Mastile pentru aerisire la bloc, bucatarie, hol sau baie, sunt construite din BCA, caramida sau beton armat cu plasa. Daca dorim sa gletuim sau placam cu faianta aceste incaperi unde se afla mastile, trebuie mai intai sa decojim peretii inclusiv aceste aerisiri ridicate pe colturile interioare ale peretilor.
Aerisirile din apartamente sunt construite cu doua scopuri:
1. masca prin care trec conducte sanitare ( alimentare apa potabila si scurgere reziduri ) sunt construite cu scopul de a masca aceste conductele.
2. mastile goale sunt construite pentru aerisirea incaperilor ( pe aceste aerisiri gasim montate site cu plasa pentru aerisire sau ventilator ). Placile din beton sunt gaurite jos si sus iar aerul circula din subsol pana pe bloc unde are iesire.
Recomand sa cititi si: Despre aerisire baie si bucatarie - ventilatia spatiului
Nu vreau sa lungesc articolul si trec direct la subiect. Prezint un mod de reparare si consolidare masca din apartament in functie de materialul din care a fost construita.
Cum reparam masca zidita in caramida?
Cand decojim o aerisire zidita din caramida putem avea surpriza neplacuta sa cada incarcatura coapta sau mancata de umezeala. In aceasta situatie reparam cu material preparat cu nisip si multibat ( mortar ). Udati caramida din plin cu apa ( stropiti foarte bine cu bidineaua si apa curata ) si incarcati - driscuiti cu nisip si multibat.
Cum repar masca crapata din BCA?
In cazul mastilor si aerisirilor construite din BCA trebuie sa curatam zugraveala veche cu atentie pentru ca acest suport este mai slab. Cu toate ca facem tot posibilul sa nu darmam aerisirea avem surpriza neplacuta sa observam sub stratul de zugraveala: fisuri, crapaturi, sparturi in BCA.
In acest caz trebuie sa amorsam ( oricum amorsam toata incaperea inainte de a incepe sa facem reparatiile ) si adaugam spuma poliuretanica in crapaturi si sparturi ( daca spartura este mai mare de 2 cm., spargem bucati BCA, adaugam dopuri si pe langa dopurile din BCA adaugam spuma ).
Dupa uscarea spumei veti observa ca aerisirea este mai solida. Taiem spuma la nivel cu BCA-ul si armati toata aerisirea de sus pana jos cu plasa fibra si adeziv pentru polistiren ( armarea se face exact cum armati polistirenul iar la margini treceti cu plasa aproximativ 5 cm. pe pereti ).
Cum reparam aerisirile mascate cu placa din beton armata cu plasa fibra?
Beton cu plasa de fibra pe interior tunat in forma U sau L, fixat in platbanda puscata cu bolt in perete, un mod rapid de mascare al tevilor. In aceasta situatie procedam in felul urmator:
curatam aerisirea, scoatem ipsosul dintre perete si aerisire, taiem platbanda cu flexul, rupem bolturile cu ciocanul si inlaturam placutele metalice, amorsam din plin betonul ( in acest moment observam ca masca din beton se poate trage din colt pentru ca nu mai tine in pereti ), adaugam doua pene din lemn brad sus intre tavan si masca pentru a fixa masca si acum tot ce urmeaza sa facem este scris mai sus la reparare masca BCA.
Mastile sau aerisirile din material plastic.
Aceste masti din plastic se pot placa cu rigips verde. Taiati din placa de rigips fasii pe lungime si latime pereti aerisire si fixati in suruburi autofiletante rigipsul direct pe plastic ( simplu, nu? ). Dupa fixare rigips adaugam spuma pe margine, taiem surplusul de spuma si aplicam banda fibra cu chit pentru imbinari.
Ultima varianta. O varianta din ce in ce mai folosita in zilele noastre este sa desfacem aceste aerisiri si construim schelet metalic din profil ud si cd. Pe acest schelet prindeti rigipsul verde fara sa adaugati vata minerala. Pe margini adaugam spuma poliuretanica, taiem surplusul si aplicam banda fibra cu chit pentru imbinari.
Eu_eu
RăspundețiȘtergereSalut, cum se numesc acele profile din fier pentru ridicat zidaria dreapta?
Sunt niste "tevi" patrate pe care pui ata din capat in capat, pentru a merge drept cu zidaria.
Sfoara pentru zidarie se prinde pe cadru metalic sau infigeti doua cuie in materialul dintre caramizile care formeaza reperul colturilor iar de aceste cuie se leaga sfoara. Sfoara se intinde si reglati pozitia pe muchia superioara a caramizilor zidite la colt pentru reper. In general se foloseste procedeul de fixare sfoara pentru zidarie in cuie, mai rar vezi zidari care folosesc cadru metalic.
ȘtergereEu_eu
RăspundețiȘtergerede ce nu folosesc cadrele metalice, nu s-ar executa mai repede zidaria?
va intreb din curiozitate, scuze de deranj.
Lucrez zidarie foarte putin ( inchid o usa de balcon, ridic o masca sau zidesc un balcon), ce tine de interior. Nu zidesc case de la temelie si nu pot sa-mi dau cu parerea in aceasta privinta ( am raspuns din punctul meu de vedere, din cate am vazut in zona unde locuiesc si lucrez - poate nu am vazut cei mai buni zidari sau in aceasta zona asa se obisnuieste ).
ȘtergereIn general un meserias conteaza cum pleaca in meserie, de cine este initiat si mai greu isi schimba modul de lucru pentru ca este obisnuit sa lucreze intr-un mod pe care el il alege pana la urma, pentru ca in timp mai vezi si pe altii cum procedeaza si ramane la alegerea fiecarui om daca doreste sa incerce si altceva sau o tine pe a lui de buna. Sunt zugrav de interior si zidaria e alta meserie dupa parerea mea, greu sa gasesti meseriasi sa le faca pe toate si chiar daca stie pana la urma alege si merge pe ce considera ca i se potriveste mai bine.