Cum lipesc tavan fals din polistiren

Sa va spun cate ceva despre lipirea tavanului fals din polistiren. Placile de tavan fals se gasesc in magazinele materiale de constructii, in pachete cu 8 placi - doi metri patrati. Pretul variaza in functie de model si culoare. Cum alegem modelul potrivit.

Modelul si culoarea se alege dupa preferinta fiecaruia. Sfatul pe care vi-l dau este sa alegeti un model cat mai drept. Cu cat spatele placii este mai drept, se lipeste mai bine. De ce? Placile de polistiren se lipesc pe tavan cu un adeziv special. Adezivul nu se pune pe toata suprafata placii ( arat mai jos in video cat adeziv pun pe placa ), daca am pune pe toata suprafata, tot un model cat mai drept am alege pentru reducerea cheltuielilor.
Ganditi-va ce ar insemna sa umplem toata forma placii cu adeziv, daca o cutiuta de 1,5 kg costa cam 16 lei. Nu va speriati. Si modele mai complicate se pot prinde destul de bine dar consumul de adeziv este mai mare. Nu vorbim despre adeziv pentru polistiren sau gresie si faianta, este un adeziv special la galetuta 1 sau 1,5 Kg, pasta.

Cum lipim placile pe tavan

Masuram suprafata, cumparam tavanul si pasta. Pasta, 1,5 Kg pentru 5 metri patrati. Mai avem nevoie de amorsa.
Scule necesare pentru lipirea tavanului polistiren: - spaclu de 2 cm
- sfoara de trasat
- ruleta
- creion
- bidinea
- cater
- linie trasat de 60 cm

Trebuie pregatit tavanul. Pentru a lipi aceste placi, tavanul trebuie sa fie cat mai drept si curat. Daca e dat cu var, trebuie curatat cu spaclul si amorsat. Daca avem tavanul dat cu vopsea lavabila, doar amorsam. Amorsa se aplica cu bidineaua. Trebuie dat in plin nu doar sters tavanul, udati in plin tavanul.

Dupa uscare trebuie sa trasam. De la coltul din dreptul usii, pornim cu lipirea tavanului. Am vazut ca sfatul multor meseriasi este sa plecam cu lipirea tavanului din mijloc.

Eu va prezint metoda mea de lucru pe acest blog. Ramane sa decideti voi cum e mai bine. Din acest motiv eu va sfatuiesc sa cititi mai multe articole pe diferite bloguri si site-uri, va faceti o idee mai buna despre ce aveti de facut si cum veti proceda. Unde ramasesem? :))

La trasat tavanul din coltul unde avem usa camerei. Am realizat un fisier video postat pe contul meu youtube. Video din imagini schita pentru a intelege cum pun tavanul fals.


Sper ca am fost pe intelesul tuturor cu acest scurt tutorial video despre cum plecam cu tavanul fals.

Urmeaza sa aflam cata pasta se pune pe placa si cu ce intindem. Adezivul se pune pe placa si se intinde cu spaclul mic. Inca un filmulet in care vedeti cum se pune adeziv pe placile tavan fals.


Dupa cum vedeti nu se pune pasta chiar pe marginea placii. Daca aplicam pasta pe margine, aceasta iese in afara si cand incercam sa stergem se manjesc placile. Mai rau e in cazul cand avem tavan de culoare inchisa. Puteti pune mai multe puncte de adeziv. Eu in video arat cat e nevoie, daca aveti de unde nu strica.Important e sa aplicati pe partea care atinge tavanul, nu in golurile modelului.

De ce trebuie sa mai tinem cont:
  • Caterul cu care taiem din placi trebuie sa fie nou ( lama caterului ). Daca nu taie foarte bine, polistirenul se agata si ciupeste pe margine.
  • Daca iese adeziv la colturi cand presam placa pe tavan, acesta se ia cu coltul unui spaclu curat ( nu stergeti cu carpa ).
  • La presarea placilor pe tavan se foloseste dosul degetelor. Nu apasati cu buricele degetelor, raman urme.
  • Cand lipiti tavanul, mainile trebuie sa fie curate.
  • Tineti cont de modelul tavanului la montare.
Daca puneti polistiren pe tavan nu lipiti placile tavan fals direct pe polistiren. Puneti plasa cu adezi si lasati sa se usuce bine adezivul. Aplicati amorsa. Dupa uscare lipiti placile tavan fals. Despre cum se lipeste bagheta la tavan si cum se vopsesc tavanele false cu lavabil, am sa vorbesc in alt articol.

cum lipesc tavan Articole Similare:

169 de comentarii:

  1. vreau sa pun un tavan fals in bucatarie. tavanul este dat cu o vopsea alchidica (stralucitoare) adezivul pt. polistiren oare prinde pe el? vad ca mortar-adezivul pt. faianta pe care am pus-o pe pereti a prins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana acum nu am lipit pe vopsea alchidica, parerea mea e ca adezivul pasta pentru tavane face priza si pe vopsea daca e stearsa cu o carpa de praf ( poti face o proba, pune cateva stampile de adeziv si lasa pana a doua zi, dupa intarire loveste cu spaclul sa vezi cat de bine face priza ).

      Ștergere
  2. adezivul de care vorbiti lipeste placa de tavan fals pe un tavan din pamant?
    vreau sa aplic tavan fals iar tavanul propriuzis este din pamant.
    ce solutii imi dati?

    RăspundețiȘtergere
  3. tavanul fals se poate lipi direct pe placa de polistiren(polistiren pentru izolare)cu ajutorul acestui adeziv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a lipi tavan pe polistiren trebuie sa puneti plasa de fibra si tregeti o mana de adeziv pentru polistiren. Cand adezivul e uscat se da cu amorsa, lasati iar sa se usuce si lipiti tavanul.

      Ștergere
  4. Buna ziua. Am citit pe adezivul pentru lipit tavane ca nu e indicat sa se aplice pe teflon.
    Sunt preocupat de aceasta problema intrucat tavanul meu este dat cu lavabila cu teflon.
    Credeti ca o amorsa data peste aceasta lavabila cu teflon poate crea premisele unei lipiri bune a adezivului de tavan si implicit a lipirii bucatilor de tavan fals? Mentionez ca sub lavabila am un strat de var (pe care l-am spalat cat de cat cand am dat lavabila), iar sub varul acela am ceva huma data atunci la momentul constructie blocului. Ce solutii imi recomandati? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze ca va raspund atat de tarziu.
      Am lipit pe tavan vopsit in lavabila cu teflon si a prins destul de bine, diferenta e ca tavanul a fost gletuit inainte.

      Daca suportul din var a rezistat la vopsire cred ca tine si placile de tavan. Sfatul meu e sa faceti o proba inainte ( lipiti o placa de tavan si a doua zi incercati sa desfaceti cu spaclul, in acest fel va dati seama cat de rezistent este suportul ).

      Ștergere
    2. Dacă mă poate informa cineva acest tavan fals tine loc și de izolație interioară să nu se mai ducă duldura in pod nu am podul izolat multumesc

      Ștergere
  5. Tavanul fals din polistiren se lipeste foarte, foarte bine cu aracet. Nu mai dati bani pe acel adeziv ''special'', pentru ca este absolut inutil. Am cumparat o cutie de aracet pentru lemn (nu de constructii) de 3kg, care a costat aprox. 26 lei si am aplicat 22-23mp de tavan cu el. Parintii mei au in apartament tavan fals lipit tot de mine tot cu aracet din anul 2004 si tine cu succes, si a rezistat chiar si la o inundatie in bucatarie. Aplicati aprox. cate o lingura de aracet in cele patru colturi ale placi si una in mijloc, puneti placa pe tavan si presati putin ca sa se intinda aracetul si mentineti asa 20 secunde dupa care le lasati fara sa le mai atingeti. La incetut placa tinde sa se lase 2-3 mm fata de tavan, dar nu va faceti probleme pentru ca in momentul in care arcetul se usuca apa din el se evapora si este absorbita de perete iar atunci placa se trage aproape de tavan, practic in timpul uscarii aracetului placa se apropie singura de tavan. Atentie sa nu puneti aracet prea aproape de marginea placi si in momentl in care o presati sa va curga pe langa margini. Daca chiar ati murdarit placa cu aracet curatati atunci imediat cu o carpa curata si bine umezita cu apa calda de preferat. Pana acum am montat la multe persoane , prieteni cunostinte si tot a fost lipit cu aracet si nimeni nu s-a plans. Am lipit cred peste 600-700mp de tavan fara probleme. Spor la treaba si sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. spuma Poliuretanica! cu 25 ron faci tot tavanul

      Ștergere
    2. spuma Poliuretanica! cu 25 ron faci tot tavanul

      Ștergere
    3. :)) Cum sa lipesti tavanul fals decorativ cu spuna ?

      Ștergere
  6. Acum m-am uitat si la acel filmulet si vreau sa va spun ca omuletul ala este chiar praf, nu mi se pare deloc profi, pune adezivul si pe margini cea ce este gresit plus ca in ritmul asta pui tavan la o camera in 2-3 zile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriel, daca la tine merge foarte bine cu aracet, totul e ok, ma bucur pentru tine ca ai rezolvat problema, si pentru comentariul tau care poate fi util pentru cei care vor sa incerce. Eu lipesc in continuare tavanele cu pasta speciala pentru tavanele din polistiren.

      Uite ca se lipesc tavanele si cu aracet, dupa ce am aflat si vazut, cum multi folosesc adezivul pentru polistiren sau siliconul. Oare de ce fug ei de acest adeziv pasta fabricat special pentru lipirea tavanelor?

      Ștergere
  7. Adezivul pasta special pentru lipirea tavanelor este cu aproximativ 400% mai scump decat lipirea cu aracetul. Calculul este facut pentru o suprafata de aproximativ 38-40mp. In concluzie cu varianta aracet avem o reducere substantiala a cheltuielilor. Nu stiu si alt motiv pentru care se mai ''evita'' folosirea adezvului special. Eu personal am folosit acest adeziv doar o singura data si am pus aprox. 4-5mp dintr-o galeata mica dupa care am continuat cu aracet, care aracet tine la fel de bine ca si adezivul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriel, consider comentariul tau util, daca spui ca ai lipit acum mult timp si a prins destul de bine. Lipesc patru placi cu aracet sa vad daca face priza.

      Multumim pentru sfat, poate fi folositor persoanelor care viziteaza articolul. In general pe site-uri sau bloguri afli multe lucruri interesante din comentarii.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Buna ziua,

      A-ti aflat deznodamantul lipirii cu aracet? Va intreb pentru ca urmeaza sa lipesc tavan fals in viitorul apropiat si ma interesa care e cea mai convenabila si practica solutie.
      Presupun ca la lipirea cu aracet (pe un tavan vopsit cu lavabil) nu mai trebuie dat cu amorsa, nu?

      Multumesc, Razvan

      Ștergere
    3. Eu, inca nu am incercat cu aracet dar te sfatuiesc sa dai amorsa chiar daca lipesti cu pasta sau incerci varianta lui Gabriel, cu aracet.

      Ștergere
    4. Nu recomand lipirea tavanelor din polistiren cu ARACET.

      Am incercat aceasta varianta dar raman de parere ca lipirea tavanelor trebuie facuta cu pasta / adezivul special pentru lipirea tavanelor decorative din polistiren.

      Ștergere
  8. Buna ziua si la multi ani pt 2013.. am nevoie de un sfat deoarece intentionez in primavara sa izolez tavanul cu polistiren extrudat sau expandat, nu stiu cum e mai bine iar apoi peste el sa aplic un perete din ala fals (biscuiti) si va intreb daca e bine ceea ce am de gand sa fac...As vrea insa ca dupa ce aplic polistirenul, sa nu mai fiu nevoit sa mai dau cu cine stie ce plasa..pur si simplu vreau sa il lipesc si gata...
    Se poate asa ceva ?
    De care polistiren sa folosesc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate inteleg eu vreti sa izolati tavanul cu polistiren iar apoi sa prindeti tavan fals dar fara sa puneti plasa si sa trageti adeziv peste polistiren.
      Nu am inteles exact la ce tavan va referiti, tavan fals din placi polistiren care se aplica prin lipire sau rigips?

      Ștergere
    2. da, din ala cu dimensiuni de 50 pe 50 cm din polistiren de 0,8 mm..

      Ștergere
    3. E musai sa puneti plasa si sa dati o mana de adeziv peste polistirenul de 2, 3 sau 5 cm. Dupa ce adezivul este uscat se aplica si o mana de amorsa cu bidineaua.

      Ștergere
  9. Daca acoper tavanul cu polistiren expandat ( il indrept in acelasi timp, pentru ca tavanul este inclinat), apoi pun plasa cu adeziv, apoi lipesc tavanul fals (placile 50x50), ma intreb, nu cumva se vor vedea cand te uiti de jos in sus, mici dungi negre de la spatiile ramase intre placi ? Ma gandesc ca se mai misca 1 mm acolo placile la montaj. Ce fac, bag silicon alb ? Nu va iesi urat ? Cred ca d-aia nu prea le convine oamenilor sa puna adeziv cu plasa. Pentru ca adezivul este negru si iti sare in ochi, daca nu este totul imbinat perfect. De fapt, care este rolul acelei plase cu adeziv ? Ca nu se pune problema sa nu crape tavanul, si nici miscari nu exista ale polistirenului de 2,3,5 cm...Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand: cand se aplica plasa cu adeziv peste polistiren, tavanul este mai consolidat si in acelasi timp se indreapta din adeziv astfel in cat suprafata tavanului ramane mai neteda si suportul mai bun pentru adezivul placilor tavane false.

      Nu recomand sa puneti polistirenul la nivel. Tavanele nu se indreapta din polistiren, acesta se lipeste diret pe placa, sub placi nu adaugati mult adeziv, vezi imaginea

      Tavanul trebuie sa fie curatat bine de var sau alte straturi care se pot desprinde usor. Daca totusi vreti sa indreptati tavanul ( sa.l aduceti la acelasi nivel, placati rigips ). Dupa lipirea polistirenului bateti ici colo cate o ciuperca ( diblu plastic )si nu puneti plasa si adeziv pana ce adezivul de sub placi nu a tras cat de cat.

      Adezivul are culoarea neagra dar cand se usuca ramane un gri deschis. Daca credeti ca nu puteti lipi placile de tavan perfect, aplicati pe tavan o mana de lavabila inainte de aplicarea tavanului ( lavabila sa aiba o culoare cat mai apropriata cu culoarea tavanului.

      Nu recomand sa introduceti silicon intre placi, acesta in timp capata o culoare murdara ( praful se imprima in silicon )

      Inainte de lipirea tavanului din polistiren sa amorsati suprafata. Ce sa mai zic, sper ca am fost util, ramane sa hotarati cum e mai bine sa procedati. Daca mai sunt intrebari...

      Ștergere
  10. multumesc foarte mult pentru raspunsurile complete si promte. Din pacate sunt nevoit sa indrept tavanul din polistiren (7cm inclinatie pe 2,5m). De pus rigips nu pot, pentru ca sunt singur, si nu pot ridica si monta in acelasi timp. Plus ca e si mai costisitor. Deci raman sa pun polistiren de 5,3,2 cm sa nivelez. Adezivul cu care vreau sa rezolv este Thermo Universal. Este bun in acest caz ? As vrea sa nu mai dau gauri cu bormasina in placa de beton pentru polistiren. Este musai ? Se poate desprinde polistirenul lipit cu adeziv ? Eu am raschetat pana la beton aproape tot tavanul. Si voi da amorsa CT17 apoi. Mai mult ce sa fac ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si vrei sa aduci tavanul din polistiren adaugand stampile de adeziv sub placa de la 2 la 7 cm? nu recomand asta ( greutatea adezivului este mare si se va desprinde | spun asta pentru ca am dat jos un astfel de tavan la cineva intr.o baie. Am placat cu rigips. Sa faci lucru de durata e buna placa de rigips, hai sa-ti arat ceva vezi aici :)

      Ștergere
    2. ceea ce ai vrut tu sa arati prin filmuletul acela, e un lucru d tot kktu, unu la mana, placarea se face de regula in doi, iar de unul singur doar cand ai dispozitive anume ptr ridicat placi,nu cu improvizati ce avea ,,meseriasul'' ala, iar doi la mana, placile trebuiesc tesute, daca sti ce-nseamna aia...nu cum le-a pus nea caisa ala din film, cap la cap...am impresia ca-ti cam place sa dai sfaturi chiar daca n-ai habar de unele lucruri...am vazut ca mai jos explicai unui nestiutor cum sa-si indrepte tavanul, care are o diferenta de 6-7 cm, iar tu i-l invatai sa razuiasca din polistiren cu panza de bomfaier sa-l aduca cat de cat la nivel :)) :)) :))...prietene poti rascheta diferente mici pana in maxim un cm adancime, si pe suprafata mica, un colt, o latura, maxim cativa zeci de cm, dar nu metri patrati.!!!! dar la 6-7 cm ce plm sa-i faci cu razuitul..tu-ti dai seama cum arata polistirenul ala dupa frecaturile alea....sfatul meu e sa vorbesti atunci cand cunosti un lucru foarte bine...cunosc genul asta al tau de super meseriasi...le sti pe toate...DAR NIMIC CA LUMEA...ier voi ceilalti care nu stiti, invatati de la unul pe care-l vedeti si care va poate arata ce a facut si ceea ce face, nu de la experti online care doar vorbesc meserie nu o si practica...

      Ștergere
    3. mda. Din acest comentariu nu inteleg altceva in afara de rautate.

      " placarea se face de regula in doi "
      .. placarea cu ce? polistiren, rigips sau tavan decorativ?

      " placile trebuiesc tesute "
      ...placile rigips sau polistiren?.. unde era vorba despre aceste placi si nu veneau tesute??? care film? vrei sa spui ca placile de tavan decorativ vin tesute? .. chiar nu inteleg ce doreti in afara de rautate.

      " am impresia ca-ti cam place sa dai sfaturi chiar daca n-ai habar de unele lucruri...am vazut ca mai jos explicai unui nestiutor cum sa-si indrepte tavanul, care are o diferenta de 6-7 cm, iar tu i-l invatai sa razuiasca din polistiren cu.... "

      .... nu spun neaparat ca-mi place sa dau sfaturi dar trebuie sa raspund la intrebari si cu referire la raspunsul meu dat mai jos aveti dreptate - nu pot sa cred ca am spus asta :)) nu as face asa ceva niciodata.

      Mai iau din polistiren dar nu razui toata placa, asa cum spuneti mai sus iau maxim 2 sau 3 cm, nu razui din suprafata unde vine armat cu plasa ( razui polistirenul pe dos unde vine lipit de suport ). Uite ca am gresit, nu stiu cum a fost posibil dar s-a intamplat.

      " cunosc genul asta al tau de super meseriasi...le sti pe toate...DAR NIMIC CA LUMEA...ier voi ceilalti care nu stiti, invatati de la unul pe care-l vedeti si care va poate arata ce a facut si ceea ce face, nu de la experti online care doar vorbesc meserie nu o si practica..."

      Daca ai citit o parte din ce am scris eu pe acest blog si ai ajuns la aceasta concluzie cum ca vorbesc in necunostinta si sunt pe langa aceasta meserie, eu iti respect comentariul dar nu vreau sa raspund la rautati.

      Ce repede ai scos greseala in evidenta, te rog cand ai timp mai treci pe aici si spune unde dovedesc ca nu practic aceasta meserie ( in afara de greseala grosolana facuta de mine la comentariul de jos ), daca se poate sa nu mai comentezi anonim.

      Ștergere
  11. Nu pot vedea de la servici pe youtube. O sa ma uit de-acasa la filmulet. Eu vreau sa aduc de la 1 la 7cm inclinatie din polistiren expandat de 2,3,5 cm. Fac asa: dau amorsa pe betonul raschetat, dau adeziv de polistiren cu gletiera cu zimti de 10, dau peste tot, ca la gresie, nu mamaligi. Nu va fi adezivul gros, va fi normal. Pun si lipesc polistirtenul pe pozitie, apoi razuiesc polistirenul sa il fac plat tot. Apoi nivelez iarasi, punand plasa si adeziv. Dau iarasi amorsa, apoi fac smecheria asta pe care m-ati sfatuit, adica sa dau o mana de lavabila alba. Iar la final pun placile de polistiren 50x50 cu adeziv special potrivit. Este buna ordinea ? Este bine ce zic eu aici ? O mai fi nevoie sa pun si ciuperci ? Greutatea principala ar fi acea plasa cu adeziv. D-aia eu nu vroiam sa o dau. Sa nu fie grea deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa da. Lipesti polistirenul de tavan iar apoi incerci sa razui din polistiren cu panza de bomfaier sa aduci cat de cat la nivel. Asta se poate face la un tavan de 5 sau 6 metri patrati, hai si 12 cat are un dormitor dar la sufragerie nu stiu daca iese. In fine vad ca te pricepi si cred ca iese treaba buna. Ti se pare complicat dar era mai simplu cu rigips. Referitor la tavanul fals, daca ai placi albe vei si articolul asta, poate iti place.

      Ștergere
    2. Am vazut articolul. Mi-a placut ideea de a vopsi doar frunzele. Razui polistirenul cu o scula speciala de razuit polistiren. Un fel de gletiera cu gauri, ce intra in polistiren si il rascheteaza. Merge mai repede cu ea decat cu panza de bomfaier. Am de indreptat / placat bucataria de 9 mp. Si mie imi placea cu rigips daca era o echipa de 3 insi. Eu care sunt singur, si care trebuie sa nu fac galagie orisicand, nu e usor...Cred ca nu mai pun ciuperci. Pentru a fi eficiente ciupercile sus pe tavan, ar trebui sa pun peste tot, adica cate 5 la placa, nu ? Ca daca pun 3 in toata bucataria este egal cu 0. Nu pot sustine 3 ciuperci tot tavanul. NU ? Mai intreb acum ceva important pentru toti: Oare aceste placi de placat tavanul de 50x50 sunt potrivite pentru bucatarie, acolo unde sunt deasupra aragazului ? Daca se topesc ? Sunt cumva tratate sa nu se topeasca, sau ceva de genul ? Merci de OK la metoda.

      Ștergere
    3. Buna intrebare. Am tavane lipite in dormitor, hol si bucatarie de cativa ani. Sotia obisnuieste sa stearga tavanele cu carpa absorbanta inmuiata in apa cu putin fairy de vase. Cand faci aceasta operatie de curatire placile sunt presate putin si se pot desprinde. Cu tavanul din dormitor ( modelul cu frunze ) nu am avut nici o problema pana acum, in schimb cu cel din bucatarie si hol sunt probleme.

      Intre hol si bucatarie am arcada si cand se gateste in bucatarie, aburul si caldura degajata de aragaz afecteaza putin placile, cu toate ca folosesc hota.

      Se mai desface cate in colt la o luna doua dar il lipesc, vezi aici. Din cauza gatitului in 4 - 5 ani, distanta intre placi e de 1 mm, daca nu foloseam hota nu cred ca rezista tavanul mai mult de un an.

      Referitor la ciuperci. Conteaza daca placile din colturi si placa din mijlocul tavanului sunt fixate in dibluri ( din motive neprevazute, tavanul tinde sa pice, acele placi fixate in ciuperci sustin toate placile prin plasa de fibra si adeziv | sper ca m-am facut inteles ).

      Ștergere
    4. 5 mm nu 1 mm referitor la distanta intre placile de tevan, am gresit...

      Ștergere
    5. Va salut. Ma gandesc sa lipesc tavan fals pe rigipsul gol. Citeam mai sus ca se cam dezlipesc colturile de la abur. Sa inteleg ca nu e o varianta prea buna? Vreau sa lipesc placi de tavan fals pentru ca e mai ieftin, mai putin de munca, mai curat etc.

      Ștergere
    6. Nu neaparat din cauza aburilor. Polistirenul lucreaza la diferente de temperatura si mai apar probleme dar daca alegeti model cat mai drept, fara goluri pe margini si colturi, rezistenta tavanului este mult mai mare. Din experienta spun ca modelul de tavan decorativ cu dosul placilor plin este mult mai rezistent.

      Ștergere
  12. Buna ziua, iata ca vin si eu cu o intrebare: am tavan din rigips si as vrea sa il termoizolez ieftin. Din ce am citit aici numai doua modalitati ar fi eficiente (ca timp si bani): 1) ori pun polistiren subtire lipit cu adeziv normal (nu scump) de polistiren pe placa de rigips si..ca sa tina in timp ii aplic si ciuperci alea vor fi prinse de profilul pe care sta rigipsul ca ..ma gandesc ca in rigips nu ar fi o idee prea grozava! (deci e cam de munca!) peste care aplic sfanta plasa de fibra si comunul glet! ori a doua varianta si aici doresc eu pareri: sa pun tavan fals cu model! ee aici e aici! bun..el e usor (o placa are 2, 3 grame) ii pun aracet (mai ieftin) sau (adeziv de polistiren amestecat cu aracet) sau (adeziv de tavan fasl..sa vad daca e scump ala.) sau (spuma poliuretanica de lipit ..dar e cam scumpa si aia) in fine..idea e: sa lipesc placutele direct pe rigips! daca le-as baga eu cate o autofiletanta pe mijloc...si o vopsesc in alb s anu se vada? ar fi o idee buna sa nu pice in timp placa de pe tavan? ce parere aveti dvs ? multumesc pt un sfat..prieteneste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai tavanul placat cu rigips si vrei sa izolezi placa de rigips. De ce?

      Cand vine vorba de ieftin imi vine greu sa dau un sfat. Hai sa-ti spun cum e recomandat sa faci si pe urma iti dau si alta varianta putin mai ieftina ( e rau ca nu stiu de ce vrei sa izolezi, dar in fine ).

      Recomandat e sa dai rigipsul jos, nu profilul, sa bagi vata minerala sau polistiren lipit de tavan si apoi sa prinzi rigips ( bine inteles ca placile date jos nu se recupereaza asa ca trebuie alt material ).

      A doua varianta e sa amorsezi rigipsul si sa lipesti tavan fals din polistiren. Nu recomand sa lipesti cu tot felul de materiale sau silicoane, placile se lipesc cu adeziv pasta special pentru placile decorative.

      Ștergere
  13. chiar nu ma asteptam sa aud ca polistirenul isi poate modifica forma la umezeala/abur. Eu credeam ca este chiar recomandat, ca nu este penetrabil si nu isi schimba forma. Eu pe langa hota, am o fereastra langa aragaz. Voi avea oare probleme ? Vreau ca macar 5-7 ani sa nu repar placile de tavan fals. Doar sa le curat 1 data la 2 ani sa zicem. Exista si placi cu falt ? Placile cu falt sunt mai recomandate oare ? Ma gandesc ca daca se dilata totusi, se vede mai putin sau deloc dilatarea. Poate si grosimea placii sa aiba influenta ? Adica daca este mai groasa placa, poate ca nu se mai dilata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt modele de tavan cu falt si sunt mai groase. Avantajul la acele modele e ca pe spate au suprafata dreapta si se lipesc mai bine. Nu cred ca vei avea probleme, acum depinde cat se gateste in acea bucatarie, cat de bine trage hota si de materialul tavanului.

      Cred ca tavanele cu falt sunt mai durabile. La abur nu se deformeaza pentru ca in baie nu sunt probleme, dar in bucatarie placile sunt mai stranse, in 5 ani cam 5mm distanta intre placi, cred ca motivul e gatitul, caldura degajata de aragaz.

      Iata cateva modele de tavan faltuit.

      Ștergere
  14. Deci tendinta este ca:
    La abur cald baie - fara deformare
    La caldura aragaz bucatarie - se strang

    La placile cu falt , probabil in functie de asta se pot monta, in sensul ca pentru a nu vedea ca se strang (ca apar spatii goale intre placi) maresti canalele cu un cutter astfel incat, cand ele se misca, sa ramana totusi legate. Si astfel nu sti ca s-au miscat.
    NU ? Sau e complicat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu maresti nici un canal pentru ca aceasta distanta a aparut la toate placile tavanului din bucatarie. Pune tavanul normal cum se pune, poate ai bafta si la tine nu se intampla asta. Nici la mine nu e problema, 5 ani a tinut si oricum placile sunt in forma buna numai ca am putina distanta intre ele.

      Acum inainte de paste cand fac curat in bucatarie si dau un lababil desfac frumos tavanus si il lipesc din nou, cu asta rezolv problema.
      Bafta si spor la munca!

      Ștergere
  15. Cred ca trebuie incercata si spuma poliuretanica speciala pentru polistiren.
    Eu am pus plistiren expandat de 10 cm pe exteriorul de la cutiile de la jaluzelele inglobate in geamul termopan (desi cica sint izolate erau reci la fata din interior).
    Cutiile sint cu o vopsea foarte lucioasa dar polistirenul sta afara neprotejat in nici un fel de 2 ani.
    La inceput, cca 5 minute, vopseaua cutiilor fiind foarte lucioasa placile aveau tendinta sa alunece in jos. Le-am tinut cu mina si apoi au stat singure.
    Cred ca la tavan, pe glet sau tencuiala, nu sint probleme aici absorbtia avind rol pozitiv, asa ca nu ar mai trebui data amorsa.
    Iar daca tavanul mai are urme (nu foarte groase) de huma veche (care nu s-au curatat usor), atunci data o mizgaleala foarte fluida cu CM17 (cu gletiera sau bidineaua), care patrunde prin praf si huma veche si care, dupa uscare, asigura o aderenta foarte buna la orice vrei sa pui pe tavan. Eu am pus faianta noua peste faianta veche dind in prealabil o mizgaleala cu CM17 peste faianta veche. Este adevarat ca in prealabil am buciardat din loc in loc, dar nu am pierdut timp cu dat jos faianta veche, indreptat si reparat perete etc. Sta de 3 ani nemiscata. Dar lipirea placilor noi am facut-o punind adeziv pe placa cu gletiera cu zimti. Nu cu cocoloase cum fac nepriceputii.

    RăspundețiȘtergere
  16. In opinia mea este foarte important si ce tip de materiale se folosesc. De regula n-ar trebui sa se faca rabat la calitate cand se algeg adezivii sau placile de tavan.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna
    Stie cineva o solutie de lipit polistiren pe polistiren pe suprafete mari? O astfelde operatiune stiu ca se face la cald, insa in cazul unor piese mici...

    RăspundețiȘtergere
  18. cum lipesti placile de tavan fals peste grinzi de lemn? cum umplu mai antai golurile dintre grinzi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe grinzi din lemn? Nu s-a batut scandura pe grinzi? Eu stiu ca pe capriori se bate scandura, ori placam tavanul cu rigips si in pod se bate scandura dupa ce am umplut intre capriori cu vata pentru izolatie.

      Daca ai scandura batuta pe tavan, trebuie sa placati tavanul cu rigips sau polistiren. Numai dupa ce este placat se lipeste tatan fals decorativ, nu merge direct pe scandura.

      Ștergere
    2. Bună ziua am o problemă am tavan din lemn a fost dat cu lavabila în trecut ȘI acum am pus placi de tavan fals dar mi-au cazut plăcile s-au luat cu tot cu lavabila ce să fac?

      Ștergere
  19. multumesc pt.raspuns,sant batute scanduri sus ca deasupra camerei e mansarda si se calca pe scandura.dar dedesubt se vad grinzile de lemn neplacate cu nimic si am vrea sa punem tavan casetat peste ele.e jumatea de casa mai veche si am cumparato asa.ma gandeam daca merge doar vata de sticla intre grinzi apoi gletuit cumva cu plasa sub si apoi lipite placile de tavan....nu ma pricep asta a fost ideea si vroiam sa stiu cum ar trebui exact de facut.deci scandura e doar sus in mansarda ca podea si dedesubt sant doar grinzile.....daca imi mai puteti da detalii dupa explicatiile care vi l-eam mai dat va multumesc anticipat,cu respect ramona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles cum sta treaba, urmeaza sa izolati intre capriori cu vata si placati tavanul. Se poate monta tavan casetat sau rigips.

      Ștergere
  20. ok multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, abonati-va prin e-mail la acest blog si primiti alte articole utile. Bafta!

      Aboneaza-te la meserie.info prin Email

      Ștergere
  21. Buna ziua ! Se poate pune placi de polistiren peste faianta??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate. Intindeti adeziv pentru polistiren cu gletiera zimtata pe placi, lipiti-le, si dupa aproximativ 8 ore prindeti dibluri pentru polistiren. Urmeaza plasa de fibra si adeziv.

      Ștergere
  22. Cum lipesc doua placi de polistiren una de cealalta...mai concret vreau sa lipesc doua placi de grosime 5 cm pentru a obtine grosimea de 10 cm. Se poate folosi adezivul clasic de lipire sau trebuie un alt tip de adeziv ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu adeziv pentru polistiren. Adezivul se intinde pe toata suprafata placii cu gletiera zimtata. Presati cealalta placa pe adeziv, grosimea va fi de 10,5 - 11 cm.

      Ștergere
    2. Deci nu este nici o problema in privinta prizei si a solidificarii adezivului chiar daca este pe baza de apa iar polistiranul un produs poliuretanic care nu absoarbe decat solventi chimici... probabil ca evaporarea apei si solidificarea se face mai lent prin reteaua deja creeata de adeziv si dureaza mai mult.

      Multzam fain mestere, cred ca merg pe mana ta, desi inca mai studiez problema... Spor!

      Ștergere
  23. Maistore, am lipit polistirenul dupa indicatiile tale si vreau sa-ti spun ca a trecut o saptamana si adezivul dintre placi nu s-a solidificat inca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca adezivul nu a fost bun, in cateva ore trebuia sa fie beton. Nu aveti decat sa desfaceti placile, le curatati de pasta si cumparati adeziv din alt magazin. Ce marca de adeziv ati folosit?

      Ștergere
    2. Esti nebun? Nici mort nu le mai dau jos... Adezivul e de la ceresit si la suprafata s-a facut beton. Chestia e ca intre placi e umed si nu are consistenta, adica a ramas moale... dupa cum m-am si gandit la inceput. Verific asta cu o andrea... intep placa si cand ajung la 5 - 5 cm si ceva ar trebui sa intampin o anumita rezistenta din partea stratului de adeziv care practic face legatura dintre placi. Cel mai tragic e ca vreau sa plachez peretii si mi-e frica sa nu am surprize peste cativa ani si sa mi se desprinda anvelopa. Am aplicat "ciuperci" destul de des... sa am oare surprize?

      Ștergere
    3. Acum inteleg, te referi la adeziv pentru polistiren ( eu credeam ca ai lipit tavan decorativ si te referi la adezivul pasta pentru lipit tavan fals ).

      Daca ai pus ciuperci si adezivul aplicat peste plasa de armare este tare nu sunt probleme. Spui ca adezivul dintre placi nu sa solidificat inca, nu trebuia sa bagi adeziv intre placi ( adeziv se pune pe suprafata care vine lipita de plafon sau perete si bati placa lipita una de alta fara sa adaugi adeziv pe margini ). Nu vei avea surprize neplacute, probabil ai aplicat plasa de armare prea devreme, in timp se intareste si acel adeziv, dar mai greu.

      Ștergere
  24. Buna ziua.

    Ma bucur ca exista acest site si ca putem schimba niste opinii. Eu sunt amator, de obicei ``fur`` repede meserie, dar acum vreau sa ma conving suplimentar!

    Datele problemei: o garsoniera la bloc din prefabricate de beton. Peretii sunt OK, baia, bucataria si holurile sunt rezolvate, a ramas tavanul din sufragerie. Acesta avea pe el un glet subtire din ipsos ``chior`` (adica nu materialele speciale din zilele noastre, ci glet dat de un meserias batran, cam prin... 1988! Nu glumesc deloc). Gletul se desprinde usor acum si dezvaluie un beton foarte neted, pe care nu prea prinde nimic. De fapt ma intreb cum de a tinut pana acum.
    1. Bon, dau jos tot gletul, ramane betonul foarte neted, nu vreau sa mai dau glet (e destul de dificil de indreptat; am zis ca betonul e lins, insa are destule neregularitati), vreau sa lipesc tavan fals din polistiren. Ce ma sfatuiti? Amorsa in prealabil, chestii, sau acest adeziv prinde bine direct pe beton?
    2. Exista vreo metoda de a pune tavan cu ``biscuiti`` dar... de jos in sus? Adica stim cu totii: acele tavane false cu placi patrate se sprijina pe ramele metalice montate in prealabil. Acest lucru presupune un spatiu mare intre tavanul de beton si cel fals, dar nu-mi pot permite asta. Mie mi-a venit o idee zgubilitica: sa montez ramele metalice de jos in sus, cat mai aproape de tavanul principal, de beton. Inca nu mi-e clar cum am sa fac asta, dar ma intreb daca nu cumva a mai existat un zgubilitic asemanator inaintea mea!
    Va multumesc anticipat,
    Marian.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am avut aceeasi situatie si tot in sufragerie.Am vrut tavan fals pe profile dar cand a venit meseriasul cu devizul l-am dat afara.Am hotarat sa fac de capul meu ca oricum casa era cu susul in jos si am pus polistiren extrudat de 2 cm,l-am armat cu plasa de fibra si i-am tras un tinci pe care nu l-am mai gletuit si am dat direct cu var dizolvat in apa... si chiar imi place cum a iesit asa "grisat"... astea se intamplau acum cinci ani si totul e ok!

      Ștergere
    2. Super. Am zugravit o camera asemanator. Tavanul izolat cu polistiren si dupa armare am aplicat tinci. Peretii gletuiti si bagheta din polistiren lataimea 7 cm. intre tavan si pereti - pe colt. Tavanul varuit cu var pasta, aracet si oxid alb de zinc, direct peste tinci. Se aplica o mana la bidinea dupa care doua maini suflat la aspirator. Varul trebuie strecurat chiar si atunci cand dai o mana cu bidineaua.

      Bagheta din polistiren vopsita dupa ce a fost chituita am vopsit-o cu lavabila culoarea albastra. A urmat sa vopsim gletul, peretii, cu lavabila nuanta bleu deschis. Pot spune ca a iesit un dormitor cu aspect frumos, iar varul aplicat pe tavan mentine un aer proaspat si placut ( miroase a zugraveala proaspata ).

      Ștergere
    3. Da, minunat! Dar eu am intrebat alta chestie: pot lipi polistiren pe acel beton extrem de neted? Cineva mi-a zis de o dracovenie, parca PRIMER (italieneasca), un fel de amorsa.
      Asta este una din idei, cu probabilitate de 50%.
      Inca nu am renuntat la ideea de a prinde ramele metalice pentru ``biscuiti`` de jos in sus, cat mai aproape de tavan. Stati pe aproape, imediat dupa Paste fac o experienta. Acum am constatat ca e destul de dificil si nu am timp.

      Va urez sarbatori fericite!

      Ștergere
    4. Tavan gletuit si vopsit doua maini cu vopsea in diluant, suprafata foarte lucioasa. Am aplicat amorsa nediluata( cea mai ieftina , bineinteles ca amorsa nu a patruns dar m-am asigurat ca suprafata nu e prafuita si a devanit putin lipicioasa ), adezivul pentru polistiren a fost intins cu gletiera pieptan pe toata suprafata placilor, am batut bine placule pe tavan cu dosul palmei, dupa 12 ore am adaugat ciuperci ( dibluri pentru polistiren - pentru ca am nimerit dibluri proaste si nu strangea bine cand bateam cuiul, am taiat ciupercile si introdus dibluri normale iar pe fiecare diblu adaugam palaria ciupercii ca un fel de saiba ).

      A urmat plasa de armare si adezivul. La un an dupa ce a fost gletuit si vopsit cu lavabila, nu a aparut nici cea mai mica fisura.

      Despre tavanul casetat pe care vrei sa-l montezi cat mai sus am o singura solutie. Daca profilul este fixat cat mai sus, nu mai putem baga placile de gips. Daca vrem sa montam acest tavan cat mai sus trebuie sa gasim o solutie sa introducem placile. Sunt mai multe solutii sa facem asta, in functie de constructia peretilor. M-am gandit la trei metode in care se poate face asta ( important e sa lasam spatiu intre plafon si profile in asa fel sa putem plimba placile de la un colt la altul ):

      1. Daca avem un perete fals, adica usor de distrus ) deasupra usii de la intrarea in camera, adaugam placile, completam tavanul dupa care mascam cu rigips spatiul dintre usa si tavan.

      2. Daca un perete comun cu alta camera sau hol este din caramida sau bca, spargem un spatiu putin mai mare decat dimensiunea placilor, prin acel spatiu introducem placile si completam tavanul dupa care reparam peretele.

      3. Toti peretii sunt din beton ( asta se intampla in cazul sufrageriilor ), lasam un spatui putin mai mare decat dimensiunea placilor intr-un colta al camerei, fara profil metalic. Prin acel spatiu introducem placile dupa care punem imaginatia la contributie si decoram acel colt cu rigips ( se poate face ceva pe colt in care putem introduce si un spot, doua.

      Sper ca am fost util.

      Ștergere
  25. Pot pune tavan fals din polistiren daca locuiesc la ultimul etaj? Exista riscuri legate de condens si mucigai?

    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tavanele ultimului nivet trebuie izolate cu polistiren de 2 sau 3 cm. Dupa aplicarea plasei de fibra si adeziv, lipti tavan decorativ sau gletuiti si lavabila. Este important sa izolam placa tavanului daca locuim la ultimul nivel.

      Ștergere
  26. am si eu o intrebare
    am acasa tavan din scandura (pal cum era pe timpuri) vopusit cu vopusea pe baza de diluant. e vrea sansa sa pot pune peste acesta tavan din polistiren ? (placi 50 pe 50 cm)daca da ce e de facut.
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca palul se afla in stare buna, prinde in negrese direct pe el placi de rigips 9,5mm. Pe acel rigips reparat la imbinari cu chit, se da amorsa si lipiti tavan ori aplicati lavabila.

      Ștergere
  27. VA ROG SA IMI SPUNETI DACA PE UN TAVAN DAT CU HUMA ACUM VREO 20 DE ANI,SPALAT DE 2 ORI ACUM,DUPA USCARE SE POT LIPI PLACILE DE TAVAN FALS CU ACEA PASTA RECOMANDATA DE D-VOASTRA? VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca huma a fost indepartata si tavanul este amorsat puteti sa lipiti fara probleme tavan fals.

      Ștergere
  28. buna ziua am si eu o mica problema la bucatarie. plafonul il am din rigips si as vrea sa pun bagheta din polistier ca sa aiba o terminatie intrebarea este din cauza aburului poate sa se dislipeasca? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e lipita bine nu se dezlipeste. Foloseste silicon si chit pentru imbinari. Citeste acest tutorial.

      Ștergere
  29. pot folosi si adeziv pasta pt lipit polistier?

    RăspundețiȘtergere
  30. buna sunt tot eu cea cu bagheta la buc am zis ca e doar o singura problema dar daca as sta sa ma ganndesc ar fi mai multe e vorba de bucatarie.acum 3 ani in urma am pus plafon de rigips dar sotul nu prea a tinut cont de cum le-a asezat in sensul rosturilor cu sant sau acele bucati care mai ramaneau la plafon cum le zice el straifuri si cand le-a chituit a dat cu rimano bianco care dupa cate stiu eu nu este indicat si au esit aiurea bombate infine acum am vrut sa remediem situatia dar nu am satiut cum si am mai pus un rand de rigips nustiu daca am facut bine si rosturile de chituit nustiu daca e bn sa le chituim cu ct 126 deja am luat materialul ce ma sfatiuiti sa fac iar la pereti mi-au aparut mari fisuri de sus si pana jos am dat lavabilul jos dar a raamas acea pelicula si am dat cu peria de sarma sa faca aderenta.merge sa dea un strat de glet ct 126 pe perete sau ce anume sa folosesca?asta e tot astept raspunsul dumneavoastra.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La imbinarile placilor rigips se foloseste banda armare imbinari rigips si chit pentru imbinari.
      Preparati chitul, aplicati chit pe imbinare si lipiti banda. Peste banda vine o mana de chit iar dupa uscarea chitului aplicati o mana de glet pentru finisare. Glet se poate aplica si pe suprafata placilor de rigips. Dupa slefuire, amorsati si dati vopseaua lavabila.

      Deci, la fisurile dintre placile de rigips folositi chit pentru imbinari si banda imbinari. Chitul pentru imbinari recomandat este super rigips sau knauf. Cateva videoclipuri utile, Click AICI.

      Ștergere
  31. Vreau sa izolez tavanul si pereti exteriori cu polistiren de 2 cm,ce adeziv este recomandat sa folosesc si daca pe tavan mai trebuie sa folosesc prindere suplimentara a placilor de polistiren?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adezivul trebuie sa fie pentru polistiren, daca intrebati de marca nu pot sa dau un nume dar sa va faceti o idee eu zic sa nu fie chiar cel mai ieftin. Daca tavanul este foarte bine curatat ( sa se vada placa din beton ), amorsat, si intindeti adeziv pe toata suprafata placilor de polistiren cu gletiera riepten, nu este nevoie sa adaugati ciuperci, acele dibluri din plastic. Dar daca nu ati mai lipit polistiren pe tavan pana acum, mai bine prindeti si ciupercile, asta sa stati mai linistit ( nu sunt chiar asa scumpe ). Spor la treaba!

      Ștergere
  32. Buna ziua,

    Doresc sa aplic tavan fals din polistiren pe un tavan care nu este dintre cele mai drepte, adica tavanul nu este nici indreptat dar nici foarte stramb simaintreb daca imi va iesi lucrarea sau dau banii de pomana pe materiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa stiu pana nu vad, daca sunt mici denivelari nu e problema dar daca puneti dreptarul pe tavan si aveti diferente de peste 1 cm. adancime nu e bine sa lipiti tavanul pana nu inreptati cu ceva.

      Ștergere
    2. Multunesc mult pt raspunsul prompt.chiar am fost in aceasta dupa-amiaza si am cumparat si nu era sigur, acum sunt.peretele are mici denivelari dar nimic nici macar pana intr-un centimetru. Am aproximativ 16 mp de acoperit si am luat cam 4 l de adeziv. Sper sa fie de ajuns.

      Ștergere
    3. Pentru 16 mp. intra aproximativ 3 kg. adeziv, sunt galetute de 1 si 1,5 kg. Depinde de modelul tavanului si de cat de mult adeziv vreti sa puneti pe placa, cu cat mai mult cu atat mai bine. Spor la lipit!

      Ștergere
  33. Salut Dan.Vreau sa pun tavan fals de polistiren in balcon.Intrebarea mea este:va rezista adezivul la aburul de la bucatarie pe tot timpul anului(vara,iarna...etc)??Geamul de la bucatarie da direct in balcon(am si hota)dar mai deschid si geamul.Stiu ca aburul se duce in sus pana sa iasa pe geamul balconului.D-l Adrian.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt probleme insa recomandat este sa:

      - raschetati tavanul

      - amorsati

      - daca permite distanta ramasa intre termopan si placa tavanului, lipiti polistiren de 2 cm., armati cu plasa fibra si adeziv

      - daca nu aveti distanta intre tocul termopanului si tavan, aplicati plasa fibra cu adeziv polistiren pe placa plafonului

      - dupa uscarea adezivului, amorsati tavanul cu bidineaua

      - lipiti tavanul decorativ cu adeziv special pentru tavan din polistiren decorativ ( incercati sa cautati un model de tavan care pe dos sa fie cat mai plat, multe modele de tavan au colturile goale din cauza formei modelului - cu cat placile sunt mai pline pe dos cu atat se lipesc mai bine )

      - ramane sa lipiti bagheta pe margine, daca e cu model si colorata in nuanta tavanului trebuie imbinata cat mai bine la margini si colturi, daca e alba o puteti chitui la colturi si imbinari cu chit pentru imbinari dupa care o vopsiti in culoarea preferata. Bagheta se lipeste foarte bine cu silicon transparent universal ( suportul de lipire este peretele nu tavanul fals ), atentie cat silicon puneti pe dosul baghetei ( daca siliconul iese pe perete si stergeti cu carpa lavabila nu mai face priza pe silicon, trebuie neaparat curatat cu smirghel sau sters cu putin chit pe urmele de silicon )

      Sper ca ati inteles ceva din ce am vrut sa spun, daca mai sunt si alte intrebari, sunt aici. Bafta!

      Ștergere
  34. BUNA ZIUA! am si eu o intrebare ...vreau s pun tavan fals de polistiren pe tavan...merge pus peste tavan de rigips? mai trebuie dat cu ceva inainte sau pot lipi placile direct!?? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge, prinde foarte bine pe placa rigips daca amorsati rigipsul inainte de aplicarea tavanului decorativ. Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Cu placere, si altadata daca este nevoie!

      Ștergere
  35. buna ziua am si eu o intrebare tavanul fals se lipeste pe osb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se lipeste foarte bine dar trebuie sa folositi adezivul, moment power fix.

      Ștergere
  36. Buna ziua.
    Va rog sa-mi spuneti daca pot izola un perete -care este complet acoperit de
    corpul bibliotecii- cu polistiren de 2-3cm.peste care sa lipesc direct un tapet cauciucat sau lavabil,ceva nepretentios,care nu necesita atentie vizuala,fiind mascat de biblioteca.
    Ma intereseaza mai mult izolarea,nu estetica, si munca si deranj cat mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      eu am lipit tapet pe un perete izolat la interior cu polistiren de 5cm, nu inainte insa de a trage masa de spaclu peste plasa de armare, iar dupa uscare l-am gletuit. Am amorsat suprafata obtinuta cu adeziv de tapet, dupa care am a doua zi am lipit tapetul (extralavabil). Are peste 2 ani si nu prezinta nici un fel de probleme.

      Ștergere
  37. Tapetul nu prinde direct pe polistiren dar lavabila merge ( am un un perete izolat cu polistiren si vopsit cu lavabila ). Pregatiti peretele ( daca e zugravit in var trebuie curatat varul iar daca este lavabila ramane asa ), amorsati peretele si lipiti polistirenul.

    Inainte de aplicare lavabila direct pe polistiren recomand sa reparati la imbinarile placilor si colturile peretelui cu pasta pentru imbinari sau ipsos ( fara sa puneti plasa ). Urmariti si acest articol.

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua,
    La holul de la etaj, tavanul este unul mai vechi din sipci de lemn si umplut cu pamant galben/lut. Este inestetic (plin de crapaturi si cu cicatrici ale fostelor reparatii :) ). Intentia mea este sa-l reconditionez, insa ma lovesc de problema ca de la mijlocul holului acesta se curbeaza (deasupra scarilor care sunt la rotund). Cum ma sfatuiti sa procedez? Ideea e ca nu pot cobori cu tavanul, e si asa prea jos. Eu as dori un tavan fals de polistiren dar problema e lipirea acestuia in lipsa unui suport solid.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu sa-mi spun parerea fara sa vad dar, sunt doua variante din care as alege:
      1. Sa dau jos pamantul si prind rigips 9,5mm. direct pe lemn ( cu holsuruburi mai lungi pentru ca sipcile sunt sigur ca nu bat drept ).
      2. Peste incarcatura vin cu plasa de fibra si adeziv pentru polistiren. Tavanul se armeaza si indreapta in acelasi timp, daca e necesara a doua mana de adeziv pentru polistiren se poate aplica dupa uscare.

      Ștergere
  39. salut

    vreau sa pun tavan fals in baie,ce trebui sa fac ca sa fie totul ok si sa nu am probleme sa cada ?
    astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ce este zugravit acum tavanul? .. glet si lavabila, var, huma...

      Ștergere
  40. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pot lipi tavan fals direct pe tavan din pamant

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca pot lipi in sufragerie ,la ultimul etaj,pe tavan , dupe ce il curat si ii dau o amorsa,direct , placi de polistiren extrudat de 3-5 mm,si apoi sa lipesc polistiren cu model (50-50cm),cu falt plus baghete de contur ,folosind adeziv spuma poliuret., sau pasta aceea la galetusa,pt polistiren.(fara plasa si adeziv) multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie cutarat tavanul, amorsat, lipiti polistiren 3 cm., ciuperci, plasa fibra si adeziv iar dupa uscare totala amorsati. Acum lipiti tavan decorativ si baghete din polistiren cu adeziv special pentru tavane decorative. Bafta!

      Ștergere
  43. pot lipi tavan decorativ si baghete din polistiren pe placa de osb?

    RăspundețiȘtergere
  44. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua,
    Am o problema cu zgomotul vecinilor.
    Daca folosesc placi decorative din polistiren as putea rezolva macar partial problema?
    Aceste placi izoleaza si termic? (sa nu se piarda multe caldura)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu rezolvati astfel de probleme, acesta este doar pentru decor.

      Ștergere
  46. Nici cu placi decorative din polistiren pentru tavan cu falt?

    http://kokodeko.allshops.ro/produs/818020/Placi+decorative+din+polistiren+pentru+tavan+cu+falt+2,8cm!!.html

    RăspundețiȘtergere
  47. La o casa P+M mi-a sugerat cineva ca pt tavanul de la parter sa procedez in felul urmator: direct pe placa de beton (care este foarte neteda) sa lipesc polistiren extrudat de 3cm, adeziv, plasa si tinci. Este o solutie viabila?! (mi se pare mai usor de aplicat si mai ieftin decat varianta cu placi de rigips).
    Iar pt pereti, deoarece sunt foarte drept (BCA) in loc de tencuiala clasica sa aplic adeziv pt polistiren, plasa si tinci. Ce parere aveti?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varianta pentru tavane este buna cu conditia sa amorsati placa beton iar pe placile de polistiren intindeti adeziv pe toata placa cu gletiera zimtata atunci cand lipiti.
      Cat ar fi zidaria de dreapta parerea mea este sa tencuiti peretii cu multibat si nisip.

      Ștergere
    2. ...si daca in loc de adeziv folosesc spuma poliuretanica pt lipit polistiren?! (ma refer la lipirea polistirenului de placa de beton)

      Ștergere
    3. Am folosit astfel de spuma si cunosc modul cum se comporta. Pentru pereti mai merge dar la tavane nu as incerca ( pentru lipit polistiren eu folosesc adeziv ).

      Ștergere
  48. Buna ziua. Daca pun tavan fals cu placi in grosime de 1 cm (peste plafon de rigips) se face si un fel de izolatie termica? Cat de eficienta e aceasta solutie de "izolatie termica"?
    Cu ganduri bune!
    Radu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Polistirenul izoleaza termic in functie de densitate si grosime. De obicei izolatia la rigips se face adaugand vata sub placi dar nu este nici o problema daca lipiti tavan polistiren pe rigips. Rigipsul trebuie amorsat inainte sa lipiti tavanul decorativ din polistiren.

      Ștergere
  49. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  50. Tavanul este placat cu lambriu de plastic ( din acela ieftin, la 4 m lungime), iar dedesupt este scandura bruta. Credeti ca pot lipi placile de tavan fals pe unul dintre aceste suporturi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stergeti foarte bine tavanul de praf sau umezeala. Cautati in comert si lipiti tavanul decorativ cu MOMENT EXPRESS FIX - Adeziv universal de montaj ( este la tub, stil silicon ). Un adeziv foarte rezistent pe zidarie, beton, pvc, osb, mdf, etc. ( cititi eticheta ambalajului )

      Ștergere
  51. La multi ani 2015 !!! Vreau sa aplic tavan fals in baie ,cu placi polistiren de 10 cm ! Lipirea placilor de polistiren o fac cu aracet, dupa finalizare as putea sa aplic cu placi osb ? pe schelet metalic ? va intreb este eficent termic ptr baie ? eu consider ca da !! ma intereseaza parerea dumneavostra domnul DAN ZUGRAVUL !!! ??? baia este 4m x 2m .

    RăspundețiȘtergere
  52. Am uitat sa mentionez! placile de polistiren este 10cm grosime !!! ce parere aveti ptr rezistenta si protectie termica in baie, ? insa rosturile nu stiu cum sa le inbin... e bun sa aplic ghips...?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani si sanatate!
      Nu inteleg prea bine si trebuie sa intreb ce material aveti acum pe tavan, pe ce lipiti polistirenul?

      Ștergere
  53. Vreau sa lipesc tavan fals direct pe var normal cum sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rașchetați straturile de var și amorsați tavanul. In caz ca aveți tavan gletuit și vopsit cu lavabila, trebuie doar sa amorsați și lipiți tavanul decorativ din polistiren. Nu lipiti tavan fals direct pe strat de var clasic.

      Spor la treaba !

      Ștergere
  54. Buna toma ma numesc am o intrebare : Ce se intampla daca pun rigipsul pe tavan direct pe scandura fara profile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca scandura este dreapta si in pod izolati bine cu vata peste scandura, nu este nici un fel de problema.

      Ștergere
  55. Buna ziua. Am in bucatarie plafon din polistiren de cel putin 8 ani,dar in zona aragazului s-a ingalbenit putin si vreau sa zugravesc cu lavabil,dar nu stiu daca se poate si care sunt pasi de urmat.
    Mai am o intrebare; ce trafalet sa folosesc?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  56. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este normal sa fie afectat tavanul decorativ in bucatarie chiar daca folositi hota, 8 ani e ceva. Nu v-ati gandit sa inlocuiti tavanul? Este cea mai buna metoda, plus de asta mai schimbati putin aspectul prin lipirea unui model diferit si poate culoare diferita.

      Nu de alta dar un tavan decorativ din polistiren vopsit cu lavabila nu mai este la fel de rezistent, vopseaua lavabila aplicata direct pe polistiren absoarbe foarte repede aburul si aspectul tavanului se degradeaza destul de repede.

      Un tavan nou il puteti intretine prin spalari repetate cu burete de bucatarie, apa calduta si detergent pentru vase ( nu este usor de sters tavanul datorita inaltimii dar asa ii prelungim viata ).

      Daca chiar doriti sa incercati lavabila, vopsiti la pensula ( cu trafaletul nu merge iar la pensula trebuie aplicate doua maini ). Spor la treaba!

      Ștergere
  57. Va multumesc, am sa tin cont de sfatul d-voastra.

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua, va rog un sfat: am o casa cu pereti din caramida dar cu tavane din sipca...la tavanul uneia dintre camere s.a cojit varul astfel incat a trebuit sa dau toata tencuiala jos ramanand scandura care dupa cate imi dau seama e inca buna...casa fiind cam veche de prin '60 si destul de joasa, ce sfat imi puteti da excluzand placajul din rigips? Multumesc tare mult

    RăspundețiȘtergere
  59. Sper sa treceti cu bine , Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o perioada dificila dar am trecut peste, cu bine. Important este ca am ajuns acasa sanatos. Multumesc!

      Ștergere
  60. As dori sa stiu daca placile de polistiren se pot aplica pe un sistem de tije astfel incat sa cobor tavanul camerelor in care stau cu aproximativ 50 cm.Camerele au 3,85 m si tin frig, dorind mult sa aplic un tavan fals care sa tina cald si sa fie si usor.Tavanul actual este din paianta, adica papura cu lut asa cum se efectuau pe vremuri tavanele ieftine dar nesigure la sustinerea de greutati si care nu tin caldura in camerele aferente.
    As dori sa-mi dati o solutie ca si consiliere.

    RăspundețiȘtergere
  61. buna ziua,
    tavanul fals din polistiren se poate prinde direct pe osb, daca da cu ce material

    RăspundețiȘtergere
  62. Grigore Serghei10 iun. 2015, 21:31:00

    Buna ziua, placile de tavan fals izoleaza si impotriva caldurii?Mentionez ca locuiesc la etajul 4 din 4 si ne-a sugerat cineva aceasta modalitate de izolatie.Ce grosime mi-ati sugera, asta daca sunt de mai multe grosimi?

    RăspundețiȘtergere
  63. am placa de beton pe toata casa si as dorii sa izolez termic tavanele...ce ma sfatuiti? rapid, bun si ieftin sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  64. Stau la ultimul nivel 4/4 și am izolat tavanele cu polistiren extrudat,plasă peste cu adeziv și lavabila ,după 8 luni intr-o canara a căzut o fâșie de lățime aproximativ 2 metri.Am observat ca nu au fost puse dibluri decât foarte puține .Cum de poate consolida în celelalte camere tavanele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil polistirenul a fost lipit in mamaligi, nu a fost intins adeziv pe toata suprafata placii, ori, tavanele nu au fost bine curatate de var si amorsate cum trebuie. In caz ca era bine lucrat tavanul nu avea voie sa pice polistirenul.

      Ce sa spun eu acum? Stiu ca asteptati o rezolvare rapida si fara mult deranj dar aceste tavane nu sunt sigure. Cea mai buna si sigura varianta este sa refaceti lucrarea cu alt meserias.

      Ștergere
    2. Am apelat la în inginer construcții și soluția lui este de a se monta dibluri metalice 5 /m2 aplicate direct prin plasă .Exact cum bănuiați tavanul a fost lipit în mămăligi dar asta si pentru diferențele de nivel,dar greșeală ca a sesizat-o ing. este ca au fost lipite pe glet și nu pe beton.Asta este istoria,ce părere aveți de montarea diblurilor mai dese ca să susțină tavanele,ca să refac totul sincer nu știu ce să spun plus ca tot trebuie montate dibluri.Dvs. ce ați face ?


      Ștergere
    3. Ma asteptam la asta. Nu recomand indreptarea plafoanelor cu polistiren. Asta se poate realiza din rigips.

      Este posibil sa stabilizati tavanul cu ciuperci dar numai daca acestea sunt batute in locurile unde aveti mamaligile si asta puteti afla prin inteparea tavanului. Ma intrebam cum a fost posibil sa pice o fasie de polistiren din tavan, nu a tinut plasa? Plasa de obicei trebuie petrecuta pe perete cel putin 5 cm.

      Ștergere
    4. A căzut cu tot cu plasă,plasă din câte am văzut a fost tăiată separat doar pt tavan,a căzut până unde erau montate dibluri.Dacă ar trebui dvs să remediați și să verificați în tot apartamentul,ce credeți ca ati face?Practic și punctual aș dori să aflu părerea dvs.Mulțumesc

      Ștergere
  65. Pe OSB pot lipi placi de polistiren? si cu ce?

    RăspundețiȘtergere
  66. Pe OSB pot lipi placi de polistiren? si cu ce?

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua vin la dumneavoasta cu rugamintea de de ami da un sfat eu locuiesc in Portugalia si pereti de la casa parca mi se macina ce as putea face ,daca fac izolament cu polestiren are efect

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna ziua vin la dumneavoasta cu rugamintea de de ami da un sfat eu locuiesc in Portugalia si pereti de la casa parca mi se macina ce as putea face ,daca fac izolament cu polestiren are efect

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna ziua vin la dumneavoasta cu rugamintea de de ami da un sfat eu locuiesc in Portugalia si pereti de la casa parca mi se macina ce as putea face ,daca fac izolament cu polestiren are efect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amorsa la bidinea, plasa si adeziv pentru polistiren si urmeaza glet.

      Ștergere
  70. Buna ziua,

    Am placat tavanul cu polistiren pentru a il indrepta intrucit era foarte denivelat si cu fiare din beton la suprafata.
    Doresc sa pun tavan decorativ insa ideea de a arma cu plasa, aplicare de adeziv de termoizolatie si amorsa imi da fiori si sa ma duce cu gindul ca era mai usor sa incerc o gletuire a tavanului daca si asa l-am curatat total.
    Doresc sa va intreb care sunt riscurile sa incerc sa pun tavanul decorativ direct pe polistiren - nu prinde acel adeziv pasta? Pot incerca alta solutie de adeziv (eventual ceva gen prenandez - ca in aracet nu cred)?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati placat tavanul cu polistiren este normal sa adaugati cateva ciuperci ( dibluri de plastic pentru polistiren ) iar plasa cu adezivul armeaza bine polistirenul, niveleaza putin suprafata tavanului si priza adezivului cu care lipiti tavanul decorativ este mai buna. Tavanul din polistiren are durata de viata mai mare.

      In fine, daca chiar doriti sa lipiti polistiren decorativ de polistiren expandat cu priza foarte buna, folositi adeziv Moment Fix.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspunsul prompt!

      Am placat prin incarcarea placii de polistiren - nu prin puncte sau cred ca mamaligi le zice - si baterea cu dreptarul ca sa fie nivelat.
      Mai am nevoie de ciuperci in acest caz?
      Voi folosi Moment Fix - va multumesc pentru sfat.

      Ștergere
    3. Nu pot sa stiu eu cat de bine a fost curatat tavanul, cat de bine a fost amorsat, cat de bun este adezivul folosit si in cele din urma cat de bine a facut priza adezivul cu plafonul.

      Din aceasta cauza spun ca doua ciuperci la placa de polistiren si plasa care leaga toate placile si formeaza un strat mult mai uniform si rezistent cu adezivul, prelungeste durata de viata a tavanului. Este mult mai sigur.

      Ștergere
  71. Eu am tavan pefeleu merge sa pui placi decorative? Cum se face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautati in comert si lipiti tavanul decorativ cu MOMENT EXPRESS FIX - Adeziv universal de montaj ( este la tub, stil silicon ). Un adeziv foarte rezistent pe zidarie, beton, pvc, osb, mdf, etc. ( cititi eticheta ambalajului ).

      Ștergere
  72. cat ar costa, va rog, montarea unui tavan fals intr-o baie cu dimensiunila 1,30x2,40 m ? Daca , apare o inundatie usoara de la ap. superior ( de la sifon, cada neizolata pe margini bine ) este posibil sa apara pata de apa pe tavanul fals ? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  73. cat ar costa, va rog, montarea unui tavan fals intr-o baie cu dimensiunila 1,30x2,40 m ? Daca , apare o inundatie usoara de la ap. superior ( de la sifon, cada neizolata pe margini bine ) este posibil sa apara pata de apa pe tavanul fals ? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  74. Se pot lipi placile direct pe tavanul zugravit fara amorsare inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Riscati sa nu faca priza adezivul cu plafonul, este mai sigur daca aplicati o mana de amorsa la bidinea pe tot tavanul si lasati sa se usuce.

      Ștergere
  75. Salut, se poate lipi tavan fals pe plastic?

    RăspundețiȘtergere
  76. Bună ziua as vrea sa lipesc polistiren pe rigips ce spuma as putea folosi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca va referiti la placi polistiren, nu tavan decorativ. Folositi adeziv pentru polistiren, nu mamaligi, intindeti adezil pe toata placa cu gletiera dintata.

      Sa amorsati placa de rigips la bidinea.

      Ștergere
  77. Buna ziua!se poate pune tavan fals pe tavan din pământ ?

    RăspundețiȘtergere