecat de sus, cand veti placa urmatorul perete la acel colt ramane in sus distanta in timp ce inaintati cu randurile, daca luati din placa de jos 2 cm. atunci cand veti ajunge la randul 5 poate aveti de taiat un centimetru sau mai putin dar nu ramane distanta. Daca peretele este lasat putin de sus atunci merge sa plecati pe urmatorul perete cu placa intreaga, automat cu cat urcati trebuie sa taiati din placi si totul este ok. De preferat este sa avem pereti buni dar mai rar gasesti asta.

Cand va apucati de un perete trebuie terminat. Nu lasati un perete neterminat pentru ca adezivul se intareste si randul de jos nu mai este flexibil la adaugarea si reglarea distantierelor. Placati un perete pana sus si apoi luati pauza de masa. Daca credeti ca nu aveti timp de placat urmatorul perete mai bine lasati pentru a doua zi, nu placati un rand - doua si sa continuati dimineata.

Alegerea distantierelor pentru faianta. Conteaza ce distantiere folosim. Nu cumparati distantiere micute si patratoase - sunt prea micute si se lucreaza greu cu ele, greu de asezat si reglat. Cele mai bune sunt acest stil de distantiere - vezi imaginea de jos. Grosimea recomandata a distantierelor pentru faianta si gresie este de 2 si 3mm.
distantiere faianta recomandate
Distantierele se scot a doua zi cu o surubelnita lata subtire apoi curatati bine rosturile de adeziv cu un spaclu micut. La curatarea rosturilor nu trebuie sa bagati spaclul pana la perete separand adezivul dintre placi.

Curatarea rosturilor de adeziv inseamna sa curatati marginile placilor de faianta atat cat tine grosimea faiantei ( asigurati-va ca nu ramane adeziv pe marginile laterale ale placilor de faianta ). Trageti cu spaclul usor de la colturile placilor spre mijloc, nu invers, riscati sa loviti colturile placilor si rupeti colturile.

Urmeaza sa desfaceti Cd-ul din dibluri si sa curatati bine si marginea de jos, aici curatati cu spaclul tot surplusul de adeziv pana la perete insistand mult pe marginea de jos a faiantei - trebuie sa ramana curata fara urma de adeziv. Dupa curatarea rosturilor de adeziv, spalam faianta cu carpa umeda frecand bine rosturile si partea de jos a ultimului rand de faianta.

Acum faceti curat, adunati distantierele care merg refolosite si prindeti Cd-ul pe urmatorul perete. Va apucati de placat dupa ce verificati peretele deja placat, am spus mai sus despre acea problema in caz ca peretii sunt putin inclinati.

Terminati de placat baia sau bucataria cu faianta la acest nivel dupa care se pune gresia. Dupa gresie urmeaza sa

umpleti golul ramas intre gresie si faianta

Masurati, taiati si placati partea de jos tinand cont de nivelul pe verticala al placilor de faianta deja lipite, cat si de distantierele faiantei, asa cum se vede si in imagini. Pentru reglarea placutelor de jos folosim tot carton din cutiile placilor de faianta. Despre chituirea faiantei am scris cate ceva, despre montarea gresiei si mai ales in baie unde trebuie sa dam cadere catre sifonul de scurgere al pardoselei, urmeaza sa adaug articol pe viitor.
faiantarea baiicum se pune faianta in baie
Termin aici cu acest articol si te invit sa vezi un rezumat al acestui blog, poate mai gasesti ceva care te intereseaza. Sper ca am fost util.
meserie faianta baie Articole Similare:

21 de comentarii:

  1. Buna ziua,
    Anul trecut am renovat bucataria, am dat jos gresia si faianta veche, varul, totul a fost curatat complet. Unul din pereti este din placi de BCA armat. Zugravul nostru a avut mari probleme cu acel perete si, pentru a-l nivela, a dat mai multe straturi de tencuiala, de adeziv pt polistiren. Ulterior a flacat peretele cu faianta. Acum...placile de faianta sunt crapate in proportie de 40% si procesul de crapare continua. Chiar arata totul foarte frumos cand s-au terminat lucrarile si acum... e jale.
    Dati-mi un sfat, sa daram peretele si sa-l reconstruiesc, sa stau si sa admir crapaturile faiantei...?
    Care ar putea fi cauza dezastrului?
    Eu zic ca straturile de tencuiala si adeziv nu au fost complet uscate si aceasta ar fi cauza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz e complicata treaba. Placa de faianta crapa numai in caz ca peretele se dplaseaza, respectiv acele placi BCA. Probabil placile BCA au fost crapate, nu au fost consolidate bine si incarcatura a fost data pe ele fara sa fie fixate si intarite in spuma sau alt material de consolidare. Peretele cred ca are lungime de cel putin 3 metri. Trebuie sa gasiti faianta acelasi model si sa luati lucrarea de la capat pe acel perete, rau e ca afectati si camera vecina acelui perete.

      Daca vreti sa vorbim in detaliu despre acest perete trebuie sa-mi scrieti la contact.

      Ștergere
  2. Este posibil ca faianta, imediat dupa montare, sa-si schimbe culoarea si sa para patata? E vorba de faianta Sanex, calitatea I, bej, care devine gri cand pui adezivul pe ea. E vreo sansa ca dupa uscare sa revina la culoarea initiala? Mesterul n-a mai intalnit aceasta situaie. O fi un defect de fabricatie? Multumesc pentru sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Din intamplare am intalnit astfel de model si dupa doua saptamani ( cand adezivul este complet uscat ) smaltul faiantei a revenit la normal. La mine nu au aparut pete, nuanta placilor s-a schimbat in culoare mai inchisa ( depinde de modelul faiantei dvs. ). Important este sa puneti adeziv pe toata suprafata placii, in caz ca nu-si revine la nuanta initiala placile raman putin mai inchise la culoare ceea ce nu este o problema dar daca ramane patat nu e de bine ( aspectul faiantei nu este chiar placut ).

      Spor la treaba!

      Ștergere
  3. se poate incepe placare cu primul rand de pe pardoseala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai in caz ca pardoseala este foarte dreapta si la nivel iar asta se poate proba cu ajutorul furtunului de nivel si sfoara. Semnati intr-un colt inaltimea unui rand ( masurati placa de faianta ), duceti furtunul pe colturi iar apoi trasati cu sfoara. Masurati cu ruleta din pardoseala pana in sfoara si astfel aflati daca merge sa plecati cu primul rand sau puneti al doilea iar apoi taiati din primul jos asa cum am spus in acest articol.

      Ștergere
  4. POATE VA INTERESEAZA.
    Faianta de pe peretii din baie si bucatarie in apartamentul in care locuiesc a fost montata pe ziare cu aracet. Aracet lichid dat pe perete, pus un rand de ziare peste care se da un rand de aracet lichid, cu bidineaua, alt rand de ziare, alt rand de aracet, aracet pe faianta, asezata faianta pe suportul de ziare cu aracet.
    De mai mult de 10 ani este in aceleasi conditii ca la inceput. A trebuit sa scot o portiune din faianta de deasupra baii, dar adeziunea intre faianta si perete fiind foarte puternica, m-am chinuit foarte mult. Am inteles ca este o metoda folosita in Izrael.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intre ultimul rand de jos si gresie, se lasa rost pentru a fi umplut cu chit sau se pune direct pe gresie. Daca se pune direct pe gresie si nu se mai poate baga chit, daca totusi nu se lipeste bine de gresie si va intra apa. Oare cum e mai bine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am recitit articolul si am inteles ca ati pus ca distantiere jos intre faianta si gresie, bucati de carton din cutiile placilor, deci ramane ceva spatiu care va fi chituit. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa ce meseriasul mi-a pus gresia pe hol folosind adeziv cm9 , placile au inceput sa se crape la calcare. In unele locuri s-au dezlipit, iar adezivul a ramas lipit de podea (ciment) gresia ramanand curata. Mi.ati putea spune cauza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru că nu au fost lăsate să se îmbibe cu apa, înainte de montare!

      Ștergere
    2. Adezivul face priza cu placa de gresie sau faianta chiar daca este uscata. In acest caz gresia a fost lipita cu ciment sau amestec de ciment cu adeziv, din aceasta cauza materialul nu a facut priza cu placa. Mai este o varianta, sa fi fost adezivul tras, vechi.

      Ștergere
    3. Nu mai invatati oamenii la prostii.Placile nu se imbiba in apa inainte de placare.Chiar poate fi un factor care poate impiedica aderenta.Toti producatorii de materiale precizeaza asta.Cand auziti de mesteri care monteaza astfel aratatile usa !

      Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua!
    Am citit acest articol de cateva ori pentru ca sa inteleg procedura pas cu pas. Mentionez ca am pereti perfect drepti fara nici un fel de denivelari(bca+plasa si adeziv de polistiren) si distanta intre plafon si podea uniform egala. Ce nu am inteles prea bine este procedeul cu profilul CD. trebuie sa masor de sus in jos ca sa determin numarul de placi (intregi) de faianta si sub ultimul rand de placi intregi o sa montez in plan orizontal acel profil?
    La masurarea randurilor de placi intregi voi lua in considerare si distanta pentru rosturi?
    Dupa ce termin de montat un perete(randurile de placi intregi) voi demonta profilul si dupa aceea voi placa cu bucati taiate?
    Va multumesc pentru tutorialele de pe acest site.
    Pe mine m-au ajutat la realizarea in regie proprie (100% singur)a tot ce tine de amenajari interioare.

    Astept cu interes raspunsul dvs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tavanul este perfect drept, asa ar fi normal: sa calculati randurile intregi pana la tavan + rosturi, sa prindeti profil, si sa incepeti treaba. Dar ce faceti daca pe toata lungimea va fura putin faianta sau aveti boloboc putin decalat?

      De preferat este sa lasam putin de taiat sus la tavan din ultimul rand, aproximativ 2 cm. Poate veniti cu faianta putin mai jos sau mai sus pe toata lungimea pana terminati baia, si atunci?
      Din aceasta cauza e de preferat sa porniti cu placarea faiantei de la usa sau alt punct unde sa nu se lipeasca rosturile pe orizontala.

      De exemplu: incepeti placarea cu peretele de dupa usa, fixati profil, placati peretele pana la tavan unde taiem putin din ultimul rand. Demontam profilul si curatam bine sub faianta, sub primul rand nu trebuie sa ramana adeziv asa ca trebuie curatat si spalata marginea placilor in aceeasi zi cand ati placat acel perete.

      Urmeaza peretele din dreapta, peretele urmator. Fixati profilul si inainte de a ne apuca de placat masurati latimea si impartiti la dimensiunea placilor. Sa nu plecati cu placa intreaga si sa terminati randul cu fasie de 1 cm latime, intelegeti? Eu de obicei incep cu restul de placa de la peretele placat. Dar si din asta tai 1 cm. Chiar daca totul e bine si trebuie plecat cu placa intreaga tot iau din ea 1 cm. Si daca folositi coltare interioare pvc. tot e bine sa luam din primele placi ceva pentru ca avem un rest de siguranta si daca se intampla sa nu mergem perfect orizontal cu randurile, tot nu ramane gol la colt ca din acest centimetru lasam. lipim a doua placa iar pe prima o masuram pana in peretele placat si taiem.

      Imi este greu de explicat si mai ales ca acum vin dupa o zi de munca si sunt obosit dar, incerc poate este de folos.

      Continuati cu placarea peretilor si ajungeti la ultimul care face legatira cu primul pe care l-am placat. Daca am inceput cu placarea dupa usa observam ca rosturile pe orizonrala le putem fenta usor ca avem doar portiunea de sus, usa. Ce faceam daca nu era usa? Cam asta ar fi in mare.

      Dupa ce placati toata baia, ati curatat si sters sub faianta adezivul, urmeaza gresia. Placati tot cu gresie. Acum vine restul, ce a ramas intre gresie si faianta. Masurati fiecare placa in parte si taiati, pregatiti un perete si lipiti. Sub aceste placi reglati pe gresie cu carton bagat sub placi. Taietura vine jos la gresie. Multi adauga coltar interior aici jos dar eu cred ca mai bine inchide chitul in aceasta zona.

      Mai trebuie luat in vedere ca aceste bucati de jos sa nu ramana prea micute sau daca gresia vine in cadere sa nu dispara unde are inaltime. Eu merg pe minim 10 cm jos. Sub 10 nu las aceasta distanta, mai bine urc putin cu randurile si mai iau de sus inca 5 cm. sa zicem. Depinde ce inaltime aveti si cat au placile pe care le-ati cumtarat.

      Daca aveti de gletuit tavanul sau il driscuiti cu tinci de interior e bine sa o faceti dupa ce ati terminat cu placarea peretilor, placile intregi ( adica inainte sa puneti gresia ). E bine sa faceti asta dupa placare pentru ca la tavan mai ramane ceva, nu cred ca taiati chiar la fix ultimul rand si cand o sa gletuiti tavanul, stratul de glet inchide aceasta distanta de la placa la plafon.

      Inca ceva si gata. De obicei multi prefera sa lase distanta sus, intre 5 si 10cm. , si placile sus vin intregi. Dupa placarea peretilor, fixeaza profil, si placheaza tavanul cu rigips. Sunt variante multe dar depinde de situatie.

      Ștergere
  10. Va multumesc pentru raspuns.
    O sa analizez ceea ce mi-ati scris si sper ca rezultatul sa fie un succes.

    RăspundețiȘtergere