Montam usa inainte sa turnam sapa, sau invers

Ordinea etapelor de renovare interioara. Montarea usilor la interior se face inainte sa turnam sapa sau dupa? Parerea mea este ca puteti monta usile la interior si inainte de turnarea sapei dar si dupa ce sapa este turnata si uscata.

In ambele cazuri avem avantaje si dezavantaje. Cel mai important este sa luati in calcul cu ce materiale pardositi si grosimea acestora, in ambele cazuri. Sa vorbim cate ceva despre fiecare varianta in parte.

Turnarea sapei inainte de montarea usilor la interior


Aceasta metoda este foarte avantajoasa in caz ca montam usi la comanda. Turnam sapa la ce nivel dorim si facem comanda de usi care au praguri si nu avem probleme la interiorul camerei sau pe hol cu nivelul. Folie si parchet, sau, gresie cu adeziv, nu acopera foarte mult din grosimea pragului.
Daca montati usi de interior mdf cumparate trebuie sa luati masuri in asa fel sa nu taiem din usi sau sa ramana distanta foarte mare sub usa. Masurati cat are usa pe inaltime cu tot cu partea de toc sus ( asezati tocul de sus pe pozitie usa si masurati cu totul inaltimea, tocul poate are 5 cm. dar intra pe usa si sus raman doar 2 cm. grosime toc ).
- Sus trebuie lasat un cm. spatiu pentru reglaj si spuma.
- Sub usa un cm. sau doi spatiu pana la parchetul din camera.
- Grosimea parchetului + grosime folie + grosime extrudat, osb sau sapa autonivelanta - pentru ultimele trei materiale daca este cazul ( sapa autonivelanta pe sapa normala este recomandata si foarte importanta daca placam pardoseala cu parchet ).

Trebuie adunati toti acesti milimetri si masurati la spatiul liber pentru usa, de sus in jos. Semnam pe perete sau lipim o bucata de scandurica si avem nivelul camerei. Pe acest nivel mergeti cu sapa normala. Daca aveti tocul usa mdf foarte lung si va ganditi ca trebuie ingropat in sapa, sa stiti ca asta nu este o problema pentru ca din lungimea tocului se poate taia la montarea usii.

Nu este chiar asa simplu cu usile astea din mdf, plus ca trebuie sa tineti cont de hol, ce materiale folositi la hol. Grosimea gresiei cu adeziv, sau eu stiu cu ce vine pardosit, sa corespunda cu camera. In caz ca nu corespund la grosime trebuie sa turnati la hol sapa mai sus sau mai jos fata de sapa din camera. Dupa pardosirea camerelor si holului, nivelul trebuie sa fie cat mai egal sa puteti fixa sina de trecere la usi.

Montarea usilor inainte sa turnam sapa la interior

Aceasta metoda este mai simpla daca montam usi din mdf fara prag. La montarea usilor trebuie tinut cont de inaltimea lor. Tocul de sus al usilor trebuie sa aiba acelasi nivel privind din hol. Dupa montare avem nivelul de jos pe fiecare camera si nu ramane decat sa adunam grosime pardoseala plus spatiul care dorim sa ramana intre usa si parchet.

Cu banda adeziva din hartie, lipim bucati de folie parchet in partea de jos a tocului sa nu traga umezeala din sapa. E bine sa desfacem usile cu tot cu balamale din holsuruburi si sa le depozitati intr-o incapere cu aer uscat pana ajungeti la etapa de pardosire ( cand desfacem usa din toc trebuie sa ne asiguram ca tocul este foarte bine reglat, fixat, izolatia cu spuma de montaj uscata, si reparatiile pe langa tocuri terminate si materialul uscat ). Daca aceste etape nu sunt parcurse este foarte posibil sa aveti surprize neplacute cand montati usa pe toc. Spatiul in care turnati sapa si o sa lucrati peretii si tavanul trebuie sa fie permanent aerisit ( atat ziua cat si noaptea ).

Jos in comentarii continuam sa discutam despre acest subiect. Veniti cu pareri sau intrebari. Recomand sa cititi si acest articol:
ori acest articol in care gasiti ceva util referitor la cum sa turnati sapa de egalizare
Articole Similare:

2 comentarii:

  1. Asa e, trebuie sa avem mare grija si sa tinem cont de fiecare mm, adunandui iasa cm si ne facem si mai mult de lucru. Multumesc pentru toate aceste sfaturi. Multa sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere